הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-25 בנובמבר, 2005 25 תגובות

התהליך הפוליטי והכלכלי-חברתי שהחל בפילוג מפא"י בשנת 1965 והגיע להבשלה כאשר שמעון פרס הקים את ממשלת האחדות הלאומית עם הליכוד בשנת 1984 ושיקם את המטבע על חשבון השכירים, מצא עתה את ביטויו הארגוני בשטח. המרכז הלאומני הערטילאי קורם עתה עור וגידים, ומלכד את הבורגנות המתונה, את מעמד המנהלים ואת כל החפצים בהישרדותו של הסטאטוס קוו. ההכרעות בפני הבוחר הן יותר חדות, למרות שמנקודת ראות שמאלית עדיין קיים מכנה משותף ברור בין שלוש המפלגות המתחרות ביניהן על השלטון.

מפלגת בנימין נתניהו, מפלגת אריאל שרון ומפלגת עמיר פרץ דומות מאוד בכמה קווים עיקריים, שמונעים שינוי אמיתי בהתנהלותה של המדינה: לשלושתן אין שום בעיה מוסרית עם אסון 1948 לעם הפלסטיני, ולכן אינן מסוגלות להתפייסות אמיתית עם השכנים; שלושתן עדיין נשבעות בירושלים המאוחדת; שלושתן מאמינות בשוק החופשי הפרוע, ונחלקות רק בכמה הצעות לרפורמות לטובת החלשים; שלושתן דוגלות במשטר של חיסולים ומלחמה טרוריסטית בטרור; שלושתן (חרף השינויים הרטוריים בהדגשים) אינן מבינות את הצורך הלאומי, הפטריוטי, בגישור הפערים עם האזרחים הערבים ובשוויון מלא בין כל העדות במדינה.


עם זאת, יש גם הבדלים חשובים, המעוגנים עתה גם בעצם קיומן של רשימות שונות לכנסת. מפלגת העבודה וסיעת שרון מחויבות לציות כמעט מלא לתכתיבים אמריקאיים. זה ייאלץ אותן להימנע מכמה צעדים חד-צדדיים בשטחים ולהסכמה לקיומו של דיאלוג מוגבל עם הרשות הפלסטינית. הליכוד, לעומת זאת, יתבצר, עד גבול מסוים, בעמדתו השוללת פירוק התנחלויות. קואליציה בין המחנה הכחול (פרץ ושרון) והבסת המחנה הכתום (נתניהו ואנשיו) תאפשר לממשלה שתקום אחרי הבחירות במרץ 2006 חופש תימרון נגד המתנחלים ותומכיהם, אם ואשינגטון תדרוש מישראל צעדים משמעותיים נוספים שיכללו גם פירוק התנחלויות בגדה. היוקרה של פרץ, גם אם יהיה שותף זוטר בקואליציה בראשות שרון, תגרום לו לדרוש ויתורים נוספים מהאוצר לטובת השכירים והחלשים, ואולי לשיפור בנושאים חשובים כמו קצבאות, בריאות וגמלאות.


אם נתניהו יובס (זה בכלל לא בטוח למרות הסקרים) הוא יאלץ לפרוש ויורשיו יבחנו מחדש את עיקרי המדיניות הכלכלית-חברתית של הליכוד. טומי לפיד ותנועתו, אם לא יצטרפו לשרון בעוד מועד ועוד לפני הבחירות, לא יוכלו לתת את הטון בוויכוח הלאומי על חלוקת המשאבים.


חשוב לזכור שכל ממשלה עתידית תתפקד לאור האילוצים שנוצרו על ידי קודמותיה, שלא לדבר על הקונסטלציה הבינלאומית והאקלים של הפרטות וגלובליזציה. לא רק עמיר פרץ, אלא אפילו רן כהן ממרצ אינם שייכים כלל לתנועה העולמית שקמה כדי לרסן את הגלובליזציה, ללחום למען שיפורים מרחיקי-לכת באיכות הסביבה, נגד הפיתוח הגרעיני ובעד מדינת הרווחה כפי שהיכרנו אותה עד קריסת הגוש הסובייטי. ישראל כמדינה היא יישות ימנית, המפלה את אזרחיה לפי מוצאם באורח שיטתי, מקיימת מדיניות של עימות עם שכנותיה ותומכת נלהבת בהגמוניה של הימין האמריקאי בכלכלה ובפוליטיקה העולמית. עוד לפני הצהרותיו האחרונות של פרץ (שהתיישרו קצת לימין) היה ברור, שהוא לא קורא תיגר על עמדות היסוד האלה של ישראל.


אלא שעלייתו של פרץ לשלטון בעבודה, והשתלטותו המהירה על כל יריביו בתוך המפלגה, היא בכל זאת תופעה מרנינה ומסקרנת. מתן וילנאי, אפרים סנה, דליה איציק ושאר חברי העסקונה שעמיר חייב לטאטא מהמפלגה במהירות האפשרית, שייכים מבחינה רעיונית ומנטאלית למפלגתו החדשה של אלילם שרון. בינתיים רק חיים רמון אזר אומץ להסיק את המסקנות מעמדותיו בשנים האחרונות, ואין טעם לנזוף בו על כך. איש מרכז-ימין הצטרף לסיעת מרכז-ימין, מה יכול להיות יותר טבעי ומובן מאליו?


כיוון שציפיתי כבר שנים לכל התהליכים המתרחשים עתה, לא הופתעתי כמעט משום דבר מלבד המהירות שבה כפה פרץ על שרי העבודה את נטישת הכסאות. לכל האידיוטים המזלזלים בפרץ מסיבות של מוצא ו"חיתוך דיבור" (גזענים, נמאסתם) כדאי לזכור שמדובר בפוליטיקאי מוכשר ביותר, נחוש, אמיץ, אכזר, סכינאי במקרה הצורך, בעל יכולות ארגוניות מזהירות וכריזמה שופעת. בתוך כמה ימים הפכה מפלגת פרס, על כל הרקב הרעיוני שפשה בה, למפלגת פרץ. גם מי שרגיל לתהפוכות החדות ולמנטאליות המיוחדת של הפוליטיקה הישראלית, נדהם מקצב האירועים. המהירות הופכת לאיכות בתחילת המאה ה-21, ודווקא פרץ, שאותו מאשימים בבולשביקיות מיושנת (הלוואי שההאשמות האלה היו צודקות), הוכיח שהוא יודע לפעול בנחישות ובמהירות של מנג’ר מושלם לפי המושגים הכי מודרניים השוררים כיום.


שמעון פרס נעלם ונאלם דום, וצורת הסתלקותו מהזירה היא בהחלט טראגית. שרון הציני והרשע-מרושע התקלס בו בדברים, ושלח אותו לטפל במי ים המלח, כמו יאסר ערפאת, ששלח את יריביו לשתות את מימי הים של עזה. הטרגדיה של פרס היא כפולה. אנשי שרון לא רוצים בו כיוון שקנה לו שם של "לוזר" והשתלבותו ברשימה לכנסת עלולה להרתיע בוחרי ליכוד לשעבר. אבל מבחינה רעיונית הרשימה החדשה היא בן-גוריוניסטית מינוס הסוציאל-דמוקרטיה, שמעולם לא עניינה את פרס או את שרון. כך מגרשים את פרס ממפלגה שהיא אומנם חדשה, אבל כולה פרי רוחו ותוצאה ישירה ממאמציו המדיניים ב-21 השנים האחרונות. יש להניח שהקואליציה הכחולה בראשות שרון, אם תקום, תפצה את פרס ותעניק לו מעמד כשר לנושאים בינלאומיים ידועים, אבל קשה להעריך בשלב הזה את השפעת המכה שפרס ספג ממפלגתו. פרס נמאס על כולם, וזה כולל גם את אלה המוקירים את סגולותיו כמדינאי. האיש מעולם לא היה אידיאולוג, אלא ביצועיסט, ואת תכונותיו התרומיות כהוגה דעות ומבקר ספרים המציאו אנשיו למען האדרת שמו. אבל אין לישראל אף דיפלומט ברמתו, ואת זה יש לזכור גם בימי דעיכתו הקשים מנשוא.


דווקא סיעת הליכוד מעוררת סקרנות. זה נכון שהיא נדחקה לנישה הימנית, אבל לפחות חלק מהאנשים שנשארו בליכוד חושבים בדיוק כמו שרון. כלומר, הם היו ונותרו נצים עם רגישות לצורך לתאם את המדיניות כלפי העולם הערבי והפלסטינים עם ארצות הברית. כאלה הם שאול מופז, מיקי איתן, ענבל גבריאלי, סילבן שלום ותחת אילוצים קשים אפילו ביבי נתניהו בכבודו ובעצמו. קיים גם הגרעין הקשה של לאומנים חילוניים ומסורתיים בהנהגת עוזי לנדאו. בסיעה בת 29 ח"כים (שתהיה, בעזרת השם, קטנה יותר אחרי הבחירות) יהיה לנדאו מאוד דומיננטי, וייתכן שכמה ליכודניקים שפויים עוד ייפלטו מהמערכת. אני לא שולל את התגשמותו של התרחיש הבא: אחרי הבחירות נתניהו יפרוש לעסקים, המתונים יותר בליכוד יצטרפו לשרון ואילו לנדאו ואנשיו יתאחדו עם הימין הקיצוני של אביגדור ליברמן, אולי בגוש פרלמנטרי עם המפד"ל וסיעות דתיות קיצונית אחרות.


אם העבודה בראשות פרץ לא תצליח במיוחד בבחירות, ולחילופין, אם פרץ יצליח לזרוק כמה עסקני ליכוד ב’ מהצמרת, ייתכן שכוחו של שרון יתוגבר מימין ומשמאל. לכן חייב פרץ לערוך "טיהור" עוד לפני הבחירות, ולמנוע מאנשי שרון מובהקים מקום בטוח ברשימה לכנסת. שרון פילג את הליכוד כי הוא לא רצה בסיעה לעומתית בכנסת הבאה, שתמרר את חייו ותסכל את מדיניות החוץ והביטחון שלו. גם פרץ צריך לדאוג שבעשרים המקומות הראשונים ברשימת העבודה יהיו אנשים שיסכימו לקווי מדיניותו וגם לניהול משא ומתן נוקשה עם שרון אחרי הבחירות, מבלי שיערקו לממשלה בהזדמנות הראשונה. רק כדי להדגים אומר במפורש: יולי תמיר כן, דליה איציק לא.


השמאל הציוני שרוי במצב קשה במיוחד. שני מנהיגיו נחלקים לא רק בדעות, אלא גם בהבנת ובקריאת המצב. יוסי ביילין הכין לפרץ קבלת פנים צייקנית, "אשכנזית", מבלי להבין את גודל הבשורה הטמונה בו לציבור המזרחי. יוסי שריד קיבל אותו בזרועות פתוחות, שכן הוא שימר את החינוך הסוציאל-דמוקרטי שקיבל, לעומת ביילין הליברל הבורגני. אבל גם בקבלת הפנים של שריד ונכונותו לאיחוד עם פרץ יש סכנה לטשטוש צביונו העצמאי של השמאל הציוני. מרצ תספוג מכה איומה בבחירות בגלל פרץ, בעיקר אם לא תחדד את חילוקי הדעות עימו, שהם קיימים בהחלט. התמיכה בו נגד המרכז הלאומני והימין חייבת להיות חד-משמעית, אבל בשיטת הבחירות לכנסת יש מקום לאנשי שמאל שישמרו על ייחודו של המסר שלהם.


כל הדברים האלה נכונים עוד יותר לגבי השמאל היהודי-ערבי והאזרחים הערבים. גם עבורם פרץ הוא בשורה טובה לעומת המצב ששרר לפני שהוא נבחר לתפקיד יו"ר העבודה, אבל איש מבחוץ לא יעשה את המלאכה למען האזרחים הערבים. בניגוד לטון הפטרנליסטי של פרץ השבוע, הח"כים הערבים חייבים להיאבק למען השלום, למען הפלסטינים בשטחים ולמען יחסים חדשים עם מדינות ערב. זוהי גם משימתו של השמאל העיקבי היהודי. לכן התמיכה בפרץ היא נלהבת, אבל גם ביקורתית ואין בה כדי להשפיע על דפוסי ההצבעה של אנשי שמאל אמיתיים. פרץ חש צורך להתבטא כמו מנהיג לאומי, כלומר, לשבור ימינה. זוהי זכותו וניתן להבין זאת ערב בחירות. אבל לשמאל יש סדר-יום משלו ועליו לפעול למענו בצורה אחראית ונבונה.

תגובות
נושאים: מאמרים

25 תגובות

  1. דרומי הגיב:

    אני צופה שחיים ברעם ישמח לראות את רשימת מפלגת העבודה לכנסת, כשזו תיבחר.

    לפרץ יש לא מעט, שלא לאמר המון, גייסות בין מתפקדי העבודה – ובסוף השבוע האחרון נוספו אליהם עוד 25,000. אני לא אופתע אם אדיסו מסאלה ידורג לפני אהוד ברק.

  2. עזרא מכרמיאל הגיב:

    עמיר פרץ הוא אמנם בשורה לציבור המזרחי בישראל ומי יתן והוא אכן יממש אותה וישחרר אותנו מאחיזת המתנחלו-חרותניקים, אבל בוא לא נעמיס עליו מטען גדול מדי. בינתיים הוא לא יותר מאשר פלפל שחור על עוגת גבינה, וכמו שכמה בורגנים צהובים זריזי מחשבה ומעש(ברוורמן למשל) הבינו שיש להם סיכוי לבצע לפיתת דוב מחודשת על הציבור המזרחי.

    כדי שהבשורה תתממש וכדי שהברוורמנים ילכו קיבינימאט הוא חייב להפוך את מפלגת העבודה למפלגת פועלים ולהזהר מהטריק המלוכלך של סוציאל-דמוקרט.

  3. רמי הגיב:

    כולנו מייחלים לכך ש"השד העדתי" יהיה אכן בבחינת עבר ונוכל להביט קדימה בתקווה, ואז בא אחד כמו עזרא מכרמיאל (ר’ למעלה) ומזכיר לנו היכן אנו נמצאים באמת. אכן, נכון הדבר שאנשים כאלו אינם רבים, אבל גם לא היה צורך בהרבה יגאל עמירים וברוך גולדשטיינים כדי לחסל את תהליך אוסלו. אז תרשמו לפניכם: השד חי ובועט.

  4. שד עדתי הגיב:

    אם קוראי הגדה השמאלית זקוקים לעזרא מכרמיאל שיזכיר להם איפה הם נמצאים, אז הוא עושה את עבודתו נאמנה.
    ישראל היא מדינה גזענית, כלפי פלסטינים וכלפי כל מי שמוצאו מהמזרח התיכון (מזרחים).
    אז כן, השד העדתי חי ובועט מהסיבה הפשוטה שכל יפי הנפש ביחד לא מספיקים כדי לכלוא מאבק נגד דיכוי בתוך בקבוק של מילים יפות. ממש כפי שתהליך אוסלו לא הספיק כדי לכלוא את שאיפות השחרור של הפלסטינים.

  5. עזרא מכרמיאל הגיב:

    לא כל כך הבנתי מה רמי אמר אבל נראה לי שהשד העדתי צריך שיציגו אותו מחדש.

    השד העדתי הוא פרי רוחו של האירופאי הפאראנואיד. מדמיונו הוא נולד ומפחדיו הוא ניזון. ולכן כל עוד האירופאי ימנע מטיפול פסיכולוגי השד העדתי ימשיך לחיות ולבעוט.

  6. חיים הגיב:

    כן רמי, השד חי ובועט.

    עזרה צודק במאת האחוזים. ברוורמן מטפס על עגלת עמיר כשהוא חגור חגורת נפץ אידיאולוגית סביב מותניו. סוציאל דמוקרטיה, הואליום להמונים. תן לעניים עד כמה גרושים שיגמרו את החודש קצת יותר טוב וישתקו. ברוורמן לא מציע לעמיר לשנות מהיסוד את המשק הישראלי הוא רק מבקש לעשותו "מוסרי" מעט יותר מרדים מעט יותר, יותר נח להצגה בדאבוס.

    עזרה מצדו שוגה באשליות. למה? דוגמה, עמיר פרץ מנהיג ההסתדרות, מנהיג עובדים, מגן העובדים לא הזכיר באף אחד מנאומיו את המוסד המתועב ביותר בשוק העבודה הישראלי, קרי עובדי הקבלן. עובדים חד פעמיים, השתמש והשלך. מדוע עמיר "זה בשביל העובדים" פרץ לא מציע למחוק את הכתם הזה מהמשק הישראלי? משום שעמיר הוא לא נציג העובדים הוא נציג הועדים הגדולים, אותם ועדים שבמפעלים ובחברות שלהם מדירים את עובדי הקבלן וגרוע מכך. בכל דיון על פיטורי עובדים יהיו עובדים אלו ליטרת הבשר המוקרבת ראשונה על ידי הועד. על סולידריות אין מה לדבר. רק לפני שבוע פרץ ברח מהצבעה על חוק שהיה מסייע בפועל(בניגוד לרטוריקה) בעובדי קבלן.

  7. חיים ברעם הגיב:

    לפי דעתי חיים "השני" צודק בהחלט בנושא ברוורמן, וכך גם עזרא מכרמיאל. סולם העדיפויות שלי הוצג כאן כבר עשרות פעמים: פרץ עדיף בהרבה על שרון והליכוד, הצבעה לשמאל העיקבי עדיפה על פרץ.

  8. דרומי הגיב:

    לחיים (השני) – איך חוק עטבדי קבלן מסתדר עם התיאוריה שלך? החוק שפרץ דחף והצליח להעביר – עד שהאוצר הקפיא אותו בחוק ההסדרים?
    איך מסתדר חוק שכר מינימום, ההבטחה הבולטת ביותר של פרץ בקמפיין הזה, עם ‘עזרה לועדים הגדולים’? ההבטחה השנייה שלו, חוק הפנסיה?

    בבסיס אתה צודק – פרץ הוא לא מהפכן. הוא סוציאל דמוקרט מוצהר. אבל עניין הועדים הגדולים זה הנשק של ביבי, וחבל שכאן קונים את זה כל כך מהר.

  9. איריס הגיב:

    לחיים,
    ברוורמן אכן מחבק-לופת את פרץ עם נסיון להרוס תוך כדי, אבל כמו שאני מכירה את הנפשות הפועלות: הרעיון לא חשוב לברוורמן ככה שהוא יקריב את עצמו. הוא יצא מזה מחוזק, עוד כמה תרומות לאוניברסיטה, חיזוק הקשרים בדירקטוריון של כי"ל בו הוא חבר. בינתיים הוא מנסה לשווק את פרץ בתור טוני בלייר, כלומר ניאו ליברל. אז הוא סוציאל דמוקרט או ניאו ליברל?
    ולעזרא,
    סחה.

  10. ישי הגיב:

    אבל, אבל חיים…! (ברעם)
    לא נראה לי שיש משמעות באמירה ששרון רוצה למשוך אליו מצביעי ליכוד מסורתיים ולכן דוחה את פרס, מכייין של"מצביעי ליכוד מסורתיים" אין כל כך משמעות היום. המפלגה של שרון היא המפלגה של כול העם. ולכול העם, כפי שאמרת, נמאס כבר מפרס…

    ולגבי עובדי הקבלן – אם איני טועה זהו מוסד שפרץ דווקא מתכוון לחסל!

  11. חיים II הגיב:

    לדרומי,
    דווקא מסתדר, חוק עובדי הקבלן בסופו של דבר נקבר ולא שמעתי את פרץ מדבר עליו מאז.
    חוק שכר המינימום הוא בדיוק התאוריה של ברוורמו, לא שאני מזלזל בצורך הדחוף בעד כמה שקלים בקופתם הנקובה של עניי ישראל, אבל הטענה המרכזית של פרץ\ברוורמן היא שהעלאת שכר המינימום לא תשפיע על המשק, כלומר הוא שהיה הוא שיהיה. פרץ לא באמת מסכן את מבני הכח של המשק הישראלי הוא רק טוען שהם יכולים להוציא קצת יותר על עניים. באמת הבטחה גדולה.

  12. עזרא מכרמיאל הגיב:

    גיגי פרס – הנה עוד פאראנואיד שחשף את גזענות משפחתו ברגע של התקף הסטריה

  13. חיים ברעם הגיב:

    עזרא מכרמיאל צודק לחלוטין בנושא גיגי פרס, אבל גם לשון הזהב שלו נגועה לעתים בדעות קדומות. ההתבטאויות של פרס האח, איש טיפש במקרה הטוב, הן חמורות בדיוק כמו האיפיון "צהובים" של עזרא לגבי סוג מסויים של ישראלים. הגזענות נמאסה על כולנו, בכל צורותיה.

  14. עזרא מכרמיאל הגיב:

    נגועות? יכול להיות אבל זה בגלל שאני חמום מוח.

    בכל מקרה, אם זה לא ברור, אז אני לא חושב שמישהו טוב ממישהו אחר בגלל צבע או גנטיקה, ואני לא חושב שלמישהו יש זכות ראשונים על משהו בעולם הזה.

    אבל, להיות אשכנזי או לבן משמעותו לחשוב בדיוק ההפך ממה שתיארתי קודם. אשכנזי זה לא עניין של מוצא ואף אחד לא נולד אשכנזי. לצערי הרב יש לא מעטים שגדלים להיות כאלה. וכשהם מעצבנים אותי אז אני קורא להם צהובים, זה הכל.

    לא המצאתי כלום, סתם חוזר על דברי חכמים ממני.

  15. דרומי הגיב:

    לחיים 2
    מה שאתה בעצם אומר זה שעמיר פרץ הוא סוציאל דמוקרט ולא מהפכן.

    זו עובדה שאין עליה ויכוח.

  16. אשר פרוליך הגיב:

    צודק חיים(ברעם)שהגזענות נמאסה על כולנו.
    גזענות נגד הערבים,גזענות נגד המזרחים,וגם גזענות נגד הרוסים(האירופיים),גזענות של כולם נגד כולם.
    למה אתם לא מבינים שזה בדיוק המשחק שמארגנת
    לנו הבורגנות כדי לאפשר להמשיך בגזילה ובגנבה?.

  17. אבישי מתיה הגיב:

    תחושתי היא שעמיר פרץ יוכתר כראש הממשלה הבא. הזרמים והאנרגיות שבשטח כל כך חזקים, והשינוי חייב להתרחש. גם את שרון האטום והמסוכן יסלקו בסוף, זה רק עניין של זמן.

  18. עזרא מכרמיאל הגיב:

    בלא ספק שלי יחימוביץ’.

    אבל שיהיה ברור: אני לא ציוני וכל עוד הציונות ממשיכה בפרקטיקות הגזעניות שלה אז אני מייחל לסופה. אני גם לא קפיטליסט וכל עוד הקפיטליזם משמעו ניצול אז אני גם מייחל לקיצו.

    שני הדברים האלה מונעים ממני להתלהב משלי יחימוביץ’ בלא קשר למקום הולדתם של הוריה. על דליה איציק אין לי מה להוסיף ואסתפק בלכנותה "עבד הבית" או "הדוד טום".

    כמו שאמרתי קודם אף אחד לא נולד אשכנזי, רק שלצערי הרב רבים מדי גדלים להיות כאלה. סביר להניח שאם הוריך אשכנזים אז גם אתה תהיה כזה אבל אין זה הכרח. כמו כן, יתכן, למרות כל הגיחוך, שתהיה שחור משחור, ותלחם למען עליונות לבנה.

  19. חיים ברעם הגיב:

    וזה מחייב אותי להציג לעזרא מכרמיאל שאלה בעלת חשיבות מכרעת להבנת עצם מעורבתו באתר שמאלי: מי עדיף בעיניך, שלי יחימוביץ’ או דליה איציק?

  20. יאיר דרורי הגיב:

    המלחמה בגזענות צריכה להתחיל כאן ועכשיו ובכל מקום. השבוע צבעו פניהם שחקני קבוצת כדורגל מליגת המישנה באיטליה בשחור, כתגובה לנהמות אוהדי אינטר כלפי שחקן מסינה בן חוף השנהב. הסיפור התפרסם לאחר שהשחקן רצה לקום ולעזוב את המשחק באמצע.
    הגזענות נמצאת בכל כך הרבה מקומות ואני לא מבין איך לא קם גוף שנלחם בפרימיטיביות הזו שפושה בכל הרבדים באוכלוסיה.

  21. איריס הגיב:

    לחיים ברעם,
    כוונתה של ההודעה הזו לבטא ביקורת ממקום מפרגן, ואני מקווה שככה היא גם תגיע אליך.
    בתור מי שעוקבת אחרי התגובות כאן, לפעמים נדמה לי שיש מגיבים שאתה נוטה לשייך להם מניעים גזעניים או לשייך אותם למחנה הימין הקיצוני. הם בדרך כלל בעלי שם מזרחי (מכלוף או עזרא, עכשיו). עזרא בטח לא צריך שאני אבוא להגנתו והוא יודע לכתוב מצויין בעצמו. אני לא מכירה אותו אלא רק מקריאה בפורומים השונים, וגזענות זה הדבר האחרון שמאפיין את הכתיבה שלו. לא לגמרי הבנתי את השאלה שלך אליו, כמי שמשתתף בפורום שמאלי. האם אתה חושד שהוא איזה מתחזה לשמאלן? טרול? הטכניקה הזו של testing לצורך אימות שיוך למחנות קצת מחמיצה לפעמים את המטרה.
    ולענין "הצהובים", אני בכלל לא הבנתי למה עזרא התכוון עד שהוא לא נדרש להסביר, אבל היה לי ברור מהקונטקסט שלא מדובר בענין של "גזע".

  22. אשר פרוליך הגיב:

    לעזרא מכרמיאל:

    במילים שלך יש צליל של תסכול שכנראה מוצדק,אבל אתה רק "נגד"=אתה לא ציוני,ואתה גם
    לא בעד קפיטליזם,(שכחתה להוסיף נגד גזענות
    מכל סוג וצבע).
    אבל לאיזה דבר אתה "בעד"?.וכדי לבחור
    עבור מה אנחנו "בעד",אין ברירה אלא ללמוד למה,
    מה הן הסיבות לכל כך הרבה דברים שאנחנו"נגד".וההסבר הוא שחברה המבוססת על
    תחרות פראית ועשיית רווח(קפיטליזם)היא זו
    שגורמת למרבית הדברים שאנחנו "נגד".
    לכן,אנחנו "בעד" חברה אחרת,סולידרית,אנושית,
    ללא גזענות וללא לאומנות,סוציאליסטית,בה המילים הישנות
    "ואהבתה את רעך כמוך"הן לא מילים נשכחות,
    אלא כלל היסוד של החברה האנושית

  23. חיים ברעם הגיב:

    לאיריס,

    זה ממש קטן עליך לייחס לי עמדות כאלה. עם זאת, יש נטייה לכמה כותבים מזרחים להתבטא באורח גזעני. זה בלתי-נסלח בעיני, וחבל שהיחס שלך לביטוי "צהובים" הוא כל-כך סלחני.

  24. איריס הגיב:

    לחיים ברעם,
    כנראה שלא התאמצתי מספיק כדי להסביר למה אני מתכוונת ב"ממקום מפרגן", בין השאר, אז אנסה לעשות את זה עכשיו:
    אתה מישהו שכן מקיים דיאלוג עם המגיבים לכתבות שלו, והרושם שלי שזה חשוב לך. אתר "הגדה" הוא אתר שרוב המגיבים בו הם גברים אשכנזים. אני יכולה לדמיין סיטואציה בה מגיב (עזרא או מישהו אחר לצורך הענין) יגיב אחרת למבחני הקבלה. הוא הסביר פעם אחת את "הצהובים" שלו (אני, אישית, עוד לא הבנתי את הבעיה בזה, אבל אולי יש לי איזה חור גדול איפה שהוא, או שזה רק ציון הצבע? או שברוורמן צבע לבלונד…) ולא חשש גם להגיד שהוא חמום מוח לפעמים (וגם לא חשש לחזק את הסטריאוטיפ, מה שגם לא קל). אחר כך כשמגיעה עוד שאלה, זה יכול כן להרתיע מגיבים אחרים. עזרא עשה כנראה כבר דרך ארוכה, ולא נרתע מזה, אבל אני יכולה לדמיין שיש מתחילים שהיו מתקפלים ו/או עונים בתוקפנות, כולל גזענות כלפי הקבוצה, שאולי היו משייכים אותך אליה, למשל.
    זה לא קשור בכלל לסובלנות לגזענות. לזה אין מקום ואין כאן מחלוקת בינינו.
    אני מייחסת לך "עמדות כאלה", באותה מידה שאני מייחסת אותן לעצמי. בתור בני אדם נולדנו עם היכולת, מצילת החיים לרוב,לקטלג ולחלק לקבוצות. הבן אדם לא שואל את עצמו כל פעם "מעניין מה זה הדבר הזה שנוסע ויש לו שמונה גלגלים וארגז מאחור" לפני שהוא קופץ לכביש מתחת לגלגלי המשאית, לא עלינו. לכן דעות קדומות הן כל כך קשות לשירוש, ואני לא בטוחה שזה אפשרי לגמרי. על עצמי, שגדלתי וחונכתי במערכת החינוך הישראלית, אני יכולה להעיד, שאני בטח ובטח לא נקיה מזה וצריכה לעבוד נגד החינוך שקיבלתי, שכולל גזענות נגד ערבים ומזרחים כאחד. לא נראה לי שאני בן אדם כל כך נדיר בענין הזה.
    לפני כמה חודשים נסעתי בלילה ברכבת התחתית המלאה באדם (שבת בערב). בין השאר היתה שם אישה ששתתה יותר מדי, כבת שישים, שהעירה לבחור שחור, העונה לשם המקסים אריסטו, משהו על הצבע שלו. הוא העיר לה בחזרה משהו על זה, היא החזירה לו והתפתח ויכוח קולני, כשהוא נהיה גם אלים וצעק צעקות בסגנון "תחזיקו אותי" מה שהחברה שלו עשתה. כשהגרמנים הלבנים (האישה ובנה) ירדו, זה נגמר. הייתי שם עם חברה ישראלית והסתכלנו מהצד מתלבטות מה לעשות. אחר כך הרושם שלנו היה בעיקר, שהשחור נמצא במלכודת. אם הוא מתעלם מההערה הגזענית זה קשה כמו שלך קשה לגלות סובלנות לגזענות, להכיל את הגזענות הזו זה גם כמעט בלתי אפשרי, והתגובה הקולנית והאלימה שלו רק חיזקה את הסטריאוטיפ של ה"פרא השחור". במלכודת הזו נמצאים גם המזרחים לפעמים, לא תמיד באופן מודע. לכל אחד הרגישויות שלו (לי יש כנראה רגישות יתר לסלקטורים בכניסה למועדונים).
    בכל מקרה הייתי שמחה לקרוא כאן יותר נשים ויותר מזרחים, ואתה, שהמאבק המזרחי אינו זר לך, נראית לי כתובת מתאימה לביקורת הזו, מתוך כוונה בונה.

  25. תמר בורסוק הגיב:

    ל"שד העדתי" יש שם. קראו לילד בשמו. גזענות.
    תקראו מה עשו האשכנזים

    — קישור —

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים