הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-16 בנובמבר, 2002 אין תגובות

"ההפגנה הזו מסמנת את סוף שנות התשעים ואת תחילתה של תקופה חדשה" אמר רומאנו פרודי, נשיא הקהילה האירופית, על הפגנת הענק נגד הגלובליזציה התאגידית ונגד המלחמה שהתקיימה בפירנצה ביום 9 בנובמבר 2002. העיתונות האיטלקית העריכה במיליון את מספרם של בני אדם השתתפו בהפגנת הענק. זו היתה אכן הפגנה עצומה: אוטובוסים ורכבות מיוחדות הזרימו לעיר המוני מפגינים החל משעות הערב שקדם להפגנה. ההפגנה יועדה לצאת מכיכר גדולה ליד תחנת הרכבת של העיר בשעה שלוש אחרי הצהרים אך כבר בשעות הבקר התמלאה הכיכר עד אפס מקום במפגינים ובפועל הצעידה החלה כבר בשעה עשר בבקר. במשך שש שעות יצאו המוני מפגינים מן הכיכר אל השדרה המקיפה את מרכז העיר.

השטח הגדול, בשולי העיר, שבו הוכנה במת ענק לעצרת הסיום של ההפגנה, היה אף הוא צר מלהכיל את ההמונים ומרביתם הופנו, על כן, להתפזר בצורה מסודרת מבלי להיכנס כלל לתחומי העצרת.


הפגנת הענק היתה אירוע הסיום של התכנסות "הפורום החברתי האירופי" המאחד תנועות חברתיות וסביבתיות, איגודים מקצועיים, ארגוני נשים ומפלגות שמאל. במשך שלושה ימים קיימו 60 אלף פעילים פוליטיים, חברתיים וסביבתיים דיונים בשאלות שונות תחת הכותרת "אירופה אחרת היא אפשרית". במרכז הדיונים עמדו שאלות הקשורות לתרגומה של המחאה נגד הגלובליזציה התאגידית לשינוי חברתי ממשי.


אחד ממוקדי העניין בהתכנסות היו הדיאלוגים בין פעילי התנועות החברתיות והסביבתיות לבין נציגי המפלגות הפוליטיות השמאליות: הירוקים מגרמניה ומאיטליה, מפלגת ההתחדשות הקומוניסטית מאיטליה, קואליציית השמאל מיוון ומספרד, מפלגת הסוציאליזם הדמוקרטי מגרמניה ומפלגות שמאל רדיקלי מארצות אירופיות נוספות. העניין בדיאלוגים הללו ביטא התחזקות של התובנה בקרב פעילי תנועת המחאה החברתית שהיא אינה יכולת להרשות לעצמה סטריליות פוליטית אלא חייבת לכונן קשרים רצופים עם מפלגות השמאל. נציגי מפלגות השמאל, מצידם, ביטאו את הפתיחות החדשה לתנועות המחאה החברתיות ואת ההבנה שהיום פוליטיקה שמאלית אפקטיבית איננה יכולה להסתפק רק בניכוסה המפלגתי של המחאה הזו.


הסכסוך הישראלי-פלסטיני היה גם הוא אחד מנושאי הדיון בהתכנסות. הופעותיהם של ח"כ מוחמד ברקה מחד"ש, של ד"ר צבי שולדינר מ"מחויבות לשלום ולצדק חברתי", של יוני לרמן מ"בת שלום" ושל נציג "יש גבול", בצידם של אישים פלסטינים כדוגמת ד"ר מוסטפה ברגותי, עוררו עניין רב. גוש הצועדים הישראלי-פלסטיני שצעד בהפגנה המסיימת תחת הססמאות (באנגלית ובאיטלקית): "ישראלים ופלסטינים נגד הכיבוש" ו "ישראל-פלסטין: שתי מדינות לשני העמים" – התקבל בתשואות.


"הפורום החברתי האירופי" הינו חלק מ"הפורום החברתי העולמי" שהוקם בפורטו אלגרה שבברזיל לפני שנתיים מול "הפורום הכלכלי העולמי" של בעלי ההון וראשי המדינות שהתכנס בדאבוס. בינתיים נבחר אחד ממשתתפי הפורום, מנהיג מפלגת העובדים (PT) הברזילאית לולה, לנשיא ברזיל. התכנסותו הקרובה של "הפורום החברתי העולמי" צפויה להתקיים בפורטו אלגרה בעוד שלושה חודשים.

תגובות
נושאים: מאמרים

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים