הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-21 בנובמבר, 2005 11 תגובות

הבעיה העיקרית שאמורה להטריד בימים אלה את דעתם ואת מנוחתם של קברניטי הכלכלה, היא בעיית חלוקת ההכנסות במשק. רצוי היה כמובן שזו תהיה חלוקת הכנסות הגיונית (כלכלית) והוגנת (חברתית), בין בעלי הון לעובדים, בין עשירוני הכנסה עליונים לעשירוני הכנסה תחתונים, ובין מקבלי שכר למקבלי קצבאות ביטוח לאומי, אולם לפי שעה היא רחוקה מכך, ואך ממשיכה להתרחק מרפורמה לרפורמה.

הממשלה באמצעות מדיניותה הכלכלית-חברתית, בעיקר פיסקלית, היתה אמורה לדאוג לשמירה על פערי הכנסה ועושר סבירים בין מגזרי המשק השונים, כי הרי ב"כלכלת השוק" מי שיש לו לא מוותר מרצון למען מי שאין לו, אולם בסדרי העדיפות הנוכחיים שלה המאבק בעוני ובפערים החברתיים הוא בינתיים בעיקר אירוע תקשורתי.


בשלוש השנים האחרונות הצמיחה המריאה בהדרגה עד לשיעורה הנוכחי הנכבד של 5.1% השנה. רווחי מרבית העסקים ותשואות הנכדים של בעלי ההון חזרו לרמות השיא שנרשמו בשנת 2000, והכנסות המדינה שברו שיאי כל הזמנים, בזמן שהשכר הממוצע במשק – קרי חלקם של השכירים ברווחה ובגאות הנוכחית – ממאן להמריא לאותם גבהים. יתר על כן, מאז 2001 השכר הממוצע במשק ירד בקרוב ל-2% במונחים ריאליים, ובמקרה הטוב יסתבר בסוף השנה שהשכר הריאלי במשק נותר ללא שינוי מזה חמש שנים!


העובדה שפריון העבודה השכירה (תוצר לשעת עבודה) עלה בשנתיים האחרונות (2004-2005) בשיעור מצטבר של 5.4% ושהתמורה לעבודת השכירים ליחידת תוצר ירדה בשיעור של 4.9% לא ממש שיכנעה את המעסיקים להעלות את שכר העובדים ולשתפם בפירות הגאות הכלכלית הנוכחית.


ולמרות זאת אין ספק שההיגיון הכלכלי והצדק החברתי מחייבים העלאת שכר במשק, העלאה שתהיה עקבית עם שיעורי השיפור בתנאי המשק ועם רווחי המעסיקים. ואם בהעלאת השכר מדובר, אזי בראש ובראשונה יש להעלות כמובן את שכר המינימום, ולו רק למען חלוקה צודקת יותר, פרוגרסיבית, של ההכנסות הנוספות שיצרה הגאות הכלכלית הנוכחית. כמו כן, לא רק שהעלאה מיידית וניכרת בשכר המינימום, כחלק מהעלאת השכר כללית במשק – היא חיונית, אלא שהיא גם אפשרית מבחינת יכולתם של המעסיקים – הפרטיים והציבוריים כאחד – לשאת בה בעת הזו.


להערכתנו בהסתדרות, פעימה ראשונה ומיידית (עוד השנה) של העלאת שכר המינימום בשיעור של כ-12%, היא בהחלט סבירה, הן מבחינת צורכי העובדים לשנים 2001-2005 והיא כוללת גם את עדכון שכר המינימום על פי השכר הממוצע, (שהוקפא משנת 2001), והן מבחינת יכולתם של המעסיקים לשאת בה – השינוי יסתכם בהעלאה של אחוזים בודדים בעלויות הייצור.


ולבסוף, אולי הקרבה למועד הבחירות לכנסת, לא פחות מאשר ההיגיון והצדק הכלכלי-חברתי, תניע את קברניטי המשק להעיז לעשות את המתבקש ובהקדם – להעלות מיד את שכר המינימום, כשלב ונדבך חשוב בתהליך התאמת שכר העבודה לתנאי הכלכלה.

תגובות
נושאים: מאמרים

11 תגובות

  1. צודק בהחלט הגיב:

    אני מקווה שהאפולוגטיקה הניאו-ליברלית שבוודאי תגיע במהרה תלווה בדוגמאות, ובמילים אחרות: הטיעון שהעלאת שכר המינימום תביא לאבטלה מוכר, נא צרפו דוגמה כי אני לא מכיר אחת כזו.

  2. שושו הגיב:

    ואם שכר המינימום יעלה על ידי הימין. נו אז. מה נשאר לשמאל? זכות השיבה? שבילי אופניים? חומרים משמרים במזון? רבניות בכותל?

    שלוש המפלגות הגדולות החדשות מחייבות את השמאל הישן והטוב לחשוב היטב על המשך דרכו. המאמר הזה מצוין כי הוא מראה עד כמה קל יהיה לקעקע את דרך השמאל ולאגף אותה.

    אני מחכה למאמרים המלומדים של החברה גוז’נסקי שתסביר לי עבור מי להצביע הפעם (רק לא חד"ש אם אפשר – דווקא עקבתי אחרי הצלחותיה במהלך התקופה האחרונה). עוד אופציות בבקשה.

    ולגדה השמאלית – אין לכם איזה מדור פינת השמאל או משהו כזה? איזה רב שיח לקראת הבחירות. משהו שיעזור להחליט במי לא לבחור.

  3. טל הגיב:

    מה העניין? למה שיהיה איכפת מי מעלה את שכר המינימום?
    הדבר צריך להיעשות. בנוסף אפשר גם לצפות שאנשים שעושים כזה מהלך מתוך השקפת עולם מסוימת, גם יובילו מהלך נכונים והכרחיים נוספים.
    ואם מישהו יעשה זאת רק כדי לצבור "הון פוליטי", אז שיבושם לו ואני מקווה שלא תיפסק ההתנגדות מלאפשר לו להשתמש במטבע שרכש.

  4. אחמד פילגר / אכיפת שכר מינימום הגיב:

    הייתי מציע לחברים היקרים מההסתדרות החתומים על המאמר, להמשיך הלאה ולפרסם תכנית פעולה לתשלום שכר מינימום. הכוונה איננה להגדלת שכר המינימום (הדרישה היא צודקת) אלא לאכיפת חוק שכר המינימום. נכון שההסתדרות היא לא המדינה ולא מתפקידה לאכוף חוקים, ובכל זאת יש להסתדרות תפקיד חשוב בארגון עובדים למען תשלום שכר מינימום (ויותר). על פי הערכה גסה כחמצית העובדות והעובדים הערבים בישראל לא מקבלים שכר מינימום!!!

  5. משה חירותי הגיב:

    בשביל מה שכר מינימום כשאפשר לייבא עבדים- ולגרשם?
    "…לשמחתנו משטרת ההגירה חזקה" מי הוא העולז? איתי תירוש, בנה של מנכל"ית משרד החינוך, רונית תירוש, מספר על העזרה המוגשת לו ע"י בנגישת עובדיו. ליתר דיוק, עבדיו – פועלי בנין סינים, להם הוא משלם 18.46 שקל לשעה, במקרה הטוב, אם הוא משלם.
    אבל מסתבר שלכישוריהם של הפועלים המיומנים ביקוש בשכר גבוה בהרבה, אך אבוי לו לעובד שימלט, איתי תירוש ישסה בו את משטרת ההגירה. משטרת ההגירה ששה לציד אדם, ואיתי תירוש קרוב לודאי שאינו צריך להשתמש בקשריו כבנה של מנכלי"ת משרד החינוך.

    במקרה ואיתי תירוש לא ישלם לעובדיו את מלא שכרם, או לא ישלם כלל, המשטרה לא תעצור חלילה את איתי תירוש. אין כאן אפליית עובדים זרים, גם עובדים ישראלים יאלצו לפנות להליכים משפטיים אזרחיים ארוכים ומתישים במקרה של אי תשלום שכר או כל הפרה אחרת של חוקי העבודה. מר אהוד אולמרט, בתפקידו כשר התמ"ת הצהיר שמשרדו אינו מגיש תלונות על הפרת חוק שכר מינימום, מאחר ומדובר בעבירה אזרחית, והצדק מופרט.

    כלומר, משטרת ההגירה עובדת בשירות עסקיו של תירוש, אך ההוצאות והבושה על כולנו.

    חובתה המוסרית של ההסתדרות להגן על העובדים הזרים.

    פנינים רבות בפיו של איתי תירוש:

    — קישור —

  6. אפולוגטיקאי הגיב:

    לא צריך להיות גאון כלכלי כדי להבין שעליית שכר המינימום,על אף היותה רעיון נאצל עלולה להביא לפיטורי עובדים. שאיפתם התמידית של בעלי ההון היא מיצוי מקסימלי של כח האדם העומד לרשותם במינימום הוצאות,אי לכך יבכרו להקים את מפעליהם במדינות בהן תהיינה הדרישות לתשלום ברמה הנמוכה ביותר,במצב כזה בדיוק נתקלו עובדות המתפרות בירכא בבואן לתבוע שיפור בתנאי שכרן או אז החליטו בעלי המתפרות להעתיק את מיקומן לירדן שם יכלו להמשיך ולתפעלן בעלות פחותה מזו שבארץ.אינני גורס,כמובן שאין מקום לשיפור שכרו ותנאיו של העובד ההיפך הוא הנכון והדרך עודנה ארוכה אולם אופן הפעולה צריך להיות שקול ומקצועי ולא פופוליסטי ודליטנטי.

  7. צחי – לאפולוגטיקאי הגיב:

    עליית שכר המינימום ב 30 עד 40 אחוז לא תגרום לבריחת מפעלים ופיטורים המוניים , תאוות הבצע של בעלי ההון אינה יודעת שובע ולכן יש צורך בהתערבות החוק כדי להגן על העובדים החלשים במשק . לא מדובר אך ורק על מפעלים אלא מדובר גם על עובדים במשרדי ממשלה שמשתכרים שכר מינימום , אז מה גם במקומם תביא עובדים זרים ?

  8. גיא לאפולוגטיקאי הגיב:

    אשמח אם תביא לי הוכחה שהעלאת שכר מינימום במקום כלשהו בעולם הביאה ברמה הארצית לעליה בשיעור האבטלה. גם אם ישנם מקומות תעסוקה שנפגעים, עליה ברמת השכר מגדילה את כח הקניה של שכבה גדולה מאוד, שכבה שהוצאותיה בד"כ בשוק המקומי ולא בחו"ל ולבן השפעתה על השוק המקומי (בעיקר על רשתות מזון, שווקים ועצמאים קטנים) היא ישירה.

  9. לצחי וגיא הגיב:

    שימו לב לסיפא בדברי טענתי המרכזית אינה סותרת את הגישה התומכת בשיפור רווחת העובד ובכלל זה את העלאת שכר המינימום,אולם אני גורס שהדבר צריך להתבצע במשורה תוך בחינה מתמדת של המצב הכללי במשק,לעצם טענותיכם,אין ספק שהעלאה בלתי מבוקרת לצורכי פופוליזם פוליטי עלולה לגרןם לפיטורים המוניים,היות והדבר ינגוס ברווחי בעלי ההון ויפחית מבחינתם את כדאיות הייצור,כח הקנייה יעלה אומנם אבל ביחד איתו יעלו גם מחירי השרותים והמוצרים על מנת לשמור על אותו מתח רווחים כך ששכרו של העובד יצא בהפסדו,זאת ועוד העלאה של שכר המינימום במצב בו ישנם אמצעי הצמדה ביחס לשכר הממוצע תטיב עם עובדי המדינה שמשכורתם משולמת ע"י הממשלה ולא עם אלה העובדים שם באמצעות חברות קבלניות.

  10. גיא ל"לצחי ולגיא" הגיב:

    לפי דבריך שיפור תנאי העובד משמעותם פגיעה ב"כלכלה", ואני טוען כי הדבר לא נכון. אין כל תימוכין במציאות (מלבד תיאוריות) לכך שהעלאת שכר מינימום מגדילה את האבטלה. דוגמאות להיפך דווקא יש. לגבי "העלאה בלתי מבוקרת ופופוליסטית"- ברור שיש במשק מגבלות, לא ניתן להעלות את שכר המינימום ל-10000 ש"ח, וכל דבר צריך להיעשות בצורה מבוקרת.
    יחד עם זאת, יש לזכור שאכיפת חוק שכר המינימום (לדוגמה בחברות ממשלתיות ובקבלני כ"א) חשובה לא פחות מאשר העלאתו. כל אבירי ההפרטה יופתעו לגלות שכאשר קבלני כ"א נאלצים לשלם לעובדיהם על-פי חוק אז הפרטות ואאוטסורסינג לא כל-כך יעילים וחסכוניים פתאום…

  11. יניב בן-חנן. הגיב:

    היה מאד מעניין. תודה רבה לכם.
    ——-

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים