הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-3 באפריל, 2003 7 תגובות

לפני ימים אחדים ראיתי כתבה בחדשות הטלוויזיה. הכתב החרוץ, לא זוכר של איזה ערוץ, יצא לראיין מה שקוראים בז’ארגון התקשורתי "תופעה": עצמאים המתמרמרים על שכירים השובתים נגד פיטוריהם. תוכניות הפיטורים ההמוניים התרקמו עד היום רק בחדרי-חדרים בין פקידי האוצר המדושנים והשבעים רצון מעצמם (ולמה שלא יהיו שבעים רצון, אם לכל אחד מהם כבר מחכה בשוק הפרטי משרה ששכרה החודשי נושם אוויר פסגות בקווי הגובה שמעל לחמישים אלף שקל בחודש?). והנה, בחיוך אחד של שר האוצר החדש נתניהו (שכמו החתול מצ’שייר של קארול לואיס חיוכו נשאר באוויר גם אחרי שהוא נמוג, וחוזר לפני שהוא מופיע מחדש) נעשה החלום הרטוב של חכמי האוצר ל"תוכנית  הבראה" רשמית. מילא נתניהו.

שעות אחדות אחרי ששרי הממשלה, שרובם אפילו לא טרחו לקרוא את 170 עמודי הצעת התוכנית הכלכלית החדשה אישרו כמעט פה אחד את התוכנית שנתניהו מכר להם בדברי חלקות ומרמה, כבר יצא בהכרזה כי מעכשיו, מרגע זה ממש, מתחילה ההבראה ומתחדשת הצמיחה ומשקיעים מכל קצווי תבל כבר עומדים בתור בנספחויות המסחריות של שגרירויות ישראל לשאול על תנאי ההשקעה בארץ. זה אצלו גם מקצוע וגם אופי, ועדיין יש עיתונאים תמימים או מיתממים ששוכחים מה שהם צריכים לזכור, קונים את השטיקים שלו ומתמוגגים שוב כמו בימים האומללים ההם: "הוא קוסם".


אבל כתב הטלוויזיה, שיצא "לשטח" לראיין עצמאים – מה הוא מתמוגג כל כך מן הסיכוי שלמעגל האבטלה יצטרפו עוד כמה עשרות אלפים? האם כאשר יפטרו אותו, ימשיך להסביר לנו שפיטורים אלה דרושים לשיפור מצבה הכספי של הטלוויזיה, שלא לדבר על התרומה הנכבדה שהם תורמים להבראת הכלכלה, או שינסה להתארגן ולמנוע את הפיטורים? כבר ראינו את עובדי הטלוויזיה ואת העיתונאים האצים לשבות כאשר מנסים לפגוע בכיס הפרטי שלהם. אז הם מתקשים לזכור שהפגיעה הזאת היא חלק מ"תוכנית הבראה", ושתכליתה "להגביר את הרווחיות" של המעביד שממנה "נהנים העובדים". את עקרונות הצורך בפיטורים כדי להגדיל את הרווחיות הם זוכרים רק כשהפגיעה היא באחרים. עכשיו הם משתלחים בשובתים נגד הפיטורים אבל נראה אותם כאשר הפחתת הביקוש שתבוא בעקבות פיטורים המוניים תצמצם את תקציבי הפרסום, הכנסות הטלוויזיה יפחתו והיא תתחיל לפטר עובדים, אותם.


לא ישנים בלילה


אבל בינתיים העלה לפנינו כתב הטלוויזיה עצמאים בעלי עסקים קטנים המקוננים על צמצום העבודה, והירידה בהכנסות, ומספרים (ואני מאמין להם) שאינם ישנים בלילות מרוב דאגה – מאין יבוא הכסף לתשלום לפועלים ולהוצאות משפחתם. אבל את חמתם שפכו, פה אחד (אפילו לא היה ספקן אחד ביניהם, ואם היה, נראה שהכתב שדאג שנקבל תמונה "מחודדת", לא הכניס אותו לכתבה), על מי? על הבנקים שאינם נותנים להם הלוואות להון חוזר בגלל הסיכון, בזמן שיש להם מאות מיליונים ומיליארדים להפסיד על מימון הרפתקאות פיננסיות העומדות על גבול ההונאה, ולפעמים מעבר לו, של אילי הון? על המתנחלים שמדי שנה מתבזבזים עליהם במישרין ובעקיפין סכומים שאינם רחוקים כל כך מאותו חיסכון שיושג בפיטורים ההמוניים? על הממשלה שמדיניותה מגרשת מפה את התיירים והמשקיעים? שמציעה להפחית את המסים מבעלי הכנסות גבוהות וכדי לכסות את הגירעון שייווצר – לקצץ בחינוך, בבריאות וברווחה? לא. הם מתמרמרים על הפועלים השובתים נגד פיטוריהם. המסר הגלוי לעין כאילו ברור – אנחנו סובלים, שיסבלו גם הם! המסר הסמוי מן העין הוא: אנחנו מאמינים לכל מה שאומרים לנו. ואם אומרים לנו שפיטורים המוניים של עובדי השירותים הציבוריים יביאו להבראת הכלכלה, אנחנו לא צריכים לחשוב אם זה נכון – אנחנו מאמינים וחורצים לשון.


פרובוקטורים קטנים עם מיקרופונים


מה שזיעזע אותי במיוחד היה קוצר הראייה של בעלי העסקים הקטנים האלה. האם אינם מבינים שפיטורים המוניים, ותוספת מובטלים, וירידה בהכנסות העשירונים התחתונים, כל אלה פוגעים בהם עצמם? מי יקנה את הסחורה שהם מייצרים? למי יהיה כסף להשתמש בשירותים שלהם? "חברי" העשירון העליון, שהכנסתו תעלה על פי התוכנית הכלכלית החדשה, הם ממילא לא קליינטים שלהם. הם גם לא ישקיעו את כספם בארץ מוכת אבטלה השוקעת יותר ויותר עמוק אל תוך מיתון ומשבר כלכלי. יש להם דברים טובים יותר לעשות בכסף שלהם. והקורא הנבון שם בוודאי לב שאני לא משתמש כאן בנימוקים מוסריים, בזכותו של כל אדם למקום עבודה, באי-צדק המשווע שבפיטורי אנשים שאינם יכולים למצוא לעצמם מקום עבודה אחר, בכבוד האדם, בהשפלת המפוטרים הנזקקים לסעד, בערעור יחסיהם עם בני משפחותיהם, בילדים שהוריהם לא יוכלו להעניק להם מה שהיו רגילים להעניק, בכל הצדדים האנושיים והלא אנושיים של הפיטורים ושל האבטלה. וכשאני מזכיר את המתנחלים איני מדבר על אי הצדק שבעצם קיומם ובשלילת זכות ההגדרה העצמית מבני העם הפלסטיני. אני מדבר כאילו מנקודת ראות כלכלית בלבד. עם נקודת הראות המוסרית אי אפשר לקנות בחנות המכולת השכונתית של דעת הקהל בישראל אפילו כיכר לחם אחיד.


ולכן אני מעלה את השאלה, איך יתאושש משק שמספר מובטליו עולה, שכוח הקנייה של משפחותיו יורד, שייצורו מצטמק והולך עם הפחתת הביקושים? אבל העצמאים האלה יש להם רק תלונה אחת – מדוע שובתים הפועלים ואינם מתנדבים מרצונם להיות מובטלים ולתרום את התרומה שאומרים להם כי תעזור להבראת הכלכלה. שהרי הם, העצמאים שלפני המיקרופון, ברוב טיפשותם, מאמינים לאומרים שכך. במקום להבין שיש שותפות אינטרסים אמיתית בינם לבין השכירים, שהרחבת מעגל העבודה ועליית ההכנסות מן השכר יגבירו את הביקושים, יניעו את גלגלי המשק ויביאו לצמיחה – הם מתפתים לפרובוקטורים קטנים שמאחורי המיקרופונים ומשתלחים בבעלי הברית הטבעיים שלהם.


הרפורמטור הצ’כי יאן הוס הועלה בידי הכנסייה על המוקד בעוון כפירה. בזמן שלשונות האש אפפו אותו, ראה זקנה אחת ניגשת אל המדורה ומוסיפה קומץ זרדים. "הו, סנקטה סימפליסיטה", קרא מנהמת לבו – הו, תמימות קדושה! התמימות הזו של בעלי העסקים הזעירים שהתייצבו בטלוויזיה והטיפו מוסר לפועלים השובתים נגד פיטוריהם כלל אינה קדושה. וכל המשרתים אותה ומוסיפים קיסם משלהם למדורה זו גם הם אינם קדושים.

תגובות
נושאים: מאמרים

7 תגובות

  1. גלדע הגיב:

    אם ככה. מדוע לא הולכים על הדברים האפקטיווים ביותר? מדוע העניינים אינם דרסטים. מדוע לא משביתים ליום אחד את גביית מע"מ ומס הכנסה. לא את המשרדים – כי אם את הגבייה? מדוע השביתות פוגעות בציבור העובדים הישראלי שבטעות שונא את נציגיו.

    מדוע חברת חשמל החזקה אינה סוגרת 5 פעמים ביום את החשמל למשרדי הממשלה לשעה כל פעם? לשבות אצלם לא אצלנו.

    כל הרעיונות של להסריח לציבור ולמנוע ממנו סדר וניקיון עד גבול מסוים הם נחמדים אבל לא יעילים. בייחוד שאת הריטואל הזה הממשלה אוהבת לשחק – כי לה לא לוחץ שום דבר. ואת זה צריך לזכור. לא לוחץ שום דבר.

    השבתה של המשק לשבוע תבהיר לממשלה שהכוח הלא יצרני עולה לה הרבה מאד כסף – וטוב יעשה עודד טירה אם יממש את איומיו ויעתיק את חייו ומפעליו למדינה אחרת. כי אנשים כמותו איני רוצה בתור שליטי ומקורבי השלטון הדמוקרטי אותו אני בוחר. אני מעדיף להיות פחות "עשיר" מאשר "פסבדו עשיר". הרי ממילא את הנזק הגדול ביותר והירידה בהיקפים וברמת החיים סופג הוא (העשיר) ולא אנחנו העמך.

    ושלא ייתמם. המשא ומתן הוא לא ביני לבין הממשלה. המשא ומתן הוא ביני לבין טירה וחבריו. הממשלה היא שלוחתו. כלומר מותר לי להפעיל אילו אמצעים חוקיים (זכות השביתה היא חוקית ודמוקרטית) שאני רוצה על מנת לקדם את מטרותי כעובד. הפסדיו אינם נוגעים לי. טירה, את שיקולי אעשה בעצמי. לא תודה על הייעוץ.

  2. יונתן הגיב:

    כל מילה נכונה כסלע! תיאור מדויק ומכאיב של המציאות הכלכלית בארץ.
    האמונה החזקה של אותם אנשים שמאמינים כי השכירים הם שורש כל רע, מקבלת עידוד וחיזוק מאמצעי התקשורת (פרט אולי לעודד שחר) שמשמשת כשופר לסיסמאות משרד האוצר (זו שאלה מעניינת למה האנשים נוטים להאמין את ההסברים האלו). לקטר כאן באתר ולשכנע את הקוראים המעטים כאן, זה לא יעזור. מה שאני מצפה מהגדה השמאלית הוא להקים כתב עת עם דעות כלכליות וחברתיות אלטרנטיביות כדי לפקוח את עיני הציבור ממכבסת המילים של האוצר.
    דקדנות קטנונית – בלטינית האות c תמיד מבוטאת כאות קוף (ויכוח ישן ונצחי), ולכן אומרים "הו, סנקטה סימפליקיטה".

  3. דוד בן הרוש הגיב:

    ניכרת כאן עוינותו של הכותב, למעמד הביניים,לעצמאי

    הקטן, שהגשים חלום , לצאת ממדמנת העוני, בעבודה

    קשה, בחריצות והתמדה אין קץ, לרכוש בעמל ויזע מעט

    חיי נחת לו ולמשפחתו.

    איו, במאמרו של הכותב , כל תודעה כלכלית מינימלית,

    אין הבנה בתהליכים היוצרים פרנסה לרבים, אלא כעס

    עד כדי השתלחות נלעגת בנו העצמאים הקטנים.

    אנו, בעלי העסקים של החצר האחורית, נאבקים מידי יום,

    להשיג עבודה, פרנסה, ונפשותינו כלות, ב ראשון לחודש,

    עת תשלום משכורת, ופקיד המשרד הממשלתי לו בצענו

    עבודה לפי חוזה מוסדר ומותקן מודיענו כי האוצר

    הקפיא את התשלומים לעת עתה….

    אולם אי תשלום משכורות הינו כמעט עבירה פלילית, ןאנו מוציאים מפינו ומשלמים משכורת, וכן ביטוח
    לאומי, מס הכנסה, מע"מ (שמשלמים אפילו אם ח-ן המס
    רק הוצאה ולא שולמה עדיין.)

    יתכן שהריסתנו, וצרופינו למעגל האבטלה והמסכנות

    היא משאת נפשו של הכותב, שמובטחני שמשכורתו (בשלב זה) עדיין משולמת מכספינו, יצרני המיסים, אבל התמוטטותינו תגרום אף להפסקת תשלום משכורתו ובואו למעגל האבטלה.

    ברוך הבא.

  4. דוד שחם הגיב:

    אני מצרף כאן שתי תגובות לשני המגיבים הקודמים. דוד בן הרוש טוען שיש בי שנאה לעצמאיים וקובע, בלי שידע כלום, שמשכורתי משולמת מכספי משלם המסים ושאם יתמוטטו העצמאים הקטנים תאבד גם משכורתי. יפה דרש, אלא שאני עצמאי ואף אחד אינו משלם את משכורתי. ולא עוד, אלא שמרבית שנותי הייתי עצמאי. ואם אני יודע לקרוא טקסט (מה שלא כל מגיב חושב שהוא צריך לדעת) אני יכול לזהות ברשימה שכתבתי כאן אמפתיה לעצמאים והבנה למצוקתם ולא איבה. ביקורת אינה גילוי איבה. ביקורתי לא היתה עליהם כבני אדם כי אם על כך שהם מאמינים לתעמולת הכזב שאם יפוטרו עשרות אלפי שכירים ישתפר מצבם. כל מה שרציתי לומר להם שלהיפך, אם ירבו מובטלים ויצומצמו הביקושים, מצבם של העצמאים הקטנים יורע בהרבה. ועוד רציתי לומר להם שמוטב שיזהו מי האויבים האמיתיים שלהם, ולא יחשבו שהשכירים הם אויביהם.
    ולחותם בשם יונתן, שביקש ללמד אותי איך מבטאים את האות C בלטינית, אני יכול לומר שזה ויכוח ישן נושן שכבר העלה עובש. למעשה איש אינו יודע בדיוק איך ביטאו הרומאים מלים מסוימות. ולכן יש לנו בשפות שונות חודש אבגוסט, וחודש אוגוסט וחודש אאוגוסט. אשר לאות ק’, אכן לאט לאט הרגילו אותנו לומר פרובינקיה. אבל שם התואר פרובינציאלי נותר כמו שהוא ועדיין לא םפגשתי מישהו שיגיד פרובינקיאלי. היושב ראש האגדי הראשון של הכנסת, יוסף שפרינצק, היה, כמו יונתן, מאלה המעירים לבני אדם הערות ביחס להיגוי מלים. יום אחד אמר מישהו בכנסת ציצרו. קפץ שפרינצק ותיקן אותו: אומרים קיקרו. השיב לו האיש שאותו תיקן: כן, מר שפרינקק. אז אל תהיה לי שפרינקק.

  5. אתי אלמוזלינו הגיב:

    יש לקרוא רחוב באחת הערים הגדולות ע"ש רייצ’ל קורי הי"ד, וללחוץ על העיריות לעשות כן, לפני שייאבד המומנטום. כיתבו לעיריית ת"א http://www.tel-aviv.gov.il
    ———————————————–

    פסטיש-אחרת ביקורת תרבות http://www.p-files.org

  6. שמואל דלמצקי הגיב:

    היום נפל דבר בישראל. מסתבר שכל ממשלות : מפא"י, העבודה והליכוד רוקנו את הקופה הציבורית ולעולם לא נדע לאן נעלמו הכספים. כעת הגיע השטר לפרעון ואותו ישלמו האנשים ההגונים והישרים שידם לא היתה במעל. אני מתחיל להבין את כתבותיהם של אורי אבנרי וגדעון ספירו ועוד אנשים ישרי דרך שצעקו ןהתריעו כמטיפים בשער ולא הבינו אותם.

  7. תגובה לדלמצקי הגיב:

    מה שהערכנו קרה:קודם ניצלו את הפלסטינאים,עברו לעובדים הזרים, המשיכו עם הדור הצעיר שלנו,עברו אלינו ועכשו הולכים לחסל את המבוגרים.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים