כשהכלכלן הראשי במורגן סטנלי, חברת ברוקרים מובילה, אומר שיש לנו סיכוי של אחד לעשר להימנע מ"מלחמת יום הדין" כלכלית, אנו נוטים לקחת זאת לתשומת ליבנו. כשהנושה השני בגודלו של ארצות הברית אומר באותו שבוע שעלינו "לעשות סדר" בביתנו הכלכלי, שתי הנקודות מתחילות להתוות קו. אבל ממשל בוש אפילו לא מיצמץ. בטורו האחרון של פטריק דוהרטי "קוו וואדיס?" הוא אומר שכאשר האסטרטגים של הרפובליקאים שואלים "לאן פנינו מועדות?" הם עצמם עונים "לקראת 9/11 כלכלי".
בחודש שעבר קיבלה אמריקה שתי בשורות איוב. הראשונה: הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי (יחד עם רוברט רייך, לארי סומרס, פול קרוגמן, סין ושוקי המטבע) הזהיר אותנו שכלכלת ארצות הברית עומדת בפני התמוטטות. השנייה: נוכחנו שממשל בוש מעדיף להתעלם מהאפשרות של התמוטטות הכלכלה, וימשיך לדחוף באגרסיביות את הרפורמות במיסוי ובביטוח הסוציאלי. בהינתן שתי פיסות מידע אלה יחדיו, אנו עומדים בפני תרחיש של סיוט.
האגף הקיצוני של השמרנים מוכן לעלות בטנקים על הכלכלה, כאשר הממשלה הפדרלית תחת שליטתם, כדי להתאים אותה לטעמם.
התמוטטות כלכלית הממשמשת ובאה
ברור לנו שהדברים אינם נראים טוב אם הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי משתמש במונח מלחמת יום הדין בתדריך לבית ההשקעות הגדול בעולם.
במאמר שפורסם בחודש שעבר דווח שסטפן רואץ’ אמר לעמיתיו בפידליטי (קרן השקעות חשובה) שלאמריקה יש סיכוי של אחד לעשר להימנע מ"מלחמת יום הדין" כלכלית. הערותיו נאמרו לקראת סופה של שרשרת אותות כלכליים מבשרי רע. הבנקאי המרכזי של סין אמר לארצות הברית שעלינו "לעשות סדר" בביתנו הכלכלי, בנקאים מרכזיים אירופאיים ואסיתיים התחילו לדבר על קניית מניות מבוססות יורו, ואופ"ק חשה מספיק לחץ על מנת להכריז שאינה מתכוונת, כרגע, לתמחר את הדלק ביורו במקום בדולר.
זמן קצר אח"כ, רואץ’ הוסיף והרחיב את הערותיו במאמר אורח בניו יורק טיימס:
"עלול לבוא יום בו משקיעים זרים ידרשו תנאים טובים יותר כדי לממן את ההוללות האמריקאית (ואת העדר החיסכון). כלומר, ביום בו הדולר יתמוטט, שערי הריבית ירקיעו שחקים ושוק המניות ייפול. במשבר כזה, מיתון בארצות הברית יהיה כמעט ודאי. ושאר העולם הסובב אותה ילך מיד בעקבותיה".
במקום להתמקד בסיכונים שביום הדין, העדיף רואץ’ להתייחס, בניתוח המצב במאמרו בניו יורק טיימס, למה שניתן לעשות על מנת להבטיח שהסיכוי של אחד לעשר למניעת המשבר יתממש. בקצרה, הוא אומר, שהבנקים המרכזיים בעולם צריכים לארגן את החשבונות העולמיים כך שהאמריקאים יוציאו פחות ויחסכו יותר – בעוד כל השאר יוציאו יותר ויחסכו פחות.
קל לראות מדוע רואץ’ כל כך ציני. פתרון כזה יגרור אחריו מהפך בזרימת הכלכלה הגלובלית. סין, יפאן ואירופה יצטרכו להקטין מרצונן את היצוא והרווח של חברותיהם ואת החזר ההשקעה של בעלי המניות. שלא לדבר על כך שעבור רוב מנהיגי העולם, עסקה כזאת תהווה פרס לג’ורג’ וו. בוש ולקונגרס הנשלט על ידי הרפובליקאים, על המדיניות הפיסקאלית והצבאית חסרת האחריות שלהם שיצרה את המשבר הכלכלי והגבירה את חוסר הביטחון הגלובלי.
הצלה על ידי זרים היא אם כן לא סבירה. אבל זה לא משנה. ממשל בוש אינו מעוניין בהצלת הכלכלה.
ריפוי בהלם בסגנון נורקיסט
בשנות ה-80 הודה דיוויד סטוקמן, ראש מדור התקציב בממשל רייגן, שהיתה זו מדיניות הבית הלבן להגדיל את הגרעון התקציבי על מנת לסחוט את הזכויות הסוציאליות. ממשל בוש הצעיד את הטקטיקה הזאת צעד אחד קדימה, כפי שמבהירה המטרה הדגולה והמפורסמת של העסקן הרפובליקאי גרובר נורקיסט "להקטין את הממשלה לגודל כזה שנוכל להטביע אותה באמבטיה".
והם כבר הצהירו על כוונותיהם לעשות בדיוק את זה. ממשל בוש כבר זיהה את שלוש יוזמות החקיקה שתהיינה בראש סדר העדיפויות שלו בתקופה הקרובה, ואף לא אחת מהן הינה הקטנת הצריכה האמריקאית והגדלת החיסכון. במקום זאת העדפותיו מייצגות את המבצעים האחרונים של הקרב שהחל ב-1964: רפורמת נזיקין, רפורמת הביטוח הלאומי ורפורמת מס. רפורמת נזיקין לקצץ בהגנה על הצרכן. רפורמת הביטוח הלאומי להכריח כל עובד אמריקאי להשקיע בחשבונות עתירי סיכון. רפורמת מס להפוך את המיסוי לרגרסיבי לחלוטין, שבו עיקר נטל המס מוטל על רמות השכר הנמוכות ביותר באמצעות מס אחיד או מס ערך מוסף.
בהינתן חוסר האיזון החשבונאי שלנו, סדר יום זה של התקופה השנייה של ממשל בוש תאותת לנושים הגלובליים שלנו שאיננו רציניים בכוונותינו לבי החובות. דבר זה יהפוך אגרות חוב הנקובות בדולרים לחסרות ערך, והדולר יחדל מלשמש כמטבע הגלובלי, מאחר שארצות הברית לא תהווה יותר את האמצעי האחרון של שוק ההמונים. בנקודה מסוימת אופ"ק יצטרך לעבור למטבע חדש – כנראה היורו – ומחיר הנפט לאמריקאים יעלה משמעותית ככל שהדולר ימשיך ליפול. כפי ששוק המניות המתמוטט של רואץ’ מזמין את המיתון, ההפסד הבלתי נמנע של מקומות העבודה יפוצץ את בועת הנדל"ן לאורך המדינה. האמריקאים, עם מיליארדי הדולרים של חובות הצריכה הממונפים על ידי ערך בתיהם, יגלו שעתידם נמוג. ערך הנכס של הבתים שנצבר בעמל, יהרס, וערכי המניות יתנפצו. מעגל האבטלה ילך ויתרחב.
ארבע שנים מלאות בבית הלבן, שנתיים של בכורה בקונגרס, ומלחמה מסלימה רבת חזיתות, מספקות לימין הקיצוני מספיק זמן ומחסה כדי לדחוף קדימה את סדר יומם. ללא דין וחשבון ביניים, ביכולתם להתעלם מהמציאות ולהמשיך לסובב את הציבור האמריקאי. ואכן הוכיח ממשל זה שביכולתו לנצל משבר לאומי על מנת לקדם מטרות שבאמת מגבירות את הסיבות למשבר. זה קרה עם ה-9/11 וזה יכול לקרות שוב. מטורף מכדי להאמין השמרנים הקיצוניים המנהיגים את המפלגה הרפובליקנית החליטו שהדרך להשליט את רצונם היא לשבור את כל הכללים – בין אם זה דיבור בכנות וביושר אל הציבור האמריקאי, לוועדה בסנט, ובין אם זה תקדימים של בית המשפט העליון או משמעת בענייני הכספים של התקציב. עקרונות אלה הגדירו בזמנם את צורת הממשל האמריקאית והציבו את טובת המדינה מעל לנאמנות הסיעתית. אולם לעסקנים דוגמת קרל רוב וגרובר נורקיסט, הם מייצגים נקודות עיוורון דמוקרטיות שיש לנצלן. נאמנות כפולה, כפי שאמר פעם נורקיסט, כמוה כאונס בפגישה.
הרס הכלכלה כדי להתאימה מחדש הוא מסוג צעדי הפתיחה שאפילו המחשבה עליהם לא תעלה על דעת הדמוקרטים מחמת חוסר סבירות. הוא מתריס כנגד כל הגיון ואמון. בדיוק כמו האפשרות שציונים נוצרים יכולים להשתלט על הקונגרס או שבוש יכול לפלוש לעיראק ללא הוכחות ממשיות של איום.
קשה לכתוב הערכת מצב כה מדכאת. זה נראה הרבה יותר מדי ציני. אבל אז אני נזכר בפרופיל של ג’ורג’ וו. בוש שנכתב בידי רון סוסקינד במוסף יום ראשון של הניו יורק טיימס, ובו אמר יועץ בכיר של בוש לסוסקינד "כעת אנחנו אימפריה, וכאשר אנו פועלים, אנו יוצרים את המציאות שלנו במו ידינו. וכאשר אתה תבחן מציאות זאת בביקורתיות, בזמן שתעשה זאת אנו נפעל שוב, וניצור מציאויות חדשות אחרות, שגם אותן תוכל לבחון, וכך העניינים יסתדרו. אנו שחקני ההסטוריה … וכולכם תצטרכו להסתפק בלבחון את מעשינו".
ואז אני חושב שאני עלול להיות צודק.
מאמר מאלף… זאת תיהיה הזדמנות חשובה להראות איך נבואות אחרות שהתפרסמו כאן באתר התגשמו :
— קישור —
(בקרוב נחגוג שנתיים לאיוולת הזאת)
אני סבור שנדרש מעט יותר בכדיי למוטט את הכלכלה החזקה בעולם.
לו הייתה אמריקה במצב כה נואש, הרי שאגרות החוב שלה היו מאבדות מערכן. אינני רואה שדבר כזה קורה. אינני רואה מישהו המסרב להלוות לאמריקה כסף, מהפחד שמא לא יקבל את כספו בחזרה.
נכון שהמדיניות הכלכלית באמריקה פוגעת בחלשים, אבל זה לא דבר שהומצא על ידי הרפובליקנים. וכי מה עשה קלינטון בכדיי לשפר את מצבם של אלו?
הרי ה"בועה" צמחה בזמנו, וגם בזמן שלטונו לא נעשה דבר בכדיי לרסן את שוקי הנדל"ן, המניות וההון.
מפעם לפעם נשמעים קולות המבשרים בשורות איוב. כשמשהו משאמרו מתגשם מייד הם קמים ומצווחים, אמרנו לכם.
בכל הפעמים שהם מפקששים, לא עולה קולם!
זה מזכיר לי את כל נבואות האיוב בזמן מלחמת המפרץ הראשונה,וכל המומחים שהתראיינו בזמנו בטלויזיה. היש מישהו מאיתנו שעדיין זוכר, מי דאג אז כל-כך להפחידנו, והאם התנצל על טעותו.
אז אמרו…
לכותב השני, אז דע לך כי יש לא מעט אנשים שחושבים ומאמינים בקריסה ההולכת ובאה, בהם גם כלכלנים או סתם אנשים משכילים.
זאת למה ואיך וכיצד ומדוע ? מכיוון שההיסטוריה דוגמת 1929 או משברי הנפט או של השווקים הפיננסיים בשנות ה80 אינם מקרים חד פעמיים. הם נובעים מסיבות ברורות שאותן מזהים היום בארה"ב. אכן, ארצות הברית לא שמטה חובות מעולם, אולם הסיבות הבאות הן חומר למחשבה מדוע הדולר או איגרת חוב של ארה"ב הם כמו לזרוק את הכסף לפח :
1.הגירעון הפנימי של הממשל האמריקאי עלה בשנה החולפת בכטרליון דולר – קצב מפחיד. התקרה לגירעון הועלתה בכל אחת משלוש השנים האחרונות, ולאחרונה ב800 מליארד $. למעשה מדובר בהדפסת כסף לכל דבר.
2.מחירי הנדל"ן האמירו למחירים אסטרונומיים ובמקומות כמו לאס וגס ניתנות הלוואות בריבית שלילית (הפסד) לשם רכישת הנכס, רק כדי למכור.
3.מטבעות נוטים לנוע לאורך זמן ארוך, והדולר המקובע מול היואן הסיני טרם פוחת מול מטבעות רבים כמו היאן והדולר הקנדי, לדוגמא.
4.הריבית עולה בכל העולם ושוקי המניות טרם הגיבו לעליה זו, למעשה טוענים כי מדד הדאו עלה במשך שני עשורים תמימים ללא תיקון משמעותי.
הארכת זמן ?!- כבר משנה שעברה ניתנה התחזית לקריסה באפריל ומדוע ? כי ב90% מעשרים השנים האלו, ב-18 מהן ירד השוק בין מרס לנובמבר, ובתקופה ההפוכה עלה שוק המניות. 90% דיוק.
להשכלה כללית פנה לאתרים העוסקים בזהב וכסף, אתרים העוקבים אחר הגירעון האמריקאי והתרשם.
ליאיר,
בניגוד למשבר הגדול בשנות העשרים יושב בארה"ב נגיד בנק חזק ומשפיע כמו גרינספן. בניגוד לשנות העשרים נעשה שימוש בריבית ככלי מרסן, וכל עוד נשמעים קולות אופטימיים מצידו של גרינספן בנוגע לכלכלה האמריקאית קשה לי להאמין שקריסה כללית אפשרית.
גם התפוצצות הבועה שהביאה למיתון ואבטלה בעולם, כמו גם פיגועי 9.11 ושערוריות חשבונאיות באנרון ווררלדקום לא הצליחו להנחית את המכה הנחוצה חמשבר כלכלי עולמי.
בנוסף לכך פתיחת הכלכלה המתרחבת בעולם(סין) לעולם הקפיטליסטי תורמת להרגשה האופטימית.
קיינס כבר אמר שהשקעה בחברות היא פונקציה של ריבית ורווחי החברות העתידיים(בנוגע לגישה הניו-קלאסית של שנות העשרים), ולכן כל עוד מגדילות החברות רווחיהן, ימשכו ההשקעות בהן.
בנוסף לכך מדובר היום בניגוד לשנות העשרים בשוק גלובלי, שיציבותו גדולה יותר משוק בודד.
בשנים האחרונות ניכרת מגמה של חברות רבות להשקיע מזומנים בקניית מניותיהן בחזרה. זאת אומרת הקטנת ה FREEFLOAT (המניות החופשיות הנסחרות בבורסה). המשמעות היא הקטנת אפקט נפילת ערכן של המניות בשוק נופל.
תיקונים לכאן, או לכאן במדדים כמו גם משברון כזה או אחר שייכים למשחק. מכאן ועד למשבר עולמי בסגנון שנות העשרים, אני חושב שמדובר בנבואה אפוקליפטית ותו לא.