הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-18 ביולי, 2004 9 תגובות

ראשי המפלגה הקומוניסטית הרוסית גילו תמיד אופטימיות מופרזת. כאשר נאמר להם כי גובר המשבר בשורותיה, הם השיבו ש"אין דבר כזה". הם חייכו בעת שהסקרים הראו שבבחירות האחרונות המפלגה עומדת לאבד מספר רב של מושבים בדומה (הפרלמנט הרוסי). וחמור מזה: יש שסברו שהמפלגה עומדת בפני פילוג. "אלה שטויות", הם אמרו.

אך צדקו כל רואי השחורות. לאחר המפלה בבחירות לדומה שנערכו בדצמבר אשתקד, בה הסיעה הקומוניסטית איבדה מחצית מהמושבים, המשבר היה גלוי לכל והקבוצות בתוך המפלגה החלו להתקוטט בפומבי. תומכי סגן נשיא הדומה לשעבר, גנדי סמיגין, האשימו את מזכ"ל המפלגה גנדי זיוגנוב באחריות על המפלה הרביעית בבחירות לפרלמנט. תשובתם של ראשי המפלגה היתה קריאה לחבריה להתאחד סביב המנהיג זיוגנוב. אך אף אחד מהקבוצות הניציות לא הציגה מצע אידיאולוגי-פוליטי או תוכנית ברורה וכל המאבק הפנימי הסתכם בהטחת עלבונות אישיים בשילוב עם קומבינות מאחורי הקלעים.


ערב כינוסה של ועידת המפלגה בתחילת יולי, העמיק הקרע. ללא כל ויכוח פנימי ודמוקרטי, מנהיגי המפלגה גרשו משורותיה את המבקרים. אבל צעד זה לא נשא פרי. אמנם סגימין גורש, אך רוב תומכיו המשיכו לפעול במסגרת המפלגה.


יומיים לפני הוועידה, קבוצת תומכי סגימין קראה לכינוס הוועד המרכזי. 96 חברים מתוך 156 חברי הוועד המרכזי לקחו חלק בדיון. בתום הישיבה הוחלט להדיח את זיוגנוב כמזכ"ל, ולמנות במקומו את מושל איוונובו, ולדימיר טיחונוב. משרד המשפטים הכיר בחוקיות ההחלטה.


תומכי זיוגנוב אף הם קראו לישיבת הוועד המרכזי, בה השתתפו 91 חברים ובמהלכה הוחלט להוציא מן המפלגה את כל אנשי סגימין. הפרדוקס הוא שעל פי תקנון המפלגה, שתי הישיבות היו חוקיות כי נדרשת נוכחות של לפחות 80 מחברי הוועד המרכזי כדי להתכנס ולהחליט. פרדוקס נוסף: יש חברים בוועד המרכזי שהשתתפו בשתי הישיבות ותמכו בהדחות ההדדיות.


לבסוף, שתי הסיעות קיימו ועידות מקבילות ושתיהן טוענות כי הן הן הוועידות החוקיות של המפלגה הקומוניסטית הרוסית. בוועידה של זיוגנוב, נאמרו דברי הלל כמעט ללא הפסקה למנהיג, על פי מסורת עתיקת יומין. הוועידה השנייה התרכזה בהתקפה אישית נגד זיוגנוב ומדיניותו.


עתה צפוי קרב התשה משפטי על מנת לקבוע מי משתי הסיעות היא המפלגה הקומוניסטית ה"אמיתית". אך תוצאות הקרב המשפטי אינן חשובות. כי המפלגה הקומוניסטית חדלה מלהתקיים. הקומוניסטים מן השורה יפסידו בכל מקרה – ינצח מי שינצח בבתי המשפט. ניתן להגדיר כפילוג את המצב שנוצר – למעשה זו טרגדיה.


בניגוד לתולדות המפלגה הקומוניסטית של ברה"מ שעמדה במרכזם של אירועים היסטוריים, ניצחונות וגם אסונות ובגידות; לאחר 11 שנה קיום המפלגה הקומוניסטית של הפדרציה הרוסית לא הותירה כלום מאחוריה. והטרגדיה היא כפולה כי המפלגה נהרסת בעת שה"רעיונות האדומים" זוכים שוב לעדנה. לצערנו, ההשמאלה בדעת הקהל לא תוכל לעזור למפלגה המתפרקת שמזה שנים אינה מגלה כל יוזמה ואינה עומדת על שום עיקרון.


באף אחת משתי הוועידות לא השתתפו חברי הנוער הקומוניסטי, שהיו פעילים עד מאוד במחאות החברתיות האחרונות, וגם הפעילים באיגודים המקצועיים לא נראו בין הצירים. המפלגה הקומוניסטית של העידן הפוסט-ילצין תיכנס לספרי ההיסטוריה יחד עם ילצין הכושל. המפלגה היתה לעוד יצירה פגומה מעידן ילצין. בעידן פוטין, המפלגה לא הצליחה לקדם שום עניין. היא לא הצליחה להתברג במנגנון של פוטין ולא היתה לאופוזיציה ממשית לממשלה הפרו-קפיטליסטית.


העלמות המפלגה אינה מהווה מפלה היסטורית. אין לנו ספק שלרעיונות הקומוניזם יהיו יורשים טובים יותר.

תגובות
נושאים: מאמרים

9 תגובות

  1. מילה מיותרת הגיב:

    המילה "הרוסית" (המפלגה הקומוניסטית הרוסית) לא הכרחית במאמר. אותו מאמר (מצוין) היה יכול להיכתב גם על עוד כמה מפלגות "קומוניסטיות" בעולם…

  2. דוד מרחב הגיב:

    היעלמות הלניניזם-סטליניזם במערב היא בבחינת דבר טבעי. אלו שממשיכים להציע את רעיון דיקטטורת המפלגה והלשכה הפוליטית כבר אינם רלבנטיים, לאחר שמשטרם קרס, למצוקות של האנשים בכל ארץ וארץ.

    הניאו-סטליניזם של פוטין הצליח להתחפש טוב יותר מהסטליניזם של זיוגאנוב. בסופו של דבר, לא לזה ולא לזה יש רלבנטיות מבחינת המאבק והחלופה לסדר החברתי הקיים.

  3. יובל הלפרין הגיב:

    דגם הסוציאליזם שהתפתח בברית המועצות לא תוכנן מראש, אלא התגבש כתגובה לנסיבות. זו הסיבה שהוא רלוונטי יותר מכל דגם אפשרי אחר, כי הוא עמד במבחן ההיסטוריה.
    זאת בעצם קיומו במשך עשרות שנים, ובהיותו מקור השראה למהפכות סוציאליסטיות ומתקדמות אחרות.

    הוא "לא היה רלוונטי" לפני 7 בנובמבר 1917 (או 22 באוקטובר 1917, ע"פ הלוח היוליאני), כפי ש"אינו רלוונטי" היום, אבל ברגע שתופיע אופציה כלשהי שמהפכה, הוא יצוץ כעוף החול, כי כל תנועה זקוקה לסמלים היסטוריים, כפי שהיא זקוקה לסמלים ויזואליים ופרסונליים. ואין מתאים יותר מסמל היסטורי מתקדים מנצח (ו"נפילה" מאוחרת איננה מעמעמת את הילת הניצחון המוקדם, כי תופעות היסטוריות מטבען מתפסות כבנות חלוף).
    אני מאמין שבמוקדם או במאוחר יופיעו מנהיגים שמאליים במדינות שונות, שבתגובה למתקפה אימפריאליסטית נגדם (עד כאן – כפי שאירע בווצואלה) יידחקו לקיר, יפזרו את הפרלמנט ואת מרבית המפלגות וינהיגו משטר חירום מהפכני.
    מאז קונגרס וינה ועד 1848 גם רעיונות המהפכה הצרפתית היו "לא רלוונטיים", עד שפתאום פרץ גל "נוסטלגיה מהפכנית". כיום אנחנו בעידן דומה לשנים שלאחר קונגס וינה במובן זה.
    רוח המאה ה-21, של ספקנות גורפת וארגונים לא ממשלתיים ו"אחר", "אחר" ו"אחר" בוודאי לא תוכל להוות תחליף לאתוס הבולשביקי, כי מטבעה היא דה קונסטרוקטיבית.

    עצוב מאוד לקרוא את האינפורמציה מרוסיה, אבל כמי שעקב אחרי התפתחותה של המפלגה הזאת אינני מתפלא. מאז הקמתה מחדש היא נטשה את עיקר האתוס הבולשביקי וקידשה את הפרוצדורה הפרלמנטרית, בדומה למפלגות הקומוניסטיות האיטלקית והצרפתית כשאלה היו הגדולות ביותר בפרלמנטים שלהם, והעדיפו להיות "ילדים טובים" ולייחל לממשלת קואליציה ברשותם, במקום לעודד את מיליוני חייליהם לפעול לערעור הסדר הבורגני ולחתירה לשינוי משטר.

  4. גלילי הגיב:

    מוזר , עד עתה חשבתי שרק בליכוד יש קומבינות.

  5. יוסף הזקן הגיב:

    ליובל הלפרין. אתה כנראה לא יודע מה זה משטר בולשביקי ואין לך מושג מה זה עשה לברית המועצות האומללה, לא הרחת ולא מתת במחנות הגולג הבולשביקי, אתה באמת חושב שייתכנו נסיבות לעוד בולשביזם חדש? איפה? באיזה מדינה? באיזה יבשת? ואם כך אתה מאמין, אז אתה נאיבי ללא תקנה. לכל הפחות אתה יודע כמה אנשים טובים וחפים מכל פשע השמיד המשטר הבולשביקי? אתה חושב שזיכרון העמים קצר ונזיל? לא ולא!!!! אין תקומה לבולשביזם במתקונתו הסובייטית וגם לא לניואנסים קומוניסטיים אחרים, שהתפוררו באיתיות יתר אבל ירדו מהבמה ההיסטורית לתמיד.ואם אתה ודומיך עדיין מאמינים במשטרים טוטליטריים אז אתם הם ‘אויבי העם’ האמיתיים והמסוכנים, לפי הטרמינולוגיה הסובייטית…….
    לא במקרה התפוררה כל כך מהר ובאופן כה מרשים ברה"מ וגרורותיה, מר הלפרין-אתה יודע למה? מפני שהעמים- העמים! לא רצו את משטר הדמים והדיכוי הקומוניסטי הרצחני, ובהזדמנות הראשונה בעטו בו וזרקו אותו אל פח הזבל של ההיסטוריה האנושית. נקווה שלתמיד.

  6. יוסף הזקן הגיב:

    מה קרה מר הלפרין ושרידי הקומוניסטים המאובנים: נעתקו הרעיונות מפיכם? אין לכם מה לומר? או שמה חזרתם בינתיים בתשובה????????

  7. הילה הגיב:

    מישהו מהאנשים החכמים שהגיבו פה רוצה לכתוב לי תשובה לשאלה הבאה? :
    מה היו מערכת הרעיונות במשטר הקומינסטי? (מצע המפלגה)
    בבקשה. אני לא מוצאת חומר שיענה לי על התשובה.

  8. תשובה להילה ושרון הגיב:

    במשטר קומוניסטי המפלגה לא צריכה מצע, כי ממילא היא מתמודדת בבחירות רק עם עצמה.

    אלמנטרי.

    אבל אם בא לך לקרוא המון טקסט משעמם ולא רלוונטי באנגלית –

    בריה"מ – 1917
    — קישור —

    סין – 1949
    — קישור —

  9. שרון הגיב:

    הילה שלום
    גם אני מחפשת תשובה לכך
    האם ענו לך? האם מצאת תשובה?

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים