הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-2 בינואר, 2004 21 תגובות

השבוע אמורה הכנסת לסכם את הדיונים סביב "חוק ההסדרים" ותקציב המדינה. לממשלה מובטח רוב בהצבעות ולכן, צפויה הכנסת לאשר את התקציב ואת חוק ההסדרים. רבות נכתב על אופיו האנטי-דמוקרטי של חוק ההסדרים, ועל כך עמד עו"ד אביב וסרמן במאמר שפורסם באתר זה; אבל מעיון בהצעת חוק ההסדרים שיקבלו חברי הכנסת לקראת תחילת הדיונים, עולה כי הפעם אנשי האוצר פרצו את כל הגבולות. ייתכן שיש לשקול לשנות את שם החוק מ"חוק ההסדרים" ל"חוק איך אנו מסדרים אותם". ואותם, זה אנחנו – האזרחים.

אין כאן המקום לעמוד על כל סעיפי הצעת החוק, בייחוד על התמוהים ביותר, כגון ביטול חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי או ההיתר שינתן למעסיקים שעברו על חוקי שכר מינימום והעסקת עובדים זרים להתקשר עם גופים ציבוריים. מעיון בעשרות הסעיפים עולה כי חוק ההסדרים השנה הוא לא רק אנטי-דמוקרטי ועוקף חקיקה – הוא בעיקר אנטי-חברתי.


ושוב, צריך לרדת אל הסעיפים ה"קטנים" כדי להבין עד כמה רשעות ממשלת שרון מתחרה בציניות המופגנת של שר האוצר נתניהו. ניקח לדוגמה שורה ארוכה של סעיפים הקשורים בביטוח הלאומי. בין היתר מוצע לקצץ שלושה מיליון שקל מהמשאבים הדלים המוקדשים לפיתוח שירותים לטובת הילדים בסיכון. עוד מיליון שקל יופחתו מהפעולות המיועדות למניעת תאונת עבודה. האוצר יתעשר בעוד 16 מיליון שקל בעזרת קיצוץ השירותים לטובת הנכים. ועוד סכום של 5 מיליון שקל יופחתו מהשירותים למוגבלים ומהשירותים הניתנים במוסדות סיעודיים. כמו כן, יהיה קיצוץ של 10 אחוז לחלק ממקבלי קצבת נכות. וזה לא הכל: כל מי שייצא לפנסיה מוקדמת ישלם יותר ביטוח לאומי ותבוטל הזכאות לקצבת הבטחת הכנסה למי שנולד לו ילד בעל מוגבלות (והזקוק עד מאוד לרכב להסעתו). ועל קיצוץ קצבאות ילדים, כבר כתבנו? כמובן, שגם הפעם יקוצצו (שוב ושוב) קצבאות הילדים.


הקיצוץ ההולך ונמשך בקצבאות ובתקציבים המופנים לכלל החברה (ובייחוד לציבורים המוחלשים) בטענה ש"אין כסף" וש"יש להילחם בגירעון התקציב" – עומד בסתירה גמורה למדיניות הממשלה בדבר הקלה במסים לבעלי השכר הגבוה. וכך, ממש באותו תקציב (שסך הוצאותיו המתוכננות הוא 267 מיליארד שקל) הממשלה מוסיפה להעניק הטבות ומענקים בשווי עשרות מיליארדי שקלים לבעלי הון ולבעלי השכר הגבוה. זאת, על ידי המשך ההורדה של מס החברות, המשך סבסוד חלקם של המעסיקים בתשלומי הביטוח הלאומי, ביטול המס המקביל והרפורמה במס.


רוב ההטבות ברפורמה במס ("גולת הכותרת" של מדיניות הממשלה) נופלות בידיים של שני העשירונים העליונים ובייחוד של המאיון העליון. כבר עתה בוצעו שני שלבים בתוכנית הרפורמה ובעקבותיהם נרשם הפסד בהכנסות המדינה בכ-3.3 מיליארד שקל. זהו הפסד למדינה, אבל תוספת לבעלי השכר הגבוה. על פי הצעת התקציב, בינואר הקרוב עומד להתבצע השלב השלישי – אובדן של עוד 2.5 מיליארד שקל. בשנתיים הקרובות יבוצעו השלבים המשלימים וסך ההבטות במס שבעלי השכר הגבוה יקבלו בתום ה"רפורמה" יהיה 10 מיליארד שקל.


במלים אחרות: מאות המיליונים שהאוצר מתכוון לקצץ מהנכים, הפורשים לפנסיה, ההורים לילדים עם מוגבלויות וההורים לילדים עד גיל 18, קודש למטרה נעלה יותר: מימון הרפורמה במס. הכסף הקטן שלנו, העובדים והמובטלים, לטובת הכסף הגדול שלהם, בעלי ההון והמעסיקים. זו תמציתה של המדיניות הכלכלית והחברתית של הצמד שרון-נתניהו כפי שבאה לידי ביטוי בהצעת התקציב ובהצעת חוק ההסדרים לשנת 2004.

תגובות
נושאים: מאמרים

21 תגובות

  1. אלכס מסיס הגיב:

    ההגדה על רןןחי העתק של "העשירון העליון"-כאילו הם חוזרים ומוזרמים למשק הישראלי,יוצרים מקומות תעסוקה ומוסיפים לכוח הקנייה ואיכות החיים של שאר העשירונים -היא חלום באספמיה. בירושלים לבדה,נסגרו 1300 עסקים קטנים ב2003 .בבית המשפט המחוזי בתל-אביב נאלצו להוסיף שני שופטים נוספים לטיפול בפשיטות רגל וכינוס נכסים.אריסון,בעלת בנק הפועלים פיטרה 900 מילאה כיסיה בדיבנדנדים ונמלטה מהארץ, כשההיא מחסלת את כל השקעותיה כאן.עומרי שרון אמר בהקלטה ששודרה בטלביזיה ותומללה בעיתונים:" נעשה מספיק לכולנו ונלך מכאן.." וזה הוא המוטו האמיתי של העשירון העליון.

  2. צביקה הגיב:

    זה תאור חד צדדי. את המס הרי העלו בעקבות הרפורמה ועכשין משלימים את המהלך.
    הטענה כאילו המאיון העליון מרויח את רב ההטבה היא דמגוגית (ןפופוליסטי). המרוויחים הגדולים הם 3 העשירונים העליונים. אלו הם האנשים הנושאים את המדינה על כתפיהם, בעבודה קשה ובכישרונם.
    והרי כבר ניסינו לבנות חברה שוויונית שאינה מתגמלת את התורמים והמשקיעים (ולדעתי נכשלנו)

  3. אפרים דוידי הגיב:

    אלה הנושאים את המדינה על כתפיהם הם העובדים, (הישראלים, הפלסטינים והזרים). כל המדיניות הכלכלית של הממשלה הזו (וגם של קודמותיה, אבל בייחוד של הממשלה הזו) מבוססת על ההנחה שיש להגביר את הניצול של העובדים. מניתוח התפלגות ההכנסות בעשור האחרון (ר’ "תמונת מצב חברתית 2003" של מרכז אדוה באתר

  4. (המשך) אפרים דוידי הגיב:

    (www.adva.org) עולה כי קטנו הכנסותיהם חלקם של 80 אחוז ממשקי הבית (8 העשירונים התחתונים). העשירון ה- 9 הוא פחות או יותר יציב והעשירון העשירי (המבוסס יותר) הגדיל את חלקו ובאטיות אך בהתמדה הוא מתקדם לכיוון שעשירון זה (10 אחוז ממשקי הבית) ירכז בידיו שליש ממהכנסה הכוללת. עד כאן נתונים חלקיים, כי שיטת העשירונים היא פגומה ביסודה ואינה מסוגלת לבדוק את הפערים החברתיים האמיתיים בישראל, אלא אך ורק את פערי השכר בקרב השכירים. מדיניות ממשלת שרון את נתניהו בע"מ, רק מחזקת מגמה הרסנית זו.

  5. שאלה לאפרים – אודי הגיב:

    מאיפה הביטחון שהכספים ששולמו במסגרת הפחתת השתתפות המעסיקים בדמי הביטוח הלאומי הלכו בעיקר לכיסם של בעלי ההון?
    האם יש לך נתונים לגבי כמות וגודל החברות והגופים שמעסיקים עובדים בארץ? שכן , אם רובם של המעסיקים הם עצמאים ופירמות קטנות,הם לא בדיוק נופלים למשבצת של בעלי הון קלאסיים,וייתכן שלולא ההטבות שניתנות למעסיקים מהסוג הזה ,היו קורסים עוד עסקים רבים יותר ושיעור האבטלה היה גבוה עוד יותר.

  6. החתולים ששומרים על החלב הגיב:

    שרון ובניו ,ביבי ואשתו נחקרים ונחקרו תחת אזהרה על ידי המשטרה. אנשים ישרי דרך אלו משרתים את עצמם ואת אוליגרכית הממון ומבצעים את מיחזור תעלול "כבשת הרש".

  7. רוניכ הגיב:

    אתה לא סבור שתגמול העשירים יביא לתוצאות שהן בשורה התחתונה חיוביות עבור כולם, כמו עידוד הקמת עסקים, יצירת עוד מקומות עבודה ומניעת בריחה של כל מי שיש לו כסף מהארץ?

  8. אפרים דוידי הגיב:

    אני לא סבור כך. ככל שבעלי ההון מקבלים יותר מתנות (אגב, אלה מתנות שאנו משלמים אותן!) כך התיאבון והחמדנות שלהם גוברים. לדוגמא: סעיף השקעות ישראלים בחו"ל רק גדל. אפשר לחשוב שישראלים מקימים מפעלים ומקומות עבודה בחו"ל. אבל לא. זהו כסף שבעלי ההון מבריחים לחשבונותיהם בשוויץ (או במקומות אחרים). כל הכסף הזה נעשה תוך ניצול עובדים ישיר ותוך ניצול כספים שאותם בעלי הון מקבלים מהממשלה בצורה של סבסוד הון. על פי ההערכות שמרניות מאז 1985 (השנה הראשונה בה הונהג חוק ההסדרים האנטי-דמוקרטי) בעלי ההון קיבלו מהממשלה סכום העולה על 100 מיליארד ש"ח (במספרים: 100.000.000.000 שקל) רק בסעיף אחד: הקלות בתשלום המעסיקים בדמי הביטוח הלאומי. סכום זה כולו הלך לכיסים של בעלי ההון. איך אני ידוע? כי הכסף הזה (המהווה כ- 40 אחוז מתקציב המדינה לשנה זו!) ניתן בטענה כי הוא מעודד הקמת מקומות עבודה. אבל האבטלה רק גדלה – קרי ביד אחת בעלי ההן לוקחים את הכסף לכיסם (או שולחים אותו לחו"ל) וביחד השנייה הם מפטרים.

  9. כבשת הרש הגיב:

    שר המשפטים מגבה את כל צעדי האימים של משרד האוצר.

  10. תשובה לאודי / אפרים דוידי הגיב:

    זה שעסקים קטנים נופלים, זו חגיגה של ממש לבעלי ההון הגדולים. תהליך ריכוז ההון בישראל (יש לכתוב תהליך ריכוז ההון המואץ בישראל) טומן בחובו העלמתותם של רבבות עסקים קטנים ובינוניים. יחד עם זאת, ההקלות שעסקים אלה קיבלו במסגרת אי-תשלום הביטוח הלאומי זה כסף קטן, לעומת הכסף הגדול שגרפו המעסיקים הגדולים.

  11. רווחי העתק של העשירון העליון הגיב:

    מוזרמים לבנקים מערביים ומשתתפים בפרויקטים של נדל"ן בפולין ,בהונגריה,ברומניה ,בקרואטיה סלובניה וצ’כיה. בניהם של המשפחות העשירות המנהלות את המדינה לא צריכים להלחם כמו סרבני המצפון הישראלים שדמותה ותדמיתה של המדינה חשובים להם במיוחד ומוכנים לשלם תמורתם מחיר יקר. בניהם עוזבים את הארץ לפני הגיוס אל "סיר הבשר" שבארצות המערב כאשר את הכספים לחגיגות שלהם מספקים ההורים בחסותו של ביבי ונעריו. בניהם ובנותיהם של אותם אלפי משפחות אצולת הממון שמנהלות את האוליגרכיה הישראלית,חיים בתפנוקים על גבם של תושבי ישראל,תושבי השטחים והעובדים הזרים .

  12. ניצול מחפיר הגיב:

    לא די בכך שהמעסיקים הפרטיים מעבידים את העובדים בתנאי כמעט עבדות מוציאים לנו אתהנשמה ומתעשרים על חשבוננו מקבלים על כך גיבוי ממשלת ליכוד -שינוי המסואבת הרי גם בטחוננו האישי בגין הטרור ובגין הפשיעה המתגברת שואף ל-0 ולא רואים את הסוף! ממש ממשלה רקובה שגורמת לגנגרנה חברתית-כלכלית-בטחוני -מוסרית! בבחירות הבאות אני מצביע עבור תמר גוז’נסקי שהיא היחידה בכנסת הקודמת שפעלה לרווחת הציבור.אם היא לא תרוץ לכנסת אז אני לא אממש את זכות הבחירה! גדעון

  13. עוד לאפרים – על בט"ל ובעלי ההון הגיב:

    אפרים, אני חושב שהשאלה של אודי חשובה מאד. כיצד באמת אפשר להעריך שרוב הכספים שנחסכו במסגרת הפחתת השתתפות המעסיקים בדמי הביטוח הלאומי אכן הלכו לכיסם של בעלי ההון?
    אני הייתי מציע את החישוב הפשטני הבא: 80% מרווחי ההון בישראל מגיעים לעשירון העליון (דו"ח וועדת החקירה הפרלמנטרית לפערים חברתיים). אם נניח שרווחי ההון קשורים לרווחים מעבודה נוכל להעריך שכ-80% מהרווחים על עבודה מגיעים לידי העשירון העליון, וכך 80% מהחיסכון בדמי ביטוח לאומי יפול לידיהם (וסביר שאם יפלחו את העשירון העליון ימצא שהרוב מגיע לידי המאיון העליון)

    — שחר

  14. תוספת והבהרה הגיב:

    ישנה טענה, שגם כיום כ-60% מהשכירים במשק מועסקים בארגונים שגודלם 100 איש ומטה.
    מתוך הנחה שארגונים בגודל שכזה הם בתחום של עסקים בינוניים וקטנים הרי שהקלות בתשלום ביטוח לאומי מצד המעסיקים הן חיוביות ותורמות.
    מעבר לכך,מן הסתם ב-1984 עת הוחלה ההטבה הזו המשק היה עוד פחות מרוכז מאשר היום ולכן הטענה שהכספים הללו "ניתנו כמתנה" לבעלי ההון נראית מופרכת עוד יותר.
    === אודי

  15. תשובה לאודי / אפרים דוידי הגיב:

    דבר מוזר קרה בעת מתן ההטבות בביטוח הלאומי למעסיקים. ההטבות ניתנו לפני 18 שנה בסעיף הנקרא "עידוד התעסוקה במשק". קרי, נקל על בעלי ההון ואלה ישקיעו חזרה כספים אלה בעסקיהם וכך יתווספו יותר עובדים. זו אגב, המחשבה השלטת מאז ועד היום: יותר כסף למעסיקים פירושה – יותר מקומות עבודה. אבל מה קרה מאז? הכספים ניתנו במשך השנים אבל איש לא בדק האם המעסיקים הוסיפו מקומות עבודה. מהחמרת האבטלה בשנים האחרונות, ניתן להסיק כי אין מקומות עבודה חדשים – למרות התוספת המשמועתית מכספי האוצר (שהם כספים שלנו – של משלמי המסים) שהועברו למעסיקים בצורה של הקלה על תשלומי הביטוח הלאומי. אבל מדוע לא נעשתה בדיקה פרטנית? מדוע, בעת שנקבע העקרון, לא נקבע המנגנון לבדיקה איך הכספים אלה אמורים להיות מושקעים ביצירת מקומות תעסוקה? הייתי מצפה שאם המדינה מנדבת כספים שלי למעסיקים, לפחות שתבדוק למה כספים אלה משמשים. למרבה הצער, יד אחת נותנת ויד שניה אינה בודקת. מקריות? שלומיאלויות? לא, מתנות לעשירים.

  16. כספי ביטוח לאומי הגיב:

    עשרות שנים שהמוסד לביטוח לאומי שילם קצבאות לישראלים שעזבו את הארץ ואחת לכמה שנים באו לקחת את הכסף שהצטבר בחשבונם(והושקע שם בצורה נאותה)! תתארו לעצמכם בכמה כסף מתבטא המחדל! האוצר והנהלת המוסד לביטוח לאומי ידעו על כך ולא עצרו את זה! וכעת רוצים לגבות את הכסף מהציבור בארץ! בושה!

  17. יוד הגיב:

    תופעה מוזרה ברפורמה במס

    בשכר הנמוך הירידה בתשלום המס גבוהה – 26% אולם תהוספת היא מזערית של 14 שקל לשכר. בשכר של 4,000 שקל הירידה במס היא של 13% והחיסכון הוא 19 שקל בנטו. ב5000- שקל הירידה במס היא כבר 5% והחיסכון במס הוא 21 שקל. מכאן ואילך שיעור המס הנחסך הוא 4% ובשכר של 20 אלף שקל הוא כבר 256 שקל. אולם מ25,000 שקל ומעלה יש שינוי: המס הנחסך הוא 6% ועולה ב35,000 שקל ל7%_ כאן התוספת לנטו היא כבר קרוב לאלף שקל. נחשו מי נמצאים ברמות השכר הללו?

  18. אינדיאני הגיב:

    לדווידי – הביקורת שלך היא לגיטימית , אבל הרי היינו בסרט של רוב המשק בידי " העובדים" וחלקו האחר בידי הממשלה שבמקרה היתה באותה מפלגה שהנהיגה את ההסתדרות. שיטת בעלות העובדים נכשלה המשק השיתופי פשט את הרגל המפעלים בבעלות המדינה כושלים. ההפרטה בגדול מצליחה הן כלכלית והן מורידה מחירים .נכון הוא שהמדינה צריכה לשים סייגים בפני בעלי ההון אולם נראה לי כי זה הרע במיעוטו . צמרמורת עוברת בי כאשר אני רואה אתרים אחרים שאתה וחבריך מופיעים בהם כשעליהם סמל המגל וחרב או סמל ברית המועצות. למען הגילוי הנאות ספר לקוראים האם אתה רוצה משק דומה לברית המועצות ז"ל ?

  19. גילוי נאות הגיב:

    האינדיאני,שכבר מזמן היתה המערכת צריכה לחסום את גישתו למדור התגובות – תובע גילוי נאות מדוידי אך אינו מגלה נאותות,את שמו האמיתי הנחבא מתחת לנוצות המזוייפות של הקרקפת האינדיאנית.

  20. תשובה לאינדיאני / אפרים דוידי הגיב:

    המפעלים שפעם היו בידי ההסתדרות, לא היו בידי העובדים. אני יכול לספר על "מפעל" כזה, עיתון דבר. במשך שנים רבות שימשתי ככתב בעיתון שבבעלת ההסתדרות כיו"ר ועד העיתונאים. עם הגעתו של חיים רמון להסתדרות הוא החליט לסגור את העיתון. איך הוא אמר לי? "אני מעדיף את הארץ. הארץ מבטא טוב יותר את עמדותיי הכלכליות והחברתיות מאשר עיתון דבר השמאלני".אגב, זה היה נכון. מה שלא נכון הוא ש"דבר" היה עיתון שמאלני, אם כי היה בשנותיו האחרונות שמאלה מהמרכז. במשך שנתיים החזקנו את העיתון, עובדיו (בעיקר העיתונאים) עד אשר בהיעדר מימון לא ניתן היה להמשיך. הלקח הוא כפול: ההסתדרות לא נתנה לעובדיה ו/או מועסקיה שום שליטה על נכסיה/מפעליה. במקרים רבים היא ניהלה עסקים/מפעלים אלה כעסק קפיטליסטי לכל דבר. הלקח השני: קשה עד מאוד במסגרת קפיטליסטית לפתח "אי סוציאליסטי" או של סולידריות בין עובדים. אני לא אומר שאין לעשות את הזה. זאת אומרת לנהל מאבקים עכשיו למען בעלות העובדים על אמצעי הייצור. הטענה שלי היא שתחת ההגמוניה הבורגנית קשה עד מאוד לקיים משק "עצמאי" מהקפיטליזם.

  21. צבי הגיב:

    וזה בלי לדבר על כל ה מתנות לאירועים שמקבלים כל אנשי הקבע

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים