"השמאל הפלסטיני יציג מועמד משלו בבחירות הקרובות שיתקיימו ברשות הפלסטינית", כך אמר תאיסיר ארורי לשליח העיתון הצרפתי הומניטה בשיחה שנערכה ברמאללה. ארורי מרכז את ה"קואליציה הדמוקרטית הפלסטינית" ובה שלוש מפלגות שמאל: מפלגת העם הפלסטינית (לשעבר המפלגה הקומוניסטית), פידא והחזית המאבק העממי.
ש. במהלך כל השבוע היינו עדים לשיחות והתייעצויות בין יו"ר אש"ף, אבו מאזן לבין כל הארגונים הפלסטינים. מה דעתך על שיחות אלה?
ת. המצב מסובך. קודם כל, בגלל שהכיבוש הישראלי לא מרפה. גם המצב הבינלאומי והעמדות שכל צד נוקט בזירה הבינלאומית יש להם משקל בזירה המקומית. אך עיקר השיחות והדיונים הם סביב החלל שנפער עם מותו של הנשיא יאסר ערפאת ואיך להמשיך הלאה. הגיעה העת לפעול על פי החוקים הפלסטינים ולצפות שמוסדות השלטון יפעלו כמצופה. בשבוע האחרון ננקטו צעדים ראשונים בכיוון הזה. נערכו ישיבות מסודרות ברוב המשרדים, וגם הוועד הפועל של אש"ף נפגש בצורה מסודרת. זהו חידוש, כי יאסר ערפאת ריכז סמכויות רבות. לפעמים היו נפגשים 60 בכירים עם ערפאת ובפורום זה היו מתקבלות ההחלטות. כמובן שהחלטות חשובות לא ניתן לקבל בפורום כה גדול. במשך השנים האחרונות תבעו הכוחות הדמוקרטיים, ואין זה סוד שגם כוחות בתוך הפתח ביקשו זאת, להפריד בין הדיונים הנערכים במסגרת אש"ף לפעילות השוטפת של הרשות הפלסטינית. השבוע נעשו צעדים בנידון וזה חיובי. עכשיו יש לטפל בסוגיית הבחירות לנשיאות ולרשויות המקומיות. הקהילה הבינלאומית צריכה ללחוץ על ישראל על מנת שחייליה ייסוגו מהגדה המערבית ומעזה וכך לנוכל לקיים את הבחירות בתנאים של שלום. נסיגה שלדעתנו צריכה להיות כללית, מכל השטחים.
ש. חמשה ארגוני השמאל החברים באש"ף הודיעו שבכוונתם להציג מועמד משותף בבחירות לנשיאות הרשות הפלסטינית. מהי המשמעות הפוליטית של ההחלטה?
ת. הקואליציה הדמוקרטית החליטה על כך כי אנחנו סבורים שאנו ניצבים בפתחו של עידן היסטורי חדש. באפשרותנו לשים קץ להגמוניה של הפתח כנציגו הבלעדי של העם הפלסטיני. זהו הרגע לממש את הדרישה לדמוקרטיה אמיתית. לכן, אנו נתגייס בכל כוחנו להצלחה בבחירות לנשיאות ולרשויות המקומיות. בדרך כלל סבורים שיש רק שתי כוחות פוליטיים מרכזיים בקרב הפלסטינים: הפתח והחמאס. באמצעות בחירות אלה אנו נוכיח שקיים כוח שלישי, כוח אלטרנטיבי משמאל, ומשקלו בציבוריות הפלסטינית אינו מבוטל. במהלך השיחות שקיימנו בשבוע שעבר עם אבו מאזן הבהרנו שיש לקיים את הבחירות באווירה דמוקרטית אמיתית וללא הפעלת לחצים. זהו אחד מלקחי הבחירות האחרונות שנערכו ב-1996. ולתנועת הפתח, כמרכיב מרכזי ברשות הפלסטינית, יש אחריות גדולה לניהול מערכת בחירות דמוקרטית. אבו מאזן אמר לנו שיש בכוונתו להפסיק את פעילותן של קבוצות מזוינות הפועלות בשירות קבוצות או יחידים. דרשנו גם לקבוע תאריך לקיום הבחירות לפרלמנט הפלסטיני. מאז 1999 המועצה הלאומית הפלסטינית מכהנת בניגוד לחוק. דרשנו לקיים את הבחירות למועצה הלאומית הפלסטינית בחודש מארס הקרוב. כמו כן, יש להבטיח את השתתפותם של הפלסטינים תושבי ירושלים המזרחית בכל מערכות הבחירות. הבהרנו שוב ושוב שבכל הנוגע להשתתפות בשלטון ובמוסדותיו הנבחרים קיים קריטריון אחד ויחיד: תרגום לשפת המעשה של יחסי הכוחות שהם פועל יוצא מתוצאות הבחירות. אנו מתנגדים להקמת "מפקדה מאוחדת" או "ממשלת אחדות לאומית" – שתנסה לעקוף את תוצאות הבחירות. כך היה נהוג מאז שנות השישים על מנת לחלק את עוגת השלטון, מבלי להביא בחשבון את יחסי הכוחות האמיתיים.
שמאל פלסטיני? אההה… סליחה על הבורות, אבל מה זה? חלופה של ממש או עוד הולוגרמה? האם זה שמאל כמו שהשמאל הישראלי זה שמאל (כלומר, לא ממש)? האם זהו שמאל ברור ומצפוני שמוכן לזנוח את כל הרעיונות הלאומיים והלאומניים המתדלקים את אש המזרח התיכון זה עידן ועידנים? מישהו מוכן לענות לי? התשובות בוודאי אינן נמצאות כאן בראיון שלפנינו. זוהי "כתבה" חסרת כל משמעות, סתמית, שלא אומרת כלום. דומה שעורכי האתר הנכבדים עטו עליו כמוצאי שלל רב רק משום שמופיע בו הצירוף הנעים מבחינת כולנו: שמאל פלסטיני. ועכשיו בואו נריע לפלסטינים: יופי, יופי, ממש ממש אחלה.
לאור היוזמה המבורכת הזו נראה שהקולות שתמכו בברגותי (אשר יצאו מקרב כותבים באתר הזה) היו מוקדמים מדי. מעתה יש לשמאל העיקבי שותפים לדרך: למאבק חד וברור בבורגנות הפלסטינית הפרו אמריקאית, שנציגיה המובהקים הם מוחמד דחלאן ויאסר עבד רבו (וגם חנאן עשראווי), ליצירת חברה סוציאליסטית, ולמאבק בכיבוש. מסקרן לדעת מה יהיה שיעור התמיכה בקואליציה הזו. העיקר שיהיה בהצלחה.
מברוך לרעיון וליוזמה
אשמח להיות מיודע באשר לסעיפי מצעו של השמאל הפלשתינאי
שלום,
השם הנכון של המרואיין הוא תיסיר ערורי. אנא תקנו זאת.
תודה.
יוסף א.
Unfortuanetaly, the so called Palestinian People party is going to run their own candidate, Bassam El Salehe.
— קישור —
The PFLP, DFLP, and the People’s Party are all running individual candidates.
Those fractions of the Palestinian Left prove again how irrelevant they are.
1) התואיל לספר לנו מיהו המועמד של PFLP לבחירות לרשות ? ואני מתכוון למועמד שהיא תומכת בו רשמית ולא לעצמאי שנחשב "מקורב".
2) האם יכול להיות מועמד משותף לPFLP ולמפלגת העם כאשר בשאלות הפוליטיות האקטואליות הן נוקטות עמדות כמעט הפוכות ?
3) האם שני הסעיפים הבאים בגילוי-דעת לתקשורת מטעם PFLP אינם סותרים לחלוטין את טענתך ?
1) عدم ترشيح أحد من أعضاء الجبهة لانتخابات الرئاسة، كموقف نعبّر فيه عن رفضنا لتجزئة العملية الانتخابية لمؤسسات السلطة واستمرار التسويف والمماطلة في تعديل القانون الانتخابي، وفي تحديد موعد لإجراء الانتخابات التشريعية.
2) ابقاء الباب مفتوحاً لدعم أي مرشح بمدى الاتفاق معه على برنامج وطني ديموقراطي يرتكز على ثلاثة محاور:
التمسك بثوابت القضية الوطنية في العودة وتقرير المصير وإقامة الدولة الفلسطينية المستقلة وعاصمتها القدس.
صيانة وترسيخ الوحدة الوطنية على أسس ديمقراطية تحترم التعددية كعوامل إغناء لمسيرة شعبنا النضالية.
صيانة تضحيات شعبنا التاريخية، وأكثر من ثلاثة آلاف شهيد وعشرات الآلاف من الجرحى والمعوقين، وآلاف الأسرى والأسيرات في انتفاضتنا الراهنة، بمواصلة الانتفاضة والمقاومة حتى تحقيق أهدافها في العودة والاستقلال.
1. When I wrote my message, the PFLP announced that they were running a member of their central committee. Abd el Raheem Mlawwah was their top candidate. Now they are announcing that they’re not running anyone and calling to boycott the elections claiming the election system to be fraud.
2. The PFLP, DFLP, WAFA, and the People’s party almost had a joint candidate, Haidar Abd el Shafi, who refused and is supporting Mustafa el Barghouti (former member of the people’s party and Almubadara-The Palestinian People’s initiative.
Whether the People’s party and the PFLP can run together, the answer is yes. Despite political disputes, on a ground level the two parties are allies and are active together in joint protests and mainly in student councels in Palestinian universities.
יופי לשמאל הפלשתיני. ומתי יהיה, בבחירות הישראליות, איזשהו מועמד (או מפלגה, או רשימה…) של השמאל הישראלי? זה עומד לקרות, אי-פעם?