מאת כתב "הגדה השמאלית"
העמותה להגנה על זכויות העובדים "קו לעובד" קוראת להחרים חברות ומעסיקים העושקים את עובדיהם. תחת השם "אכיפה אזרחית", העמותה קראה "לא לרכוש ממי שעושק, לא להתקשר עם מי שמנצל ולא לעשות עסקים עם תחמנים". דובר העמותה הסביר את מהות המבצע לאכיפה אזרחית: "המיתון מעמיק והאבטלה גוברת. המעסיקים מנצלים את המצב כדי להתחמק מתשלום שכר מינימום וזכויות סוציאליות שהממשלה לא מצליחה לאכוף. ובמקרים רבים התביעה משפטית נגמרת בפשרה לטובת המעסיקים.
אם לא נתגייס כדי לעצור את התופעה – בסוף כל אחד מאיתנו יהפוך לקורבן לשיטה. אכיפה אזרחית – זה הנשק שלנו"
"קו לעובד" פרסמה רשימה של פירמות שהפרו את חוק שכר מינימום. ברשת הבגדים "פוקס" – עובדת ישראלית הועסקה בחנות "פוקס" בהרצליה פיתוח. לא שולמו לה שכר מינימום ושעות נוספות, גם כשהוזעקה לתגבר משמרות ועבדה עד 12 שעות ביום. לאחר בדיקה התברר כי חישוב השכר נעשה באופן שאינו מגלם את מספר שעות העבודה בפועל. לאחר שביקשה לקבל את זכויותיה נמסר לה מחברת כוח האדם "כפיר", דרכם הועסקה כי בחנות לא נוהגים לשלם שעות נוספות. בנוסף בישרו לה שהיא מפוטרת. התלונה הועברה מאנשי קו לעובד לאגף האכיפה במשרד העבודה והרווחה. בתשובה נמסר כי מהחקירה עלה כי היו ליקויים בתשלום על ידי חברת "פוקס", וכי התיק הועבר למחלקה המשפטית להמשך הליכים.
דגומא נוספת היא "אשמרת – חברת השמירה בע"מ". עובד, עולה חדש, הועסק במשך חודשיים אך קיבל מחצית שכרו בלבד: 1,230 ש"ח. כמו כן, לא קיבל עם פיטוריו פדיון ימי חופשה. תלונתו הועברה לאגף לאכיפת חוקי עבודה במשרד העבודה. ל"קו לעובד" נמסר כי מחקירה שנוהלה עלה כי אכן היו ליקויים בתשלום שכר המינימום ע"י החברה והתיק הועבר למחלקה המשפטית להמשך ההליכים.
כמו כן, חברות רבות שילמו לעובדיהן את זכותיותיהם רק לאחר שנתבעו בבתי דין לעבודה. עובדת ישראלית שהועסקה בחברת "אחירז בע"מ", עולה חדשה שעבדה בניקיון בסניף קופת חולים כללית בחולון באמצעות חברה לשרותי ניקיון, התלוננה שבמשך קרוב לשלוש שנים שעבדה לא שולמו לה שכר מינימום וזכויות סוציאליות, וכי לאחר שביקשה לקבלם פוטרה מעבודתה ללא הודעה מוקדמת וללא פיצויי פיטורים. לאחר דחיית תשלום הפיצויים ב’לך ושוב’ על ידי החברה פנתה העובדת ל"קו לעובד" ובעניינה הוגשה תביעה. בהסכם פשרה שקיבל תוקף של פס"ד בביה"ד, התחייבה החברה לשלם לעובדת 8,910 ש"ח.
שבעה עובדים מקניה שעבדו כמפעילי ציוד כבד באזור ים המלח והועסקו על ידי "אוליצקי עבודות עפר, כבישים ופיתוח בע"מ" התלוננו שלא קיבלו שכר מינימום כחוק וגמול שעות נוספות. לאחר פניה למשרד העבודה קיבלו העובדים הפרשי שכר מינימום עבור שנת 2001. משרד העבודה גם הגיש תביעה פלילית נגד החברה על העסקה שלא כדין. במקביל הגישה "קו לעובד" בשם העובדים תביעה לביה"ד לעבודה לגמול שעות נוספות, זכויות סוציאליות ופיצויי פיטורים. בהליך גישור מטעם ביה"ד נקבע שהעובדים יקבלו יחד, סך 190 אלף ש"ח.
ניתן לעיין ברשימות המלאות של חברות ומעסיקים שלא שילמו לעובדיהן כחוק באתר האינטרנט של "קו לעובד" במדור "אכיפה אזרחית":
http://www.kavlaoved.org.il/acifa_ezrahit.asp