שלוש נערות, בנות כחמש-עשרה, עמדו וחיכו. ראינו אותן מגיעות במיניבוס שהחזיר אותן מבית הספר, ורוצות להגיע הביתה. אמא בוודאי חיכתה בבית, אולי הכינה ארוחת צהריים. אבל הבנות עמדו ליד גדר תיל כפולה, וחיכו. למרבה המזל היה זה יום יפה, אבל בימים אחרים הן צריכות לחכות בחום או בקור. יוניצ"ף הקימה סככה משני צדי הגדר, שתיתן לילדות הגנה משמש או מגשם. לעתים הן נאלצות לחכות זמן רב.
המקום, מחוץ לכפר ח’ירבת ג’בארה. אחרי כל מה ששומעים על הגדר, אין תחליף למראה עיניים. בשלב כלשהו עובר ג’יפ של צה"ל ורואה אותן אך לא פותח את השער. רק מאוחר יותר כשהוא עובר שוב נפתח השער והן יכולות לחזור הביתה. לפני זה הן מספרות לנו שכשהן עוברות, החיילים משפילים אותן ומשתמשים בקללות בערבית, שהן סירבו לחזור עליהן.
כדי להבין את מה שהנערות צריכות לעבור צריך לדעת שהכפר בו הן גרות נמצא ב"מרחב התפר", האזור שבין הגדר ובין הקו הירוק. בית הספר איננו בכפר, אלא מעבר לגדר, יותר בעומק השטחים. השער ליד כפרן נפתח כמה פעמים ביום בלבד, ואף כי יש שעה בה הוא נפתח לטובת ילדים החוזרים מבית הספר, הרי שיש שני בתי ספר שונים באזור, ושעות הפתיחה לא תואמות את שעות הלימוד בבית הספר בו הן לומדות. אבל גם אם ייפתח השער פעם נוספת, לא תפתרנה הבעיות, שכן הבעיה נעוצה בעצם הרעיון שגדר נעולה נמצאת באמצע אזור המגורים ובאמצע החיים: תארו לעצמכם שהילדה שלכם לא היתה יכולה לחזור מוקדם יותר מבית הספר כי היא לא מרגישה טוב, או שלא היתה יכולה לאחר אף בוקר לבית הספר בשל כאב בטן.
האמירה שהגדר הזו מוצדקת בשל צורכי הביטחון היא פשוט שקר: הגדר מונעת מהילדות גם לצאת מ"מרחב התפר" לתוך עומק השטחים, הרחק מישראל, שם נמצא בית הספר שלהן. כיצד זה קשור בכלל להגנה על הביטחון של ישראל? מנגד, בגלל מיקומה, משאירה הגדר את כפרן של הילדות, כמו גם עשרות אלפי פלסטינים אחרים ב"מרחב התפר", בין הגדר לקו הירוק, בלי ששום גדר מפרידה בינם ובין ישראל. האבסורד הוא שהגדר מפרידה אותן מבית ספרן שנמצא בעומק השטחים מצד אחד, אך אין הגדר מפרידה בין הכפר הפלסטיני בו הן מתגוררת ובין ישראל מצד שני. כיצד אם כן תורם מיקום זה לביטחון? הגדר שראינו מפרידה בין פלסטינים לפלסטינים ולא בין פלסטינים לישראלים ולא יכולה להגן וליצור ביטחון.
בכפר אחר, ראס א-טירה, שמענו על ילד שנפל ונפצע, ואביו לא יכול היה לקחתו לרופא: הכפר נמצא במובלעת מוקפת גדר ליד ההתנחלות אלפי מנשה, אך העיר המרכזית (קלקיליה) וכפרים סמוכים אחרים בהם נמצאים רופאים, (ובתי ספר, קרובי משפחה, וחנויות) – נמצאים כולם מעבר לגדר. אם בשיטת המחסומים אפשר עוד היה להתחנן בפני החייל במחסום שיתן לחולה לעבור – וכידוע גם זה לא תמיד הצליח – הרי שעכשיו יש רק שער נעול, ואין אפילו בפני מי להתחנן. האם אפשר להורות לילדים בכפר להיפצע רק בשעות בהן השער פתוח? תארו לעצמכם שוב שאתם הורים לילד שנפצע, וגדר תיל אימתנית מפרידה בינכם ובין רופא. אמבולנס כמובן שאינו יכול להגיע.
בכפר פלאמיה, ראינו את הגדר שמפרידה בין תושבי הכפר לבין אדמותיהם החקלאיות. פתיחת השערים שלוש פעמים ביום אינה מאפשרת עבודה תקינה של חקלאים, וראינו את עצי הפרדס הקמלים.
ראינו גם את ההיתרים המיוחדים והמשפילים שקיבלו תושבי "מרחב התפר": מי שגר באזור שבין הגדר לקו הירוק חייב לקבל היתר מיוחד לשהות שם – בביתו שלו, אלא אם כן הוא ישראלי או "מי שזכאי לעלות לישראל לפי חוק השבות". המתנחלים של אלפי-משנה, אנחנו שבאנו מתל-אביב, ותייר יהודי ממקסיקו, לא צריכים אישור להיות שם. אך הפלסטיני שנולד שם, צריך אישור. כשהיינו שם היה לתושבים אישור עד אפריל. יש לקוות שהוא הוארך מאז. תארו לעצמכם שהיה לכם אישור להיות בביתכם עד אפריל ואינכם יודעים מה יהיה אחר כך. כדי לצאת את הגדר, מוטבע באישור השהייה אישור מיוחד, בו מצוין ספציפית דרך איזה שער מותר לצאת. בדרכים אלו נשללת החירות הבסיסית של תושבי האזור.
עשרות אלפי אנשים חיים במובלעות שיוצרת הגדר. מאחורי האמרה הסטרילית משהו על פגיעה ב"חופש התנועה" מסתתרת כליאה של אנשים ופגיעה באפשרות שלהם לנהל את חיי היום יום. אמא שילדותיה מחכות מאחורי גדרות תיל עד שיוכלו לשוב מבית הספר; אבא שילדו נפצע ואין דרך להביאו לטיפול רפואי; חקלאים שהופרדו מהשדות שהם מקור הפרנסה שלהם – כולם קורבנות של הגדר הרעה הזו. בשל ההשפלה, הדיכוי והשנאה שהיא יוצרת, גם אנחנו הישראלים, לא רק שלא נקבל ביטחון מהגדר בתוואי זה שלה, אלא גם נהיה לבסוף הקורבנות שלה.
אומר הכותב:"האמירה שהגדר הזו מוצדקת בשל צורכי הביטחון היא פשוט שקר"
הטענה שישנם אזורים בהם הוצבה הגדר לא רק משיקולים בטחוניים נכונה אך הייתי מצפה מאיש אקדמיה למעט הגינות אינטלקאואלית בכך שיזכיר גם את העובדות הבאות:
– הממשלה עכבה זמן רב את בניית הגדר (משיקולים פוליטיים ימניים) ובחרה בדרך זו רק כאשר לא הצליחה לעצור את פעולות הטרור בדרכים אחרות.
– הגדר הורידה באופן משמעותי את מספר הנרצחים בפעולות טרור.
– גם הפלסטינים משלמים את מחיר דרך הטרור בה בחרו מנהיגיהם וע"פ סקרים פלסטינים רוב הציבור שלהם תומך בדרך הזו. עלייתה לשלטון של ממשלת ישראל הנוכחית היא תולדה של אכזבה עמוקה של רוב הציבור בישראל מהמנהיגות הפלסטינית.
הפלסטינים אחראים למצב לא פחות מישראל.
"האמירה שהגדר הזו מוצדקת בשל צורכי הביטחון היא פשוט שקר: הגדר מונעת מהילדות גם לצאת מ"מרחב התפר" לתוך עומק השטחים, הרחק מישראל, שם נמצא בית הספר שלהן."
האם מישהו באמת מאמין שזוהי מטרתה של הגדר?
אינני אומר שנוצר מצב שכזה אבל "זוהי מטרת הגדר"?
מעציב אותי שאף אחד מבין הכותבים הנכבדים על מגרעות הגדר לא מוכנים לקבל שיש גם שיקול אמיתי לבנייתה.
אודה שבניגוד לכותב לא סיירתי לאורך תוואי הגדר ולכן אינני בקי במיקומה המדוייק, אך עדיין אני רואה את ההגיון הביטחוני בבנייתה.
כן לביקורת, די לשינאה עצמית.
כאחד שמבקר בשטחים לא מעט ומכיר את הגדר מכל צדדיה ובהרבה מקומות- אוסיף לנטען במאמרו של אייל גרוס כי לאור היכרותי המוצהרת עם המפלצת:
1. הגדר תוכננה ונבנתה על מנת לגזול כמה שיותר אדמה מהפלשתינים שלאחר כמה שנים יאבדו כל זיקה אליה לפי "חוקי הכיבוש".
2. הגדר תוכננה באופן שיגרם לפלשתינים הנזק המירבי, בהמשך למגמה להתיש ולרושש אותם עד לרמה שלא יוכלו להתנגד לכל רעיון אוון (מאותה הסיבה צה"ל גם יום יום חוטף למכלאות פלשתינים – "מעצר מבוקשים" – מהשכבה שעשויה להתנגד לעוולות).
3. הגדר נועדה ליצור מחנות ריכוז, אמנם לא במובן של מחנות הרכוז של הנאצים שהשתמשו באסירים כחומר גלם לעבודות כפייה ולאחר שאלה הותשו כליל נשלחו למשרפות, אך במובן של להוציא לפלשתינים את המיץ עד לרמה שיבחרו לטרנספר את עצמם למחוזות אחרים.
4. הגדר היא ביטוי של צורך הכובש הכוחני להשפיל את ה"אחר" ולגזול את אנושיותו ובו זמנית את זכויותיו, צורך הממלא את מאוויו של האגו הלאומני המעוות, לזהוי עצמו כעליון (העם הנבחר) והמוכיח זאת לעצמו באמצעות יכולתו להשפיל בכוחו את האחר. ("הוכחה טאוטולוגית") אנחנו היהודים עסוקים בזה 37 שנים לפחות, האמריקאים נכנסו רק עכשיו מחדש למשחק התפקידים הזה, אבל יש להם עוד הרבה ללמוד מאיתנו.
5. הגדר נועדה לשרת את פרוייקט ההתנחליות בצורה ישירה או עקיפה ותו לא.
יש הגורסים שהיא ברירת מחדל שיושמה כתוצאה של סגירת חלון ההזדמנויות של שרון לבצע טרנספר כולל של הפלשתינים בשנים 2001- 2002 ("אורנים XXL"),
שהרי מי יסביר מדוע יום אפלולי אחד נאחז שרון בגדר כבקרנות המזבח בעוד שלפני כן התנגד נחרצות לרעיון? באופן פרדוקסלי כנראה שדווקא ארועי ה 11/9 חסמו לפניו את ההזדמנות, כשבוש יכל סוף סוף להכנס בעירק בכניסה הראשית ללא ההזדקקות ליצירתיות של שרון, שתמורתה היה מקבל מהבוס "חלון זמן" לטרנספור.
לכל יפי הנפש, שמשווים אותנו לנאצים ומשתמשים במילים גבוהות כדי לנסות להראות רמת משכל גבוהה, כשבעצם הם לא מבינים ולו דבר אחד קטן!
הגדר הזאת הורידה 90% מהפיגועים שהופנו לעורף וזו סיבה מאוד טובה לכך שהיא הוקמה. אל תקח דוגמאות של ילדה שמחכה לחזור הביתה בתור ילדה חפה מפשע שנפגעת! תסתכל לרגע על כל אותם האנשים שנרצחו או נפגעו בפיגועים! בין אם זה בעורף ובין אם זה בתוך תחומי הקו הירוק.
תנסה להשוות את הסבל של משפחה שהבת שלהם צריכה להמתין מעט למשפחה שאבדה את בתה!
אם החשבון הוא חיים של אדם מול קושי אני חושבת "(ורבים יסכימו איתי) שלחיים יש ערך יותר יקר!