הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-13 באוגוסט, 2004 21 תגובות

צה"ל אינו אוהב סרבנים, זה טבעי. צבא המעודד את המתנגדים לו ומטפחם, אפילו פציפיסטים גמורים יילחמו על מנת לשרת בשורותיו. העם היושב בישראל אינו אוהב סרבנים, טבעי, הוא אוהב את צה"ל, ואויבי אהוביו אויביו. בית המשפט אינו אוהב סרבנים, טבעי, כל המפר חוק, חוזה וסדר – מאוס עליו. אבל כאן אין מדובר באהבה-שנאה-ידידות, אלא בשלטון החוק! וכשבית המשפט העליון עושה יד אחת עם צה"ל על מנת להתל בחוק, לעקמו ולהטותו ממסלולו, מישהו חייב לזעוק, ואפילו יהיה הזועק סרבן ואבא של סרבנית.

לפי סעיף 39 (ג) לחוק שירות "יוצא-צבא, אשה, שהוכיחה באופן שנקבע בתקנות לרשות שנקבעה על פיהן, כי טעמים שבמצפון או טעמים שבהווי משפחתי דתי מונעים אותה מלשרת בשירות ביטחון, פטורה מחובת אותו שירות".


תאמרו: אין צורך ברש"י או בפרויד על מנת להבין את הכתוב, גם אם אתם הייתם מנסחים את החוק באופן בהיר יותר. טעות בידכם. כל חוק זקוק לפירוש, או ליתר דיוק, כל ביצוע של החוק מפרש אותו. ומי מופקד לפרש את החוק במקרה שלפנינו? שר הביטחון, כמובן. ואכן, השר מינה ועדה – ה"רשות שנקבעה על פיהן" המוזכרת בחוק – הלא היא "ועדת מצפון", על מנת שזו תבחן את כליות ולב המבקשות פטור מטעמי מצפון ואת אורך החצאית של המבקשות פטור בשל אורח חיים דתי.


משום מה השתרש בוועדה זו הנוהג לפטור בנות חילוניות משירות אך ורק אם הוכיחו כי המצפון המונע מהן לשרת הוא פציפיסטי טהור, כלומר כזה האוסר עליהן לשרת בכל צבא באשר הוא צבא. התייצבה לאורה מילוא (בתי) ובאה בפני ועדה והצהירה כי קול מצפונה אוסר עליה לשרת, לא בצבא בכלל אלא דווקא בצבא המסוים, הכובש והמדכא, הצבא הזה. לעומת זאת בדעתה להמשיך בשירות החברתי שבו החלה כבר לפני יותר משנה, תחילה בירוחם ואחר כמלווה של קינים חברתיים של השומר הצעיר בתשע שכונות מצוקה בארץ. הוועדה דחתה את בקשתה בתואנה שאין זה מצפון כי אם פוליטיקה, וכך גם ועדת הערר. ביום הגיוס – כשמאחוריה כבר היו כ-20 חודשי שירות קהילתי – עמדה לאורה בסרבנותה, נשפטה ונשלחה למחבוש.


כאשר נגזרו עליה שבועיים נוספים (עם הבטחה לתקופה כוללת של שנתיים בכלא), פנתה מילוא לבג"ץ על מנת שיורה לשר הביטחון ולוועדה לחדול מקריאתם זו את המושג "מצפון". זיהויו של מצפון עם פציפיזם, כך טענה, אינו מעוגן בלשון וגם לא בספר החוקים. פציפיזם הוא סוג של מצפון, סוג אחד מיני רבים, הוא אינו כלל המצפון; זהו אל"ף בי"ת בתורת הקבוצות שהחלק אינו זהה לשלם. יתרה מכך: לו רצה המחוקק להגביל את המצפון לסוג זה, מה מנע ממנו לקרוא לילד בשמו? המלה פציפיזם היתה זמינה בכל מילון בעת שנחקק החוק.


בג"ץ החליט לדחות את עתירתה, בפסק דין ארוך ומנומק, אשר נכתב על ידי כבוד השופטת אילה פרוקצ’יה. אבל במקום לאשר את מדיניות הוועדה, הורתה לה השופטת להתפזר! הכיצד? מסתבר שאין זה כלל מעניינה לדון במצפונן של חילוניות. לטענתה של השופטת, כשהמחוקק כותב "מצפון" הוא מתכוון אך ורק לזה הצומח במסגרת דתית: "הפטור מטעמי מצפון הניתן לאשה מכוח הדין נועד להגן על מעמדן של נשים בעדות מסורתיות אשר על פי תפיסת בני העדה, שירותן בצבא אינו מתיישב עם שמירה על כבודן וצניעותן" (עמ’ 18 בפסק הדין).


מסתבר שהצבא היה נאור מדי! הוא שלח סרבניות גיוס חילוניות לוועדת מצפון, המורכבת בעיקר מאזרחים, בעוד שעליו היה לשלוח אותן לוועדת "טעמים אחרים", שהוקמה מתוקף סעיף 36 בחוק, ואשר מורכבת על טהרת אנשי הצבא ואשר עד היום דנה בעניין גברים בלבד. סוד גלוי הוא שוועדה זו רואה בעין רעה כל סרבן שהוא, "מלא" או "סלקטיבי" – מה טבעי יותר למי שמכריז על עצמו כעל ה"צבא המוסרי ביותר בעולם". השופטת קבעה הלכה חדשה בישראל: רבנים ייפסקו בענייני דת וקציני צה"ל בענייני טוב ורע. כך נאה וכך יאה.


החלטה מפתיעה זו, מעין משפט שלמה מודרני, אשר בו אומרת השופטת לשני הצדדים: את טועה אך גם את אינך צודקת – מחייבת אותנו להיזכר בתפקידו של בית הדין הגבוה לצדק כמגינו של האזרח מפני הריבון. לפי חלוקת התפקידים המסורתית, הכנסת מחוקקת חוקים ואילו הממשלה מבצעת אותם – כלומר מפרשת אותם יום יום, שעה שעה. למדינה מונופול דה פקטו על פרשנות החוק, ומכוח מונופול זה היא נוטה, כמה אנושי, לפרש את החוק לטובתה (הרי טובת המדינה זהה לטובת אזרחיה…) זו טיבה של השררה, כל שררה, ששריר השרירותיות עובד אצלה שעות נוספות. בג"ץ הוא הגורם היחיד במשחק אשר יכול להגביל את שרירות ליבה של הרשות המבצעת. אזרח החש שהמדינה הלכה רחוק מדי בפרשנותה את החוק, שפרשנותה חד-צדדית מדי לטובתה ה"כלל", רשאי לעתור לבית המשפט על מנת שזה יוציא לה כרטיס צהוב: הגזמתם!


השופטת פרוקצ’יה קוראת את החוק קריאה חדשנית, מהפכנית, זו זכותה. אולם עיון בהחלטה מגלה שקריאתה של השופטת שרירותית לאין ערוך יותר מן הקריאה שהרשתה לעצמה המדינה עד היום. בעוד שזו האחרונה החילה את המושג מצפון (=פציפיזם) על כלל הנשים, השופטת מחילה אותו אך ורק על דתיות. אצל המדינה המלה "או" המופיעה בחוק עדיין שמרה על משמעותה המקורית, כמו בשאלה "תה או קפה?"; בפסק הדין היא כבר זוכה במשמעות חדשה: "כלומר". התוצאה איננה בנאלית: "אשה שהוכיחה כי טעמים שבמצפון, כלומר טעמים שבהווי משפחתי דתי, מונעים אותה מלשרת שירות ביטחון, פטורה מאותו שירות".


הרי זה פרדוקס. במקום להגביל את שרירותה של הרשות המבצעת, הרשות השופטת מורה למדינה כיצד להגביר את שרירותה; כאילו היו השתיים תומכות זו בזו ומשתפות פעולה על מנת להכביד עולן על האזרח. לשון אחר: בג"ץ, אשר נועד לתת סעד צדק לאזרח נגד המדינה, נוהג כאילו היה היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה ומספק סעד משפטי למדינה נגד האזרח – נגד הנשים החילוניות באשר הן חילוניות.


"נקווה למשפט ואין" (ישעיה נ"ט, 11). מכיוון שלבית המשפט העליון המלה האחרונה בפרשנות החוק, אין לה, לאזרחית לאורה מילוא, למי לפנות על מנת לקבל סעד נגד שרירותה של הרשות המופקדת על הגנתה. כל הרשויות נגדה, כולן מלבד האמת.

תגובות
נושאים: מאמרים

21 תגובות

  1. אנדי יחזקאל הגיב:

    פסק הדין כלל אינו מפתיע. הבג"צ הזה, שאנשי מרצ ושוחרי "שלטון-החוק" למיניהם כל כך אוהבים לאהוב, הוא לא יותר מאשר חותמת הכשר עלובה לפשעים של מערכת הכיבוש והאפרטהייד הציונית.

    גם בדרום אפריקה הלבנה היה בית משפט עליון ואני בטוח שגם שם ישבו שופטים מאד מכובדים.

  2. שי הגיב:

    היו חזקים. אל תשברו. כל הכבוד.

  3. אייל הגיב:

    יישר כוח ללאורה.
    על זה כבר אמר הנביא ישעיהו (המקורי, לא ליבוביץ’): "ויקוו למשפט והנה משפח".
    דרך אגב, אני בטוח שבספרו המונומנטלי של כבוד השופט ברק "פרשנות במשפט" (3 כרכים, 4800 עמודים, 30 ק"ג) אפשר יהיה למצוא הסבר לפרשנותה המקורית של כבוד השופטת פרוקצ’יה.
    (אולי בפרק על פרשנות יצירתית?)

    אפשר לשאול בהזדמנות זו איך מבטאים את שמה של הבחורה האמיצה: ליאורה או Laura?

  4. מבטאים הגיב:

    לורה – אלא אם כן היא דרום אמריקאית-אז אומרים לאורה.

  5. יגאל הגיב:

    שאילת מליון הדולר:
    מתי סרבנות הופכת לעבריינות?
    מי קובע זאת?
    וע"פ אלו קריטריונים?

    האם, נומר, רופא, סרבן "מצפון", רשאי
    להימנע מהגשת טיפול רפואי, נומר, למחבל?
    ל"שמאלן"? לפושע? כל זאת על רקע של מצפון.

    האם רשאי שוטר, לסרב להגן על ביתו של,
    נומר, אורי אבנרי, אילן פפה, וכו’,
    מתוך אמונה עמוקה בליבו שאלה משרתים
    אלמנטים גזעניים ואנטישמים?
    (ואולי לאו דווקא שוטר, כל נותן שירות אחר
    שירגיש כך).

    האין אלה סרבני מצפון?

    לשאילת הסרבנית ליאורה מילוא.
    אף שאיני בקיא בפרטי המקרה – הסרבנות של ליאורה, לשרת בצבא כובש ומדכא, מזוהה ביום כסרבנות פוליטית.
    כפי שאנשים המזוהים כדתיים – נומר "כיפות סרוגות", יסרבו לשרת שירות לאומי בצבא המפנה יהודים מביתם, מתוך אמונה עמוקה שמדובר באדמתם.
    נעשו נסיונות באתר זה לקעקע השוואה זו –
    אולם כלל הסימטריה בהחלט חל פה.
    כל שאילת מצפון – נטענת ע"י אנשים הטוענים
    באופן בלעדי להגדרת מושג המצפון,
    פוסלים קטיגורית דיון אלטרנטיבי – דינם
    להיות ולשאת פשיזם רעיוני אידיאולוגי.

  6. שאלה לא רלוונטית הגיב:

    שוטרים אכן לא מגינים על פעילי ומנהיגי שמאל, לעתים הם אף תוקפים אותם בעצמם.
    אחד השוטרים שהעידו בוועדת אור העיד בין השאר כי בתום יום "עבודתו" הוא השתתף כ"אזרח" בהתנפלות על ביתו של עזמי בשארה בנצרת עלית. למותר לציין ששום סנקציה לא ננקטה נגד הפוגרומצ’יק השוטר הנ"ל.

  7. ליגאל הגיב:

    בוא נומר, ששגיאות הכתיב שלך לא ממש מעוררות חשק להתייחס לטיעונים שלך ברצינות.

  8. למגיב ליגאל הגיב:

    אילו שגיאות כתיב?

  9. אילון הגיב:

    לאחר שכילתה את כל האפשרויות שמדינת ישראל ובתי המשפט שלה מציבים בפניה, אולי כדאי למילוא לבקש מקלט מדיני במדינה אחרת?

    אינני יודע מהן ההשלכות של צעד זה על עתידה האישי, ואין ספק שעליה לשקול השלכות אלו בכובד ראש.

    מבחינת האפקטיביות הציבורית, יהיה זה צעד חשוב לעידוד לחץ בינלאומי על ישראל לטיפול נאות בסרבנים, ולסיום הכיבוש.

  10. נמרוד וגנר הגיב:

    הסרבנים מתעלמים באופן שיטתי משאלה אחת: האם האדם עם הרובה הוא זה שיקבע?
    כי אם כן, קבוצה של מתנדבים שתעלה,למשל, במדי צה"ל, לממש את חזון "נאמני הר הבית", היא לגיטימית בדיוק כמו הסרבנות הפוליטית הזו.
    לעומת זאת, מי שמקבל את העיקרון לפיו לא האיש עם הרובה ביד הוא זה שקובע, אלא הממשלה (זה, אחרי הכל, ההבדל בין צבא לבין כנופיה), יצטרך לחרוק שיניים ולשרת בצבא, או לחקור שינים ולקבל את מאסרו שלו, במסגרת החוק, כדבר הראוי והנכון, חלק בלתי נפרד מהמחאה שלו.

  11. פחזנית הגיב:

    נמרוד, אתה עושה השוואה לא הוגנת בין מי שמסרב לפעול בניגוד למצפונו (התנגדות פאסיבית), למי שמבצע פעולה בלתי-חוקית כי …כך מורה לו מצפונו. אסור להשוות יהודי חמוש העולה על הר הבית כדי לממש את אמונתו הדתית, ליהודי המסרב לשרת בשטחים כדי לא להפר את אמונתו ההומניסטית.
    אפשר גם אפשר להשוות את סרבני השטחים עם סרבני הפינוי, אשר יסרבו לפנות התנחלויות, וחובה לכבד גם את אלה וגם את אלה.

  12. "לחרוק שיניים ולשרת בצבא, הגיב:

    מה זה "לחרוק שיניים ולשרת בצבא"?
    יש לך חיים ספייר? או שאתה רוצח עפ"י פקודה לטובת כל מה שאתה מתנגד לו? מה עם האחריות האישית?

  13. צ’יקי הגיב:

    תהיו חזקים.

  14. נמרוד – תשובה לפחזנית הגיב:

    קודם כל, ההנחה שלך היא שהסירוב הוא "פאסיבי" בניגוד לפעולה אקטיבית. אז זהו, שלא. הנה משחק מילים טיפשי: מי שנוקט באקט של סירוב הוא אקטיבי. אבל משחק המילים הוא טיפשי רק בגלל שזה כל כך מובן מאליו.
    מכיוון שכך, אנו חוזרים לנקודת ההתחלה: את לא יכולה לקיים צבא, אם כל אחד יחליט אילו פקודות הוא מבצע ואילו הוא מסרב לבצע כי הן נוגדות את השקפתו. נראה לך שכיבוש הר הבית זה "אקטיבי" מדי? מה לגבי המקרה של מ"פ שיסרב לפקודה להקים מחסום כדי למנוע תנועה של אזרחים יהודים מההתנחלות איקס (כי "לא יתכן שיהודים לא יוכלו לנוע בא"י וגו’") בדרכם לבצע טבח בכפר וואי? איפה בדיוק עובר הגבול? נתחיל בסרבני השירות ונתקדם בצעדים קטנים קטנים – אנחנו נגיע גם נגיע (עם סרבני הפינוי בדרך) גם להר הבית.
    משום כך, מותר "לכבד גם את אלה וגם את אלה", כדבריך, אם כי אני באופן אישי אתקשה מאוד לכבד את סרבני הפינוי (בניגוד, אגב, לסרבני הגיוס). אני רוחש כבוד לעצם עמדתם המוסרית,
    במובן זה שמי שמשוכנע שעצם השירות בצבא כמוהו כנטילת חלק בפשעי מלחמה (ולמרות שאני מתנגד לכיבוש, אני חושב שההבנה הזו היא שגיאה גדולה מאוד ומסוכנת מאוד, מסוכנת, בראש ובראשונה, ביחס לאותן מטרות ואותם ערכים שלהגנתם היא נחלצה) ומוכן לשלם את המחיר האישי הנובע מהסירוב, הוא אדם מוסרי ואמיץ. יחד עם זאת, בעשותו זאת הוא מטיל על החברה את החובה לנהוג בו כמפר חוק, ללא כל פשרה.

  15. נמרוד – למצטט האלמוני הגיב:

    קודם כל, אין לי חיים ספייר, אבל, אם להיות לרגע אחד בוטה, פחדנות איננה עילה לגיטימית לסירוב. ככל הידוע לי, גם סרבני הגיוס יחתמו על המשפט הזה.
    האחריות האישית היא כמובן בסיס יסודי לקיום חברה אנושית, אך היא איננה מעל לחוק. כלומר,
    מי שמשוכנע שעליו, מתוך אחריות אישית, לעבור על החוק, חייב להיות מוכן לשלם את המחיר. הדבר נכון במיוחד כאשר הפרת החוק נעשית באופן הצהרתי, ובהיות ההצהרה פוליטית. זה בדיוק מה שלא מותיר לחברה כל ברירה אלא למצות את החוק עם הסרבנים.
    "רצח" היא מילה חזקה מאוד, והשימוש בה כאן יצריך דיון נפרד, וארוך עד מאוד. כרגע אני אסתפק בזה שהזיהוי של עצם השירות בצבא עם רצח הואביני מופרך ומסוכן. זהו יישום שגוי של ערכים צודקים ונכונים מתוך הבנה כושלת של המציאות.

  16. עופר יהלום הגיב:

    לכל המגיבים – עם כל הכבוד לטיעוניכם, אתם מתעסקים בקטנות. הבעייה היא לא הסרבנות אלא עצם העובדה שקיים גיוס חובה במדינה, שבמסגרתו אנשים צעירים מסכנים את חייהם למען פנטזיות של כל-מיני מנהיגים (אם חושבים על כך, כל המלחמות שהמערב ניהל במאה ה-20 פרט למלחמת העולם השנייה היו מיותרות ותוקפניות מצידו).
    גם אם ננייח שרוב הציבור תומך במלחמות אלה מתוך החלטה שקולה אני לא חושב שמבחינה מוסרית אדם חייב לסכן את חייו "למען המולדת" כאשר הוא מגן בעצם על חיי כולם חוץ מאשר על עצמו.
    מובן שמרגע שקיים גיוס חובה המוני כזה, בשלב השני מתחיל גם תהליך של השתמטות המונית בחסות השלטון, ונגיע למצב שקבוצות שלמות לא מגוייסות כמו מיעוטים, חרדים ושכבות נמוכות, ובשלב השלישי נסיונות השתמטות גם של השאר. אגב, מתעוררת השאלה מי צריך צבא כל-כך גדול לאחר שהאמריקאים כבשו את עירק בכוח שגודלו רבע מהצבא העירקי ותוך ספיגת 200 אבדות בלבד בשלב הלחימה.

  17. אבשלום הגיב:

    לעופר- בואו נדייק- גרמניה הנאצית שפתחה במלחמת העולם השניה היתה מדינה אירופאית מודרנית ו"מערבית" בכל מובן אפשרי. מלחמת העולם השניה (כמו גם הראשונה), נולדה מתוך השאיפות האימפריאליסטיות של מדינות שלא זכו להשתתף בחגיגת הגזל הקולוניאליסטית שממנה נהנו המעצמות המודרניות במאה ה 18, וכאן כלולות מדינות "מערביות" כמו גרמניה, איטליה, ואוסטרו-הונגריה, וגם מדינות שאינן "מערביות" כמו רוסיה, סין ויפן.

  18. עופר יהלום הגיב:

    לאבשלום – אני מקבל את התיקון, שרק מחזק את טיעוניי.בוא נאמר שכל המלחמות שניהלה מדינה דמוקרטית כלשהי במאה ה-20 לא היתה מוצדקת פרט למלחה"ע השנייה,וגם במלחמה זו היתה דמוקרטיה אחת שנלחמה לצד הנאצים (פינלנד) ודיקטטורים שגררו את העם למלחמה מתוך אופורטוניזם או טיפשות (כמו סטאלין).

  19. טלילה סטן הגיב:

    אין טעם לעתור לבית המשפט

    העתירות האחרונות הוכיחו שאין שם צדק וגם אין שם חוק. יש לקוות שגם אחרון החסידים השוטים של פולחן מערכת המשפט יתחיל להיגמל מההערצה לעוטי הגלימה.

    אל תעתרו לבג"ץ.

    מי שעותר לבית המשפט נאלץ לשחק לפי הכללים הדרקוניים שבית המשפט קובע, ושאותם בית המשפט משנה בשרירות לפי נוחיותו.

    מי שעותר לבית המשפט משחק במגרש הבית של בית המשפט, והוא משחק במשחק שברור לכל בר דעת שהוא מכור.

    מי שעותר לבית המשפט מוסיף לגיטימציה למוסד זה ומעצים את כוחו.

  20. תחילת הסוף הגיב:

    תחילת הסוף

  21. כל הכבוד הגיב:

    כל הכבוד

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים