הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-23 בספטמבר, 2005 21 תגובות

החלטת המחלקה לחקירת שוטרים במשרד המשפטים בראשות עו"ד הרצל שבירו, לא להעמיד לדין אף שוטר או קצין משטרה בגין הריגת 13 אזרחים ערבים בהפגנות אוקטובר 2000, היא גזענית, מושחתת, מעוותת ומקוממת. זו עליית מדרגה מהותית באפליית האזרחים הערבים. ההחלטה נגועה בהפרה שורה של חוקים ואמנות. היא נוגדת את מגילת העצמאות, המסמך המכונן של מדינת ישראל, המדברת על שוויון זכויות לכל אזרחי ישראל ללא הבדל דת, גזע, מין ולאום, היא נוגדת את כל החוקים ופסיקות בתי המשפט המדברים לעתים גבוהה גבוהה על שוויון ערך חיי אדם, היא סותרת את החוק נגד הסתה גזענית משום שההחלטה משדרת לשוטרים מסר כי מותר להרוג ערבים מבלי שיתנו את הדין והיא נוגדת את האמנה הבינלאומית לעקירת כל צורה של גזענות שישראל חתומה עליה.

ראשי הציבור הערבי בישראל חוזרים ושואלים, האם מח"ש היה עובר לסדר היום על הריגת 13 אזרחים יהודים בהפגנות? שאלה מיותרת. זה לא קרה כי השוטרים ומפקדיהם יודעים בדיוק מה הן התוצאות של מקרה נורא כזה.


בנוסף להעמדת השוטרים היורים ומפקדיהם לדין, שרשרת הפיקוד המשטרתית היתה מוחלפת, השר האחראי בוודאי היה מתפטר ויתכן שגם כל הממשלה היתה נופלת.


(אם בעתיד ירצחו 13 יהודים בהפגנות על ידי המשטרה, מבלי שהרוצחים יתנו את הדין, סימן הוא שמדינת ישראל הצטרפה רשמית לשורת הדיקטטורות נוסח צפון קוריאה או בורמה).


חשוב להדגיש, ההפגנות באוקטובר 2000, חריפות ככל שהיו, לא חרגו מגילויי מחאה מוכרים במדינות בהן יש חופש הפגנה. המפגינים לא היו חמושים. חסימת צירי תנועה, הבערת צמיגים, זריקת אבנים על שוטרים שמנסים לפזר הפגנות, אינם מצדיקים ירי על מפגינים, בוודאי לא ירי של צלפים על מנת להרוג.


כבר היו בישראל הפגנות מאוד אלימות של יהודים, כולל זריקת אבנים ומוטות ברזל על שוטרים, ואף מפגין לא נהרג.


מפגיני אוקטובר 2000 נורו לא בגלל הסכנה שנבעה מהם, אלא בגלל השיוך הלאומי שלהם.


ההפגנות היו בעיקרן צודקות. הן הביעו מחאה על הירי הפראי של חיילי הכיבוש הישראלי על אזרחים פלסטינים לא חמושים בתחילת האינתיפאדה, ועל הסיור הפרובוקטיבי של אריאל שרון (אז ראש האופוזיציה) ברחבת המסגדים, באישורו של תאומו הרוחני ראש הממשלה ברק. לא צריך הרבה יותר מזה כדי שאזרחים הסובלים שנות דור מאפליה, קיפוח ויחס גזעני יצאו לרחובות להפגנות.


החלטת מח"ש לא להגיש כתבי אישום, בנוסף לאי הצדק הגלום בה, היא גם לא חכמה. היא מעוררת אלימות. היא מעודדת אנשים שהתייאשו ממערכת המשפט והשלטון בישראל ליוזמה פרטית של עשיית צדק. אינני יכול לדבר בשמם של אחרים, אבל אילו שוטרים היו הורגים בן משפחה שלי בהפגנה, והם ומפקדיהם לא היו מועמדים לדין, הייתי עושה הפרטה אישית של הצדק ודואג ליישומו על פי הבנתי.


מעטים המקרים בהם נחשף מיד ולעיני כל ממד השחיתות כפי שנעשה בהחלטה זו. שבירו מחפה על קודמו ערן שנדר, שהיה ראש מח"ש והאחראי למחדלים שעה שהתחוללו ההפגנות באוקטובר 2000. עתה, כשערן שנדר הוא פרקליט המדינה, הוא יושב עם מחליפו במסיבת עיתונאים ונותן לו גיבוי, והיועץ המשפטי, שאמור היה לבדוק את ההחלטה, ממהר גם הוא להתייצב לצידם של שנדר ושבירו. יד רוחצת יד. מאפיה אמיתית.


עשרות עמודי הדו"ח של מח"ש המנסים לתרץ את הפטור הגורף מהעמדה לדין שניתן לשוטרים, היא עבודה בעיניים. גם אם נקבל את הטענה כי כיום אין אנשי מח"ש יכולים לאתר איזה שוטר הרג, מחמת הזמן שעבר וכיוצא באלה נימוקים, אין כל מניעה להעמיד לדין את ראשי המחוז הצפוני, שנתנו את הפקודה להעמיד צלפים על הגגות והגבעות ולירות על מנת להרוג. מפקדי המחוז הודו כי נתנו הוראה כזו, ואין כאן סוגייה בליסטית שיש לפתרה. אנחנו גם יודעים כי המשטרה והשב"כ מאוד יעילים בהכנת כתבי אישום נגד פלסטינים גם אם נתפשו חמש ועשר שנים לאחר העבירה המיוחסת להם.


מה נותר למשפחות ההרוגים וארגון עדאלה המייצג אותם לעשות? מדברים על עתירה לבג"ץ. התחזית שלי. בג"ץ ימזמז את הנושא במשך שנים, כפי שהוא רגיל לעשות בנושאים שיש בהם חומר נפץ המביך את השלטון. ובעוד ארבע או חמש שנים, יוציאו השופטים מידיהם פסק דין מימי, שאומר שזה באמת לא יפה להרוג מפגינים וכו’, אבל מאחר שחלף זמן רב, וכו’ וכו’ וכו’ אין מנוס מסגירת התיקים.


שבירו, שנדר והיועץ מזוז חברו לטאטוא הנושא. הם מצטרפים לשורה ארוכה של אנשי ציבור ומפקדי צבא שמערכת המשפט הישראלית לא בנויה לטפל בהם כהלכה. אין מנוס מלנסות לעצור אותם ולהביאם לדין באחת השהויות שלהם בחו"ל.


השופטת הילה כהן – מבט אחר


עברתי על מרבית התגובות בעיתונות בעניינה של השופטת הילה כהן מאז פורסם פסק דין של בית הדין המשמעתי נגדה, וגיליתי כי הן מאופיינות בהכפשה והתגוללות עליה. איש לא נחלץ להגנתה, כולם דורשים את הדחתה, החל מנשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, עבור לשרת המשפטים, המשך בלשכת עורכי הדין ונציגות השופטים וכלה בפרשנים המשפטיים בתקשורת. אחידות ואחדות מטרידים.


אני שותף לאלה הסבורים כי פסק הדין של בית הדין המשמעתי שהרשיע את השופטת היה נגוע בשחיתות. לא בגלל התוצאה הסופית, אלא מפאת הפער בין התמליל המרשיע והתקיף אותו כתב מישאל חשין, שבפאתוס שלו כמעט נגע במשיחיות, לבין העונש שלא תאם אותו. הוא יצר את הרושם שבית המשפט מאמץ שתי אמות מידה של ענישה, אחת, מקלה, "לחברינו מהקליקה" והשנייה, מחמירה, למורשעים מעמך ישראל.


אני מסכים עם העונש, שמאפשר את המשך כהונתה, וחולק על החומרה שהשופטים ייחסו לעבירות בהן הורשעה.


כזכור הגיעה השופטת כהן באיחור לאולם המשפט. הנאשמים שחיכו לה נואשו וכתבו פתקים לשופטת בהם הודיעו כי היו, המתינו, הלכו וביקשו דחייה למועד אחר.


מה בסך הכל עשתה הילה כהן? היא לא עיוותה דין, לא היטתה משפט, נענתה לכל הבקשות וקבעה מועד שמיעה חדש. כל חטאה, ששיפצה מעט את ההליך הפרוצדורלי הזה של קדם משפט, והציגה אותו כאילו נשמעו הבקשות בפניה.


לכנות זאת כ"זיוף פרוטוקולים" הוא מוגזם. מה עוד, וכל מי שהתדיין בבית משפט, כמו כותב שורות אלו, יודע כי שופטים משנים, ומשפצים פרוטוקולים, לאו דווקא בהליך הקצר של קדם משפט, אלא תוך כדי שמיעת התיק עצמו.


גם התובע, השופט לשעבר אמנון סטרשנוב, שהיה התובע שייצג את שרת המשפטים, אינו בדיוק האדם המתאים להטיף מוסר לשופטים שסרחו. הוא לטעמי בחירה אומללה. הוא נושא על גבו יותר מדי חטוטרות, הן מכהונתו כשופט, ובעיקר מכהונתו כפצ"ר.


הבה נזכור כי היה זה הפצ"ר סטרשנוב שהחליט לא להעמיד לדין את אל"מ יהודה מאיר בגין ההתעללות הקשה בתושבי הכפרים ביתא וחווארה. זהו המקרה היחיד בו בית המשפט העליון החליט לבטל החלטה של פצ"ר והורה על העמדתו לדין.


כאשר מונה סטרשנוב לשופט מחוזי כתב משה נגבי, פרשנו המשפטי של עיתון "חדשות" הזכור לטוב, כי "מינוי של אמנון סטרשנוב לשופט מחוזי מצביע על ליקוי מאורות – מקצועי וערכי כאחד – בוועדה למינוי שופטים. סטרשנוב ייזכר לדיראון כפצ"ר היחיד בתולדות צה"ל אשר בג"ץ פסל פה אחד את שיקול דעתו השיפוטי. השופטים קבעו כי החלטתו לפטור ממשפט (ולמעשה להעניק חנינה דה-פקטו) את אל"מ יהודה מאיר לקתה בחוסר סבירות ובעיוות מהותי, וכי שום משפטן בר-דעת לא היה מסוגל לקבל כמותה", ("חדשות" 29/4/1991).


תום שגם כתב כי "בלשון המעטה זהו מינוי מעורר מחלוקת… סטרשנוב היה שם כשקמו מחנות מעצר שהחזיקו בהם ללא משפט אלפי בני אדם, בהם ילדים בני 14; הוא היה שם כשהטילו עונשים סביבתיים על כפרים שלמים; הוא היה שם כשהרסו בתים של משפחות שכל חטאן התבטא בכך שמישהו מבניהן נחשד בעבירה על החוק. הוא היה שם כשהרשו לחיילים לפתוח באש גם כשאין נשקפת סכנה לחייהם והוא היה שם כשהנהיגו את טופסי הטרטורים כדי לקבל מהשלטונות שירות כלשהו…. והיה זה סטרשנוב שהחליט לא להעמיד למשפט פלילי את יהודה מאיר, האיש ששופטיו בבית המשפט הצבאי המיוחד עתידים היו לכתוב שהתקשו לעכל את האסוציאציות הבלתי נמנעות שעוררה בהם פרשת ההתעללות בתושבי ביתא וחווארה… הניסיון לטייח את פשעו של מאיר לא שיקף רק שיקול משפטי מקצועי; הוא פתח צוהר אל עולם הערכים ואמות המוסר שמביא עימו השופט החדש", ("הארץ" 1/5/1991).


זהו אותו עולם ערכים שהוביל את סטרשנוב כשופט מחוזי לפסוק כי מותר להורים להכות את בנם הקטן.


לנוכח כל אלו, חטאיה של הילה כהן כשלג ילבינו. אני בטוח כי היא תקפיד בניהול פרוטוקולים כפי שאף שופט לא חולם לעשות. מה שחשוב יותר מניהול פרוטוקולים זה לא להטות משפט ולהתייחס אל הבאים בשערי בית המשפט בכבוד וללא התנשאות. איש לא האשים אותה בכך. יש להפסיק את העליהום עליה, ולאפשר לה לחזור לתפקידה.


הבחירות בגרמניה


תוצאות הבחירות בגרמניה יצרו למעשה שיתוק, משום ששתי המפלגות הגדולות מתקשות בהקמת קואליציה.


זה לא חייב להיות כך. למעשה היתה הכרעה בבחירות, יש בהחלט אפשרות להקים ממשלת שמאל בעלת רוב יציב.


אלא מאי? המפלגה הסוציאל דמוקרטית היא שמאל מסמורטט שהתחייבה עוד לפני הבחירות לא להקים ממשלה עם מפלגת השמאל. משהו שמזכיר את ימי מפא"י בתקופת בן גוריון, עם הסיסמא כולם כשרים "חוץ מחרות ומק"י".


מפלגת השמאל אמנם מעוררת תחושות לא נעימות בגלל שחלק מראשיה, בוודאי רבים מבוחריה במזרח גרמניה לשעבר, מזוהים ומזדהים עם משטר הדיכוי ששרר שם עד נפילת החומה ואיחודה של גרמניה.


אינני שותף לקריאות ההתפעלות מהישגה של מפלגת השמאל. במדינה שיש בה חמישה מיליון מובטלים ושחיקה מתמדת בעקרונות מדינת הרווחה, מותר היה לצפות כי לנוכח מסורת מפוארת של תנועת פועלים ומפלגות פועלים כמו גרמניה, יהיו יותר מ-9% שיצביעו עבורה. אלא שהמציאות של 45 שנות מדינה קומוניסטית במזרח גרמניה, שהיתה מאופיינת בדיקטטורה סטליניסטית נוקשה, יצרו רתיעה מכל מפלגה שבין פעיליה נמצאים גם מי שהיו חברים ופעילים במפלגת השלטון המזרח גרמנית.


ההתחברות של מפלגת "הסוציאליזם הדמוקרטי", (שלא עברה בבחירות 2002 את אחוז החסימה), עם אוסקר לפונטיין, שנמנה בעבר עם ראשי המפלגה הסוציאל דמוקרטית, ובעל השקפת עולם סוציאליסטית דמוקרטית מוכחת, היא שהפיגה חששות של מצביעים ואפשרה לדלג מעל אחוז החסימה הגבוה.


9% לא מספיקים כדי לשנות בהליך דמוקרטי את פני החברה הקפיטליסטית, ובינתיים המפלגה היא קולט ברקים של מחאה על השחיקה במדינת הרווחה.


יהיה בהחלט מעניין לעקוב אחר פעילותה.

תגובות
נושאים: מאמרים

21 תגובות

  1. גדעון ספירו הגיב:

    לרונן,
    אינני אוהב מצעדים צבאיים. לא כשזה נעשה בצרפת ביום הבסטיליה, לא באיראן כפי שנראה לפני מספר ימים ולא כשהחמאס עושה זאת בעזה.
    אינני יודע אם גירסת התאונה נכונה או שמא היתה זו פרובוקציה של מטוס ישראלי שירה טיל שגרם להרג ההמוני. בין כך ובין כך, השימוש ברקטות חיות במצעדים בהם צופה המון גדול, הוא מסוכן ואנשים תבוניים היו נמנעים מכך.
    אני גם לא אוהב,בלשון המעטה, את הרטוריקה של תנועת החמאס, את האידיאולוגיה שלה ואת האחיזה הגוברת שלה בדעת הקהל הפלסטינית. אולם בענין זה עלינו לבוא בטענות לכובש הישראלי שעשה הכל על מנת להאדיר את החמאס.

    אם אכן מדובר בתאונה שלה אחראים מארגני המצעד הצבאי בעזה, אזיי תנועת החמאס חיפשה דרך מילוט צינית בהאשימה את ישראל, ובדרך זאת להצדיק ירי פגזים לעבר שטח ישראל, שמביא שוב לתגמול ישראלית שגורר תגובה חוזרת וכך הלאה כאילו לא היתה נסיגה.

    יחד עם זאת, עליך לזכור כי ירי פגזים לעבר ישראל החל לפני האסון במצעד הצבאי של החמאס, כשהג’יהאד ירה אותם כתגובה על הרג אנשיו בטול כרם על ידי חיילי הכיבוש הישראלים.
    צבא הכיבוש ממשיך בשטחים בפעולות הרג, על אף השקט ששרר, ונדמה כי שקט זה מפריע למישהו בשלטון הישראלי ויש לו ענין לחמם את האזור.
    חלק בלתי נפרד משקט הוא הפסקת הפעולות היזומות של צבא הכיבוש שגורמות להרג ולסיבובי אלימות חדשים.

  2. רונן הגיב:

    לגדעון שלום.
    מעוניין בדעתך.
    מה דעתך על התנהגות החמאס ברצועת עזה ?
    כל המצעדים הקיצוניים עם הנשק.
    האם שוב הפלסטינאים הורסים לעצמם הזדמנויות?

  3. נדיה ק. הגיב:

    על סמך מה מבסס הח’ שפירו את קביעתו בדבר ה"דיקטטורה הסטליניסטית הנוקשה" שהושלטה בגרמניה לאחר שחרורה מהנאציזם בידי הצבא האדום??? מצטער לומר, אבל זה נשמע כלקוח מטקסטים אנטי-קומוניסטיים של המלחמה הקרה של רונאלד ריגאן. נכון שהיו פה ושם סטיות מהדרך, אבל מכאן ועד ל"דיקטטורה סטליניסטית קשוחה" רחוקה הדרך. לאן הגענו שאתר הגדה השמאלית נותן פה לטענות אנטי-קומוניסטיות רדודות כאלו…

  4. אורן לגדעון ספירו הגיב:

    לא יאמן – מאמר של גדעון ספירו המשאיר אותי שווה נפש ומסכים עם כל מילה.

    אני רץ לבדוק האם יש בשערי העיר בחור זקן על חמור לבן……

  5. גדעון ספירו הגיב:

    לאורן,
    אם מצאת, שתף אותנו בהרפתקה.

  6. עופר יהלום הגיב:

    נקווה שאחרי הפרשה הנוכחית יקבעו תקופת צינון בין עבודה במשטרה ובמח"ש (לשני הכיוונים). נכון לרגע זה השם המלא המתאים לאותם ראשי תיבות הם "המחלקה לכיסוי תחת שוטרים". ומי שלא מאמין שיבדוק שזה מתאים לאותיות.

  7. גדעון ספירו הגיב:

    לנדיה ק.
    החבר ספירו מבסס את דבריו על הדיקטטורה הסטליניסטית הקשוחה במזרח גרמניה על מספר מקורות:
    1) החבר ספירו הוא איש משכיל וקורא הרבה. יש די והותר ספרות על מה שהתרחש במזרח גרמניה, החל מדיכוי התקוממות הפועלים במזרח גרמניה ב-1953, המשך במשטר הפחד שהשליטה המפלגה באמצעות מנגנון הענק של השטאזי, וכלה בפרסומים של מי שסבלו ונאסרו בגין פעילות למען זכויות אדם.
    היום, אפילו מי שהיו חברים ופעילים באותה תקופה בממשל המזרח גרמני שותפים לביקורת.
    2) החבר ספירו יודע את הדברים גם מידע אישי. הוא היה עיתונאי ישראלי, אם לא ראשון, בין הראשונים, שסייר במזרח גרמניה ב-1964 ולאחר מכן חזר וביקר במזרח ברלין פעמים רבות. הוא עבר רגעי חרדה כאשר, בעקבות בקשות סטודנטים לאמנות במזרח ברלין אותם פגש, הסתיר במכוניתו בנקודת המעבר בין שני חלקי העיר ספרים שהיו אסורים במזרח גרמניה. (למשל ספר שיריו של המשורר הסובייטי יבטושנקו), או החרמת חומר כתוב על סימפוזיון ישראלי פלסטיני שנערך במערב ברלין והמשטרה במזרח גרמנית לא היתה מוכנה כי יוכנס למדינה וכך הלאה.

    ל-PROTAGURAS
    כל עוד הכיבוש נמשך, יש לפלסטינים, על ארגוניהם השונים, ענין מובן להמשיך במלחמת שיחרור עד לסילוקו של הכובש מאדמתם. מי שמכיר את עמדותיי יודע כי אני מתנגד וחולק על אותם פלסטינים שעבורם השיחרור כולל גם את חיסולה של מדינת ישראל בגבולות הקו הירוק.

    החמאס לצערי לא מתחשב בעמדותיי, שכוללות כידוע תמיכה נלהבת במאבק לא אלים נוסח המהטמה גנדהי.
    גם ממשלת ישראל לא שעתה עד כה לעמדותיי בדבר הצורך לסיים את הכיבוש האלים והאכזרי.

    אני מחזיר לך שאלה: אם לממשלת ישראל אין לשיטתך ענין לחמם את הגזרה, מדוע ממשיך צבא הכיבוש במסעות ההרג בגדה? אני מזכיר לך את תחקיר "הארץ" לפני מספר ימים באשר לאירוע בו נהרגו חמישה פלסטינים, שדובר צה"ל מיהר להודיע כי מדובר באנשי ג’יהאד חמושים, ובעקבות התחקיר התברר כי לא חמושים ולא נעליים. חלק מההרוגים היו קטינים חפים מפשע ואיש מהחמישה לא היה חמוש.
    לפני יומיים שוב הרג כוח מצבא הכיבוש בפעולה יזומה שלושה אנשי שההודעה הרשמית טוענת שמדובר באנשי ג’יהאד.
    האם אינך סבור כי שרון, או מופז או חלוץ, אולי שלושתם יחד, רוצים להוכיח לימין כי הנסיגה מעזה לא תרפה את ידיהם והם "ממשיכים להילחם בטרור"? תחת המסווה של "מלחמה בטרור" ממשיך הטרור הממלכתי הישראלי להשתולל. תזכור כי גם בנייה בהתנחלויות בגדה, שמואצת בימים אלה, הוא חלק מהטרור הישראלי.
    ותנועת החמאס? הביקורת שלי עליה מוכרת, אינני צריך לחזור עליה שלוש פעמים ביום. יש לה כשרון להרים כדורים להנחתות ישראליות, כפי שקרה במטר הקסאמים האחרון על שדרות.
    אבל, ואת זה צריך להדגיש כל אימת שמועלות שאלות הסוג שאתה שואל, עיקר העיקרים של ישראלי מהזן שאני משתייך אליו, הוא להיאבק לסיום הכיבוש, גם משום שהוא מפר זכויות אדם וגם משום שזו הדרך היעילה ביותר להבנתי להורדת רף האלימות.

  8. protaguras הגיב:

    גדעון
    המאמר יפה ועם רובו אני מסכים. רציתי רק להזכיר, שבעניין השופטת הילה כהן הופיעו גם תגובות ביקורתיות, כמו למשל של מספר עו"ד במדור "דעות" שעורך בן-דרור ימיני. בכל מקרה חשוב להבהיר שהילה נפלה בגלל שהכשילו אותה ולא מכיוון שאשמתה נושאת קלון וחרפה. רוב התגובות שהועלו כנגדה חרגו מגבול הטעם הטוב, וניסו לטייח דברים שעשו גם שופטים אחרים (וידעו על כך).

    ולפאזה אחרת (כרונן):
    רציתי לשאול מדוע לדעתך, למישהו בשלטון הישראלי יש עניין לחמם את אזור עזה? האם לדעתך השקט שירת בכלל את תנועת החמאס? האם לא הגיוני שחמאס לא רק שאינו "הורס" הזדמנות, אלא מנצל הזדמנות לגייס את "הרחוב הפלסטינאי" למלחמת שחרור?

  9. חכם עונה הגיב:

    כי מדובר בנרצחים פלסטינים.

  10. protaguras (שי) הגיב:

    גדעון
    תודה על התגובה העניינית. אומנם אני חדש באתר, ולכן אינני מבחין בינתיים בין עמדות הכותבים השונות, אך בדומה לך, גם אני מאמין שהפתרון לסכסוך הוא הפרדה מדינית, פחות או יותר בגבולות הקו הירוק. אלא, שאני בניגוד אליך, מגדיר עצמי ימני (כקריטריון אוניברסלי)- כלומר: שמרן. ואילו אתה טוען שהינך שמאלני.
    לצורך הבהירות אבקש לשאול שאלה:
    כאשר אתה דוגל בהסרת הכיבוש, עד לאן אתה חותר? האם גבולות הקו הירוק הם שמסמלים עבורך את ההבדל בין כיבוש ל"לא כיבוש"?

    ובתשובה לשאלתך: אין לי שמץ של מושג למי בממשלה יש אינטרס לחמם את הגזרה (ביבי?), אך לדעתי זה לבטח לא אינטרס של ראש הממשלה, וגם איני חושב ששרון מנסה לעודד טרור ולהראות כאילו הוא נלחם בו בנחישות. יש לשים לב לרוח דבריו בעצרת האו"ם- אשר גם אם נאמרו לצורך אינטרס פוליטי מובהק, מייצגים איזשהו שינוי תפיסתי בהנהגתו (חזון ארץ ישראל השלמה ירד מן הפרק סופית).
    הטרור הממלכתי, כפי שאתה (ואחרים) מכנה אותו אינו נעשה בחבל עזה. שהרי נסוגנו מן הרצועה. רק לחמאס יש אינטרס מובהק לשלהב יצרים במספר חזיתות- כדי להוביל לשינוי ריאקציוני בהנהגה.
    אם כן, מתי תגובה צבאית ישראלית תזכה ל"הכשר" מצד השמאל? ומתי תגובה אחרת תיחשב כ"טרור"? מה לדעתך קו הגבול המפריד בין "דמוקרטיה מתגוננת" לתוקפנות והפחדה?

    האם למדינת ישראל יש צורך מיידי בדיכויו של החמאס ברצועה? האם פעולת צה"ל היא התקפה- לשם הגנה- כטקטיקה? או שהיא טרור-כאסטרטגיה?

  11. תם שואל הגיב:

    מדוע הגיעו כל כך מעט משתתפים למשמרת המחאה נגד ההמלצה לסגור את תיקי השוטרים?

  12. תם מוסיף ושואל הגיב:

    כוונת השאלה היתה יותר ספציפית: מדוע הגיעו כל כך מעט ערבים למשמרת המחאה?

  13. לא כל כך מעט הגיב:

    בהתחשב בעובדה שערבים נוהגים להפגין בעיקר ביישובים שלהם ולא במשמרות מחאה מול מוסדות השלטון (קצת עניין תרבותי, הרבה נובע מתפיסתם הנכונה את היחס בינם לבין המוסדות האלו) ולאור העובדה שמדובר בהפגנה בירושלים באמצע השבוע, אז מאות האנשים שהיו זה לא רע בכלל.

    לא מן הנמע שעבודת גיוס המפגינים לא היתה מספקת, הפגנות ביישוב רחוק דורשות תמיד המון עבודה כזו, כולנו תקווה שצעדת המחאה המתכוננת תהיה הרבה יותר המונית.

    כמובן שה"תם" אינו תם אלא רשע, גזען המבקש לחגוג את הייאוש של הציבור הערבי, כלומר להנות מהרעיון שהדיכוי והטרור המדינתיים "שיכנעו" את הציבור הערבי לא להיאבק. לדעתי המצב אינו כזה, ימים יגידו.

  14. גדעון ספירו הגיב:

    ל-PROTAGURAS-שי,
    העלית מספר שאלות שכל אחת מהן היא עילה לפחות לעבודה סמנריונית. תגובה מדרך הטבע תכיל מען מן המעט.
    אינני מבחין במהפך שמייחסים לשרון אנשי ימין ומרכז, וכן עיתונאים שהפכו לנציגיו ופרשניו (כמו יואל מרקוס מ"הארץ"). הוא לא החל את הנסיגה מרעיון ארץ ישראל השלמה. הקדימו אותו בגין, שחתם בהסכמי קמפ דייויד על סעיף המכיר בזכויות הלגיטמיות של העם הפלסטיני, ונתניהו בנסיגה שביצע בחברון. שרון מימש שלב חשוב במסלול זה בנסיגה מעזה, ובפרוק ההתנחלויות.
    אבל, שים לב, הוא לא ביצע זאת כחלק מהסכם שלום עם הפלסטינים, אלא עמד על כך שזהו מהלך חד צדדי, התואם את החשיבה הכוחנית של שרון.
    שרון מוכן להגיע להסכמים והבנות עם האמריקאים, אבל לא עם הפלסטינים. אילו חל בו מהפך מהותי, לא היה בונה את חומת האפרטהייד הנוגסת בשטחי פלסטין, ולא היה ממשיך בבנייה בהתנחלויות, שכפי שהזכרתי מקודם, הינן חלק מהטרור הישראלי ופשע מלחמה על פי אמנות ז’נווה ורומא.

    נאומו של שרון באו"ם לא הרשים אותי, הוא היה עירוב של שקרים ("לא רציתי להיות גנרל, אלא לגדל כבשים ופרים לרבייה" או משהו דומה, "איננו רוצים לשלוט בפלסטינים") של צביעות ("עכשיו תורם של הפלסטינים להוכיח" וכו’) ושל מספר סיסמאות ריקות לרצות מעט את דעת הקהל הבינלאומית.

    לדידי הסרת הכיבוש היא נסיגה לגבולות ה-4 ביוני 1967.

    ישראל אמנם נסוגה פיזית מקרביה של עזה אבל לא הפסיקה את השליטה בה. רצועת עזה עדיין מהווה מחנה מעצר אחד גדול שישראל שולטת בה בכל דרכי הגישה אליה, ביבשה, בים ובאוויר, וכן במידה רבה בתקציבה ובתכניותיה הכלכליות.

    גם תנועת החמאס אינה מקשה אחת. גם שם, כמו בליכוד, יש זרמים שונים, החל מזרם צבאי מיליטנטי,עבור למשיחי פונדמנטליסטי וכלה בזרם מתון יותר (הכל יחסי) שמוכן להידבר עם ישראל, כפי שמעיד שלומי אלדר בספרו "עזה כמוות".

    אינני מחלק תווי כשרות לפעולות צבאיות של ישראל הנוכחית מפני שהמצב הבסיסי בין ישראל לפלסטינים הוא יחסי כובש נכבש.
    ישראל, כל עוד היא כוח כיבוש קולוניאלי וגזעני, מנהלת טרור של מדינה וכמובן לא יכולה להיכנס לקטגוריה של "דמוקרטיה מתגוננת".
    אנגליה במלחמת העולם השנייה היתה דמוקרטיה מתגוננת. אולם אותה אנגליה ששלטה בקולוניות, היתה כוח כיבוש שהמאבק נגדה היה מלחמת שיחרור לאומית.
    דומני כי בכל שנות קיומה של ישראל היתה רק מלחמה אחת שאולי יכולה להיכנס לקטגוריה של "דמוקרטיה מתגוננת", (על כך יש מחלוקת, גם באתר זה) וכוונתי למלחמת תש"ח (או העמצאות בשמה הרשמי), וגם אז ביצעה ישראל במסגרת מלחמה זו פשעי מלחמה לרוב.

  15. נדיה הגיב:

    גדעון, צר לי על דבריך. אולי ניתן לראות את התייחסותך לדמוקרטיה העממית במזרח גרמניה כתוצאה של מכונת התעמולה האימפריאליסטית. מיותר לדעת כנראה מה דעתך על הישגיו של העם הרוסי במהפכה הבולשביקית, במהפכה הקומוניסטית הסינית, בקובה, בפולניה, בהונגריה ועוד ועוד… הכל "דיקטטורה סטליניסטית" נוקשה, הלא כן? ובוודאי גם לשיטתך סוריה גם נתונה תחת דיקטטורה נוקשה…

  16. תם… מוחה! הגיב:

    על כוונות הזדון שיוחסו לו. בסה"כ שאל למה היו כ"כ מעט משתתפים להפגנה בנושא כזה ובעיתוי כזה.

  17. אריה – תגובה לנדיה הגיב:

    צר לי, אך כקורא ותיק באתר אני ממש לא מסוגל להבין את תגובתך.
    האם את דבקה בקו אירוני עיקש או שמא את ממש עומדת מאחורי דבריך?
    למשל: " ובוודאי גם לשיטתך סוריה גם נתונה תחת דיקטטורה נוקשה…"
    האם את חושבת שסוריה דהיום אינה נתונה תחת משטר דיקטטורי?
    האם מישהו חושב שהשטאזי במזרח גרמניה הוא תוצר של "דמוקרטיה העממית", וזו רק תעמולה אימפריאליסטית?

    ומה זאת אומרת "לאן הגענו שאתר הגדה השמאלית נותן פה לטענות אנטי-קומוניסטיות רדודות כאלו…"?

  18. Henry Lowi הגיב:

    There is no doubt that the October 2000 killings had a "chilling effect" on Palestinian political activity in Israel. That was the point. Palestinians in Israel will be hesitant to raise their voices and protest, as long as the Jewish Israelis are silent. It is the duty of honest Israeli pro-democracy activists to raise their voices, and create space for the Palestinian protest. Otherwise, Jewish Israelis, including "leftists", will be perceived as silent accomplices to Zionist oppression.

  19. גדעון ספירו הגיב:

    לנדיה,
    שכחת להוסיף לרשימה המפוארת את צפון קוריאה.

  20. נדיה הגיב:

    למרבה הצער, כל מהפכה חייבת להגן על עצמה כנגד אויבייה, מבחוץ ומבפנים, אחרת לא תוכל להחזיק מעמד. יש אומדנים שונים לגבי מספר האנשים ש"הועלמו"/"חוסלו"/"טוהרו" ב-30-40 שנים הראשונות של המשטר הסובייטי שכונן על-ידי המהפכה הבולשביקית, אבל ברור שמדובר במיליונים. אז מה, זה צריך לרפות את ידינו? עצם קיום משטרה חשאית ומנגנוני דיכוי שונים לא שולל את האופי המהפכני של הדמוקרטיה העממית, הכל זה שאלה של אם הם משרתים את הבורגנות/אימפריאליזם או את המעמדות המהפכנים או נציגיהם הנבחרים באורח דמוקרטי.

  21. עופר לנדיה הגיב:

    מוזר, למיטב ידיעתי כל לא הי אי-פעם מנהיג קומוניסטי שנבחר בבחירות דמוקרטיות. כנראה שלומדים משהו חדש כל יום.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים