הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-22 באפריל, 2003 19 תגובות

מדברים כל כך הרבה על הניצחון האמריקני בעיראק עד שלא רק השומעים, אפילו המדברים, מתחילים להאמין שבאמת היה שם דבר שראוי לקרוא לו ניצחון. כלומר, זאת עובדה. הצבא העיראקי איננו, האמריקנים כבשו את עיראק. אבל ניצחון, כזה ששרים עליו בשירים ומוציאם עליו אלבומים, ישנו רק במקום שהיתה גם אפשרות שלא יהיה. במקום שהיה קרב, שהכוחות בו היו פחות או יותר שקולים, לפחות עם פתיחתו. יש מישהו שחושב שלעיראקים היה באמת סיכוי כלשהו לנצח במלחמה הזאת? מישהו? הכול הוכרע מראש, ברגע שהאמריקנים החליטו לצאת למלחמה. הם ידעו זאת היטב, ולכן הירשו לעצמם לנהל בעיראק מערכה שאל מול צבא אמיתי, שכוחו עימו, לא היו מרשים לעצמם לנהל כמוה. זה היה פשוט מסע כיבוש. שליטי עיראק ניסו לטשטש ברברבנותם את העובדה שלעיראק, אחרי מפלתה במלחמת המפרץ ועשר שנות אמברגו וסנקציות, לא רק שאין מלאי נשק השמדה המונית שיש בו ממש, אלא שגם אין לה צבא המסוגל לעמוד מול חיל המשלוח אמריקני-בריטי לא כל-כך גדול. הם אחראים לרושם שהיה כאן ניצחון. אבל על הניצחון הזה לא ישירו בשירים ולא יוציאו אלבומים.

מחר יגידו שאסור


אליהו מצא, שופט בית המשפט העליון, אמר, בדחותו את העתירה שביקשה לאסור על צה"ל את השימוש בפגזי פלאשט (שפגיעתם מתפזרת בסביבה רחבה וכבר גרמו למותם של אזרחים פלסטינים שלא היו קשורים בשום מעשה-איבה): "מחר יגידו שאסור להשתמש ברימוני הלם ובגז מדמיע. איזו סמכות יש לנו להחליט בשביל הצבא באיזה נשק ישתמש?"  נכון? אז יש לי שאלה לא כל כך שאלתית: אם כך, אולי גם לא נגיד לו לא להשתמש בגז עצבים, בנשק ביולוגי, בנשק גרעיני (שלפי פרסומים זרים, רק לפי פרסומים זרים, אנחנו לא רוצים שהצנזורה תתערב לנו כאן) הוא נמצא ברשות צה"ל? מה אומר על כך כבוד השופט?


ג’נין, ג’נין? – ג’נין, ג’נין


סרט אחד על ג’נין, שעשה אדם פרטי, אסרה הצנזורה אפילו להקרנה פרטית בנימוק שאינו מציג את הדברים בצורה נאמנה לאמת. לעומתו התירה (והציגו אותו בערוץ השידור הממלכתי!) סרט אחר, שעשה אדם פרטי אחר. מכאן שלדעתה של הצנזורה הוא מציג את הדברים כפי שהיו באמת. מאימתי יש לצנזורה כלים לקבוע מה אמת ומה שקר? אוי  לה לארץ המפחדת שיוצגו לפני אזרחיה שני הצדדים של המטבע וכל אחד מהם יחליט כמיטב יכולתו ועל פי נטייתו מה אמת ומה שקר, והיא מוסרת את ההחלטה בידי הצנזורה. ולזה קוראים "הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון". מזרח תיכון כן, אבל דמוקרטיה?


עונש מוות – מתי כן, מתי לא


יועצנו המשפטי, ההומניסט הדגול, השיב לפניית קרובי משפחה של הרוגי פיגוע טרור שדרשו הטלת פסק-דין מוות על מי שנמצא אחראי למשלוח הרוצח המתאבד, כי לא ייעשה כן במקומותינו, שכן הוא מתנגד עקרונית לעונש מוות. תראו את האבסורד: לבית משפט, המתנהל לכאורה על פי הליכי שיפוט נאותים ובו, לפחות למראית עין, יש לנאשם הזדמנות להגן על עצמו, אסור להטיל עונש מוות. למפקדים צבאיים, בלי שום הליך משפטי, ובלי שלנאשם ניתנת רשות להגן על עצמו – מותר להטיל עונש כזה. יש לזה אמנם שם אחר. קוראים לזה "סיכול ממוקד" או, בימים שמצליחים להתגבר על הצביעות, "חיסול". כך או כך, זה תמיד נגמר בדיוק כמו עונש מוות, אבל מזה היועץ המשפטי אינו מתרגש. 


הרבה שמות למלחמה


בהיסטוריה ניתנו שמות למלחמות כדי שיהיה אפשר להבדיל ביניהן.


יש מלחמות שנקראו על שם המקום שבו נערכו: מלחמת טרויה, מלחמות הפלופונז, מלחמת קרים, מלחמת וייטנאם, מלחמת סיני (אף שעדיין יש אצלנו המתעקשים לקרוא לה בשם מלחמת קדש, אולי בגלל שם הצופן של המבצע, אולי מפני שהשם מזכיר להם קדושה, ואולי מפני שהוא מזכיר קדֵשה, ולא-כל-כך במקרה).


יש מלחמות ששמן נקבע לפי תקופת הימשכן: מלחמת מאה השנים, מלחמת שלושים השנה, מלחמת שבע השנים, מלחמת ששת הימים.


יש מלחמות הקרויות על שם כובשים גדולים: מלחמות אלכסנדר מוקדון, מלחמות נפוליון.


יש מלחמות ששמן ניתן להן על פי משתתפיהן: מלחמת פרוסיה-צרפת, מלחמת רוסיה-יפן.


יש מלחמות שמספר משתתפיהן היה רב כל כך שקראו להן מלחמות עולם: הראשונה, השנייה.


יש מלחמות ששמן נקבע לפי התאריכים שבהן נערכו: למלחמה הקרויה אצלנו מלחמת יום הכיפורים קוראים הערבים בשם מלחמת אוקטובר. למלחמה שאנחנו קוראים מלחמת העצמאות (ולפעמים מלחמת השחרור) הם קוראים מלחמת 1948.


מלחמה אחת זכתה שיינתן לה שם רומנטי: מלחמת השושנים. יש מלחמות שניסו לתת להן שמות פלצניים: עדיין יש הקוראים למלחמת העצמאות בשם מלחמת הקוממיות. פרופסור נאמן, שהוא מדען הרבה יותר טוב מפוליטיקאי, הציע לקרוא למלחמת ששת הימים בשם "מלחמת התעוזה".


כל מלחמה שמנסים להעניק לה שם בעל תוכן כל שהוא, נודף מן השם הזה ריח מבאיש של תעמולה: למלחמת העולם הראשונה ניסו לקרוא "המלחמה לסיום כל המלחמות". נו, באמת. להתקפה על לבנון יש אצלנו הקוראים עדיין מלחמת שלום הגליל, אוקסימורון שריחו נודף למרחוק – מלחמת שלום. עכשיו המציאו האמריקנים למלחמת לכיבוש עיראק שם לא פחות מגעיל: מלחמת חופש לעיראק.


לדעתי השם הנכון של המלחמה הזאת צריך להיות: המלחמה לשיקום ההריסות שגרמה המלחמה לשיקום ההריסות בעיראק.


ימצאו או לא ימצאו? 


פתחנו בעיראק ונסיים בעיראק. עד לפני זמן מה הייתי בטוח שאחרי כיבוש עיראק ימצאו בה "נשק השמדה המוני". חשבתי על הבושה שתיגרם לאלה שדחפו למלחמה הזאת, בנימוק שנשק ההשמדה ההמוני שבידי עיראק מסכן את ארצות הברית ואת "שלום העולם", אם יתברר שלא נמצא נשק כזה בעיראק, מכל מקום לא בכמויות שיש בהן באמת כדי סכנה לעולם. ולכן הייתי בטוח שימצאו נשק כזה, או לפחות יגידו שמצאו. מי מאתנו יוכל לבדוק?


עכשיו אני לא כל כך בטוח שימצאו. ראשית, מפני שבינתיים חיברו סיבות אחרות להתקפה על עיראק. כמו במחזה יוליוס קיסר של שייקספיר, כאשר ההמונים המשולהבים מנאומו של אנטוניוס יוצאים לעשות שפטים ברוצחיו של קיסר, יש סצינה קצרה ומאלפת: הם נתקלים באדם ששמו קסקה. קסקה היה אחד הקושרים שרצחו את קיסר, אבל לפניהם קסקה אחר, קסקה המשורר. "הירגו אותו בגלל חרוזיו המחורבנים!" קורא ההמון. מי שרוצה להרוג כבר ימצא סיבה. ולכן כבר אפשר לשכוח את נימוק נשק ההשמדה ההמוני והסכנה לעולם. ושנית, נראה בבירור שבוש וחבורתו לא יתביישו אם לא יימצא בעיראק נשק השמדה המוני. הם לא מן הסוג המתבייש מפני מה שחושבים עליהם או מה שאומרים עליהם. הם לא מתביישים אפילו מעצמם. הם פשוט מצפצפים. מצפצפים על מה שאומרים עליהם בעולם. מצפצפים על המשפט הבין-לאומי ועל אמנות שחתמו. מצפצפים על החוקה האמריקנית. הם חזקים. הם הכי חזקים בעולם. הם יכולים לעשות מה שהם רוצים, ומכאן שמותר להם לעשות מה שהם רוצים. בקרוב כבר לא יהיו זקוקים לנימוקים בשביל לכבוש ולשעבד מדינות. תספיק העובדה שהם יכולים. ושהם רוצים. אז איך עבר עליכם הפסח?

תגובות
נושאים: מאמרים

19 תגובות

  1. לבני הנכבד הגיב:

    אני מסכימה עמך. נמסר לי מגורמים נייטראליים שידוע שצה"ל,שהוא הצבא המוסרי ביותר בהסטוריה האנושית,פעל מתוך העיקרון המקודש של מינימום פגיעה באוכלוסיה האזרחית . ועל כך שילם מחיר כבד במיטב הלוחמים. טבח היה ברמאללהוערך על ידי מתאבדים צמאי-דם מידי שבוע כמעט (אם היה ביכולתם של מנהיגי הטרור, היה נערך מספר פעמים ביום). טרזה ציגנהאל

  2. אמנון הגיב:

    שאלה לי לכותב המאמר – האם יש משהו חיובי במדינה הזאת . האם יש משהו חיובי באמריקאים.
    האם בכל זאת המדינה הזאת יחסית למדינות סביבנו היא "קצת" דמוקרטית . האם האמריקאים לא מממנים את מרבית פעולות ההצלה ותמיכה במדינות מוכות אסון ורעב . מי מממן ומתחזק את האומ ושלוחותיו .נראה לי כי השנאה למדינה ולארהב מעבירה אותך על דעתך.בכל זאת ערב החג – איזה אחוז קטן של חיוב וחיוך. מקוה שלא אצונזר.

  3. אורלי הגיב:

    לאמנון,

    זה שארה"ב (ואולי גם ישראל) עושה מעשים טובים לא הופכים את המעשים הרעים שלה לבלתי קיימים.

    פושעים רבים תורמים לצדקה – אז מה?
    פשעיהם הם עדיין פשעים.

    ביקורת על דבר אחד אינה שוללת בהכרח דבר אחר.

  4. אלדר משוש הגיב:

    אצל המגיב הסידרתי אמנון, תגובותיו הן מעשה-פוקר:
    הכל או לא כלום: שחור ולבן,אמת ושקר.הוא קורא אל חיטים ועונה בשעורים. אם יקרא אל מזג אוויר רע בארה"ב – "יגיב" שהאמריקאים טובים יותר ומאכילים את כל העולם מכפות ידיהם, למרות הגשם או השרב. ובכן,
    מגיבי היקר: ארה"ב אינה "מחזיקה" את האו"מ אלא,
    חייבת לה יותר ממליארד דולר ולפעמים יותר. ארה"ב
    מממנת את ישראל ומצרים ביותר מחצי תקציב סיוע-החוץ שלה ומעניקה מליונים בודדים לארצות מזות רעב באפריקה ומרכז אמריקה. לעומת זאת, היא שופכת יותר ממליארד דולר בקולומסיה, למלחמהב"מרכסיסטים" כשמרבית הכסף זורם בעקיפין לסוחרי הסמים, התומכים בממשלה הימנית הקיצונית של המדינה.
    אני יכול להמשיך אך, חבל על זמני – "אמנון" ימשיך
    בשלו.

  5. עופר נ הגיב:

    אמנון,

    ארה"ב מממנת כ -22% מתקציב האום.

    יפאן הקטנה המצויה במשבר מממנת כ- 19%. צרפת מממנת כ- 9%, וגם זה יותר מארה"ב ביחס לגודל כלכלתה.

    ארה"ב מעבירה רק 0.1% מהתוצר שלה לסיוע הומניטרי.
    דנמרק לעומתה מעבירה 1% וכמעט כל מדינות אירופה מעבירות יותר מארה"ב.

  6. גילה חנוך הגיב:

    אינני מבינה מדוע אתם מעבירים בקורת על ארצות הברית. מדוע בוכים על גורלה של עיראק. מדוע מבטלים את הנצחון האמריקאי. עירק סיכנה את שכנותיה. היא היתה עמנו במצב מלחמה מ-48 ואימה עלינו כל הזמן. במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום-כיפור שלחה צבאות נגדנו. 12 שנים אנו חיים בפחד מנשק להשמדה שיפנו העראקים אלינו, וממחבלים שנתמכו בכל על ידי העראקים ורק שיחסלו ילדים ישראלים. מדוע בעיתון שלכם כועסים כל הזמן על האמריקאים שממש הצילו אותנו מידי העראקים?

  7. חזי מגיב לגילה הגיב:

    זהו אתר של חד"ש והוא לא מיצג דעות פרו- אמריקאיות או פרו- ישראליות ולכן כשאת קוראת מאמרים או דעות עליך לדעת מה כיוון מחשבתם ואח"כ להגיב אם בכלל. זהו אתר פנימי של המיצגים דעות שלא כ"כ מיצגות את דעות הרוב, אך זו זכותם המלאה.

  8. אלכס מסיס הגיב:

    "הגדה השמאלית" – היא לא "אתר של חד"ש" – כותבים
    בה חברים במפלגות שןנןת ורובם, בלתי-מפלגתיים.
    אנו פרו-ישראליים,על כי אנו ישראלים.רק מי שמזהה את
    ממשלת ישראל, עם עם ישראל או מדינת ישדאל – יכול
    לטעות ולכתוב שאנו "נגד ישראל".

  9. עמי הגיב:

    האמריקאים אינם עוד מדינה שליווה ביבשת רחוקה. האמריקאים הם שהמליכו עצמם על כל העולם. ארצות שאינן משתפות פעולה עם ה"מלכות", מוכרזות "ציר הרשע" ומטופלות בהתאם. לעומת זאת ארצות המשרתות את ה"מלכות" מקבלות צ’ופרים בדמות סיוע חוץ, והגנה במועצת הביטחון. אין קשר לשאלה האם המשטר במדינה המותקפת יש נשק זה או אחר, והדוגמאות ידועות. וגם אין קשר לשאלת הדמוקראטיה במדינה המותקפת, שכן מיטב ידידותיה של ארה"ב באיזורנו הן מדינות דיקטטוריות. אך כשמדינה שוללת את זכויותיהם של המונופולים, היא מטופלת בהתאם כמו צ’ילה, שבה הותקף דווקא המשטר הדמוקראטי.

  10. לעמי הגיב:

    הורי ומורי לימדוני ש"עניי עירי חשובים לי יותר". אמריקה הגדירה כציר הרשע מדינות ( במקרה,או שלא במקרה) שמצהירות בגלוי שכוונתן לחסל אותנו. מאמנות, מחמשות ומממנות אירגוני טירור נגדנו. (צפון קוריאה מחמשת את אויבינו המוצהרים). גם מבחינתי כיהודיה -ישראלית הם מהוות ציר- הרשע. לכן אני לא מבינה מדוע אתם כל כך שונאים את האמריקאים. מדוע אינכם מעבירים בקורת על שיראק והצרפתים? .אני באה מצרפת וחלק ממשפחתי חי שם, ואני אומרת לכם שהצרפתים לאומנים ושונאים את הזרים: אנגלים, גרמנים, אמריקאים, ערבים ויהודים והתנהגות שיראק עכשו נגד האמריקאים זה רק פוליטיקה ואינטרסים והם עם של כפויי-טובה עם ממשלה שמתאימה לאופי שלהם. אך לגביכם צרפת היא שה תמים ואמריקה זה זאב טורף, למה??

  11. ככה ללמה הגיב:

    בתשובה ל"למה?": בישראל אין שונאים את הזרים ?
    צפון קןריאה מחמשת את אויבי-ישראל: אלה הן חדשות
    אמיתיות: סקןפ ב"הגדה השמאלית".

  12. לככה -למה. הגיב:

    לך תלמד קודם. לשכמותך אין מקום באתר שלנו.!

  13. עמי הגיב:

    לעולה מצרפת.

    את רואה באמריקאים ידידי ישראל ומוכנה לסלוח להם על כל פשעיהם. אני סבור כי זוהי טעות.
    לדעתי טובת ישראל אינה עימות מתמשך עם העולם הערבי. טובת ישראל היא חיים של שלום ושתוף פעולה כלכלי ותרבותי עם שכיננו.
    אך כל עוד אנחנו מתפקדים תחת חסות ארה"ב, האינטרסים שלהם למנוע כל התפתחות דמוקראטית באזורינו מחייב אותנו להמשך שפיכות הדמים. בנוסף אנו רואים שהאמריקאים מתערבים גם בכלכלת ישראל. וגם כאן לטובת בעלי ההון, ונגד הציבור הרחב.
    ולכן לדעתי האמריקאים אינם ידידי אמת לישראל, לדעתי הם עריץ אכזר לישראל.

  14. ציקו הגיב:

    הכל ביגךלל ערפאת הרוצח!!!
    לסלק את ערפאת!!!!!!!!!!!!!!!!

  15. קום התנערה עם חליכה עם עבדים מזה רעב הגיב:

    אש הנקמות הלב לחכה לקראת אויב היכון לקרב. היום האויב הוא הקרב-היא המלחמה. חייבים להגיע לשלום לשביעות רצון 2 הצדדים. אלו חייבים לוותר עלרעיון ארץ ישראל הגדולה ואלו על השבת הפליטים וחזרה לקווי 47.

  16. כל הכבוד והיקר למגיב הגיב:

    הנה חזרה השפיות לאתר. שלום מידי ואמיתי. בטחון ורווחה ל-2 העמים.

  17. בני הגיב:

    הסרט ג’נין ג’נין בעייתי.

    אנשים שהיו שם טוענים שלאחר תום הקרבות, הפלשתינאים ביימו את השטח והמציאו עדויות שנוגדות באופן מהותי את מה שהיה שם במציאות.

    אמנם זה נשמע מופרך כמו הרבה דברים אחרים בתקשורת, אבל בגלל שהיתי שם ראיתי במו עיני: מוציאים גופות מכל מיני מקומות, גופות של הסבא שנפטר בשיבה טובה לפני שבוע או בתאונת דרכים לפני יומיים וככה.

    לא ראיתי את שני הסרטים, אבל דבר אחד ברור לי: טבח לא היה שם.

  18. ראובן הגיב:

    1. אולי סיכלות ממוקדת?
    2.ומה עם האוקסימורון "מלחמת שלום" הגליל?

  19. הווטו של ארה"ב באו"ם הגיב:

    נובע לא מהכסף שהיא תורמת לו, אלא מהסדר מיושן שלפיו למדינות המנצחות במלחמת העולם השניה תינתן באו"ם זכות ווטו.
    ארה"ב משתמשת בזכות זו הרבה יותר מאשר אנגליה וצרפת ביחד, גם כשהקולות שאיתה כוללים בהרכב משתנה את מיקרונזיה\סינגפור\גיאורגיה, ואת ישראל.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים