הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-14 בינואר, 2005 7 תגובות

בסיפורו הקלאסי של אמיל זולה, "התקפה על הטחנה", מתאר הסופר קצין צרפתי צעיר, המצדיע לנערה צעירה עוד יותר המבכה בתוך הריסות ביתה את אביה ואת ארוסה שנפלו בקרב נגד הפרוסים, כנראה בשנת 1870. הנערה המומה מצער, אחרי שכפר מגוריה עבר מיד ליד פעמים רבות במהלך הקרבות, ודם רב הוקז. אבל הקצין, כולו משולהב, כמעט שיכור, קורא לעברה: "ניצחון! ניצחון!".

זמן רב ציפינו לזעקות הניצחון של אדריכלי השילוב בין "מתוני הליכוד" לבין פושטי הרגל במפלגת העבודה. התהליך הפוליטי סוף-סוף הבשיל עד תום, אבל מי שיטיח בפנינו את שמחת הניצחון שלו, ייאלץ לזכור כל הזמן שמדובר בניצחון זמני, ואולי אפילו בניצחון פירוס. באורח פרדוכסלי ייתכן שדווקא המפסידים, אנשי עוזי לנדאו והימין שמחוץ לליכוד, עומדים לנחול ניצחון היסטורי מכריע לטווח ארוך.


תוכנית ההתנתקות, התירוץ הצדקני להצטרפותם של תומכי הממשלה החדשים, לא תתבצע בצורתה המקורית על ידי הממשלה בהרכבה הנוכחי. אחרי הסצינות האמוציונאליות המבחילות ממליאת הכנסת, אחרי חגיגות השררה של אנשים שנטשו את האמת שלהם ואת המוסר שלהם לטובת כסא בממשלת אריאל שרון, ניסרה בחלל רק הצהרה פוליטית חשובה אחת, דווקא מפיו של איש עילג כמו שר החקלאות, ישראל כץ. הוא הודיע בפומבי שלא יוכל להמשיך ולתמוך בממשלה הנשענת על קולות "השמאל והערבים". לא רק שאני מאמין לו, אלא סבור שהוא משמש פה לעוד עשרה ח"כים לפחות מסיעתו, שהצביעו הפעם עם ראש הממשלה ולא נגדו. הם עלולים לפנות נגד שרון בכל רגע.


מי שחולם שהקונסטלציה שנוצרה אתמול בכנסת תוכל ליצור בסיס פרלמנטרי ופוליטי להורדתו של אפילו מתנחל אחד מרצועת עזה והחזרתו לישראל, משלה את עצמו. בניגוד לציניות הרדודה של רוב כתבי המפלגות, אינני סבור שרק מורא מרכז הליכוד מרתיע את כץ ואת אנשיו. כץ ואנשיו הם עצמם מרכז הליכוד, וההרתעה שלהם נמצאת בלב ובתודעה. בתדמית העצמית שלהם, רוב תומכי שרון לא נטשו את דרכה ההיסטורית של תנועתם, ורק מעטים ערכו את המסע הפנימי שהתחולל בתוככי נשמתו של אהוד אולמרט בדרך לבן-גוריוניזם. כמו ביבי נתניהו עצמו, הם מבינים היטב את האילוצים הכלכליים ואת הצורך "לתאם עמדות עם וואשינגטון", כלומר, לציית לתכתיב האמריקאי. אבל יש להם גבולות וקווים אדומים, וקשה לי לראות רבים מהם ממשיכים לתמוך בהורדת התנחלויות תוך חבירה קבועה עם אנשי מרצ, יוני העבודה והח"כים הערבים. יש אולי רוב בכנסת לרעיון המופשט של התנתקות בתמיכה אמריקאית, אבל לא לסילוק פיסי של מתנחלים, ועוד בדינמיקה של התנגדות פחות או יותר אלימה, בוודאי טראומטית. היונים שחברו לשרון, כולל חמישה מתוך חברי סיעת יחד (בהימנעותו הלא מכובדת של יוסי שריד נדון לחוד) עשו מיקח טעות. הם הצטרפו לאיש הדמים הממשיך במדיניותו הרצחנית ברצועת עזה, מבלי לקבל על כך תמורה ממשית כלשהי.


כל מי שקורא את המפה המעמדית והגלובלית יגיע למסקנה, שאנשים כמו שמעון פרס, חיים רמון ועמרם מצנע, חייבים להצביע בסופו של דבר בעד ממשלה שהאמריקאים תומכים בה בכל לבם. זה נכון גם לגבי רוב אנשי יחד-מרצ. קיימת משמעות פוליטית ולא רק רעיונית לעובדה, שרק הימין הקיצוני בישראל מתנגד למדיניות האמריקאית, ואילו השמאל הציוני מחויב לה לכל פרטיה ודיקדוקיה. זהו בעצם ההבדל העקרוני החשוב ביותר המפריד בין המחנות הפוליטיים הקובעים בישראל. אפילו התמיכה של חלק מחברי הכנסת הערבים בממשלה נובעת מעמדתו של מחמוד עבאס בנושא הגלובלי, ומהאוריינטציה המערבית של הרוב ברשות הפלסטינית.


בעצם, גם שינוי על 14 ח"כיה שייכת לתומכי המדיניות האמריקאית בכנסת שלנו. העמדה האופוזיציונית של טומי לפיד איננה עקרונית, והיא מסויגת לנושא החרדי בלבד. מכאן התחושה בסיעה שלפיד טעה בנושא הזה. ממשלת שרון היא עושת דברה של שינוי בכל הנושאים. גם המדיניות הכלכלית-חברתית של נתניהו וגם התרכובת שרקח שרון בין מתינות מדינית מילולית לבין קשיחות ביטחונית הגובלת בפשעי מלחמה, מייצגות את האידיאולוגיה ואת ההווייה של תנועת שינוי. השאלה היא אם הקירבה הרעיונית בין שינוי לבין שרון תקזז בסופו של דבר את האופוזיציה הפנימית לראש הממשלה בתוך הליכוד. התהליכים הפוליטיים הפנימיים מצביעים על מסקנות פסימיות. שרון לא יוכל לבצע את ההתנתקות בניגוד לדעתו של ישראל כץ ובתמיכתו של רן כהן. כאשר ייאלץ באמת לבחור בין השניים, הוא יפוצץ את התהליך כולו באמתלה של טרור ערבי מתמשך.


נדמה לי שיוסי שריד מבין היטב את כל השיקולים שמניתי כאן, ולכן העדיף להימנע מהצבעה במליאת הכנסת. רבים מחבריו רותחים מכעס כיוון שהוא בעצם שותף לעמדתם המדינית אבל העדיף שלא ללכלך את ידיו בהצבעה למען שרון. אז הוא זכאי בכל זאת להגנה מסוימת: אדם כמו שריד איננו חייב להצביע בעד שרון, וגם לעמדה אסתטית-מוסרית יש ערך כלשהו. אבל יש לי שתי הסתייגויות: ראשית, שריד רמז שהיה מצביע בעד שרון אילו ההכרעה היתה תלויה בקולו, ובכך ניטרל במידה רבה את המשמעות המוסרית של הימנעותו; ושנית, כל מוסד ההימנעות הוא מפוקפק בנושא כל כך חשוב, ומאדם כמו שריד, שאיש אינו חושד בו ברצון לחלוק את מנעמי השלטון עם פרס ועם דליה איציק, מותר לצפות לעמדה יותר חד-משמעית.


חבל ששריד לא הפיק לקחים מהצבעתו במליאת הכנסת על הצעת אי האמון של סיעת חד"ש בממשלת מנחם בגין שנערכה בכנסת בשמונה ליוני 1982, ימים אחדים אחרי תחילת הפלישה הנפשעת ללבנון בניצוחו של שרון. הוא היה אז ח"כ העבודה היחיד שנמנע בהצבעה. כל חבריו הצביעו בעד בגין ובעצם בעד ההרפתקה הלבנונית למרות שרבים מהם, ובראשם הח"כ לשעבר גד יעקובי, לא הפסיקו לשווק לציבור גרסה שקרית שהם התנגדו למלחמה מתחילתה. כבר אז, לפני 22 שנה, מתחתי עליו ביקורת על ההימנעות, וסברתי שהוא היה צריך להצביע נגד הממשלה. מאז עבר זמן ארוך מאוד, לשריד אין שום מחויבות למדיניות של מפלגת העבודה, ובעצם, אין לו עוד שאיפות שלטוניות כלשהן. הוא הפך מח"כ צעיר ושאפתני לפרלמנטר ותיק, שאין לו מה להפסיד. לכן הטקטיקה של הימנעות נראית במקרה הזה כמו פתולוגיה של חוסר נקיטת עמדה. זה מרגיז אותי, כי שריד בכל זאת קרוב אלי נפשית ואולי גם דורית יותר מכל חבר כנסת אחר. לא תהיה תפארתו על דרך ההימנעות הזאת, ונדמה לי שגם הוא יודע זאת היטב.


אין לי חשק להתווכח שוב עם תומכי עמרם מצנע מלפני שלוש שנים. כצפוי, הוא הפך מהתקווה הלבנה הגדולה לעוד אחד מתומכי שרון, מעמודי התווך החשובים של המרכז הלאומני. אין כאן כוונה להצהיר "אמרתי לכם" אלא דווקא להפיק לקח לעתיד. הייאוש שלנו הוא כל כך גדול, עד שיש לנו נטייה להיאחז בכל ויכוח קוסמטי קטן בתוך החוגים השליטים, ולייחס לו משמעויות רעיוניות ופוליטיות מרחיקות לכת. אין לערבב פסיכולוגיה עם אידיאולוגיה, ומה שחשוב הוא היסוד הקבוע ולא המשתנה בחשיבתם של אנשי ציבור. כמו כל חבריו, מתן וילנאי, או אהוד ברק, או פואד בן-אליעזר, מצנע הוא ביטחוניסט פרו אמריקאי, עם השקפות ימניות בנושאים החברתיים-כלכליים ובלי מחויבות תנ"כית מלאה לכל שעל-אדמה בארץ ישראל השלמה. כל יוצאי צה"ל בדורות האחרונים היו כאלה, למעט כמה בעלי נטיות פאשיסטיות גזעניות (רפול, רחבעם זאבי) או כאלה שפנו שמאלה באמת (מתי פלד, במידה ידועה גם מאיר פעיל). אנשים כמו מצנע יכולים ללכת לז’נבה עם יוסי ביילין, או לשאת נאומים יוניים חוצבי להבות באסיפות משמימות בקיבוצים, זה לא מעלה ולא מוריד. ברגע האמת הם יתיישרו עם הקו הביטחוניסטי המרכזי ובלבד שיהיה מתואם עם וואשינגטון. מי שאינו שולט בקודים האלה לא יצליח לפענח את רזי הפוליטיקה הישראלית, גם אם יהיה מצויד בכל הרכילות המתחפשת למידע.


אין צורך לומר שאנחנו נברך על כל התנחלות ממאירה שתוסר מהדרך, אבל גם ניתוח חשוב כזה, אם יבוא, אינו מצדיק שותפות עם שרון ועם מדיניותו ופשעיו. כמובן שאין להשעות את המאבק נגד השחיתות שפשתה בממשלתו של שרון, במשפחתו ובהתנהלותו האישית. רבים סבורים שעם בחירתו של אבו-מאזן והקמת הממשלה הזאת יש לנו תקווה חדשה, ואני מבין את הצורך האנושי שלהם לחוש כך. אבל אבו-מאזן יהיה בר-שיח, רק אם יוותר על רוב האינטרסים החשובים של עמו, ואז יאבד את התמיכה הציבורית של בני-עמו במדיניותו. פרס חיפש באוסלו קוויזלינג פלסטיני ולכן התאכזב מעמיתו לפרס נובל לשלום, יאסר עראפת המנוח. אבל עראפת, עם כל חסרונותיו, מעולם לא התכוון לשחק את התפקיד הזה. אם פרס ושותפו שרון ינסו לחפש את הקוויזלינג גם אצל אבו-מאזן (וכל הסימנים מצביעים על כך שזוהי דרכם), הם יובילו אותנו שוב לשוקת מדינית שבורה, אולי אפילו סופנית.

תגובות
נושאים: מאמרים

7 תגובות

  1. אירית הגיב:

    נכון מאד, ובמיוחד במקומו התיאור המדוייק של האשליה סביב הגנרל הנאור ה"אמריקאי" התורן שך מפלגת העבודה, שאין לה במה להיאחז חוץ מהיתממות או משאלות לב לא רציונאלית. האם זו בעצם התקרנפות ? אולי גם ה"שמאל" עדיין מחפש "אבא", כלומר המשאלה הטרום דמוקרטית שמישהו חזק שחושב בדיוק כמוני יכפה,יעשה, יסדר את העניינים. זה לא עובד ככה, אבל בכל תקופה יש נפילות לכיוון הזה, ואז מקבלים את מה שיש פה ואת בוש ברמה הגלובלית, ואז מתפכחים, ואז…מתחילים הדברים לזוז בכיוון הנכון, לאט ומלמטה. כניראה יש עוד הרבה זמן פה לפני השינוי, הכל תלוי כמה מהר ובומבסטי תבוא ההתפכחות מה"אבא" התורן.

  2. עופר יהלום הגיב:

    נראה לי שהבתגובה הנכונה למאמרו שהמעניין של חיים ברעם יש לצטט, ולא בפעם הראשונה, את תגובתו של אוסישקין למאמרו הראשון והביקורתי של אחד העם:"בלי מרה שחורה יתרה!".
    מבחינה אלקטוראלית כוחו המשותף של השמאל מאז הכנסת הראשונה ועד היום היה תמיד בין 10 ל-20 מנדטים (כולחל "המפלגות הערביות", מפ"ם, הקומוניסטים, של"י, ומרצ לגלגוליה), וכך היה המצב גם בבחירות האחרונות. ודווקא בצמישור העקרוני הולך וגדל שיעור התומכים במדינה פלסטינית לאורך קווי 67, משני אחוז בשנות ה-70 ועד למעלה מ-20 אחוז כיום.
    נראה לי שהמשבר במפלגת העבודה, שעלול להוביל להתמוטטות הסופית שלה, הוא המשך התמיכה של אנשיה מוילנאי עד ברק, בכל-מיני "פתרונות בינים" מאוטונומיה ועד אוסף מובלעות פלסטיניות ללא ריבונות ממשית.לעומתם, יותר ויותר אנשים מימין ומשמאל מבינים שייתכנו רק שתי אפשרויות: או שהגבול החיחיד ממערב לירדן יהיה על הקו הירוק, או שלא יהי שם שום גבול בכלל.

  3. דניאל קלטי, הסופר הגיב:

    קודם-כל, לחיים – תודה רבה וכל הכבוד על המאמר. אתה צדקת, מסתבר, ואילו אני טעיתי לחלוטין, בהערכתי את מצנע בתקופת הבחירות לפני שנתיים. באמת הייתי מאלה שהאמינו, כי הנה – אבא חדש לשמאל! רק כשעברתי לאחרונה לחיפה, ראיתי, איזה חדל-אישים הוא. במשך כל תקופת-כהונתו כראש-עיריית חיפה, הניח לכל בעל-הון ולכל בעל בית-קפה, חריגות-בנייה, ככל שרק איוותה נפשו…ולעזאזל שאלות הסביבה ואיכות-החיים.

    ולעופר – בנגע לתמיכה בקו הירוק כגבול, המצב דווקא חיובי יותר בהרבה: מצביעי ימין רבים, אפילו כאלה, המצויים ימינה מן הליכוד, כבר התחילו להבין, במרוצת השנתיים האחרונות, שאין ברירה, והקו הירוק חייב לשמש כגבול. הם אינם עושים זאת בשמחה ובששון, אבל – אלה מהם, היותר-פרגמטיים, מבינים, שחזון ארץ-ישראל השלמה פשט לחלוטין את הרגל. פשוט, הם הצביעו – וכפי-הנראה גם יוסיפו להצביע – לימין, פשוט על-מנת "לקבל עסקה טובה יותר" במשא ומתן ו"לא לצאת פראיירים". זוהי גם עמדתם, אגב, של רבים מתומכי הקו הנצי יותר ב"אבודה", ככה, שבאמת אין, וכנראה, שמעולם גם לא היה, שום הבדל שהוא בין השניים.

  4. הגרמני הגיב:

    לדניאל קלטי הסופר,
    לדעתי קיימים ימנים רבים, אשר אינם מסוגלים להצביע עבור מפלגה הנמצאת מימין לליכוד.
    ימנים רבים אבל נגעלים ממעשי המתנחלים, אך בהיעדר אלטרנטיבה מתאימה ממשיכים בהצבעתם עבור הליכוד, וימשיכו לעשות זאת גם בהמשך.
    רק מפלגה ימנית מתונה(שינוי גונבת קולות ממפלגת העבודה) תוכל אולי לנגוס במעט מכוחו של הליכוד, ולהוות אלטרנטיבה לציבור לא קטן הרואה בעצמו ציוני, והמתקשה עם כל חיבור אפשרי עם השמאל.
    לטעמי זה הכל עניין של הגדרה, ואם יקום מחר מישהו, ויקרא לעצמו ימני, אך ייצג דיעות מרכז-שמאל, יהיו רבים שלא יהיו מסוגלים אפילו לעשות את ההבחנה הנדרשת שבין הגדרתו את עצמו, ובין תכניו!

  5. דניאל קלטי, הסופר הגיב:

    כן, אבל – הבעיה היא, שכעת, בהינתן הוואקום המוחלט משמאל (שינוי – מפלגה פשיסטית, קסנופובית ודרוויניסטית-חברתית, המובילה את התמיכה ב"רפורמות הכלכליות" של ביבי; ה"אבודה" – הסתפחה דה-פקטו לליכוד; יח"ד – מר"צ ז"ל – תמכו בממשלת שרון, ומי יודע, לאן עוד ילכו משם; חד"ש – עוסקת כמעט אך ורק בנושא המדיני והערבי-לאומני, וראשיה, בתקופה של עוני מזעזע ומשווע, בוחרים לבוא לביקורים במוקטעא, תחת להנהיג הפגנות המונים כלכליות, בשכונות המדוכאים – בין שערבים הם, ובין אם לא…), כולנו יודעים, כמובן, מי תזכה בירושת קולות-המדוכאים, פליטי-ביבי, הנוטשים כעת בהמוניהם את הליכוד…

    וכמו שנאמר: עוד יהפכו את הכנסת – לבית-הכנסת…

    כי ישראל, אכן, לא תהיה איראן: היא תהיה הטליבאן. 🙁 ועוד נתגעגע, לימים הללו…

  6. חמי הגיב:

    לגרמני: כמובן הרי הימין מטומטם. אם רק תקרא לעצמך ימני הימנים הטיפשים לא יבחינו בכך שאתה מוותר להם על ירושלים כי אמרת שאתה ימני. אנחנו משאירים את הביקורת הפוליטית לאינטלקטואלים משמאל.

  7. דניאל קלטי, הסופר הגיב:

    שמעתי הרגע את "שימון פיירס" בנאום "תיזהר לך אבו-מאזן" ("או שהפלשתינאים יילחמו ב’טרור’, או שישראל תעשה זאת"…) ואת מתן וילנאי ("העיקר שאנחנו שם!" וואללה, מה שנכון…) – הרבה זמן, לא לקח להם להתמקם – זה, אין מה לדבר. היכונו לפרק הבא: שרון את פרס מחריבים גן ילדים בחן-יוניס בפצצה בת טונה, וביילין מוחה להם כפיים. :-((

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים