שיתוף הפעולה בין אתרים שונים עמד במרכז המפגש הראשון של אינטרנט לשינוי חברתי, שנערך בסוף השבוע שעבר במועדון הגדה השמאלית בתל-אביב. במפגש לקחו חלק כמה עשרות מפעילי אתרים, כותבים וקוראים שבאו לדון על קידום רעיונות הצדק החברתי באמצעות רשת האינטרנט. המפגש נערך לרגל יום השנה השני להקמת אתר הגדה השמאלית.
המשתתפים ציינו את מגבלות רשת האינטרנט, בייחוד חדירת האינטרנט המואצת בעשירונים העליונים בחברה, לעומת חדירה מועטה בעשירונים התחתונים. יחד עם זאת, נרשם גידול מתמיד בגולשים ובייחוד בקרב בני הנוער בבתי הספר ובאוניברסיטאות. האם ניתן לקרב את הנוער אל הפעילות החברתית באמצעות האינטרנט? על שאלה זו השיבו בחיוב רוב המשתתפים. יחד עם זאת, טרם מוצה הדיון על איך ניתן לממש את הרעיון. אחת הדרכים: לקיים קורס לכתבי העיתונות המקוונת האלטרנטיבית. מערכת "הגדה השמאלית" בשיתוף עם מכללת הגדה השמאלית מתכוונת לפתוח קורס כתבים בתחילת שנת הלימודים הקרובה. מפעלי אתרים נוספים גילו התעניינות בקורס – באמצעותו ניתן יהיה להכשיר ולגייס כותבים צעירים.
סוג אחר של שיתוף פעולה מוצע במהלך המפגש: הקמת פורום מנהלי אתרים שיעסוק בצדדים הטכניים וינסה לגשר על הפערים הקיימים ברמת האתרים השונים. הכוונה היא להקים קבוצה לעזרה טכנית הדדית בין האתרים. ברוח זו גם הועלתה הצעה נוספת: "סינדיקציה" של תוכן. קרי: הקמת "מערכת על" שתוכל להפיץ כתבות, מאמרים ותרגומים בין האתרים לשינוי חברתי. זאת, מבלי לוותר על הייחודיות שבכל אתר. שיתוף פעולה מעשי מהסוג הזה כבר מתקיים. מפעלי אתר "חברה צודקת" (www.hevra.org.il) ציינו שרוב האירועים המתפרסמים במדור האירועים שבאתר נלקחים ממדור האירועים של אתר "הגדה השמאלית".
סוגי אתרים השונים
במהלך המפגש, שארך כשלוש שעות, הוצגו סוגים שונים של אתרים:
- את אתר שתי"ל (www.shatil.org.il) – שירותי תמיכה וייעוץ לארגונים הציג מנהלו חנן כהן, שהסביר ארוכות את חשיבותו (המשנית, לדבריו) של האתר במסגרת פעילות ארגונו. כהן הדגיש כי אחד המדורים המרכזיים באתר שתי"ל הוא "דרושים". באחרונה פורסם מדור מיוחד שנפתח בעקבות הגשת דו"ח דברת על מצב מערכת החינוך, שזכה אף הוא להתעניינות שמעבר למצופה. עוד הוא ציין שגולשים רבים מגיעים אל האתר באמצעות מנועי החיפוש ולאו דווקא בגלל שמכירים את שתי"ל ופעילותו הענפה.
- אהוד שם-טוב, מייסד וחבר קהילת סינקופה (www.syncopa.org.il) עמד דווקא על מרכזיות האתר במסגרת פעילות הארגון. יחד עם זאת, הכיר בכך שקיימים חברים בקהילה אשר אינם נמנים עם הגולשים או שממעטים לגלוש ולכן יש לעשות מאמצים מיוחדים כדי לעדכנם. שם-טוב תולה באינטרנט את הגידול המהיר במספר חברי סינקופה ממספר בודדים אל כמאה מ"יקנעם בצפון ועד ירושלים בדרום" תוך פרק זמן של חודשים מספר.
- טל גרליץ, מנהל האתר "אקט-לפט" (www.actleft.org) ציין שרוב פעילות האתר מתמקדת בדיוור הישיר של הודעות באמצעות הדואר האלקטרוני. מאחורי האתר לא עומד ארגון, אלא כמה פעילים. יעוד "אקט-לפט": רשת הודעות מקוונת, המסוגלת לשגר מדי יום עד 10 הודעות ואף יותר למינויה. גרליץ התלונן מרות על כך "שמצאנו פעילי שמאל המוכנים להקריב חודשים שלמים בבתי כלא צבאיים בגלל התנגדותם לכיבוש, אבל לא יכולים לעמוד בקריאה של כמה הודעות בדוא"ל מדי יום ומבקשים להתנתק מן הרשת". לדברי גרליץ, מספר המינויים להודעות רשת, כ-600, פחת בחודשים האחרונים.
- אחד ממפעלי אתר "חברה צודקת", אופיר רדניץ, סיפר על חשיבות האתר העומד במרכז הפעילות בארגון ובייחוד חשיבות פורום הדיונים המקוון. יחד עם זאת, לדברי רדניץ, האתר מתקשה לספק תוכן ראוי ועדכני בשאלות חברה וצדק חברתי. מדי שעה כ-30 גולשים פוקדים את האתר או משתתפים בדיון באחד הפורומים.
- צורה אחרת של שימוש באינטרנט הציגה הסופרת קורינה (שהציגה את עצמה כ"סופרת, מוציאה לאור והופכת עולמות") אשר בעבר עמדה מאחורי אתר אישי ונטשה אותו לטובת בלוג (www.notes.co.il/corinna).
לקראת מפגש נוסף
בתום הדיון עשרות משתתפי המפגש הביעו נכונות לקיים מפגש נוסף. זאת, על מנת למצות חלק מהשיחות ובהן "נזרקו לחלל" פתרונות טכניים, הצעות מעשיות וסוגיות הקשורות בהשקפת עולם. במפגש הנוסף ייעשה ניסיון גם להרחיב את מספר המשתתפים ואת מספר האתרים ולקיים סדנאות ופאנלים. חבר מערכת "הגדה השמאלית", דני פתר, אמר כי בסוכות יתקיים מפגש נוסף לציון שנתיים לאתר. אבל הפעם המפגש יהיה בעל אופי פוליטי-תיאורתי. בשם מערכת "הגדה השמאלית" הבטחתי לקיים מפגש שני של אינטרנט לשינוי חברתי, לציון שלוש שנים להקמת האתר. אבל חלק גדול מהמשתתפים ביקש להקדים את מועד המפגש לחודשים הקרובים.

בארה"ב קמה בשנה האחרונה תנועה של פעילות חברתית באמצעות האינטרנט. מומלץ להכנס ולבחון את האתר : http://www.moveon.org/front/
דווקא מה שבולט כאן הם האתרים שלא השתתפו, כמו קדם ואחרים שהם מצהירים על עצמם כפעילים חברתיים. יופי של יוזמה! יש לרשת כוח, רבותי, רואים את זה יום יום. אם נדע לנצל נכון ובתבונה, הרשת תהיה לנו כלי מצויין לפעילות חברתית.