הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-24 בינואר, 2005 אין תגובות

מארגני הפורום החברתי העולמי שייפתח השבוע בפורטו אלגרה שבברזיל צופים שיותר מ-60 אלף ישתתפו בדיוניו. זהו מספר המשתתפים שנרשמו והמייצגים ארגונים חברתיים מכל מדינות העולם. בכל שנות קיומו נרשם גידול במספר המשתתפים בפורום. במפגש הראשון שנערך ב-2001 בפורטו אלגרה השתתפו 20 אלף אשה ואיש. כ-100 אלף איש לקחו חלק בשני הפורומים שנערכו לאחר מכן בפורטו אלגרה ובמומבאי (שבהודו). על פי המארגנים, לא מדובר רק בהעמקת המאבק בניאו-ליברליזם בכל היבשות, כפי שצוין בקול קורא שפורסם אשתקד, אלא על מקום מפגש להחלפת דעות ולחיפוש אחר דרכים חדשות ואסטרטגיות משותפות לשינוי חברתי.

מפגשי הפורום החלו כמעט באופן "מחתרתי" בציריך ובדאבוס ב-1999 בהשתתפות חמישה ארגונים חברתיים שרצו למחות נגד כנס מקדמי הגלובליזציה הנערך מדי שנה בעיירה דאבוס שבשוויץ. אז, קראו למפגש "דאבוס האלטרנטיבי". חרף מספרם המצומצם של המשתתפים בכנס האלטרנטיבי, נקבעו כמה עקרונות שהיו לבסיס המפגשים ההמוניים שנערכו עם השנים בברזיל ובהודו. בין היתר סוכם על עקרון ה"עשייה הפוליטית בדרכים חדשות". ומלים אלה הוכנסו אל מכתב העקרונות של הפורום החברתי העולמי ובפירוט רב יותר. שם נאמר שהפורום החברתי העולמי הוא מקום מפגש פתוח לכל הכוחות המוכנים להיאבק בקפיטליזם. מקום מפגש בו ניתן להחליף רעיונות וללמוד מניסיונם של האחרים, מקום לשיתוף פעולה בין כוחות מכל היבשות ולשבירת מחסומים בין אופציות פוליטיות וצורות מאבק שונות. הפורום החברתי העולמי, נאמר עוד, מתארגן באופן עצמאי ומעוניין לקדם מאבקים ולתאמם.


עוד במסמך העקרונות נקבע כי זהו מפגש "אופקי"; ללא "בוסים" וללא מנהלים, וגם ללא "הודעה מסכמת" שמורות איך ומה לעשות. לכן, אין לפורום יו"ר או "ועד מנהל" ואין לה דוברים רשמיים. במהלך ארגונם של המפגשים העולמיים קיים הרצון להפגין רב-גוניות הקיימת בעולם, תוך כיבוד הרב-תרבותיות. במלים אחרות: זו פעולה הצומחת מלמטה למעלה, ומתוך הפעילים אל החברה כולה.


יחד עם יתרונותיו והישגיו, סכנות מסוימות מרחפות מעל הפורום החברתי העולמי. אחת מהן היא שקיעה באנרכיה ארגונית ופוליטית – לפיה "כל הצעה קבילה" ו"כל דרך נכונה". סכנה נוספת: המשקל הרב שניתן לפעילים שמקורם בשכבות הביניים היכול לפגוע באופי המהפכני של המאבקים האנטי-קפיטליסטיים.


על מנת להתמודד עם מספר בעיות שצויינו, הוחלט בשנה שעברה בפורום שנערך במומבאי לשתף בדיונים את העניים ביותר: את בני כת הדליט, את תושבי הפרברים ואת המיעוטים האתניים – חרף מגבלות השפה, מפני שרובם אינם דוברי אנגלית. השנה הוחלט להוציא את הדיונים מאולמות המוסדות להשכלה גבוהה אל הרחובות כדי ליצור מגע הדוק יותר בין התנועות העממיות והחברתיות לבין חוגי האינטלקטואלים. כמו כן, הפעם יש רצון לתאם יותר את הנושאים העומדים במרכז העשייה לשינוי חברתי. עוד צפוי דיון פתוח סביב הסוגייה הלא-פתורה והטעונה של היחסים בין הפורום החברתי העולמי למפלגות השמאל.


במומבאי סוכם כי יש לטפח הן את התנועות החברתיות והן את מפלגות השמאל. יחד עם זאת, תנועות חברתיות מתקדמות אינן רוצות להפוך לכלי שבידי המפלגות – בייחוד בעת מערכות הבחירות. למפלגות שמאל יש טענות קשות כלפי תנועות חברתיות רבות הגורמות לדה-פוליטיזציה של המאבק החברתי.

תגובות
נושאים: מאמרים

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים