הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-29 בספטמבר, 2005 13 תגובות

חברים יקרים,


קיבלתי את הצהרתכם האחרונה על טיוטת החוקה שהתקבלה לא מכבר, ויש לי כל הסיבות לראותה כאותנטית. במהלך השנים שמעתי ולמדתי על פרקי גבורה שנרשמו על ידי מפלגתכם. המפלגה הקומוניסטית של עיראק נודעה באינטרנציונליזם העיקביסטי שלה, במאבקה נגד מזימות ה"הפרד ומשול" האימפריאליסטיות בארצם, ובהיותה אופוזיציה אמיצה למשטר הבעת’ הברוטאלי והאכזרי של סאדם חוסיין. אני יודע גם ששילמתם בעבור עקרונותיכם בדם ובייסורים של האנשים הטובים ביותר שלכם.

אני גם מודע לכך שישנן בעיות מורכבות רבות במצב הנתון בעיראק. ישנו מערך רחב של כוחות הפועלים נגד הכיבוש, ואני יכול להעריך שרבים מהם מונעים על ידי מטרות מפוקפקות. יחד עם זאת, חובתי היא לומר לכם כי נתמלאתי דאגה ועצבות בקוראי את הצהרתכם האחרונה – אשר עותק שלה אני מצרף כאן למטה.


דעת הקהל העולמית, וכמעט כל הפרשנים הרציניים של המצב בעיראק, בעלי דעה ברורה באשר למטרה העיקרית של טיוטת החוקה.


אימוץ הטיוטה הנו בברור מרכיב במסע של ממשל בוש להוכיח שהמטרה העיקרית של כיבוש עיראק היא הבאת דמוקרטיה לארצכם. לכן, עורר בי כאב ודאגה לקרוא שאתם מאמינים כי:



"ההצהרה בדבר מסמך זה, ומשאל העם הקרב ובא מהווים התפתחות חשובה בתהליך הפוליטי המתמשך בכיוון גיבוש של דמוקרטיה ומוסדותיה, סיום תקופת המעבר, השבת הביטחון והתנאים הנורמליים, והשגת ריבונות מלאה ועצמאות של ארצנו".


זה בברור לא נכון משני היבטים מהותיים. ראשית כל, לפי כל הדיווחים האמינים, הטיוטה לא נהנית מתמיכה משמעותית כלשהי בקרב הסונים במדינה. ישנם סימנים לכך שגם חלקים גדולים מהציבור השיעי מתנגדים לחוקה. כיצד אתם יכולים לדבר על "גיבוש דמוקרטיה", כאשר כל המשקיפים האובייקטיבים מביעים דאגה מכך שטיוטת החוקה מעמיקה את השסעים במדינה, ויוצרת סכנה של מלחמת אזרחים?


שנית, אתם מסרבים להתייחס לתפקיד הכיבוש של ארצות הברית בהשפעה על כל התפתחות משמעותית הקשורה לטיוטת החוקה. איך יכול מסמך שבברור הוא "Made in the USA", הוא מבשר הדמוקרטיה בעיראק, וכיצד אתם יכולים להפריד את הניתוח של התפתחות כלשהי בעיראק מהדרישה לנסיגה מיידית של כוחות ארה"ב וסיום הכיבוש? למרבה הצער, נראה כי זאת גישתכם העקבית.


בעבר, נטיתי לייחס את עמדתכם שקידמה בברכה את פלישת ארה"ב להלם ולהקלה בעקבות סיומו של ליל הבלהות הארוך של הדיכוי הבעת’יסטי.


היום, עמדתכם המפוקפקת ביחס לכיבוש ארה"ב (וזאת בלשון המעטה), הינה בלתי מקובלת באף מובן. אתם ודאי מודעים לכך שבנוסף לסתירות הפנימיות וחוסר ההיגיון שבה, עמדתכם יכולה לסייע לאויבים הגדולים של השלום ושל העם העיראקי. זה כואב לראות אתכם עושים כל מאמץ אפשרי על מנת להתעלם מהכיבוש של ארה"ב.


אתם כותבים:



"טיוטת החוקה יצאה מתהליך ממושך, בהתאם לעובדה שהוא התרחש תחת תנאים קשים בארצנו ברמה הפוליטית, הביטחונית והחברתית-כלכלית, כמו גם מאזן הכוחות שהתפתח בתנאים לא נורמליים, ונסיבות יוצאות דופן. זאת התוצאה של מאבק בין חזונות ודעות שונות בנוגע לעתידה של עיראק".


כאן אנו ניצבים בפני הדוגמה המכאיבה והמעציבה ביותר להתעלמות המכוונת הזו מהכיבוש. יש לנו בטקסט "תהליך ממושך"… "תנאים קשים"… "נסיבות לא נורמליות ויוצאות דופן", אבל אין הוקעה ברורה וחד משמעית של הכיבוש.


כאן בישראל, העיקרון הראשון של פוליטיקה מתקדמת הוא העדיפות שאנחנו מעניקים לסיום הכיבוש של השטחים הפלסטיניים, כיבוש הנמשך שלושים ושבע שנים ושמתאפשר בגלל התמיכה והעלמת העין של ארה"ב. ניסיוננו הוכיח את חשיבות ההכרה בתפקידם של האינטרסים של ארה"ב ומניעיה האימפריאליסטיים.


אני כותב בתקווה עזה כי לא יעבור זמן רב עד שהקומוניסטים העיראקים יתפסו את מקומם הטבעי בתנועה העולמית למען השלום ונגד הכיבוש האמריקאי בעיראק. הצלחת תנועה זאת היא גם מפתח לדמוקרטיה ולעצמאות בעיראק.


שלכם,


ראובן קמינר





המפלגה הקומוניסטית של עיראק – לשכת המידע המרכזית; 29 באוגוסט 2005 באמצעות דוא"ל: iraq@iraqcp.org


הצהרה על טיוטת החוקה


הטקסט של הטיוטה המאומצת לחוקה של הרפובליקה של עיראק, אשר יובא למשאל עם באמצע אוקטובר 2005, הוקרא אתמול באסיפה הלאומית בבגדד.


ההצהרה בדבר מסמך זה, ומשאל העם הקרב ובא מהווים התפתחות חשובה בתהליך הפוליטי המתמשך בכיוון גיבוש של דמוקרטיה ומוסדותיה, סיום תקופת המעבר, השבת הביטחון והתנאים הנורמליים, והשגת ריבונות מלאה ועצמאות של ארצנו.


טיוטת החוקה יצאה מתהליך ממושך, בהתאם לעובדה שהוא התרחש תחת תנאים קשים בארצנו ברמה הפוליטית, הביטחונית והחברתית-כלכלית, כמו גם מאזן הכוחות שהתפתח בתנאים לא נורמליים, ונסיבות יוצאות דופן. זאת התוצאה של מאבק בין חזונות ודעות שונות בנוגע לעתידה של עיראק.


לכל זה היתה הכוונה והשפעה עמוקה על תהליך כתיבת טיוטת החוקה אשר רצינו, ושאפנו שתהיה כזאת שתהנה מקונסנזוס רחב בקרב מרכיבים נרחבים של עמנו: אתנית, דתית, אמונתית ופוליטית, ואף תבטא רוח של אזרחות שווה לעיראקים.


בעוד אנו רואים את טיוטת החוקה באופן חיובי בהקשר הכללי, אנו מדגישים באותה עת את הסתייגותנו ביחס לרבים מסעיפיה, ובמיוחד מאלה אשר במספר סעיפיהם ובנוסחם, פוגעים באופי האזרחי-דמוקרטי הרצוי של החוקה, ואלו המגבילים את זכויות הנשים, ולא מאפשרים להן להשיג שוויון לגברים.


לבסוף, קיווינו כי תהליך הכתיבה של החוקה, הצגתה לעם ולמשאל עם, יתקיים בצורה יותר שקיפה, ותוך קבלה רבה יותר של הצורך לכבד מסורת ונורמות פרלמנטריים.


http://www.iraqcp.org


* * *


פרסום המכתב ברבים הביא מספר תגובות בעלות עניין.



  1. חברים בארה"ב כתבו לי שאנשי ממשל בוש מנצלים היטב את תמיכת המפלגה העיראקית. משלחות של איגודים מקצועיים הקשורים למפלגה מסתובבות בארצות המערב במימון אמריקאי ומציגים את עצמם כמנהיגים ב-Iraqi Federation of Free Trade Unions.


  2. מכר מאוד ותיק מאנגליה כתב לי שאני כנראה האדם האחרון ששומע על כך שהמפלגה הקומוניסטית העיראקית קשורה עם ה-CIA.


  3. נציגים של המפלגה העיראקית ביקשו להגיב על המכתב. הם כתבו לחברים בשטחים וביקשו שהם ייסבו את תשומת לבי למספר מסמכים באתר שלהם. קראתי את המסמכים והתרשמתי שמנהיגי המפלגה אכן "עברו את הגבול", וסייענים מהסוג הגרוע ביותר נעשו במודע או שלא במודע.

תגובות
נושאים: מאמרים

13 תגובות

  1. אחמד פילגר / אני מאוד מקווה הגיב:

    אני מאוד מקווה שמכתבו של החבר קמינר יתפרסם גם בשפה הערבית, ובייחוד בעיתון "אל אתחאד". בעיתון זה מתנהל מזה כשנתיים ויכוח ער סביב כיבוש עיראק ועמדות המפלגה הקומוניסטית העיראקית. מכתבו של החבר קמינר יכול להיות תרומה חשובה בוויכוח זה.

  2. יובל הלפרין הגיב:

    מכתב נכון וחשוב. כנראה שקשה להשתחרר ממחלת "אויבו של אויבי הוא…"

  3. יוסי אמיתי הגיב:

    הטפת המוסר של ראובן קמינר למפלגה הקומוניסטית העיראקית היא בעיניי התערבות בלתי רצויה (שלא לומר בלתי נסבלת) בענייניה ובשיקוליה של מפלגה ריבונית, שרשמה דפים מפוארים של מאבק למען עיראק עצמאית ודמוקרטית, ושכדברי ראובן עצמו – שילמה עבור מאבקיה אלה בסבל בל יתואר.
    בניגוד לנוחיותם של מטיפי המוסר המהפכניים, המפלגה הקומוניסטית העיראקית נתבעת לקבל החלטות רלוונטיות למציאות העיראקית הממשית. עיראק אכן נתונה תחת כיבוש אמריקאי, ואין צריך לומר שהפלישה האמריקאית לעיראק לא היתה צריכה להתרחש מלכתחילה,אך לאחר שהתרחשה, ונוכח המציאות כפי שהיא (ואולי כדאי להזכיר שהמפלגה הקומוניסטית העיראקית זכתה, לראשונה בתולדותיה, בקיום לגאלי ומוכר דווקא בצל הכיבוש האמריקאי), נקלעה המפלגה לדילמה בין תמיכה בחוקה בעלת רכיבים דמוקרטיים מובהקים, כמפורט בפירסומי אתר המפלגה, לבין חזרה לחזון הבלהות של משטר דיכוי פשיסטי רודני. נראה שהמפלגה, לאחר דיונים נוקבים במוסדותיה, הגיעה למסקנה שכינון מערכת דמוקרטית, פלורליסטית וחוקתית עשוי לשרת טוב יותר את סיום הכיבוש ואת עתידה של עיראק כמדינה פדרליסטית רב-עדתית. על המשקיפים מבחוץ לנסות להבין את האילוצים הכבדים שהמפלגה הקומוניסטית העיראקית נתונה בהם, ולכבד את החלטותיה הריבוניות.

  4. יוסי אמיתי /הערות לתולדות המק"ע הגיב:

    שתי ההערות דלעיל צודקות:עם פרוץ מהפכת יולי 1958 בעיראק בהנהגתו של עבד אל-כרים קאסם, שוחררו אלפי עצירים קומוניסטיים ממחנות המעצר ובתי הכלא של המשטר המלוכני, והפכו להיות שותפיו של קאסם במימשל הרפובליקאי החדש. הם גם סייעו לו להתגבר על כמה מרידות של הזרם הנאצריסטי כנגדו. עם זאת, המפלגה הקומוניסטית הוכרה רק דה-פקטו, ומדי פעם ניסה קאסם להצר את צעדיה. ההפיכה הבעת’יסטית שהפילה את קאסם סימלה את תחילתו של מסע דיכוי רצחני כנגד הקומוניסטים, שהגיע לשיאו בתקופת שלטונו של סדאם חוסיין. על רקע זה, ניתן להבין את שיקוליה של המפלגה בשיח העכשווי בסוגיית הדמוקרטיזציה של עיראק.

  5. הערה לא נכונה הגיב:

    המפלגה הקומוניסטית אכן תמכה בקאסם (לא קסאם) והיתה חלק מהקואליציה השלטת. היא נרדפה רק לאחר נפילתו של קאסם, בידי הבעת’.

  6. ציוני גאה/ הערה ליוסי אמיתי הגיב:

    אם אנני טועה שררה שותפות בין המפלגה הקומוניסטית העיראקית ומששטרו של קסאם עם הפלת המשטר המלוכני. בהמשך רדף קסאם את פעילי המפלגה.

  7. יובל הלפרין הגיב:

    מהפכת קאסם הפילה את מלוכת-הבובה הבריטית, קברה את "ברית בגדד" והלאימה את משק הנפט כולו.
    מפלגה קומוניסטית אמורה לתמוך במהפכה כזאת, גם תוך סיכון לעיוותה ולהתפתחותן של תופעות שפורטו לעיל.

  8. יורם בר-חיים הגיב:

    אני לא חושב שמישהו כאן מתח ביקורת על התמיכה בקאסם, משטרו היה אחד המתקדמים ביותר שנראו במזרח התיכון. משטר זה ביצע רפורמות אגרריות נרחבות והלאים (כפי שיובל הזכיר) את משק הנפט.
    משטרו של עבד אלכאים קאסם ניסה לפתור את השאלה הכורדית על-ידי הגדרה רשמית של עראק כרפובליקה ערבית-כורדית.
    משטרו של עבד אלכרים קאסם ביטל את כל צווי ההחרמה של רכוש היהודים ואת כל הצעדים נגד היהודים מתקופת המשטר המלוכני בראשות נורי סעיד.
    אין מקום לבושה או התנצלות על התמיכה בקאסם, זה שקול לתמיכה (היום) בהוגו צ’אבס.

  9. עוד הערות על מק"ע הגיב:

    הרדיפה של צדאם חוסין את המפלגה הקומוניסטית העראקית נעשתה בעידוד מלא של ארה"ב, זו היתה למעשה אחת ממשימותיו לאורך התקופה שבה ארה"ב תמכה בו.

    לאחר שהמפלגה החליטה הלכה למעשה לשתף פעולה עם הכיבוש, חלק גדול מחבריה (אולי רוב) התפלג והצטרף להתנגדות תחת השם "הקאדר של המפלגה הקומוניסטית".

    ישנה מפלגה הקומוניסטת נוספת הפעולת בעיקר בכורדיסטאן, תחת שלטון עראק (כיום הכיובש האמריקאי) ותחת שלטון איראן, היא נקראת "מפלגת הקומוניזם הפועלי" ויש לה עמדות "חברתיות" רדיקליות מאד, ביקורת מעניינת על הלניניזם ועמדות מוטעות (לדעתי) בנושא ההתנגדות.

    לא סביר להניח כי כל אותם פעילי "הקאדר של המפלגה הקומוניסטית" הם גולים פוליטיים שחזרו, סביר יותר כי רבים המשיכו לפעול בתנאי מחתרת בתקופת צדאם חוסין.

    יורם בר-חיים.

  10. אדם קלר הגיב:

    לא נעים להזכיר, אבל כנראה הקומוניסטים העיראקים ערים לחלוטין לעובדה שהם הגיעו חזרה לעיראק אך ורק תודות לצבא האמריקאי. בלעדי ג’ורג’ בוש הם היו עדיין יושבים בגלות, בלי בסיס משמעותי בתוך עיראק עצמה(בניגוד למשל לגולים השיעים ). זאת תהיה קצת כפיות טובה מצידם לעשות מה שראובן מבקש מהם, ואולי גם מסוכן – לגמרי לא ברור מה יהיה גורלם אם וכאשר הצבא האמריקאי יצא משם, האם כבר הצליחו לבנות לעצמם בסיס עממי רציני והאם הוא יעמוד להם בתנאים שאחרי יציאת האמריקאים. בקיצור, כידוע, "ההוויה קובעת את התודעה"…

  11. אדם קלר הגיב:

    רציתי להוסיף על מה שכתבתי בתגובה הקודמת. נניח הנחה מקלה, שהקומוניסטים העיראקים אינם קשורים עם הסי.איי.אי (ויכול בהחלט להיות שכן) ומטרותיהם הבסיסיות נשארו כפי שהיו בימי הזוהר של המפלגה עליהם כותב יוסי אמיתי.במקרה זה יש לפנינו מצב של טרגדיה אמיתית במספר מערכות.
    1) בגלל הדיכוי האכזרי של סדאם חוסיין נשבר כוחה של המפלגה בתוך עיראק עצמה, ונשארו רק גולים חסרי כח ממשי.
    2) הפלישה האמריקאית והפלתו של סדאם חוסיין פתחו לפני הקומוניסטים את האפשרות לחזור לעיראק, לפעול בה באופן גלוי ולנסות להשפיע על עיצוב המשטר החדש והחברה העיראקית – אך במחיר של שיתוף פעולה הלכה למעשה עם בוש וכניסה לבגדד "על גבי הטנקים האמריקאים". הברירה האחרת הייתה להישאר בגלות לזמן בלתי מוגבל מתוך צפיה להזדמנות טובה יותר שתגיע או לא תגיע אי שם בעתיד.

    3) בהנחה שהמדובר אכן בקומוניסטים כנים ולא במי שהיו קומוניסטים והפכו לסוכני סי.איי. אי., הרי סביר שהנסיבות הנ"ל אינם בדיוק לשביעות רצונם, ושהאיסטרטגיה שלהם היא לבנות כח עממי עצמאי, בסיס בתוך האיגודים המקצועיים וכו’ ואז להתנתק מן האמריקאים. יש בכך לא מעט הגיון, אבל הרבה מאד סיכון. לפי האמרה הישנה, מי שסועד עם השטן כדאי שיצטייד במזלג ארוך, ןלגמרי לא בטוח שלרשות הקומוניסטים העיראקים יש מזלג ארוך מספיק.

    4) במצב ששורר בעיראק בשנה האחרונה, בודאי באיזורים הסונים, יש קיטוב ברור בין מי שתומך בכיבוש האמריקאי (ונתמך על ידו) לבין מי שמתנגד לכיבוש הזה. אני חושב שאי אפשר לטעות בקביעה היכן נמצאים הקומוניסטים העיראקים כיום באופן אוביקטיבי, ירצו או לא ירצו ותהיה כוונתם מה שתהיה.
    האם הם יכולים לשנות את עמדתם היום,מבלי שהאמריקאים ישברו אותם בו במקום – ומבלי שמובטחת להם כלל וכלל קבלת פנים אוהדת בקרב מתנגדי הכיבוש האמריקאי? ומה יוכלו לעשות אם וכאשר הכיבוש יגיע לסיומו?

    הדילמות קשות, ואני לא בטוח שאנחנו מכאן יכולים וצריכים לתת להם עצות.

    אגב, רק הערה היסטורית קטנה וכמובן מדובר במצב אחר לגמרי: במשך מלחמת העולם השניה האמריקאים תמכו בצורה פעילה בהו-צ’י-מין והמחתרת שלו נגד הכיבוש היפאני. בינואר 1945, כאשר נודע לאו.אס.אס. (קודמו של הסי.איי.אי.) שהו-צ’י-מין חולה ויש סכנה לחייו, הם דאגו לשלוח מיד רופא אמריקאי שיציל אותו, במבצע מסובך של הטסת הרופא למרחק מאות קילומטרים מעל שטח בשליטה יפאנית. כמובן, כפי שהוכיחה ההיסטוריה, המזלג של הו-צ’י-מין היה ארוך מספיק, כלומר הוא קיבל סיוע ונשק מהאמריקאים אבל היה לו בסיס מוצק מאד בתוך וייטנאם …
    ואגב עוד הערה באותו הקשר: זביגנייב בז’זינסקי, יועצו של ג’ימי קרטר, אמר: "הטעות הבסיסית שלנו בוייטנאם היתה שלא עשינו עסקה עם הו-צ’י-מין ב-1945″.

  12. דוב בר הגיב:

    ברגע שערבי תומך בדמוקרטיה הוא הופך בעיני קמינר למוקצה מחמת מיאוס שלא לאמר סוכן ה CIA

    ערבים "טובים" הם הסונים שטובחים בבני עמם בוחלים בדמוקרטיה "המערבית" ורוצים להחזיר את הדיקטטורה ה"הערבית האותנטית" ואת זכויות היתר של המעמד השליט מתקופת סאדם.

    אסיים בציטוט בתוך הסדרה "חדר מלחמה" : "אל תלמד אותי איך להיות ערבי..אתה נשמע מגוחך"…

  13. ישראל פוטרמן הגיב:

    ביקורת על המפלגה הקומוניסטית העירקית "שרשמה דפים מפוארים של מאבק למען עיראק עצמאית ודמוקרטית ושילמה עבור מאבקיה אלה בסבל בל יתואר" היא לדברי יוסי אמיתי הטפת מוסר והתערבות בלתי רצויה (בלתי נסבלת) בענייניה ובשיקוליה של מפלגה ריבונית.
    מזכיר משהו? זוהי התשתית "הרעיונית" שעליה ביססו מפלגות קומוניטיות את תמיכתן במשך שנים במקב"מ ובברה"מ.
    בכלל, אינני מתלהב לאור לקחי העבר משיקוליה של מפלגה קומוניסטית, כזאת או אחרת, תהיה האידיאולוגיה שלה (במובן המרכסי) אשר תהיה, אלא בוחן אותה עפ"י פעילותה החומרית (במובן המרכסי). תמיכתה בדמוקרטיה של הכיבוש אינה אלא תמיכה למעשה במטרות הכיבוש שמרחיקות לכת הרבה מעבר לסילוקו של הרודן.
    הדרך של סיום הכיבוש ועתידה של עירק אינה עוברת דרך שיתוף פעולה עם האימפריאליזם וקיום לגאלי ומוכר אינו מטרה כשלעצמה של מפלגה המגדירה את עצמה כמפלגת מאבק מהפכנית
    שתי האלטרנטיבות העומדות בפני עירק, לפי אמיתי, תמיכה בחוקה של הכיבוש או חזרה למשטר דיכוי פאשיסטי רודני, שייכות לסעיף הראשון הנ"ל.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים