הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-22 בדצמבר, 2003 9 תגובות

בחודש אוקטובר האחרון, במלאת שלושים שנה למלחמת יום הכיפורים, זכינו לסיקור נרחב של אותה מלחמה באמצעי התקשורת. שוב ושוב שבנו ולמדנו על המחדל שלא ייאמן, פרי קיבעון מחשבתי: ה"קונספציה". אותה תפיסה שגויה של האחראים על איסוף המידע ובעיקר על ניתוח משמעותו. אחת המסקנות ששבה ועלתה בכל אחד מהפרסומים היא הסכנה הטמונה באחידות מחשבתית ובבלעדיות מעמדם של גורמי האיסוף.

סכנה דומה קיימת כיום בשטח הכלכלי-חברתי. בכירי האוצר ורוב אמצעי התקשורת הממלכתיים והפרטיים שבים וטוענים שהם מייצגים "אמת מדעית" כביכול. אמת אובייקטיבית של "מדע הכלכלה" וכל החולק על עמדה זו "מייצג אינטרס סקטוריאלי". כל ניסיון להציג תפיסה שונה מזו של האוצר, כל הרוצה להזכיר שקיימים פתרונות אחרים (כפי שעשה הכלכלן ג’ון מיינרד קיינס בשנות השלושים בימי המשבר הכלכלי) זוכה לתנועה של ביטול. האמנם אין בישראל ולו כלכלן אחד החושב אחרת? או, שמא אמצעי התקשורת טורחים לחסום כל רעיון "חתרני", המערער את האחדות הלאומית? האם עלינו להחריש עד לרעידת אדמה חברתית שאת מחירה היקר נגלה לאחר שיהיה מאוחר מדי?


המלחמה נגד העובדים וארגוניהם הנבחרים עלתה באחרונה מדרגה. איומים ודברי הסתה נשמעים בקול גדול ולא עוד במרומז. העובדים הם השורש לכל רע, אומרים לנו, ולצורך הצלת המולדת יש לשבור (כן, לשבור!) את ההסתדרות ואת האיגודים המקצועיים. הקולני והתוקפני מכולם הוא נשיא התאחדות התעשיינים, עודד טירה.


טירה אינו מסתפק בדיבורים והוא עושה שימוש תדיר בשיטה הישנה של "הפרד ומשול". הוא מארגן התנגשויות אלימות של פועלים נגד פועלים. גורם נוסף הפעיל במערכה למיגור ארגוני העובדים הוא יו"ר איגוד לשכות המסחר, הוא אוריאל לין, חבר כנסת לשעבר של הליכוד ובעליו של חברת כוח אדם. ההסתדרות מפריעה ללין. אבל ההשראה באה מלמעלה, משר האוצר החותר לשוב אל העבר, אל הימים של חופש השעבוד, בטרם הוקמו איגודי עובדים.


בין ז’בוטינסקי לשביתת הימאים


יותר משבעים שנה חלפו מאז פירסם בדצמבר 1932 ראש בית"ר זאב ז’בוטינסקי בעמוד השער של העיתון "היינט" הוורשאי את מאמרו "יא ברעכן!" (כן, לשבור!). קריאת קרב זו נגד זכות השביתה, נגד ההסתדרות ונגד האיגודים המקצועיים לא היתה חריגה באירופה של שנות השלושים. מפלגות הימין הקיצוני בצרפת, באיטליה, בגרמניה ומאוחר יותר בספרד ומדינות אחרות פעלו על פיה בהסתערותן על השלטון. סיסמה זו, שהיתה למצע הרעיוני של חוגי הימין הקיצוני בארץ, גרמה לקרע עמוק ביישוב היהודי הקטן.


יותר מחמישים שנה חלפו גם מאירוע היסטורי אחר: שביתת הימאים. אז נשמעה שוב הקריאה "כן לשבור!" בקול רם וברור. זה קרה בשלהי 1951: רשימת מועמדים אל-מפלגתית של ימאים אלמונים מסיפוני האוניות ומחדרי המכונות, בלתי מוכרים לאיש, ניצחה בבחירות למועצת איגוד הימאים. הרשימה זכתה כמעט במאה אחוז של קולות הבוחרים. ראשי השלטון הוכו בהלם. מאז תפסה מפא"י את ההגמוניה בהנהגת היישוב ולאחר מכן בראשות המדינה, לא הובסה רשימת מועמדים מטעמה. לא נקפו ימים רבים והממסד יצא להתקפת נגד. החשש מפני התפשטות התופעה באש בשדה קוצים גרם להחלטה חד-משמעית: ביטול תוצאות הבחירות. הדרך היחידה שראו לפניהם ראשי מפא"י כדי לעצור את הסחף היתה שבירה טוטאלית ומהירה של האיגוד המקצועי הסורר של הימאים. בן-גוריון וכל מנגנוני מפלגתו במועצת פועלי חיפה, בהסתדרות ובממשלה גויסו למשימה. פעולות אלה ליכדו את הימאים מאחורי הנהגתם הנבחרת והעמידו אותם במצב של "מלחמת אין ברירה".


הצעדים שננקטו נגד הימאים השובתים היו חמורים וללא תקדים: גויסו כוחות משטרה גדולים ומליציות של "פלוגות הפועל" שצרו על בית יורדי הים, מן היום הראשון להתכנסות המועצה, כדי "לשמור על הסדר והשקט". הימאים השיבו מלחמה שערה והבריונות נהדפה. במהלך "יצירתי" קיצוני שנקט בן-גוריון, נשלחו לנבחרי מועצת הימאים צווי גיוס לצבא. בין המגויסים היו ותיקי מלחמת העולם השנייה ומלחמת העצמאות, עולים חדשים משארית הפליטה, ימאים שעברו מזמן את גיל הגיוס ואף נכי צה"ל. שם המשחק היה: המטרה מקדשת את כל האמצעים! רק הסתייגות חריפה וגלויה של דעת הקהל ותגובה חריפה לא פחות אך סמויה של פיקוד הצבא, הביאה לשחרור המגויסים ומנעה הישנותם של צעדים אלה.


ניסיונו של בן-גוריון לשבור את הימאים לא צלח. מועצת איגוד הימאים, שנבחרה באופן דמוקרטי, בחרה במזכירות, והמשיכה לייצג נאמנה את בוחריה. שישה שבועות אחרי פרוץ השביתה נקראו נבחרי הימאים, בעודם משרתים בצבא, אל שולחן הדיונים על מנת לנהל מו"מ לסיום השביתה. שביתת הימאים הסתיימה ובניגוד לכל מה שהתכוון הממסד, בהסכם חתום על ידי שני הצדדים. לאור לקחי אותה שביתה, אינני יכול שלא להביע דאגה עמוקה נוכח הכיוון בו צועדים עתה שר האוצר והממשלה עם חלק מן התעשיינים, בניסיונם להפיח חיים חדשים באותם רעיונות ישנים של "כן, לשבור".


העובדים שוב במלחמת אין-ברירה


השביתות להן אנו עדים כיום הן תגובה לצעדים החד-צדדיים של הממשלה. לאן מבקשים האדונים נתניהו, טירה ולין להוליך את משק המדינה הנסער בלאו הכי? מעט אחריות נדרשת גם מצד הממשלה ומנציגי האלפיון העליון. הם אינם שחקנים בלעדיים על הבמה. על שר האוצר לזכור: נכון שבלי מעסיקים אי אפשר, אבל גם בלי העובדים אי אפשר.


עד היום הכירו ממשלות ישראל בהסתדרות כארגון היציג של העובדים בישראל. הן כיבדו הסכמי עבודה חתומים ושמרו על שיתוף פעולה סביר בין הצדדים, למען האינטרס של המשק. הצעדים הדורסניים שננקטו בשעתו נגד הימאים השובתים, נגד תושבי ואדי סאליב המתקוממים ונגד הפנתרים השחורים ה"לא נחמדים", לא הוכיחו את עצמם. הימאים שבו וכבשו לעצמם נציגות נבחרת, והפנתרים התקדמו והגיעו אל הכנסת.


מראשית כהונתו כשר אוצר, גילה לנו נתניהו שכבר שנים הוא שואף "לעשות סדר" בשטח יחסי העבודה במדינת ישראל; המצב הנוכחי, המקובל בארצות המערב, הוא לצנינים בעיניו. במקום משא ומתן, שמצעם טבעו מסתיים בפשרות והסכמה הדדית בין הצדדים, הוא מעדיף משטר של חקיקה וצווי חירום. "חידוש" זה, איננו אלא חזרה לזמנים עברו. הוא דוחק שוב את העובדים לפינה של מלחמת אין-ברירה. מלחמה כזו, נושאת בכנפיה חורבן והרס, עומדת עתה בשער. רעיונות חשוכים כמו אלה שנושא עמו נתניהו הם עניין יקר ועתיר קורבנות. אנשים הבאים בטענות נגד "השביתות הפורצות כל יום", חייבים לזכור: עוד לא ראיתם הכל!


נתניהו כבנו של מי שהיה מזכירו של ז’בוטינסקי בשנות השלושים, והתחנך על ערכיו, כמורו ורבו הוא רואה בהסתדרות אויב מר. נזכיר את משפט המפתח במאמרו של ז’בוטינסקי: "בסמכות של איש ישר אני מתיר לכם לשבור שביתה".


כאשר החליטה הנהגת מפא"י לשבור את שביתת הימאים היא היתה מפלגת שלטון. כדי לשמור על השלטון, נקטה מפא"י צעדים שנגדו בעליל את עקרונות היסוד של משנתה הרעיונית. על כך היא שילמה בהמשך באיבוד השלטון. הליכוד, כמפלגת שלטון, נוקט אסטרטגיה דומה. אבל מבחינה רעיונית אין כאן סתירה רעיונית. מפא"י מעולם לא קראה בגלוי תגר על מעמדה של ההסתדרות ולא על זכות העובדים להתאגד באיגודים מקצועיים. הליכוד, מאידך גיסא, מנסה להרוס את השיטה מיסודה. ההפרטה היא עתה שם המשחק. היא נועדה לרסק ולפורר את הסולידריות החברתית שאיגודי העובדים מייצגים. בה בעת היא פועלת לחזק את מעמד ארגוניהם של בעלי ההון המיוצגים על ידי התאחדות התעשיינים, איגוד לשכות המסחר, התאחדות הקבלנים וכיו"ב.


למען הגילוי הנאות אני מבקש לומר שאינני מתנגד לרפורמות במבנה הנמלים בישראל. אדרבא, אני עצמי העליתי הצעות לשינוי וייעול במערכת הספנות והנמלים, בעת כהונתי כראש אגף הספנות והנמלים במשרד התחבורה. רפורמה ושינויים – כן. חקיקה, תכתיבים, צווי חירום, פקודות מלמעלה – בשום אופן! הדרך שבה בחר שר האוצר מובילה בהכרח לנתיב התנגשות שיגרור אחריו כאוס ואנרכיה. הפרת חוזה על ידי הממשלה זמן קצר לאחר חתימתו היא דוגמה רעה המזמינה הפקרות. גם ההצעה לביטול בית הדין הארצי לעבודה, שהועלתה לסדר היום הפוליטי על ידי נציגים של בעלי ההון, היא איתות נוסף להסתדרות ולאיגודים על מגמת פיניו של נתניהו. פירוש הדבר שלעובדים אין אמצעי אלטרנטיבי אלא: "כן, לשבות!" השביתה איננה רק "הנשק האחרון של העובדים". היא גם האמצעי היחידי שלהם.


הדיבורים אודות שכרם הגבוה של פועלי הנמלים ועובדי חברת החשמל אינם שוברים את לבי. טוב לדעת שיש גם עובדים שאינם זקוקים ל"השלמת הכנסה". על שר האוצר לדעת שקלקול המידות בא מלמעלה. כך היה תמיד. נתניהו יודע טוב מאוד מי הוא בעל הווילה הנוסע ביגואר. העם יודע מי שומר על זכות השתיקה. מקובל שהעובדים הם אלה המציגים תביעות – בהעלאת שכר, שיפור תנאי העבודה, הגדלת הפנסיה וכיו"ב. הממשלה והמעסיקים פועלים לבלימת התביעות. אצלנו הממשלה היא המציגה לעובדים דרישות להורדת שכר ולפגיעה בתנאים ובהישגים שלהם; היא המפרה את התחייבויותיה, חדשות לבקרים. העובדים, שזה מקרוב הסכימו לקיצוצים מפליגים, יוצאי דופן בשטח יחסי העבודה, מוצאים את עצמם מרומים, "פריירים", כמי שהוליכו אותם שולל, והם מתחילים להתארגן להגנה על עצם קיומם של ההסתדרות והאיגודים המקצועיים. הרי ברור לכל שאם אפשר לעקוף אותם ולהתעלם מקיומם, באמצעות חקיקה, מי יבטל את זמנו לשבת עמם למשא ומתן!


מחדל יום כיפורים כלכלי-חברתי אורב לנו מעבר לפינה. ראשיתו מצער ואחריתו מי ישורנה.

תגובות
נושאים: מאמרים

9 תגובות

  1. טווחו, אך גם טבחו הגיב:

    לצורך העניין

  2. תהליך ברור הגיב:

    אם מנהיגי המדינה לא יעשו תפנית חדה במדיניותם הקלוקלת וישפרו את המצב משמעותית(בכל התחומים),אזי לא יאחר לבוא מרי אזרחי. והלואי ואני דרמאטי מידי.

  3. אתה לא דרמאטי הגיב:

    רק שהעם פה כל כך אפאטי. ואלו שניסו לייצר סוג של מרי אזרחי – טווחו בהם 13 איש.

  4. נתן. הגיב:

    הבעיה שהיום כבר אין לנו אנשים כמו נמרוד אשל בקרב העובדים.

  5. ישראל פוטרמן – גמלאי חברת החשמל הגיב:

    מאמר חשוב מול שטיפת המוח וההסתה נגד העובדים בכלל והעובדים המאורגנים בפרט.
    יחד עם זאת יש לי שתי הערות:
    1. בתנאים של כלכלה גלובלית הפתרון הקיינסיאני לא ישים. אם ארגוני העובדים בכל הארצות המפותחות (כלכלית), לא ישכילו להתאחד ולכפות על ההון אמצעים להגנתם, כגון שכר מינימום עולמי, רצפת מס שההון יחוייב להפריש מרווחיו לטובת התנאים הסוציאליים של העובדים בכל מקום ועוד, הרי שהתנגדות עלולה להישאר במסגרת של מחאה בלבד.

    2. חשוב להבליט את הקשר הפוליטי – ההשפעה המוחלטת של בעלי ההון על רוב הכנסת (כל המפלגות הציוניות) כאשר כל "זב ומצורע" יכול להעביר בכנסת כל חוק פשיסטי נגד העובדים, ומנגד אין לעובדים כוח פוליטי ממשי להתנגד.
    זו תוצאה רבת השנים של מדיניות מפא"י: ארגון העובדים במסגרת הסתדרות "קונסטרוקטיבית" כלומר לרתום את העובדים למטרות "הלאומיות" (הציוניות) ולצורך זה מניעת התארגנותם במסגרת ועדים דמוקרטיים "העלולים" לפרוץ מהמסגרת ולייצג אינטרסים מעמדיים "גריידא".
    בצד מלחמת חורמה בכל אידיאולוגיה ופוליטיקה מעמדית, שפירקה את העובדים מנשקם החשוב ביותר – מפלגת עובדים סוציאליסטית, הושלטו על העובדים, במקומות עבודה הגדולים והחשובים, ועדים ש"יתרונם" החשוב ביותר היה נאמנותם לפקידי מפא"י בהסתדרות ובמפלגה. השתלטות זו נעשתה בדרכים אנטי דמוקרטיות (משיטות מעוותות של בחירות עד זיופי בחירות ועד שלילת הלגיטימיות של הועדים שנבחרו – אותה מתאר נמרוד אשל במאמר). אין להפחית בהישגיהם של העובדים באותם שנים שהם ההישגים החשובים ביותר שהשיגו העובדים עד היום הזה (נתניהו תלה לא מזמן את ה"טעויות" הללו בברל ובן גוריון). ההישגים הללו הושגו הודות לתפקידם המרכזי של ההון הציבורי והעובדים "בבניית הארץ" וכן הודות למדיניות קליטת העליה (מניעת "ירידה") של השנים ההם.

    "שלטון מפא"י" כבר לא קיים וההסתדרות ההיא כבר איננה אבל "הועדים הגדולים" ממשיכים להתנהל באותה דרך. עכשיו הם משתמשים "בכלים ההם" לצורך אינטרסים אישיים של "בכירי הועד" ומקורביהם ושל ההנהלה (שלמעשה ההבדל ביניהם הצטמצם הן בשכר ועקב כך בהשקפתם החברתית). לכך השפעות חמורות:
    – ברצונם לשמור על הזדהות העובדים המאורגנים, לא מנעו הועדים היווצרות שני סוגי עובדים באתו מפעל. "העובדים הקבועים" שזכויותיהם ושכרם נשמר ולצידם "עובדים זמניים" (קבועים), "עובדי קבלן" ועובדי חברות "כוח אדם" ששכרם הוא השכר "המקובל במשק" (שכר מינימום). זה מצב שבו עובדים מנצלים עובדים.

    – ועדים אלו, עקב מעמדם "ההנהלתי" אינם מתנגדים למעשה להפרטה שהיא הסכנה הגדולה ביותר לעובדים המאורגנים עצמם. ההתנגדות החריפה שלהם היא נגד פיצול המפעל, שלב ראשון להפרטה שהממשלה מנסה לכפות, מאחר שהפיצול מעקר אותם מכוחם (זו התנגדות חשובה כשלעצמה). הדברים הנ"ל גלויים למי שרוצה לראות ולשמוע : יו"ר ועד עובדי חברת חשמל המנוח יורם אוברקוביץ "רקם" הסכם להפרטת חברת החשמל עם נתניהו עוד בתקופת כהונתו של האחרון כראש ממשלה. ממש בתקופה האחרונה (לפני פטירתו) הצהיר: "עובדי חברת החשמל כבר לא מתנגדים להפרטה". אבל לא זה העיקר: העדר מאבק אמיתי ומשותף של כל הועדים הגדולים נגד ההפרטה מוכיח בעליל שאין שם התנגדות רצינית לתהליך.

    יש שייאמרו כי בתקופה קשה זו של מאבק להוציא "כביסה מלוכלכת" החוצה מחבלת ממש במאבק. אבל עם כל הקושי, חשבתי לנכון לומר את הדברים גם מאחר שהליקויים החמורים שהעליתי משפיעים בצורה שלילית על המאבק עצמו.
    התביעה להחזיר את ארגוני העובדים לידי העובדים לא קבלה את תשומת הלב שהיא ראויה לה במחשבה של השמאל. מעורבותם הישירה של העובדים בענייניהם היא צעד חשוב לקראת תודעה ומעורבות פוליטית.

  6. המשך הגיב:

    ההתנגדות החריפה שלהם היא נגד פיצול המפעל, שלב ראשון להפרטה שהממשלה מנסה לכפות, מאחר שהפיצול מעקר אותם מכוחם (זו התנגדות חשובה כשלעצמה). הדברים הנ"ל גלויים למי שרוצה לראות ולשמוע : יו"ר ועד עובדי חברת חשמל המנוח יורם אוברקוביץ "רקם" הסכם להפרטת חברת החשמל עם נתניהו עוד בתקופת כהונתו של האחרון כראש ממשלה. ממש בתקופה האחרונה (לפני פטירתו) הצהיר: "עובדי חברת החשמל כבר לא מתנגדים להפרטה". אבל לא זה העיקר: העדר מאבק אמיתי ומשותף של כל הועדים הגדולים נגד ההפרטה מוכיח בעליל שאין שם התנגדות רצינית לתהליך.

    יש שייאמרו כי בתקופה קשה זו של מאבק להוציא "כביסה מלוכלכת" החוצה מחבלת ממש במאבק. אבל עם כל הקושי, חשבתי לנכון לומר את הדברים גם מאחר שהליקויים החמורים שהעליתי משפיעים בצורה שלילית על המאבק עצמו.
    התביעה להחזיר את ארגוני העובדים לידי העובדים לא קבלה את תשומת הלב שהיא ראויה לה במחשבה של השמאל. מעורבותם הישירה של העובדים בענייניהם היא צעד חשוב לקראת תודעה ומעורבות פוליטית.

  7. אלכס מסיס הגיב:

    מאמרו של ישראל פוטרמן במסווה של"תגובה" (מאמרים יש לשלוח למערכת,ישראל) מאשים את כל "המפלגות הציוניות" בכניעה להון.
    זו היא הכללה מופרכת: האמנם מרץ אן עם-אחד נכנעות להון הגדול? -גם ההתנפלות על "הוועדים הגדולים" אינה במקומה:בלעדיהם לא יכולה ההסתדרות להצליח במאבקיה ונכונותם לפעול במסגרתה,מחזקת את הסולידריות של כל השכירים במדינה: החזקים והחלשים,כאחד.

  8. "בלעדיהם" | י.פ. הגיב:

    התגובה שלי למאמר היא באמת ארוכה מהנדרש,ועל כך אני מתנצל, אבל אינה עומדת כמאמר בפני עצמו אלא כהשלמה לפי דעתי של הדברים שנכתבו במאמר. לעצם הענין, למה כל ביקורת היא "התנפלות"? והיכן בתגובתי ניתן לשלב את המילה "בלעדיהם"?

  9. יניב .ר. הגיב:

    המאמר "כן, לשבור", בניסוחו המקורי מופיע בכתובת הבאה:
    — קישור —

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים