הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-16 באוגוסט, 2004 תגובה 1

זה עשור מתנהל בצרפת צורה חדשה של סחר שוויוני של סחורות, ידע ושירותים שלא באמצעות מטבע, הידוע בשם "סל" (בצרפתית: SEL – ראשי תיבות של Systeme d’Echange Local). באמצעות השיטה ניתן לחלוק במוצרים ושירותים על בסיס סולידרי ובאמצעות מפגשים חברתיים. באזורים מוכי אבטלה למפגשים אלה יש תפקיד חברתי וכלכלי לא מבוטל. שיטת ה"סל", הידועה באנגלית בשם LETS – שזה ראשי תיבות של Local Exchange Trading System, נולדה באי ונקובר שבקנדה ב-1976. לאחר מכן, הוקמו קהילות סל רבות בכל צפון אמריקה, אוסטרליה ובריטניה. ב-1994, בעקבות שיחות בין פעילים חברתיים בריטים וצרפתיים, החליטו האחרונים להקים את הקבוצה המקומית הראשונה.

הסל היא קהילה ללא כוונות רווח המעוניינת לקדם את הקשרים בין חבריה. אלה קשרים שוויוניים המתבססים על החלפת שירותים, מוצרים או ידע שלא על בסיס מסחרי, ללא שימוש במטבע ובאמצעות אגודה המתרגמת את שווי המוצר או השירות ליחידות מטבע פיקטיבי. כל החלפה או "קנייה" מתורגמת ליחידות מטבע והקהילה מחויבת לפרסם מדי מספר ימים את המוצרים והשירותים המוצעים.


אז… נפרדים בשלום מהיורו? מדוע לא? חברי קהילות הסל יכולים לרכוש מוצרים או שירותים באמצעות שתי טיפות מים, או שלוש טיפות חלב, ארבעה תפוחים, שתי ג’ולות או עשרה כחולים. "טיפת מים", "טיפת חלב", "תפוחים", "ג’ולה" או "כחול" הם שמותיהם של שטרות שהומצאו על ידי 322 קהילות סל שהוקמו ברחבי צרפת והמאגדות כ-20 אלף חברות וחברים פעילים. מספר הקהילות ומספר חבריהן גדל מדי שנה. אגב, רשויות המס מאוד לא אוהבות את הרעיון ומימושו, כי כל "רכישה" של שירותים או מוצרים נעשית מחוץ למערכת המסים, בייחוד מחוץ לתשלומי מע"מ.


מקום למפגש חברתי


אבל שיטת הסל אינה רק קומבינה להישרדות בעת העמקת המשבר הקפיטליסטי. זהו גם מקום למפגש חברתי וקהילות רבות מקיימות מסיבות, צעדות ו"ארוחות שכונתיות" להן מוזמנים להשתתף תושבי שכונות ועיירות.


הכלכלן ג’יל מלנדרין, מאוניברסיטת ליאון, חקר את התופעה ומספר כי "מחצית מהאזרחים הפעילים ברשתות וקהילות הסל מתמודדים עם קשיים כלכליים חמורים. אבל לשיטה זו יש גם חשיבות חברתית ולא רק כלכלית. מובטל הפועל במסגרת הקהילה יכול להציע את כישוריו ולקבל הכרה ציבורית מחבריו. הכרה שאינו מקבל מהחברה הדוחה אותו אל השוליים. הסל מצליח להוציא את המובטל מהבית ולהפכו לגורם פעיל בחברה ומקדם יחסים בין אנשים שאילולא הקהילה לא היו מכירים מעולם. חשוב לציין שהשיטה עובדת רק כאשר חברי הקהילה הם פעילים".


כמובן שמתעוררות שאלות רבות סביב קהילות הסל. האם ניתן להקים קהילה אלטרנטיבית בתוך החברה הקפיטליסטית? האם ניתן לצרף לקהילות מאות אלפים ומיליונים או שזו תופעה שולית, "אספירין" שלוקחים בחברה הקפיטליסטית במשבר? האם זהו דגם לחלוקה אחרת של עושר? כאמור, השאלות הן רבות אבל בחברה המטפחת את ה"אני" בצורה כמעט חולנית, נדמה שקהילות הסל מעניקות תחושה אחרת. טיפוח השוויון הוא בין המטרות המוצהרות של פעילי הסל. לדברי ג’יל מלנדרין: "במסגרת קהילת הסל כולם שווים, לכולם ניתנת זכות הדיבור וכולם הם אזרחים פעילים".


מדריך קצר למתעניין/מתעניינת


קהילות הסל הקימו מערכות להגנה וסיוע משפטי, ואף לייעוץ כלכלי. כך שכל קהילה חדשה המוקמת ברחבי צרפת יכולה לקבל יועץ מקצועי עם הקמתה. כמו כן, פורסמו מספר מדריכים וספרים כגון "סל והאוטופיה האנטי-קפיטליסטית" או "מדריך הקהילות האלטרנטיביות". כל הרוצה מידע על פרסומים אלה, אפשר למצוא זאת באתר: http://asso.francenet.fr/sel


מפת קהילות סל המקומיות ניתן למצוא באתר: www.selidaire.org


המעוניינים להחליף דירה או מקום מגורים באמצעות קהילות סל: http://route.des.sel.free.fr


איך עובדת קהילה סל? על כך מידע באתר הקהילות בעיר פאריס: www.seldeparis.org


לקהילות סל מערך של הכשרת פעילים וקורסים שונים, כולל מחשבים והכשרה מקצועית, הפתוחים לכל חברי הקהילות: http://route.stages.free.fr

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. רחל בן-שטרית הגיב:

    יש גם בישראל, קהילת מחרוזת, שהמטבע שלה הוא כמובן – החרוזים.

    עוד פרטים:
    http://www.bdidut.com/machrozet

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים