פרופ’ אבי בן-בסט, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, התראיין לאחרונה בתוכנית הכלכלית של גלי צה"ל. במהלך הראיון הגן בן-בסט על עמדות האוצר בעניין התוכנית הכלכלית. המראיין לא ניסה להציג שאלות מקשות למרואין, למעשה, הוא נשמע כמו להקת העידוד של האוצר. כך, למאזין היתה הזדמנות להכיר קצת יותר לעומק את ההיגיון המנחה את בכירי האוצר.
מעניין במיוחד היה החלק בראיון שנגע להפרטת מערכת החשמל: לפי בן-בסט, הולכת החשמל היא מונופול טבעי (זה לא מעשי ובזבזני לבנות שתי מערכות הולכת חשמל) ולכן אין מקום לשנות את המונופול שבהולכה. את השינויים יש לבצע בייצור החשמל – יש להפריט את תחנות הכוח ליזמים פרטיים שיתחרו ביניהם על ייצור החשמל והזרמתו אל תוך רשת ההולכה. "ואז הצרכן ישלם פחות?", שאל המראיין בהתלהבות. אך בן-בסט צנן את ההתלהבות בתשובה שלילית, זה ההסבר שלו: בישראל חברת החשמל שייכת למדינה אבל מחירי החשמל לצרכן הם די נמוכים ביחס למדינות אחרות. הבעיה, לפי בן-בסט, היא שעובדי חברת חשמל הם הבעלים דה-פקטו של החברה, החברה שייכת למדינה, אך במקום שהממשלה תרוויח מהכנסות החברה, חלק גדול מדי של ההכנסות מבוזבז על משכורות גבוהות מדי לעובדים.
קל לקבל את הטענה שיש אנשים בחברת החשמל שמרוויחים הרבה מדי, אבל שימו שב להגיון ה"אוצרי": במקום שההכנסות ממכירת חשמל יגיעו לידי העובדים (אשר שולטים במדינה), נעביר את החברה לידיים של כמה בעלי הון (אנשים קשי יום שבסך הכול מחפשים השקעה קטנה שתבטיח להם הכנסה צנועה לעת זקנתם). הפרטת ייצור החשמל לא תוריד את מחירי החשמל ולא תשנה את צריכת החשמל, ולכן כל השינוי הוא באופן בו מתחלקת עוגת ההכנסות – אחרי הפרטה מעט אנשים ירוויחו יותר והרבה אנשים ירוויחו פחות.
כותב המאמר אכן מאיר את עינינו בנוגע למטרותיה האמיתיות של ההפרטה בעולם בכלל ובמדינתינו הקטנה בפרט. יחד עם זאת הוא שכך להוסיף כי אותו בעל הון שיקבל לידיו את השליטה על חברת החשמל יזכה מן הסתם בהנחות מפליגות בעת רכישת החברה. כמו בשאר ההפרטות שבוצעו בישראל, או בשמן הנכון מכירת חיסול של המדינה למקורבים של השלטון, גם כאן יהיה המחיר נמוך והסיוע הממשלתי גבוה.
וכרגיל, תחת שיפור ויעול יסתתרו פיטורים, הורדת שכר וביטול של תנאים סוציאלים.
ממתי סטודנטים לפיסיקה מבינים בכלכלה?
לא צריך להיות מומחה בכלכלה כדי להבין היכן מרוחה החמאה ומי מקבל את הפרוסה כולה.
הניסיון להדיר את הציבור מהדיון הכלכלי על ידי התמחות בבתי ספר לניצול העובדים הקרואים בטעות בתי ספר למינהל עסקים – הוא רע מאד.
כה לחי אסף.
לפחות סטודנטים לפיזיקה לא עברו בבתי הספר לכלכלה ולמנהל עסקים שטיפת מוח לפיה ישנה רק תיאוריה כלכלית אחת והיא זו המאדירה את הגלובליזציה הקפיטליסטית. בכל מדינות המערב (אפילו קצת בארה"ב) ישנו דיון רציני בסוגיה זו מלבד בארצנו הקטנטונת. כאן עוד לא הפנימו כי הכלכלנים של האוצר הם לא אוטוריטה מדעית אלא בעלי דיעה מסוימת מאוד שלאו דווקא מקובלת על כל הכלכלנים בעולם (ואפילו לא על כל הזוכים בפרס נובל לכלכלה).
אסף אני מסכים עמך לחלוטין.
כל ההפרטה למעשה הייתה שוד של רכוש העובדים המייצרים את כל הקיים עלי אדמות.
לכן כפתרון של המשבר הכלכלי פרי רדיפת הבצע של בעלי ההון, אשר הביאו את העולם כולו
למצב בו כדי לשמור על הרווחים שלהם הם זרקו שליש מהאנושות אל מתחת לקו העוני, יש לבנות
חברה חדשה הבנוייה על בתי חרושת ובנקים מולאמים -דהיינו רכוש קולקטיבי של העובדים,
תחת פיקוח העובדים עצמם. חברה זו ידועה כסוציאליזם. ההבדל בין חברה כזו לבין ברית
המועצות הוא שבברית המועצות לאחר עליית סטלין לשלטון, השלטון הפוליטי לא היה בידי מעמד
הפועלים בצורה של מועצות עובדים, אלא בידי שכבה פרזיטית שמרנית, אשר יחסיה חנקו את
הכלכלה ויחסיה הפוליטים עם העולם חיבלה קשות במאבקים לשינוי החברה במדינות אחרות.
מצטער לקלקל לכמה מהכותבים את התיאוריה . קחו לדוגמא את הפרטת השיחות הבין לאומיות מחיר השיחה לחול ירד בעשרות אחוזים . הקוים המופרטים שנלקחו מאגד מחירי הנסיעה בהם זולים בהרבה . הוכח שהיכן שנשבר מונופול המחירים יורדים . היכן שיש התחרות יש התפתחות . אלא מאי , זה מקלקל את התיאוריה הסוציאליסטית . אל דאגה , נתעלם מן המציאות העיקר התיאוריה .
כבוד הסטודנט קח למשל מדינה שלא היו בה מונופולים , לא היו מחוסרי עבודה . כל הכלכלה היתה בידי המדינה כל האזרחים היו עובדי המדינה וראה לאן הגיעה מדינה זו שרבו מעריציה בארץ – לידי פשיטת רגל ונטישת הרעיון . אכן רעיון הקומוניזם והשויון הוא כה יפה ונעלה אך לצערי האנשים הם לא יפים ונעלים .
דובר אמת שאינו יודע כי הכלכלה הקפיטליסטית בת ימינו היא של מונופולים של ההון הפרטי. כמה מקבלים בשל לספר כזו אמת?
לדובר אמת, ראשית כל אשמח אם תזדהה בשמך (אני משוכנע כי אינך מתבייש בדעותיך) ושנית זכור נא כי בכל משק קפיטליסטי ישנה אבטלה מובנית, בעוד שבמדינות קומוניסטיות רבות, על כל מגרעותיהן, היה מצב של תעסוקה מלאה (או קרוב לכך).
וחוץ מזה, יש לך עוד דוגמאות מלבד השיחות הבינ"ל?
בשעה שבא בעל הנכם למכור אותו לאחר, יבחר רק בעלי יכולת שיממשו את הנכס שלו. חברת החשמל במבנה הנוחכי שלה ולפי ביטוייה ההיסטורי הכלכלי שלה, יכולה להרכש רק ע"י גופים או בעלי הון כבדים מאוד. בנדוקת הזמן הזו שוויה של חברת החשמל הוא רב מאוד ומקומה עקרוני בפעילות המשק. מעמד זה ניתן לה וטופח ע"י בעליה החוקיים – מדינת ישראל – היום כהמדינה מבקשת למכור נכס זה היא יכולה לעשות זאת אך ורק למי שהוא בעל יכולת המימוש. כל התיאוריות הסוציאליות והרעיונות החברתיים היפים שהועלו כאן יכולים להתממש בעת יסוד נכס כלכלי ולא בעת רכישתו. השטלות על עסקים בעתית ויוצרת בלגן גדול במבנה הכלכלי.
טענה רווחת בזכות הפרטה היא, שגם אם ההנחות במאמר הנ"ל נכונות,הרי שכיום המדינה נושאת על כתפיה את חברת החשמל המפסידה,ומממנת את השחיתויות המשכורות הגבוהות ,והתנאים המופלאים, ולכן- הפרטה תוביל לכך שהוצאות אלו יחסכו לאוצר המדינה ומשלמי המיסים יצאו נשכרים.
אתם קצת מגזימים, בחברת החשמל אין משכורות כל כך גבוהות (לפחות לרוב עובדיה), ובכל מקרה עדיף שיהנו אלף עובדים מאשר עשרה בעלי הון.
קליפורניה למדה על בשרה, מה פירושה של הפרטת משק
החשמל. המטיפים להפרטה, שכחו ומשכיחים את פרשת
ENRON והחברות השלובות בה. פרשה זו קשורה לא רק
לחשמל מופרט אלא גם לקרנות הפנסייה האמריקאיות
שנשדדו במליארדי דולרים בידי אשפי ENRON וחברות
האנרגיה המופרטות.
לגיא אברהמי – גם אתה לא מזדהה ממש יש לפחות 4 גיא אברהמי בארץ .
בקשת דוגמאות בבקשה –
התקשורת הבינלאומית אמרנו.
רשתות האינטרנט המתחרות .
התחרות בין הכבלים ליס.
הקמת הקניונים המתחרים אלה באלה ומאפשרים לצרכן טוב לבחור בזול ביותר , התחרות בינהם מורידה מחירים.
הפיכת בתי החולים למשקים סגורים והאפשרות של כל אזרח לבחור את בית החולים מביאה לתחרות בין בתי החולים על לב האזרחים ולשרות טוב יותר . מנהיג העתיד של העבודה לקח את המשק ההסתדרותי "כור" הפריט אותו ופיטר אלפי עובדים ובכך הצליח להציל חלק מן המפעלים. מערכות שיווק שהיו כביכול בידי העובדים נכשלו – קו-אופ הבריאה רק כאשר הופרטה .כל המשק ההסתדרותי קרס ובכך הוכח כי "העובדים" לא מסוגלים לנהל מפעלים.
ברור שיש כשלונות ופשיטות רגל בשל ניהול כושל אולם התהליך הוא לכיוון הפרטה . גם סין שתהיה בעוד מספר שנים המעצמה הגדולה מעודדת יוזמה פרטית .
דוגמה הפוכה – הקיבוצים שניסו מודל של קומוניזם טהור נמצאים בפשיטת רגל ועוברים תהליך הפרטה מכאיב .
גיא מה עוד ישכנע אותך, כך שלפחות יש אמת כלשהיא בדברי או שהתיאוריה שבה אתה שבוי היא אמונה שאין כל אפשרות לשנותה.
אסי,
קראתי בעניין את הכתבה שלך ואת התגובות.
לדעתי גם אתה וגם מרבית המגיבים לא ממש מבינים את הנושא.
ראשית בכל מה שנוגע להפרטה ככלל, ממשלה תפקידה למשול, להסדיר ולפקח על השווקים, לרווחת אזרחיה. ממשלה לא צריכה לנהל עסקים.
לא אחת הממשלה נמצאת בניגוד עיניינים כאשר היא צריכה מצד אחד לדאוג לניהול עיסקי כלכלי נכון של עסק שבבעלותה ומצד שני היא צריכה להגן על הלקוחות שלו ועל התחרות. יש לכך הרבה דוגמאות, הבולטת והמוכרת מכולם היא "בזק". בגלל "פיצול האישיות" של הממשלה השוק תקוע וכולנו סובלים (שלא לדבר על מינויים פוליטיים וכו.).
שנית הוכח כבר בכל תחומי החיים ש"קינאת סופרים תרבה חוכמה", תחרות (הוגנת) בשוק משוכלל היא הערובה הטובה ביותר למוצרים ושירותים טובים במחירים נמוכים, לאורך זמן (דוגמאות הובאו בתגובות ולא אחזור עליהן). לא ניתן לקיים תחרות אמיתית בענף שאחד המתחרים בו היא חברה בבעלות ממשלתית.
שלישית כמו בכל כלל יש גם כאן יוצאים מהכלל. כאשר ישנו מצב של "מונופול טבעי" (שלא ניכנס כאן להגדרתו המדויקת אבל המשמעות הפרקטית של מצב זה שלא ניתן לפתח בו תחרות בת קימא) ורשת החשמל (או לפחות חלקים גדולים שלה הם בהחלט כאלו) יש בהחלט לשקול בעלות מדינה. כלומר עדיף לעיתים מונופול ממשלתי על פני מונופול בידיים פרטיות (במיוחד כאשר מדובר בשירות חיוני).
למרות שלא שמעתי את דבריו של אבי בן בסט, אני בטוח שהוא מאמין שהפרטת החלקים הרלוונטיים של רשת החשמל תביא להורדת המחירים ולשיפור השירות (ואפילו אפשר להוכיח שכך יהיה). השכר של העובדים הבכירים לא מהווה מרכיב כלשהו בהחלטה על ההפרטה (דרך אגב, ברוב המקרים הוא עולה אחרי ההפרטה ולא יורד).
אבי
Assi, your article is very interesting and I have to agree with Avi who believes in private enterprise and the best example were the long distance charges in Israel(many years ago I paid two dollars a minute and now ten cents a minute what a pleasure and quality of contact with the family in Israel.
But.. I want to share with you the experience in Ontario, Canada last year. The conservative government decided that while transmission will be governemt owned the production will be private and embarked on a gradual process of reducing the public market share to offer lower prices to the consumers. But this has not happened. What happened that the price of electricity was made to flactuate based on demand and supply and lack of supply even for a short period caused the price to rise to ten times the expected price ,people were so mad there was a virtual revolution against the government and the premier was forced to save his government to place a limit on the price for the next four years while the experts investigate what went wrong with the idea that competition is good for the consumers in the electricity generation market. Now in spite of the four year freeze the government is likely to loose the elections this year
Anyone who is really serious about understanding the privatization of electricity generation should explore in detail the Ontario experiment which has plenty of info on the net see IMO independent Market Operator Ontario Canada via Google.
So this is my two cents for Assi.
כדאי להבין מה עומד לקרות גם כאן דרך המאבק בצרפת.
אני מעלה תאמר שתרגמתי למטרה זו הלקוח מאתר באנגלית בשם להגנת המרקסיזם.
הפועלים בצרפת נעים לפעולה כנגד ראפרין
מאת גרג אוקסלי בצרפת
ביום שלישי, ה13 למאי, שני מליון פועלים ביותר ממאה ועשרים ערים הפגינו נגד ממשלת הימין בצרפת. נוכחות עשרות אלפי עובדי הסקטור הציבורי הורגשה במיוחד. התחבורה הציבורית הייתה משותקת. 250 בתי ספר פתחו בשביתה ומספרם גדל מידי יום. המדיניות של קיצוץ במספר העובדים בסקטור הציבורי, ההפרטה הנמשכת, ההתקפה הפראית המסיבית על זכויות הפנסיונרים, הביאה לכעס ולמיליטנטיות גוברת בקרב העם העובד. היום, בזמן שנכתבות שורות אלו, תתקיימנה הפגנות גדולות נוספות ושביתה כללית בבתי הספר, באוניברסיטאות ובענפים שונים נוספים בסקטור הציבורי. יום ראשון ה25 למאי, מתוכנן כיום מאבק המוני הן של העובדים בסקטור הציבורי והן עובדי הסקטור הפרטי כנגד המתקפה על הפנסיות.
ממשלת ראפרין עלתה לשלטון ביוני שעבר. ניצחון זה של הימין התאפשר רק משום חוסר ההצבעה ומשום האכזבה שממשלת השמאל הסוציאליסטית קומוניסטית, בהנהגתו של ג’וזפין גרמה להמונים. יש האטה ברורה בפעילות הכלכלה הצרפתית מאז אביב 2001, והיא מגלה עתה גידול שלילי ונפילה בייצור התעשייתי.יש פחות השקעות וקיצוצים במקומות העבודה הם עניין יום יומי. ראפרין, נציג ציני במיוחד של העשירים ובעלי הכוח, מתעקש כי תמורת כל שני עובדים שיפרשו מהסקטור הציבורי רק עובד אחד חדש יתקבל לעבודה. התקפה נבזית זאת על העובדים ועל תנאי העבודה מתרחשת כאשר ברקע גידול באבטלה ובעוני המדכא של חלק גדל של האוכלוסייה. באותו זמן שהממשלה תוקפת את הפועלים ואת העניים היא העניקה הטבות מס ניכרות לעשירים. אם היא תצליח להעביר את הרפורמה בפנסיה,היא תגרום לאובדן של עד ל60 אחוז בפנסיות. כדי לעצור את התגובה המיידית לאפקט של מתקפה זו, הממשלה מבקשת להעלות את גיל הפרישה לפנסיה בשמונה או תשע שנים. כפי שהדברים עומדים כיום, הרמה של הפנסיה ירדה באופן קבוע בעשר השנים האחרונות, הודות ל"רפורמות" השונות, שעשתה ממשלת הימין בהנהגת באלאדור ב1993
ההפגנות ב13 למאי הראו את הכוח המופלא ואת נחישות ההחלטה להיאבק של פועלים וצעירים בכל רחבי צרפת.. בפריס עצמה כ400 אלף מפגינים צעדו בבוליברים הידועים ועשו דרכם מכיכר הרפובליקה,לצד המזרחי לדנפרט-רושאראו. ההפגנה הייתה כה ארוכה עד כי נדמה שלעולם לא תסתיים. ראשוני המפגינים החלו להתאסף כבר בשמונה בבוקר, וההפגנה אשר החלה לצעוד ב11 בבוקר, עדיין נראתה צועדת בחלק המזרחי דרומי של העיר בשעה שמונה בערב.
הסיסמה הפופולרית ביותר הייתה זו שקראה לשביתה כללית הן בסקטור הציבורי והן בסקטור הפרטי. מספר ימים קודם להפגנה, מורים אשר נפגשו באולם של עובדים, השתיקו את הדוברים בקריאות "שביתה כללית"!, שביתה כללית"! מצב הרוח של הצועדים היה כה מיליטנטי שהקריאה החוזרת הנשמעת הייתה ג’ופה נפטרנו ממך, נפטר גם ממך ראפרין". קריאה זו העלתה בזיכרון את ממשלתו של ג’ופה אשר הופלה בשביתה כללית ב1995. ממשלת ג’ופה לא הצליחה לכפות על המוני העם את הרפורמה בפנסיה משום ההתנגדות המסיבית. ב1997 הנשיא שירק ,אשר הבין כי הזרם נוטה כנגד הימין ,פיזר את האסיפה הלאומית לפני הזמן כדי למנוע הצבעת אי אמון, אולם צעד זה לא הציל את ממשלת ג’ופה, אשר הפסידה בבחירות. אירועים אלו נחרטו בזיכרון ההמונים בעיקר הפעילים באיגודים המקצועיים, אך גם בזיכרונם של חלקים אחרים של האוכלוסייה.
המצב השתנה מאז ה13 למאי, והכעס שהורגש כנגד הממשלה הוא מכוון עתה גם כנגד ההנהגה של הקונפדרציה הגדולה ביותר של האיגודים המקצועיים , הסי.אפ.די.טי. קונפדרציה זו הנה בשליטת בירוקרטיה ימנית המנותקת מרחשי הלב של ההמונים. המזכיר הכללי של קונפדרציה זו הוא פראנסיס שארוק, המייצג את כל מה שפסול בחוגים העליונים של תנועת העבודה ובאיגודים המקצועיים. מחליפתו העתידה של שארוק בתפקיד המזכיר הכללי היא ניקול נואט, אשר לא במקרה הייתה מיועדת לתפקיד של שרה בממשלה הימנית הנוכחית.
מייד לאחר ההפגנה ב13 במאי, שארוק נפגש עם הממשלה על מנת להשיג מספר הישגים סמליים בלבד, כדי לכסות על הבגידה הגלויה ביותר בתקופה הנוכחית בחברי השורה של האיגודים המקצועיים. ביום חמישי, הוא הודיע כי הוא בעד מדיניות הממשלה ביחס לפנסיות וכי לא יתמוך בכל צעד מחאה כנגד ה"רפורמה" המוצעת על ידי הממשלה.
.
זאת הייתה נעיצת סכין בגב של חברי הקונפדרציה והתומכים שלה כשם שבכל תנועת העובדים. זהו ניסיון ברור לשבור את אחדות המאבק של האיגודים המקצועיים ולחזק את ידי הממשלה. בגידה זו מעלה בזיכרון את נואט ב1995, כאשר היא תמכה בתוכנית ג’ופה. כבר עתה, עובדי המתכת הקונפדרציה של הסי.אפ.די.טי, יחד עם עובדים בחינוך ובתחבורה, הפרידו את עצמם מההנהגה של הקונפדרציה ומהחלטה זו. עובדי ההוראה של הסי.ג’י אי. אנ בניגוד לשארוק קוראים לשביתה כללית בכל מוסדות החינוך. מאז יום חמישי זרם של מחאות מגיע להנהגת הקונפדרציה ועשרות אלפי חברים בקונפדרציה יהיו בהפגנות המתוכננות לשבוע הבא.
הפדרציות האחרות, הס’ג’ט והאפ.או הגיבו טוב יותר ללחץ מלמטה. אולם מה שחסר הוא קריאה לשביתה כללית, שתתחיל בשביתה מלאה ל24 שעות, של כל העובדים , בסקטור הציבורי והפרטי. ברנרד טיבולט, המזכיר הכללי של הס’ג’ט בראיון בטלביזיה רמז על אפשרות לשביתה כללית, אך הוא בכוונה היה מעורפל. הוא אמר פשוט: "אם ב25 לחודש הממשלה לא תגיב, לא אשלול שום צורה של מאבק". זאת הנהגה מאחור לא הנהגה הפועלת כחלוץ, וזאת בזמן שעשרות אלפי פועלים כבר שובתים , רבים מהם כבר שלושה שבועות. הם לא יוכלו להמשיך לבד בבידוד לזמן ארוך. יש צורך בשביתה כללית מאורגנת באופן רציני הנתמכת במסע הסברה נרחב בבתי הספר ובמקומות העבודה, כדי להסביר גם לעובד הפסיבי ביותר מדוע הצעדים של ממשלת ראפרין פוגעים בצורה רצינית בפועלים. אין דבר בעל כוח כקונסנזוס של העובדים הדורש לצאת למאבק. שביתה כללית מסוג זה תנחית מכה על הממשלה, והיא תוכיח לעובדים כי בידם כוח עצום כאשר הם פועלים יחד להגנת האינטרס של המעמד.
פריס
ה19 למרס
התובנה שלכם שהשגת הטוב והיעיל באמצעות התחרות היא ממש לא מדוייקת.
התחרות היא התוצאה של רצונם של בעלי ההון למקסם את ריווחיהם,העובדה כי יש סיטואציות ( ולא מעטות ) שאותה תחרות מובילה לטוב, היא אחד מהיבטיו הדיאלקטיים של אופן ייצור זה,אבל צריך לזכור שהטוב והיעילות לא מושגים כי הקאפיטליזם שם לעצמו מטרה כזאת, למשל להווה ידוע שהשפע הרב שמייצר הקאפיטליזם,הוא תוצר ישיר של ירידת הערך של מוצרים ולפיכך מייצרים הרבה ומהרבה סוגים שונים ודואגים גם לגרום לאנשים לחשוב שהם באמת צריכים.
השאלה היותר רצינית וחשובה היא, האם אופן ייצור זה שמונע ע"י השאיפה לרווחים באמת משיג את את הטוב לבני האדם ולרובם המכריע, או שבסופו של יום , זה יוצר טוב למיעוט בלבד,והגרוע מכך הוא כריתת הענף עליו כולם יושבים בסופו של דבר,והדוגמא הבולטת ביותר היא הדרדרותו האקולוגית של כדור הארץ.
הממשלה נוהגת בחוסר אחריות משווע ….
הרי כבר כ-6 שנים מחלקים כספים כתמריצים ליזמים פרטיים כדי שיבנו תחנות כח וחשמל . אך מה קרה? היזם הראשון בנה תחנת כח והחל לספק חשמל כעבור כ-3 שניםהיזם פשט רגל בגלל מחירים נמוכים של החשמל בארץ.
היזם השני קיבל תמריצים כספיים גם הוא ולבסוף אינו מעונין לבנות כי בחישוב כלכלי שלו אין הצדקה להקים תחנות כח לייצור חשמל בארץ בגלל המחירים הנמוכים .
כידוע, המדינה היא שקובעת את מחירי החשמל ולא חברת חשמל .צודק פתיר שמהפרטה זו מחירי החשמל יעלו, עובדים זרים יחליפו את ה"עבודה העיברית",בעל ההון
("הראיס") ירוויח מליונים ,יצטרפו עובדים רבים למקבלי שכר מינימום,יתוספו מובטלים למדינה,מקררים
נוספים יהיו ריקים … אבל בעל ההון ימשיך לשוט ביאכטה יטוס יבלה .. והכל על חשבון של משפחות רבות .
לכל ידידי הכביכול קומוניסטים,
כמה מאיתנו היו מוכנים לתרום משכרם (נטו) כך שלא יעלה על השכר הממוצע בשוק לטובת משפחה אחת או שתיים הנמצאות מתחת לקו האדום ?
נא על תתטעו בי, דעותי החברתיות כלכליות נמצאות בצד השמאלי של המפה אבל אנחנו חייבים להודות שמערכות סוציאליסטיות נכשלו ב- 50 השנה האחרונות בכל העולם (וכולל אצלנו בארץ) ויש להיזהר בסיסמאות בצבע אדום שלא מציעות אלטרנטיבה מוכחת לשיטה הכלכלית.
לעניות דעתי על השלטון לפעול לחיזוק השכבות החלשות בדומה לקיים במדיניות צפון אירופה, אך ככל הנראה אין חלופה ברורה לשיטה תגמול בעד עבודה.
שלום!
אני מאלא שהעריצו את חברת החשמל לפני שנים,החריצות והיעילות שלהם בהחלט היו ראוים לציון.
הימים האלו חלפו ויש היום כמות של ניגוד אינטרסים בין טובת חברת חשמל לבין טובת המדינה, במצב כזה האירגון חייב וצריך לעבור ריענון,בכל רמותיו ותפקידיו,ריענון שמטרתו להחזיר אותו לשורשים מאין בה ולאן הוא הולך,מרגע שאינטרסים של אירגון זה עולים על אינטרסים של החברה ממנה הוא בה, קיומו העצמאי מוטל בספק, יש לי הרגשה שכבר עברנו את קו החזרה, לכן יהיה צורך בניתוח לפני שיגדל לנו גולם שהסרתו תכאב לכולם, מי שאשם בצורך להפריט וליצור תחרות זו חברת החשמל עצמה ,והנימוקים כביכול המשכנעים על מטרות האוצר או אי כדאיות ,או מחיר נמוך , הם כלים להשגת מטרותיהם האינטרסנטיות שלא עולות בקנה אחד עם הרבה אנשים היושבים בציון.
ישנם עוד סיבות שמגלות סממנים, של מונופול לא מוצדק שבא לידי ביטוי בחוקים שהיא מאלצת את הכנסת לחוקק, שבהרבה מגווניהם אינם מיושמים גם ע"י ח"ח, או פיקוח יתר שאינו מיושם ברובו רק במקומות שנוח להם לישמו, בנזקים שהם גורמים לאזרחים וחברות, בהפסקות חשמל לא מתוכננות ואינם לוקחים אחריות ועוד.
העיקר שצריך לשים לב לעיקר ולא להגרר לויכוחים שאינם משקפים את הבעיה האמיתית.
בברכה כהן עוזי.
לאחר שלא נמצא יזם פרטי שיספק חשמל … רוצה המדינה
לפרק ולמכור חברה ציבורית מצליחה בזול לבעלי ההון המקורבים לשלטון כדי שיוכלו לתרום לנבחרים ….
ראו מה קרה בבנק הפועלים הבנק היה רווחי אך המדינה מכרה אותו לבעל הון אשר הרוויח מליונים בשנה האחרונה
במקום לתגמל את העובדים הוחלט לפטר 900 איש ….
900 משפחות נוספו לרעבים העיקר שבעל ההון ירוויח עוד קצת מליונים כדי שיוכל לתרום לנבחרים בבחירות ובמסיבות קוקטיל כדי שבפעם הבאה יימכרו לו עוד חברה ציבורית בזול …. לא רחוק היום ונמצא עצמנו נשלטים ע"י 4-5 משפחות ובמדינה תשלוט "דיקטטורה כלכלית" .
ועדים כוחניים שדואגים לקומץ אנשים מקורבים -אלו לא בדיוק ערכים של שיוויון , והם מקוממים עוד יותר מבעלי ההון כי החברה שייכת עדיין לציבור הרחב ולעובדים לא יותר מאשר להם.
ועדים מוסריים עם רצון אמיתי להטיב עם העובדים ובעלי העיניין השונים, אולי היו תורמים לשימור ותפיחה של הרעיון הקולקטיביסטי יותר מאשר שחיקתו.
לדובר אמת – שיחות בינ"ל הוזלו בגלל התחרות בלי שום קשר להפרטה (מי הבעלים של בזק בינ"ל ? )
הפרטה ותחרות הן לא מילים נרדפות
אנחנו בהחלט נרוויח מההפרטה כאשר תהא תחרות תהייה בהחלט מודעות לאיכות הסביבה
וקווי המתח הגבוה שמסכנים את ילדינו לא יהיו
כי תהייה מודעות לדעת הקהל במיוחד כאשר אתה לא השחקן היחיד במשחק
רובכם יכולים להיות ראשי ממשלה
איזו נחישות במטרה
איזו רמה מדהימה בידע והנתונים
אפילו אני הייתי מצביע עבורכם
מדהים!