הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-25 בדצמבר, 2005 11 תגובות

בוליביה, יחד עם האיטי, היא אחת המדינות העניות באמריקה הלטינית. לאחר רצח העם שבוצע בעת כיבוש אדמות בוליביה על ידי ספרד, בוליביה היתה לקורבן בשתי מלחמות ובהן היא הפסידה שטחים נרחבים לטובת שכנותיה צ’ילה ופראגואי: מלחמת האוקיאנוס השקט (1879) ומלחמת צ’אקו (בשנות ה-30 של המאה שעברה).

מלחמת צ’אקו מהווה נקודת מפנה בתולדות בוליביה, המשטר הליברלי איבד מקסמו והאוליגרכיה של בעלי המכרות החלה לאבד את ההגמוניה על החברה והכלכלה. במקביל העמיקה התודעה הלאומית שביטויה הבולט: מהפכת 1954 במהלכה הולאמו המכרות, החלה הרפורמה האגררית והצבא פוזר והוקמו תחתיו מיליציות עממיות. אך זו לא היתה מהפכה חברתית של ממש ודווקא אותם הכוחות שהנהיגו את השינויים בתחילת שנות ה-50 הם אלה אשר דחפו לאימוץ מדיניות כלכלית וחברתית ניאו-ליברלית בשנות ה-80. הממשלה ששלטה ב-1985 אימצה מדיניות זו בעזרתו הפעילה של ג’פרי זאקס תוך חיסול ענף הפעילות הכלכלית מספר אחת: המכרות. כמו במקרים רבים, הניתוח של המומחה האמריקאי הצליח, אבל החולה מת. עם סגירת המכרות הונחתה מכת מוות לאיגודים החזקים והמיליטנטיים של עובדי המכרות, שהיו לב ליבם של תנועת הפועלים והארגונים החברתיים המקומיים.


התנועות חברתיות התאוששו רק לקראת שנות ה-90, עם סיכולה של התוכנית האמריקאית לחיסול גידולי הקוקה. תנועות האיכרים באזור קוצ’אבמבה גם סיכלו באפריל 2000 את הפרטת המים לטובת חברה רב-לאומית צרפתית, והיו היסוד להקמת "המערך למען המים והחיים". הקואליציה פעילה עד היום והיא זו ששהשיבה את הביטחון העצמי לארגוני העובדים והאיכרים שספגו מכה אחר מכה במשך שנים רבות.


מאבקי האיכרים לא תמו עם סיכול הפרטת המים. עוד באותה שנה רבבות איכרים צרו על הערים והקימו מתרסים על הכבישים. ביולי 2001, גל חדש של מאבקי איכרים סחף אחריו ארגונים חברתיים נוספים בייחוד באזור המערבי של בוליביה, בעל התודעה הפוליטית הגבוהה יותר.


יחד עם התגברות המאבקים, אחת אחר השנייה – כל התוכניות הכלכליות הניאו-ליברלות נחלו כישלון חרוץ. לאחר כל "תוכנית כלכלית חדשה" מספר העניים גדל והפערים החברתיים הלכו והעמיקו. מספר הפועלים החקלאיים ירד בהדרגה וגדל מספר משפחות שנאלצו לגדל גידולים חקלאיים על מנת לשרוד. בערים, המגזר "הבלתי-פורמלי" מקיף כ-68% ממשקי הבית. רק כשליש מעובדי בוליביה מועסקים באמצעות הסכמים קיבוציים או חוזים אישיים.


בוליביה, יחד עם ברזיל, צועדת בראש טבלת חוסר השוויון החברתי. הכנסותיהם של 20% מן האוכלוסייה גבוהה פי-30 מההכנסות של 20% העניים ביותר. 60% מן האוכלוסייה מתחת לקו העוני ובאזורי הספר, 90% מן האוכלוסייה מתחת לקו העוני. האבטלה, לפחות על פי הנתונים הרשמיים, גדלה בכ-300% ב-17 השנים האחרונות.


לכן, אין פלא שההמונים הדיחו את הנשיא בעל המבטא האמריקאי סאנצ’ס דה לוסאדה באוקטובר 2003. המרד נגד הנשיא שסימל יותר מכל את המדיניות הניאו-ליברלית, גבה קורבנות רבים: 50 הרוגים. מרד נוסף, ביוני השנה, הדיח את יורשו של סנאצ’ס דה לוסאדה, קרלוס מסה. התנועות העממיות שעמדו מאחורי ההפגנות שהביאו להדחת שני נשיאים הן אלה העומדות מאחורי נצחונו השבוע של אבו מוראלס. מוראלס זכה לכ-57% מקולות הבוחרים, שיא ללא תקדים בתולדות בוליביה. אגב, נצחונו של מוראלס אמור היה להיות מרשים יותר, וזאת כי קרוב למיליון אזרחים נמחקו מפנקס הבוחרים – רובם איכרים.


עם נצחונו של מוראלס נפתח פרק חדש ומרתק בתולדותיה של בוליביה. לראשונה מזה 513 שנה (מועד תחילת הפלישה הספרדית לאמריקה הלטינית) אינדיאני יהיה מופקד על ענייני המדינה. נצחונו של מוראלס הוא ללא ספק תחילתה של מהפכה דמוקרטית, זהו ניצחונה של אומה רב-תרבותית ומעורבת.

תגובות
נושאים: מאמרים

11 תגובות

  1. ע.ג הגיב:

    גם במאמר של יעל לוטן וגם במאמר זה מובעת שביעות רצון מכשלון מאבקה של ארה"ב בגדול עלי הקוקה. לא ברור לי אם זו סתם טפשות להלל את יצור הקוקאין או שהשמחה לאידה של ארה"ב כל כך גדןלה עד שהיא משבשת לחלוטין את השפוט המוסרי של הכותבים. הרי אפשר לשמוח בכך שנציג אמיתי של האוכלוסיה עולה לשלטון ולא להזכיר שלא לאמר להסתיג במפורש מענין גדול הסמים כמרכיב "לגיטימי" בכלכלה.

  2. נבג הגיב:

    לכבוד אדון ע.ג.

    עלי הקוקה משמשים את איכרי בוליביה לצרכים שונים, ביניהם רפואיים, וגידולם היה מאז ומתמיד מרכיב חיוני בכלכלה המקומית.
    נתיניו של העולם המערבי החולה, השרויים תמידית בדיכאון קליני, לחץ פסיכולוגי, בדידות, ניכור ועוד שאר חולאים – מתנת הקפיטליזם לעולם ה"נאור", הם אלו שעושים שימוש בקוקאין בצורתו הכימית והמסוכנת.
    במילים אחרות, תשאל את עצמך מדוע המערב מצליח להגיע לדרגת התבהמות כה איומה, ועוד להאשים בכך את העולם השלישי.
    במקום להאשים את איכרי בוליביה בגידול קוקה, תעשה בדק בית אצלך. אני מניח שתגלה כמה דברים מאוד לא נעימים על החברה המערבית.

  3. יוסי ונטורה הגיב:

    נראה לי שע.ג. אינו בקיא בנעשה בקרב העמים האינדיאנים שעל רכז האדנים. השימוש בקוקה שם נפוץ ביותר (ולאו דווקא קוקאין!) מזה מאות שנים. השימוש בקוקה בקרב האינדיאנים דומה לשימוש בג’ת בקרב שבטים תימנים (מוסלמים ויהודים) מזה מאות שנים.

  4. קוקו הגיב:

    אני לא חושב שיש למישהו בעיה אמיתית עם איכרי בוליביה הלועסים קוקה להנאתם. אני חושב שהבעיה היא יותר עם מפעלי הזיקוק בעורף השדות המסנתזים מטות טונות של קוקאין טהור הנמכר בכסף טוב לסינדיקטים של פשע מאורגן. התמימות המעושה על הבוליביאנים הלועסים קוקה פשוט נלעגת.

  5. נבג בתגובה לקוקו הגיב:

    מי דיבר על תמימות הבוליביאנים?
    אני, לפחות, מדבר על דבר אחר לגמרי – בואו נשאל את עצמנו מהיכן נובע הביקוש האדיר לקוקאין בעולם המערבי?
    מה שהופך את עלי הקוקה מגידול חקלאי, שנועד לשימוש מקומי תמים, לסם מוות, המשווק ברחבי העולם, אינו המזקקה שבקצה השדה. טכנית, אולי כן, אבל מעשית, מה שמניע את המערכת, כמו בכל ענף כלכלי – הוא הביקוש, שנובע מחלאי הקפיטליזם, כפי שפירטתי בתגובתי הקודמת.
    אף אחד לא מעודד ייצור סמים קשים ושימוש בהם, אבל ע.ג. כתב, כי לא ברורה לו "שביעות הרצון מכשלון מאבקה של ארה"ב בגידול עלי הקוקה", ולכן היה צורך להבהיר את חשיבות גידולם עבור המקומיים.

  6. ע.ג הגיב:

    ועדין לא הבנתי. גם המסנגרים אינם טוענים שיש לעלי הקוקה שמוש חוץ מאשר לטמטם את מוחם של האכרים האינדיאנים. זה באמת כל כך חשוב או שהשמחה על כך שיש עוד שני אמריקאים מסוממים העבירה אתכם על דעתכם.

  7. קוקו לנבג הגיב:

    איזה טיעון מוצלח,
    אם בחברה א’ ישנה חולשה, אז זה בסדר שחברה ב’ תנצל את אותה חולשה ואף תצהיר על כך בריש גלי.
    כלומר אם החברה האינדונזית ענייה אז זה בסדר שנייקי תבוא ותפתח סדנאות יזע. נהדר.

    ובקשר לקשר בין קפיטליזם לסמים, טענה מביכה למדי. השימוש בסמים(אגב, אלכולהול הוא סם לא פחות חזק מקוקאין) גדול יותר בחברות דכאניות ממצריים ועד ברית המועצות ז"ל. בעיית הסמים במערב היא זבוב שמסיבות פוליטיות בלבד נלחמים בו עם תותח וולקן.

    העובדה שמדינה בונה לעצמה כלכלה המבוססת על פגיעה באחרים יהיו הסיבות לחולשת האחרים אשר יהיו היא חברה לא מוסרית ומרושעת. הנשיא הבוליבאיני אם לא יעצור את הסחר בקוקאין מארצו, הוא סוחר סמים נאלח ותו לא.

  8. ערן .ר הגיב:

    ע.ג
    מה מניע אותך?
    הרצון להשמיץ?, להגיב בכל מחיר?

    הכי ברור ופשוט בשבילך יהיה להבין שמדובר על משהו בעל ערך תרבותי (במובן הרחב של המונח) חשוב, שמישהו אחר מעריך אותו באופן שונה ומשתמש בו לרעה ואז מחליט שהמשהו הזה הוא רע בפני עצמו ויש להכחידו. זה נראה לך צודק?

    ההכרות עם סם הקוקאין לא נותנת שום כלי (מלבד הדימיון והדעות הקדומות) להעריך את צמח הקוקה והידע שהצטבר סביבו במשך אלפי שנים.

  9. יניב בן-חנן. הגיב:

    יפה… נהנתי, לקרוא את המאמר הזה. סיפור של סבל, אם סוף טוב. למדתי מן המאמר הזה. על ההיסטוריה של בוליביה. מידי פעם, אני אוהב ללמוד. על ההיסטוריה של אמריקה הלטינית, במאה ה-20.

    בברכה
    יניב.
    ——-

  10. יוןר סלע הגיב:

    אפשר להתווכח על התוכן שעמו אני מסכים אבל חוץ מזבזה כן ירבו מאמרים על מהפכת השמאל שאמריקה הלטינית עוברת בשנים האחרונות.

  11. יוסי ונטורה הגיב:

    אני תקווה שאתר "הגדה השמאלית" ימשיך לעקוב מקרוב אחר הנעשה באמריקה הלטינית, יש לי את התחושה שהיבשת הרחוקה תעמוד בקרוב בראש המאבק האנטי-אימפריאליסטי דווקא בחצר האחורית של המעצמה הקפיטליסטית הגדולה בתבל: ארה"ב.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים