מאת כתב "הגדה השמאלית"
מאות צעירים רעולי פנים פרצו עשרות חנויות מכולת וסופרמרקטים בסוף השבוע בשכונות העוני במונטבידאו, בירת אורוגואי. לראשונה בתולדות המדינה שבעבר כונתה "השוויץ של דרום אמריקה", צעירי שכונות העוני פרצו אל חנויות המוכרות מזון – כפי שנשעה זה שנים במדינה השכנה ארגנטינה. במעשי אלימות שליוו את ההתפרצויות ביום חמישי ושישי (1 ו-2 באוגוסט) נעצרו 30 צעירים ועוד עשרה נפצעו. כמו כן, באותו יום נערכה הפגנת רבבות עובדים על פי קריאת פדרצית האיגודים המקצועיים – תחת הסיסמה: "להיאבק בקרן המטבע הבינלאומית".
ההפגה וההתפרצויות בשכונות העוני באו בעקבות המשבר הכלכלי החריף הפוקד את אורוגואי ושגרם להתפטרות שר האוצר אלברטו בנסיון (בן-ציון) ולמינוי שר חדש: גיליירמו סטרלינג. ההפגנות נגד קרן המטבע נערכו על רקע דרישת ראשי הקרן "לתוכנית קיצוצי נרחבים בתקציב והפרטה מסיבית" כתנאי להענקת סיוע כלכלי למדינה. באורוגואי, בה פועלים איגודים מקצועיים חזקים, קיימת התנגדות נרחבת לתהליך ההפרטה ולמעשה זו אחת המדינות באמריקה הלטינית בה כמעט ולא הופרטו חברות גדולות בשנים האחרונות.
המחאה נגד קרן המטבע ומדיניות הממשלה קיבלה תמיכה פומבית מה"חזית הרחבה", חזית מפלגות שמאל שהיתה לכוח הפוליטי השני במדינה. ה"חזית הרחבה" מנהלת את ענייני הבירה זה שנים רבות ועל פי הסקרים, יש לה סיכויים רבים להגיע אל השלטון בבחירות הקרובות. בממשלת האחדות הלאומית של שתי המפלגות המסורתיות: "בלנקו" ו"קולורדו" הובע הסברה כי "יד מכוונת וחתרנית עומדת מאחורי מעשי האלימות בפרברי הבירה". זהו הנימוק הנעשה שימוש על ידי ממשלתו של הנשיא הארגנטיני דה לה רואה טרם הודחה בדצמבר אשתקד. אם כי גם עיתונאים מקומיים וגם פוליטיקאים אינם מאמינים בקיומה של "היד המכוונת", אלא בפעולה ספונטנית של תושבי הפריפריה שהתרוששו לאחר שנים רבות של מדיניות כלכלית ממלכתית ניאו-ליברלית.
האיגודים המקצועיים דורשים תוספות שכר ריאליות, ועל פי הערכת כלכלני האיגודים, יש להעניק לשכירים פיצוי על כחמישים אחוז בעקבות עליית המדד שנרשמה בחודשים האחרונים. זו הסיבה שעובדים רבים הגיעו להפגנת הרבבות שצעדה כשני קילומטר, מבניין הפרלמנט ועד לארמון הנשיאות. דובר האיגודים מסר כי "נמשיך להפגין נגד קרן המטבע ומדיניות ארה"ב כלפי מדינות אמריקה הלטינית".
גם בארגנטינה צפויות שתי הפגנות ענק במהלך השבוע הקרוב. זאת, לרגל בואו (מאורוגואי וברזיל) של שר האוצר האמריקאי ריצ’ארד אוניל. ההפגנה הראשונה תיערך ביום שני (ה-5 באוגוסט) בהשתתפות פדרצית האיגודים הרדיקלית CTA, אמהות כיכר מאי, הסתדרות הסטודנטים הארצית, המפלגה הקומוניסטית המהפכנית ושורה ארוכה של ארגוני שכונות, ועדי עובדים וארגונים מובטלים. ההפגנה השניה, תתקיים למחרת, בהשתתפות המפלגה הקומוניסטית, המפלגה הסוציאליסטית ועוד שורה של ארגונים טרוצקיסטים ושל מובטלים. חרף העובדה שלשתי ההפגנות מטרה דומה, חילוקי דעות בשמאל גרם לפיצול הכוחות. מארגני שתי ההפגנות טוענים שבכוחם לגייס רבבות מפגינים, ומסרו שב"כוונתם למנוע בכל מחיר את בואו של אוניל לארגנטינה". לכן, צפויות חסימות דרכים על ידי מפגינים סביב הבירה וליד שדות התעופה ומצעדים גדולים במרכז בואנוס איירס.