חוששני כי סיעת חד"ש הולכת ומסתבכת בכל הנוגע ל"התנתקות" של שרון. הבקיאים בנושא שמו לב שחברי סיעת רע"מ הצדיקו את כניסתם למשא ומתן עם אנשי שרון אודות הצבעתם על התקציב, תוך כדי "הסתמכות" על התנהגותו הפרלמנטרית של חבר הכנסת מוחמד ברכה מחד"ש. ברכה ראה לנכון לתת את הקול המכריע בוועדת הכלכלה להקצבת משאבים לכיסוי חשבון פיצויי המתנחלים המפונים מגוש קטיף. ברור כי הצבעתו היתה בעייתית ביותר.
ההצדקה לעמדה פרלמנטרית זו הופיעה בהחלטות הוועד המרכזי של מק"י. בהחלטות אלה נאמר, לא פחות ולא יותר, כי יש לדאוג לכך שפינוי ההתנחלויות לא יסוכל מחוסר משאבים. איני סבור כי מק"י או נציגה בחד"ש אמורים "לדאוג" לכך שהמתנחלים יזכו בנתחים שמנים של כספי הציבור כדי לצאת מבתיהם (שהם בסך הכל רכוש גנוב). חוששני כי הצבעה זו תחזור ותטריד את מנוחתה של סיעת חד"ש בהמשך הדרך.
נמסר לי כי מוסדות חד"ש ומק"י גם יחד הביעו לאחרונה התנגדות ברורה ונחרצת לתמיכה בתקציב הממשלה. הרי ידוע כי תקציב זה הוא תמצית המדיניות של השלטון ואין לפרקו לגורמים שונים כשבאים לגבש עמדה לגביו. יש לראותו כחטיבה אחת המשקפת בסך הכל את מדיניות ממשלת שרון שעל מהותה אין צורך להרחיב את הדיבור כאן.
איש לא הופתע שסיעת רע"מ החליטה להיכנס למשא ומתן עם אנשי שרון בכל הנוגע להצבעתם על התקציב. הם אינם רואים כל שלילה בכך שהם נחשבים למפלגה סקטוריאלית. תפישה זו שלהם מאפשרת להם למכור את קולם למה שנראה להם הישג לסקטור של האוכלוסייה הערבית פלסטינית ישראלית. אכן מדובר בדברים חשובים, כגון בניית כיתות לבתי ספר, הקצבות לשלטון המקומי וכ"ו, אך אלה פירורים ולא יותר.
אך חד"ש לעומת רע"מ אינה רואה את עצמה כמפלגה סקטוריאלית – אלא כגורם המצביע על חלופה כוללת השונה באופן מהותי מדרכה של הממשלה. על כן יש להתייחס בצער עמוק לעובדה עליה התבשרנו הבוקר (20 במרץ) בעיתונות כי חד"ש הצטרפה לרע"מ ולבל"ד כדי ליצור גוש מאוחד לשם משא ומתן עם אנשי שרון על הצבעה למען התקציב ו/או הימנעות ההצבעה הקרובה בנוגע לתקציב.
עצם יצירת הגוש לשם משא ומתן עוזר לשרון להעביר את התקציב. הסיבה לכך היא אלמנטרית – יש מספר גורמים נוספים המתחרים ביניהם על חסדיה של הממשלה תמורת הצבעה בנוגע לתקציב. כך נוצר אפקט הדומינו. סיכוי ששרון יזכה ברוב באמצעות "קולות הסיעות הערביות" מחזק אותו במשא ומתן עם שינוי ועם גורמים נוספים. כך אפילו אם בסופו של דבר חד"ש לא תצביע בשביל התקציב (ואין הבדל בכל הנושא הזה בין הימנעות והצבעה בעד) הנזק כבר נעשה.
החלטת סיעת יחד לתמוך בתקציב היא טעות חמורה, אך היא טעות "הגיונית". הרי רוב חברי סיעה זו מאמינים ששרון יהיה כפוף ל"דינמיקה של השלום" ולכן יש לתת לו אשראי. הם טועים בהנחה זאת, אבל מי שמאמין בכך יכול בשקט להצביע בשביל התקציב. ואולם חד"ש מצידה חזרה והצהירה על כך שתוכנית ההתנתקות של שרון נועדה לבלום את הלחץ הבין-לאומי לפתרון צודק של הסכסוך. במובן זה סיוע לשרון הוא סיוע למדיניות המלחמה והסיפוח שלו. ואם כך, השתתפות חד"ש במו"מ על נושא התקציב של ממשלת שרון מזיקה לה ולסיכויים לשלום צודק.
ראש הממשלה יכל לדאוג בקלות יחסית לכך שלממשלתו יהיה רוב, ע"י צירוף שינוי (שאנו מצרף כדי לא לחזק את נתניהו בליכוד), או ש"ס (שאינו מצרף כדי שיוכל להמשיך בקיצוץ בתקציבי הרווחה).
שרון מנסה להינות מכל העולמות – להמשיך בהתנתקות, להעביר תקציבים אנטי-חברתיים ולעמוד בראשות הליכוד.
השמאל ממשיך ללכת אחריו בעניין הכלכלי מתוך תקווה שהיציאה מהשטחים תתקדם, אבל זו רק אחיזת עיניים – גם בקצב הנוכחי יפונו בגדה 4 התנחלויות בשנה וחצי לכל היותר (אמצע 2004 עד סוף 2005), ובקצב הזה השמאל ימשיך לתמוך בממשלות שרון/נתניהו עוד שנים רבות עד שיגיעו לשאלת פנוי קרית ארבע ואריאל, אם בכלל.
עופר יהלום
לדעתי יש להפריד בין נושא הצבעתו של מוחמד ברכה לבין תמיכה, חלילה, בתקציב המחפיר של נתניהו.
בנושא הנקודתי של פיצוי לא רצה ברכה לסייע למתנחלים ולהציל אפילו את מקצתם מחרב הפינוי, והוא כמובן צדק. אבל חד"ש איננה יכולה להצביע בעד התקציב או אפילו להימנע. מדובר בסיעה שרוב מצביעיה הם סוציאליסטים והתקציב התאצ’ריסטי של נתניהו הוא האנטיתזה לכל האידיאולוגיה שלנו. מעולם לא תמכנו בשרון, או בנוסחה זו או אחרת שלו, ולהתנתקות יש היבטים חמורים רבים.אבל ההתנגדות לתקציב היא באמת סלע קיומנו, ובנושא הזה אין פשרות, אין הנחות, אין פרגמאטיזם ואין, כל אני מקווה, בגידה.
נו – אשר יגורנו בא.
לפני שבועיים, פחות או יותר, הבעתי כאן את חששי, כי גם חד"ש, ואפילו מק"י, תגרר בסחף המחריד, הפוקד כיום, את אודיו העשנים, של מה שהיה, אי-אז, "השמאל הישראלי". אז, אמרו לי – מה אתך, זה לא יכול לקרות, אין לחששותיך שום בסיס… והנה פתאום! הוכח, כי היה גם-היה.
לא שאני מופתע.
אחרי-ככלות-הכל, מר ברכה קיבל, בשעתו, הוראה ברורה, מאת מוסדותיה המוסמכים של מק"י, שלא לשריין לאחמד טיבי מקום, הגבוה מן הרביעי. הלך, ושריין לו את השלישי. במפלגה, המנוהלת כיאות, "צפצוף" שכזה, על החלטה דמוקרטית, של מוסדות מפלגתו, היתה קונה לו, מיידית, כרטיס בכיוון אחד הביתה. ומה כאן? כך, שהצבעתו *שלו* בעד (או הימנעות) ודאי וודאי, שאיננה מפתיעתני כלל. אחמד טיבי – נו, הבחור אפילו התנגד, בשעתו, למסוי כלשהו על הבורסה! "סוציאליסט" הוא בטח לא, אפילו לא "סוציאל-דמוקרט". גג "שמרן רחום". אז ככה, שנשארנו רק עם ח"כ אחד, מיסייה עסאם מח’ול. אישית, אינני מצפה ממנו לכלום – לא לאחר, שעיינתי, בלוויית תשומת-הלב הראויה, בסעיף "הוצאות ח"כ", באתר האינטרנט של "כנסת ישראל". וכך, נותר לנו רק לחלום, חרש, על ימים טובים יותר ועל חד"ש הגונה יותר, בה הנציגים רואים עצמם, אך ורק בתור נציגי-הציבור ושלוחיו, ממלאים את הוראות בוחריהם ומצניעים לכת… ומעל לכל, אינם מוכנים אפילו להעלות על דעתם, לדון, אפילו, באפשרות *כלשהי*, של איזו התייחסות שהיא, לתקציב שכזה, להוציא התנגדות סוחפת.
היכן הפגנות הרחוב???
מסכים אתך ויותר – אריאל לעולם לא יפנה את אריאל. וגם לא את בית-אל, עפרה, אפרת או שילה. וזה בדיוק מה, ש"שלום עכשיו", ‘יח"ד’ ודומיהם, פשוט, מסרבים להבין…
הטיעונים המוזרים ב"שמאל" לתמוך בתקציב
ובכך למנוע הפלת הממשלה,והליכה לבחירות,הם
שבכך לא תדחה תוכנית ההתנתקות.
טיעונים אלה חסרים כל בסיס כוון שתוכנית
ההתנתקות הינה חלק ממדיניות ולחצים של בוש
ושל האירופים ל"מזרח תיכון חדש" הכוללת
השטלתות על מקורות הנפט ושליטה ניאו-אימפריאליסטית תחת כסוי של "חופש" ו"דמוקרטיה".
תוכנית ההתנתקות אינה תלויה בשרון או בכל
ממשלה אחרת שתקום,ועל כן,תמיכה בתקציב הנה
לא פחות מבגידה חוצפנית וחסרת אחראיות באינטרסים הבסיסיים של המוני העם,ולמעשה,
שלב אחרון בהתאבדות ובחסול עצמי של השמאל בישראל.
אני מקנא בכל הסוציאליסטים והקומוניסטים שהכל ברור להם. יש שחור ולבן בלבד, ועל כן גם אם חד"ש תמנע בהצבעה על התקציב, הרי שמדובר "בבגידה". לא פחות. ובוגדים מה דינם? המקלים יגידו טיפול קצר בבית הדין המהפכני ושליחה למאסר עולם והמחמירים יפסקו על עמוד תלייה בכיכר העיר.
מאחר ואני סוציאל דמוקרט אזיי מותר לי להתלבט. לא באשר לתכנים שהתקציב מבטא. גם אני נגד התקציב. אבל כאשר אי אישור התקציב עד סוף מארס עלול לסכן את תכנית ההתנתקות (שגם היא לא משוש חיי), אני מחליט ללכת אל הפלסטינים בעזה ולשאול אותם, עד כמה חשובה להם הנסיגה. משיחות שקיימתי עם כמה מהם, ואני סבור שהם מייצגים את הרבים, התברר לי כי עבורם, לאחר יותר משלושים שנות כיבוש, הסיכוי כי המתנחלים יצאו מטווח הראייה שלהם, וצבא הכיבוש יפסיק להסתובב להם בין הרגליים ולהרוג ולהרוס כמעט כל מה שנקרה על דרכם, הנסיגה היא מימוש חלום רטוב.
אבל, אני אומר להם, יש מפלגה שקוראים לה חד"ש והיא נגד הקפיטליזם והתקציב של נתניהו ובעד הסוציאליזם, המובטלים והעניים, ולכן תצביע נגדו, גם אם המחיר הוא הפלת הממשלה ודחייה לזמן רב אם לא ביטול הנסיגה.
התשובה שלהם היתה: קוס אוחתק הסוציאליזם, אם בגללו נצטרך להמשיך ולסבול מנוכחות המתנחלים וצבא הכיבוש. (ומוסיפים" הלוואי והעניים שלנו היו חיים כמו העניים שלכם).
אבל בשביל שומרי החומות של הסוציאליזם מבית המדרש של חד"ש ותומכיה, מי הם הפלסטינים שיגידו לנו איך להצביע?
הכל, אבל הכל, רק לא לתקוע גלגלים במקלות ההתנתקות! השפעת חד"ש על סעיפי התקציב היתה ותישאר (בעתיד הנראה לעין) אפסית עד זניחה, אבל לגרום לעצירת ההתנתקות זה פשע, פשוט כך! ולא יעזרו התירוצים וההסברים של האולטרא שמלנים. זה בדיוק משחק לידיים של הימין הקיצוני. בבקשה!
קודם-כל, בוא ונבהיר דבר-מה: אינני קומוניסט מאז הפסקתי להאמין בקומוניזם / מרקסיזם / לניניזם / סוציאליזם, בתחילת חדש מאי, שנת 2001. אני אנארכיסט ליבראלי ותומך, מעל לכל, בחירותו האישית של כל אדם ואדם. אבל, וזהו האבל הגדול – אין חירות בלא תנאי-מחיה מינימאליים, ואין תנאי-מחיה מינימאליים, בלא פרנסה טובה בשכר הולם ותנאים סוציאליים הולמים לכל. הסוציאליזם שלי, על-כן, איננו אידיאולוגי, ובוודאי ובוודאי שאיננו "עיוור", אלא הוא מדבר אודות צרכי-השעה הדוחקים. חבריך היקרים מעזה אמרו, "קוס אוחתק הסוציאליזם, אם בגללו נצטרך להמשיך ולסבול מנוכחות המתנחלים וצבא הכיבוש"? ובכן, אני אומר, "קוס אוחתק השמיתנתקות, אם בגללה נצטרך להמשיך ולסבול מן האבטלה הגואה, ולחילופין מעבודות, שתנאיהן תנאי-עבדות". ככה זה – באיזושהי נקודה, כל אדם קרוב אצל עצמו – ועם כל נכונות ההקרבה העצמית והעקרונות היפים (וזאת בלא שום מרכאות), עדיין, מצב, בו חסרי-אונים גלמודים מושלכים, לחיים ברחוב, ורבים אחרים שורדים אך-בקושי, איננו מקובל עלי בשום פנים ואופן – אפילו מובטח היה לי, שבתמורה לקבלת מצב זה, תהיה, כאן ועכשיו, התנתקות מכל השטחים – עדיין, לא הייתי מוכן לכך בשום פנים. אבל מי, שלא ידע עוני מעודו – קל לו, כמדומה, לחשוב אך ורק על שטחים-ערבים-התנחלויות-כיבוש-צבא כל היום. לעומת-זאת, אנשים, הנאלצים לבחור בין אוכל, תרופות ותשלום חשבון חשמל, כשהם רואים, שאת ה"שמאל" מעניינים אך ורק הפלשתינאים וסבלותיהם – נו, קשה לי להאשימם, אז, אם ילכו להצביע לש"ס, או לליברמן… אחרי הכל, *הם* נגד התקציב. וזה כל מה שמשנה, לתשעים ותשעה אחוזים, מקרב המובטלים, הנכים ועובדי שכר-המינימום, בארץ הזו – ובקרוב, צר לי מאד להודיע לך, זה גם כל מה שישנה *לי*.
המום? צא קצת מן הבועה שלך, ותקשר לא *רק* עם הסבל הפלשתינאי, אלא קצת, גם, עם הסבל הפרולטארי כאן מסביב. יותר קרוב אליך גיאוגראפית, מן הסתם. פשוט החזק את עיניך פקוחות. ראה את הזקנה, שכבר אפילו למסדרון לא תגיע, כי היא מתה מרעב, בינות לפחי-האשפה העירוניים. את המשפחה, שהושלכה מביתה, כי כבר לא היה לה כסף למשכנתא. את הילדים, המגיעים רעבים לבתי-הספר מדי בקר. את התורים העצומים, לפני בית-התמחוי, בכל ערב-חג. ואז, או?ל??י, תבין סוף-סוף, שבתקציב כזה אסור לתמוך, ובתקציב כזה אסור להימנע – אלא יש להתנגד, בכל החריפות, בכל התוקף ובכל העוצמה!!
לדניאל קלטי, הסופר,
אם קובע העקרון של אדם קרוב אצל עצמו, אז אתה בוודאי מבין את אלה שלא כל כך אכפת להם מהזקנים החולים שלא מקבלים טיפול, כי הם לא סמוכים על ביטוח בריאות, יש להם מקורות;ואתה בוודאי מבין את אלה שלא אכפת להם מהמובטלים כי יש להם עבודה מכניסה; ואת אלה שלא אכפת להם מדרי הרחוב כי יש להם קורת גג וכך הלאה.
מה מותר האדם הסוציאליסט והדמוקרט? שיש לו ראש גדול. שהוא חושב בקטגוריות אוניברסליות מעבר לאינטרס האישי או השבטי או הלאומי שלו.
לכן אכפת לו מהעוולות שהממשלה גורמת לאזרח מדינתו גם אם הוא אישית לא נפגע, ולכן אכפת לו מהעוולות והפשעים שהממשלה שלו מבצעת כלפיי עם אחר גם אם הוא אישית חי בלי כיבוש, בלי הריסת ביתו, בלי חיסול ממוקד ובלי הגבלות על חופש תנועתו (לפחות בינתיים).
חוץ מזה אתה מתפרץ לדלת פתוחה. אינני חי בבועה. שתי רגלי נטועות היטב במציאות הישראלית ואני חי את העוולות והבעיות של המקופחים בישראל. הדברים באים לידי ביטוי ברשימותיי ובפעילותי.
מה בסך הכל אמרתי? שאני מתלבט, לא באשר לאופיו של התקציב, על כך הרי אין בינינו מחלוקת, אלא כיצד להצביע אם יתברר לי כי קולי יקבע אם מתנחלים וצבא כיבוש ישארו בעזה אם לאו. גם אם המתלבט יצביע בסופו של דבר כך או כך, הוא לא בוגד, כפי שהזדרזו לקבוע מספר מגיבים חמי מזג וקלי עט.
גדעון וטוביה הנכבדים – תתפלאו, אבל יש גם סוציאל-דמוקרטים המתנגדים לתמיכה בתקציב (ושימו לב לאן הגענו, בערך כמו שיתפלאו על כך שחלק מאנשי "שלום עכשיו" מתנגדים להתנחלויות).
עם כל הצער על משטר הכיבוש, הכנסת צריכה להחליט מה שטוב לאזרחי מדינת ישראל ולא לפלסטינים.נכון שמשטר הבנתותאנים עדיף במקצת על הנוכחי, אבל לא ניתן לראות בנושא זה את חזות הכל.זו גם לא "הנסיגה" אלא פינוי של משהו כמו 2 אחוז מהתמתנחלים.
ואין לי ספק שהעניים בבוצוואנה יהו שמחים לחיות בעזה,אלה של עזה היו רוצים לחיות כמו עניי ישראל, והעניים בישראל היו מעדיפים לחיות בפינלנד. הכל יחסי.
עופר יהלום
לגידעון ספירו:
כסוציאל דמוקרט מוצהר,הפכתה את ההתלבטויות
לדרך חיים,לשיטה,ולמחסה לכל סתירה וקונפליקט.
זו הייתה תמיד דרכה של הסוציאל דמוקרטיה.
נכון אמרתה,על פי גזר הדין הדמוקרטי של הרוב ושל ההסטוריה,גזר דינם של הבוגדים הוא
עמוד תלייה של אותה הסטוריה,המתממשת ב30
השנים האחרונות בירידה עקבית ומתמשכת של
הכוח של ה"סוציאל דמוקרטיה" בישראל (ובעולם)
,ירידה במספר חברי כנסת מבחירות לבחירות,
ועליית הימין.
מעניין שאתה מוכן ללכת לעזה לשאול את הפלסטינאים על ההתנתקות ושוכח(או לא רוצה)
ללכת לנתיבות או לרמלה ולשאול את המובטלים
מה הם חושבים על התקציב,שאתה הולך לתמוך בו.
לאשר פרויליך,
אשריך שאינך מתלבט. שמאל שלא מתלבט מפחיד אותי. את התוצאות ראינו בשדות הקטל שם נרצחו עשרות מיליוני בני אדם על לא עוול בכפם בקמבודיה של החמר רוז’ בברית המועצות של סטלין ובסין של מאו.
אתה מזכיר את ירידת כוחה של הסוציאל דמוקרטיה, אבל לא שמעתי על ההצלחות המסחררות של השמאל הרדיקלי המהפכני. יחד עם זאת אני מוצא לנכון להדגיש כי הסוציאל דמוקרטיה שירדה היא בדרך כלל סוציאל דמוקרטיה ימנית, ואילו אני רואה עצמי שייך לסוציאל דמוקרטיה שמאלית.
לא, אינני שוכח ללכת לתושבי נתיבות או שדרות. הלכתי אליהם, ניסיתי לשכנע אותם להצביע בעד רשימות שמאליות, אבל הם דחו אותי תוך גילויי שנאה ולעתים אף אלימות ("אוהב ערבים" וכו’). הם החליטו להצביע בעד הליכוד, בעד אלה שרקחו את התקציב. במלים אחרות, אילו הייתי מצביע בעד התקציב הייתי ממלא את רצון הבוחרים של רמלה, שדרות ונתיבות שהצביעו בעד מדכאיהם, בניגוד לפלסטינים שלא הצביעו בעד מדכאיהם.
יש נושאים בהם דעתם של הפלסטינים תהיה חשובה בעיניי יותר מאשר זו של תושבי נתיבות או רמלה, משום שמצבם של הפלסטינים הרבה יותר חמור. בענין זה אני נוהג על פי האתיקה של רופא (שלא הושחת) שכאשר מונחים לפניו שני חולים, הוא יטפל קודם כל בחולה החמור יותר גם אם אם אינו נימנה עם בני עמו.
אינני יודע על סמך מה קבעת כי "ההתלבטות הפכה להיות עבורי דרך חיים".לא ידוע לי כי אתה מכיר אותי כל כך הרבה שנים שמאפשרות לך להצהיר זאת.
כמי שמכיר את עצמי מעט יותר טוב תרשה לי להעיד כי יש נושאים רבים בהם איני מתלבט (למשל: התנגדות לכיבוש, תמיכה בסרבנים, היצמדות לדמוקרטיה וזכויות אדם ועוד) ויש נושאים שמעת לעת מעלים התלבטויות, וזהו האיזון האנושי והפוליטי הנכון.
ובאשר לתקציב, אילו הייתי חבר כנסת, הייתי מתלבט אבל, בניגוד אליך, שכבר החלטת עבורי מה אצביע, אני טרם החלטתי.
לגדעון ידידי:
אולי אתה לא זוכר אבל הכרנו עוד בשנות
ה60 המאוחרות באוניברסיטת חיפה,בכל מקרה,
לא התייחסתי אלך אישית אלא לעמדותיך שהן,
על פי דבריך,"סוציאל דמוקרטיה שמאלית".
לסוציאל דמוקרטיה (מכל הסוגים),הסטוריה
ארוכה של התלבטות,וכל המכיר הסטוריה זו,
יכול לספר איך הסוציאל דמוקרטיה ברגעים
קריטיים בחרה בתמיכה בבורגנות ולא במעמד
הפועלים(כך היה בגרמניה,באנגליה וכמובן גם
בישראל.)
ההשוואה שלך בין כשלונות הסוציאל דמוקרטיה
עם הסטליניזם או ה"חמר רוז’"היא פטטית ולא לעיניין.המשטר הסטליניסטי היה רחוק מכל עקרונות המרקסיזם והלניניזם ואולי אתה לא יודע אבל בין מליוני הקורבנות של המשטר היו
הבולשביקים וממשיכי דרכם של לנין וטרוצקי.
הטשטוש הזה בין סטליניזם לבין בולשביזם
מתאים יותר לביבי ולימנים מאשר ל"סוציאל
דמוקרטים משמאל".
לגבי התלבטויות,גם מרקס בשיחות עם ביתו
אמר לה"תעלי ספק בכל דבר",אבל יש הבדל בין
להתלבט בין מדינת הרווחה מסוג זה או אחר,לבין להתלבט בין קפיטליזם לסוציאליזם,
או בין להצטרף לשורות הבורגנות או להצטרף לשורות העובדים והפועלים.
שכחת את האופציה החיובית והטובה מכולן: אנארכיזם פרוע והולם – לא לסמכות של ההון ולא לסמכות פועלית, לא לסמכות דתית ולא לסמכות לאומית!!
לדניאל:
שכחתה "לא לסמכות ההורים,… ועוד".
אולי תקרא קצת את פרויד?
איך אתה משווה "סמכות ההון" ל"סמכות
הפועלים"?(הכוונה לעמיר פרץ או לועד עובדי
לשכת התעסוקה השובטים?