הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-29 ביולי, 2002 2 תגובות

מאת מערכת "הגדה השמאלית"


לפני מספר שבועות הודיעה קבוצת מנהיגי שמאל פלסטינים על פתיחת מערכה פוליטית חדשה: "היוזמה הלאומית הפלסטינית". פרטי היוזמה נמסרו במהלך במסיבת עיתונאים ברמאללה. ראשי הקבוצה הם: ד"ר חיידר עבד-אלשאפי, ד"ר מוסטפא ברגותי ואברהים דקאק. לדברי חברי הקבוצה "מטרתה העיקרית של היוזמה היא הגשמת הזכויות הלאומיות הפלסטיניות. כרגע ניתן להשיג מטרה זו אך ורק באמצעות הנהגת חירום לאומית, קיום בחירות דמוקרטיות בכל דרגי המערכת הפוליטית, ומימוש רפורמות מבניות בפוליטיקה, המנהל והמוסדות הלאומיים. זאת, במטרה לתת מענה לבעיות העם הפלסטיני".

להלן, הנוסח המלא של ה"יזמה הלאומית הפלסטינית":


"העם הפלסטיני הקריב קורבנות רבים במאבקו לחירות וצדק. הפלסטינים לא מוכנים שקורבנות אלו יהיו לשווא; הם דורשים לראות הישגים ותוצאות ממשיים. חיוני לתעל ולהפעיל את עמידותם הנחושה של הפלסטינים להשגת סיום הכיבוש הישראלי בגדה המערבית ועזה ופירוק כל ההתנחלויות הישראליות בשטחים הכבושים. רק אז נוכל להשיג שלום צודק – דרך הקמתה של מדינה פלסטינית ריבונית, עצמאית ודמוקרטית בכל השטחים שכבשה ישראל ב-1967, וירושלים בירתה.


"היוזמה קוראת ליישומן של החלטות האו"ם הרלוונטיות, המחייבות את נסיגת צה"ל מהגדה המערבית ועזה והמבטיחות את זכותם של כל הפליטים הפלסטינים לחזור למולדתם. בתקופה קריטית זו, אנו קוראים לכל המעורבים לפעול למניעת סיפוחם של השטחים הפלסטיניים על-ידי ממשלת ישראל, ולמניעת העמקת המדיניות המפלה של קנטוניזציה ואפרטהייד בגדה המערבית ובעזה.


"ישראל ניסתה לנצל את החולשה שבהיעדרן של רפורמה פנימית אמיתית ושל אסטרטגיה מאוחדת. זהו יתרון עבור כל מי שמנסה לחתור תחת המאבק הפלסטיני ולפלג את הפלסטינים. נחוץ להתמודד עם מצב זה דרך רפורמה אמיתית ודרך יצירת מנגנונים פוליטיים פנימיים היכולים לשרת את החירות, העצמאות והפיתוח החברתי-כלכלי. נחוצים שינויים יסודיים, לא שטחיים, כדי לזכות מחדש באמונו של העם הפלסטיני, כאן ובפזורה.


"היוזמה היא תגובה לקריאה העממית של גברים ונשים, הדורשים מעורבות מוגברת של אזרחים פלסטינים בתהליך בניית האומה, והזכות להשתתף במאבק הצודק למען הקמת מדינה עצמאית, דמוקרטית ומשגשגת המעניקה ביטחון, צדק, שוויון בפני החוק, וקיום בכבוד לאזרחיה.


"היוזמה מבוססת על אמונה ביכולותו של עמנו. האתגר שלנו הוא ליצור את התנאים המתאימים שיאפשרו שימוש מלא ובונה באנרגיה הקולקטיבית הזו, ואת השתתפות העם ביצירת מוסדות הלאומיים. אנו מדגישים שרפורמה פנימית ופיתוחם של מנגנוני מדינה הם מעניינו של העם הפלסטיני ושל מוסדותיו, ושתהליכים אלה צריכים להתנהל תוך שיתוף מלא של העם, ולא רק כתגובה ללחצים חיצוניים.


"יוזמה זו מכוונת להיות חלק מתהליך דינמי, ולא נכון לראותה כמתכון רשום לפעולה. יש לראות ביוזמה כזרז להפעלת האנרגיות האינטלקטואליות, התרבותיות, החברתיות והפוליטיות של עמנו. הננו ונהיה פתוחים להעשרת היוזמה בידי העם, כך שתוכל להפוך לתנועה דמוקרטית לאומית רחבת-היקף"


בתום המנשר פורסמו ה"המטרות המיידיות של היוזמה":



  • יצירת הנהגת חירום לאומית, בעלת אסטרטגיה מאוחדת המבוססת על שיתוף מלא בקבלת החלטות.
  • הכנות ממשיות לקיום בחירות חופשיות ודמוקרטיות לכל המוסדות והתפקידים הפוליטיים, כולל הנשיאות, המועצה המחוקקת (הפרלמנט), ומועצות מקומיות. הבחירות תתקיימנה בנוכחות בינלאומית כדי להבטיח את חופשיותן.
  • בנייה מחדש של מוסדות הממשל כך שלכל אחראי יהיה מנדט ברור, תקנון, ותחומי אחריות כדי להבטיח שקיפות, נשיאה באחריות ונקיון כפיים.
  • יישום חוקי יסוד וכל חוק אחר שחוקקה המועצה המחוקקת.
  • הפרדת רשויות, תוך הבטחת עצמאותם של גופי החקיקה והשפיטה, ורפורמה במערכת המשפט.
  • היענות לצרכי העניים והמקופחים על-ידי פיתוח תכניות נגד עוני, ודרך פיתוח מנגנוני תעסוקה ורווחה.
  • חיזוק מעמדן של המועצות המקומיות, והקצאת תקציבים נאותים כדי שתוכלנה לבצע את תפקידן כראוי.
  • חיזוק והגברת מעמדם של מוסדות החברה האזרחית והבטחת עצמאותם.
  • קביעת תקציב לאומי, הנהגת מערכת הוצאות שקופה, והבטחת פיקוח הרשות המחוקקת על ההוצאות.
  • סילוק הגורמים לשחיתות, הענשת האחראים לשימוש לרעה בכספים ושל ניצול לרעה של כוח וסמכות.
  • בנייה מחדש של כוחות הביטחון כדי למנוע כפילות מוסדות והתערבות של גופי ביטחון בענייני הכלכלה, המנהל ופוליטיים. שירותי הביטחון יהיו נתונים למרות שלטון החוק ולהחלטות הרשות השופטת העצמאית, ותפקידם העיקרי יהיה שמירת ביטחונם של הפלסטינים.
  • פיתוח ושיפור שירותים בסיסיים כגון בריאות, חינוך ורווחה.
  • קידום מערכת חינוך גבוה איכותית שתספק את צרכי הפיתוח של החברה הפלסטינית.
  • המשך המאבק למען שחרורם של כל האסירים והעצורים הפלסטינים.
  • הפעלתם ושיתופם של פלסטינים בפזורה בתהליך בניית האומה.
  • פיתוח והרחבת התנועה הבינלאומית לסולידריות עם העם הפלסטיני.

תגובות
נושאים: מאמרים

2 תגובות

  1. מישהו הגיב:

    מישהו יודע מה קורה עם היוזמה הזו? איפה אנשי השמאל האלה? האם יש סיכוי לדמוקרטיה אמיתית שם – או ששוב השמאל הישראלי תומך בדיקטטורה העראפתית/אבו מאזנית?

  2. שירי הגיב:

    זוכרים את "אמנת כנרת"? זה בערך אותו מקרה.
    ליוזמה הזאת שהיא אמנם מבורכת, אין שום סיכוי.
    אלו הם דיבורים גבוהים מידי. צריך להתחיל בשטח וליוזמה הזאת אין הרבה קשר למציאות הנוכחית.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים