הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-2 במרץ, 2003 4 תגובות

עתה, משהושלם הרכב הממשלה, הבהירו פקידי הממשל האמריקאי לשליחים מישראל, כי המענק והערבויות המבוקשות יינתנו, אם יאושרו, רק לאחר שתותקף עיראק, כי בקשת הסיוע תקוצץ ברבע, וכי זהו רק תחילתו של "תהליך" בו יהיו המענקים לישראל חלק מחבילת סיוע שתכלול גם את טורקיה וירדן. טורקיה כבר שילשה את הסכום שתקבל והיא עדיין מסרבת לתת לאמריקאים את מבוקשם, ללא שיפורים נוספים. ככל שהטורקים יקבלו יותר – תקבל ישראל פחות וככל שהמלחמה, אם תפרוץ, תעלה יותר מהמתוכנן – תקבל ישראל אפילו פחות.

הממשל האמריקאי הבהיר שגם הסיוע הצבאי הרגיל לישראל, 1.8 מיליארד דולר בשנה, יקוצץ ל-800 מיליון דולר בלבד – משמע, שלהכנסות המדינה במטבע זר יחסר מיליארד דולר שיתווסף לגרעון של 8-12 מיליארד דולר הנוצר, בכל שנה מאז סתיו 2000, בעטיה של האינתיפאדה.


עובדות אלו חשובות, אך בטרם מסקנתן יש להוסיף, כי מהמתרחש בווושינגטון נראה שממשל בוש לא יעשה רבות לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטינאי, עם או בלי מלחמה בעיראק. בנובמבר 2004 תתקיימנה הבחירות לנשיאות ובוש זוכר היטב כי נבחר בשנת 2000 רק הודות לקולות היהודים במיאמי שטעו בהצבעתם. ב-2004 יהיה זקוק לקולות יהודים שיצביעו בעדו ולא ירצה להרגיז את השדולות היהודית והנוצרית השמרנית. לכן אני סבור, שאין סיכוי ללחץ או התערבות אמריקאית וכל הכרזות בוש על הנסים והנפלאות שיעשה אחרי המלחמה, מיועדות להרגעתן של מדינות ערב לקראת המלחמה שהוא מתכנן.


האירופאים לא יוכלו ללא ארה"ב לכפות הסדר ומסקנתי היא, שהמצב הנוכחי יישאר כפי שהוא עתה למשך שנים רבות… לולא שעון הכלכלה המתקתק. דו"חות בנק ישראל מראים בבירור, שבסוף השנה הנוכחית ייוותרו לישראל רק כ-4 עד 5 מיליארד דולר ביתרות המט"ח שיתמעטו בגלל פירעון חובות גדול מחד גיסא וירידת ההכנסות במט"ח מאידך גיסא. לאלה ייתווספו ההשלכות של הורדת דירוגי האיכות הפיננסית של מדינת ישראל, שיגרמו לקשיים חמורים בקבלת אשראי. מדינת ישראל תתחיל את 2004 במצב של חוסר-יכולת לפרוע את חובותיה ולעמוד בתשלומים הדרושים לה, במטבע-זר, לרכישות דלקים, חומרי גלם ומזון.


ללא פתרון מדיני אין כל סיכוי לשינוי חיובי במצב הכלכלי. הממשלה החדשה, ממשלתם של בעלי ההון הגדול והבורגנות השבעה, תנסה להחזיק מעמד על ידי פגיעה בשכבות החלשות בלבד, כשבעלי ההון הגדול לא ייפגעו כלל. מעטים יודעים, כדוגמה אחת מרבות, כי ממשלת ישראל משלמת כל שנה 5 מיליארד שקל, במקום המעסיקים, לביטוח הלאומי כנגד התחייבות המעסיקים שניתנה לפני כמה שנים כי יגדילו את מספר מקומות העבודה. המעסיקים לא עשו דבר, אבל הם אינם נתבעים לשלם בכל שנה את 5 מיליארד השקלים, על כי ממשלת-האוצר (גם בממשלות "העבודה") הסכימה לשלם במקומם.


גם אם תתקבלנה ערבויות אמריקאיות כלשהן, הן רק תידחנה את המשבר בשנה אחת. היקף הערבויות הצפוי יכסה אולי את החזר החובות ב-2004 – כ-6 מיליארד דולר, אך כבר החל ממחצית 2003 צפויים זעזועים חברתיים רבים שיביאו לאיבוד שארית כוחה והשפעתה של הממשלה על המתרחש בחברה, נוכח המשך המשבר הביטחוני והכלכלי. לכן, אין להצטער על הרכב הממשלה, שכל מפלגותיה וחבריה יהיו אחראים, ביחד ולחוד, לכישלונות הצפויים והם יאבדו את אמון אזרחי המדינה.


החמרה דרמטית יותר צפויה במצבה של האוכלוסייה הפלסטינאית, הניצבת כבר עתה על סף רעב ומגיפות. אני מניח שכבר בשנה זו, ובוודאי בשנתיים הקרובות, יביא מצב זה להתערבות בינלאומית. זאת, לצד קריסת הכלכלה הישראלית, תגרום גם להתפוררות הממשלה והחלפתה בממשלה שרוב הציבור ירצה בה: ממשלה שתביא להסכם שלום צודק עם הפלסטינאים.

תגובות
נושאים: מאמרים

4 תגובות

  1. גגג הגיב:

    אולם אצם הדברים שתיארת בהחלט הגיוני, וסביר שיקרה- אך לצערי הרב אני ספקטי לגבי הקתרזיס שיגיע אליו המון בית ישראל: לצערי, במקום לבחור בממשלה שתשאף להסכם עם העם הפסלטיני- יגברו רק הקולות הקיצוניים מהימין, שירכבו על גל הרגשות והפטריוטיות שכל כך אופיינים לחברה מתפוררת.

  2. דני יחיאל הגיב:

    אני מוכן להתערב עם הכותב על מה שהוא יבחר לנכון שדבר מזה לא יקרה במסגרות הזמן שנתן.
    לא רק הסתירה המגוכחת שבין הטענה שהתערבות בינלאומית אינה נמנעת לבין עמדת האי התערבות של וושינגטון. אלא בעיקר ובגלל שהכותב אינו מבין דבר וחצי בדבר החמקמק הזה שקוראים לו במקומותינו : מציאות .

  3. עכשיו הגיב:

    הוא אומר עגשיו: מארבע מיליארדים – אושר רק אחד וגם
    ממנו רק 320 מליון יגיעו לישראל, במהלך ארבע שנים.
    הערבויות ? – עוד חזון למועד, עד שיסוכמו תנאיהן
    ואם תהיינה זמינות ושמישות.

  4. ליגאל הגיב:

    נו מה אתה אומר עכשיו? הערבויות התקבלו. המלחמה יוצאת לדרך.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים