הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-11 בינואר, 2006 27 תגובות

כמצביע חד"ש אני מאוכזב מאוד מהופעת נציגי חד"ש בכנס בנצרת, ובראשם ח"כ מוחמד ברכה. ההתבטאויות המתלהמות אשר הושמעו בכנס אינן ראויות לחד"ש.

יתרה מזו, כל חבר חד"ש שנוכח בכנס בו מונפות תמונותיו של פושע מלחמה ורוצח כמו חאפז אל-אסד צריך להסתייג מהמעשה. אני מקווה שלא צריך להזכיר לחברי חד"ש איך נהג אסד בסוציאליסטים, בקומוניסטים ובפעילי זכויות אדם. אזרחים סורים עם דעות של מצביעי חד"ש נרצחו או ישבו בכלא במשך עשרות שנים תחת עינויים.


אפשר וצריך להתנגד לכל מתקפה אמריקאית על סוריה ולהוקיע מזימות של ישראל וארה"ב כלפיה. אבל אפשר וצריך גם לגנות את מעשי סוריה בלבנון, לחשוד בבשאר אל-אסד שהוא אחראי למעשי רצח, להצהיר שהוא רודן ולתמוך בחקירת הרציחות בלבנון. אין שום סתירה בין כל אלה ובין גינוי ופעולה נגד הגזענות הישראלית או נגד פשעי המלחמה שישראל בראשות אריאל שרון ואחרים ביצעה ומבצעת בשטחים ובלבנון.


הופעת ח"כ ברכה בכנס בנצרת היתה בלתי מכובדת. גרוע מכך, היתה בה פגיעה אנושה ואסטרטגית בתעודת הזהות שחד"ש מציגה לציבור הבוחרים


בברכה
עפר ניימן

תגובות
נושאים: עדכונים

27 תגובות

  1. דן תמיר הגיב:

    חותם על כל מלה של עופר. אם חפצת חיים היא החזית הדמוקרטית, אזי עליה להתעורר מארמונות שגיונותיה ולהתחבר אל המציאות של ישראל 2006 – ויפה שעה אחת קודם.

  2. פרענסיס הגיב:

    עפר, יפה לך.
    התמיכה ברודן הסורי היא פשיטת רגל מוסרית של הנהגת חד"ש. אבל כפי שאתה בוודאי יודע המרחק בין שמאל בישראל ללאומנות ערבית קטן לעיתים מהמרחק בין הדגלים של ישראל ופלסטין בלוגו של גושלום…

  3. יורם בר-חיים הגיב:

    בעיקרון צודקים הטוענים כי יש להפריד בין המשטר בסוריה לבין ההתנגדות להתקפה אימפריאליסטית עליה אבל הטענות של עופר אינן מדוייקות בכלל. אדרבא, שני פלגיה של המפלגה הקומוניסטית הסורית יושבים מזה שנים רבות בקואליציה השלטת (המכונה "החזרית הפטריוטית), אחד מהם ביקרותי יותר מהשני כלפי הבעת’ אבל שניהם יושבים בקואליציה. ישנו עוד ארגון קומוניסטי (אחד לפחות, אולי יותר) שנמצא מחוץ לקואליציה הזו.

    זה לא אומר שאין דיכוי של הקומוניסטים, יש לפחות מנהיג קומוניסטי חשוב אחד בכלא הסורי, אבל זו לא מערכת היחסים שעופר מתאר.

    מעבר לכך, המפלגה הקומוניסטית הישראלית תמכה בממשלות רבין ופרס, הופיעה בהרבה עצרות שבהן הנואמים הראשיים הם פושעי מלחמה ישראלים ומשתתפת בערצות הזיכרון לפושע המלחמה יצחק רבין ושבה רבים מניפים את תמונתו של רבין, לא ברור למה זה יותר בסדר מאשר להשתתף בכנס שבו מונפת תמונתו של חאפז אלאסד.

  4. יורם בר-חיים הגיב:

    אה, בטח, הטיהור האתני של 48 (כולל מעשי הטבח בלוד ורמלה בפיקודו הישיר) זה לא רוודנות.
    כיבוש הגדה המערבית ורצועת עזה זה לא רודנות.
    הוראות לשבור עצמות למפגינים זה לא רודנות.
    הפצצה מאסיבית של לבנון במטרה מוצהרת לגרום למאות אלפי פליטים להגיע לביירות "כדי ללחוץ על סוריה" זה לא רודנות.
    הנסיון להגיע ל"הסדר" של כליאת הפלסטינים בגטאות זה לא רודנות.

    בקיצור, דברים שיהודי עושה לערבים בהסכמתם של יהודים אחרים זו לא רודנות….

  5. ליורם בר חיים הגיב:

    כי רבין לא היה רודן וחאפז כן?
    דה?

  6. דן תמיר הגיב:

    ברשותכם, רבותי, אני מבקש לעלות מכתה ג’ לכתה ד’, ולהחזיר את הדיון לנושאו המקורי.
    העובדה שד"ר אסד איננו הרודן היחידי באזור – לא בהווה ובטח לא בעבר – אינה צריכה להמעיט מחומרתה של התמיכה בו. התנצחויות בסגנון "אבל הם עשו דברים אחרים גרועים בעבר" לא מוסיפות הרבה; קל וחומר טהרנות אידיאולוגית מוחלטת בתחום פרקטי במהותו (פוליטיקת המונים, למשל) ובמיוחד לא למפלגה שעומדת לבחירות כאן במדינת ישראל.
    העובדה שממשלות ישראל עשו ועושות עולות לא מכשירה תמיכה בעושי עולות אחרים.

  7. ליורם בר-חיים מדני הגיב:

    ההשוואה בין אסד האדם ומשטרו לבין רבין היא השוואה כל-כך מקולקלת, שאני אפילו לא יודע מהיכן להתחיל כדי להראות את זה.
    לקרוא לאיזושהי ממשלה בישראל "רודנות" זה אבסורד מאין כמוהו, ולו רק בגלל העובדה שכל ממשלות ישראל הופלו/התפטרו ע"י ובגלל מהלכים דמוקרטים.
    מפלגות אופוזיציה תוקפניות (כגון האיחוד הלאומי מצד אחד וחד"ש מצד שני) יושבות בבית הנבחרים בגלל כוחן בציבור ולא בגלל טוב ליבו של מישהו.
    אפשר להמשיך עד להודעה חדשה בתאור ההבדלים המהותיים והברורים בין המשטר בישראל לזה בסוריה אבל במקום זה אולי כדאי לנסות להבין מדוע יורם בר-חיים מתעקש על ההשוואה הקלוקלת הזו ומוצא מתחת לאדמה דוגמאות תמוהות ל"רודנות" כביכול של רבין.
    שבירת עצמות? הפצצות מאסיביות?
    אדרבא,יש בתי עיתונים ויש בתי משפט, כולם יודעים את העובדות, כולם שמעו את האמירות.
    כולנו יודעים מה רבין ושרון עשו ואמרו (הבדל עיקרי ראשון בין ישראל לבין סוריה) ובכל זאת הם נהיו ראשי ממשלה בהליך דמוקרטי (הבדל עיקרי שני בין ישראל לבין סוריה).

  8. רונן הגיב:

    מה שמפחיד בארץ הזו היא שכולם מודעים לרודנות לפשעי המלחמה ולרצח העם שמתרחש 30 דקות נסיעה מביתם. אפילו הגרמנים בשנות השלושים טענו שהם לא ידעו מה ממשלתם הנבחרת מעוללת (למרות שחלקם ידעו בהחלט). רבין לא יותר טוב מאזרח או אזרחית ישראלית שיודעים טוב טוב מה מתחולל בשמם ואינם עושים דבר למנוע זאת אדרבע הם מחזקים את המציאות המעוותת הזו בהעמדת פנים "נורמלית" והדגשת המכניזם "הדמוקרטי" של החברה הרודנית פאשיסטית שהם מתקיימים בה.
    ו על זה ייאמר THE NEGATION OF NEGATION OF THE CONCEPT OF DEMOCRACY. קרי חברה פאשיסטית ורודנית במסווה של דמוקרטיה פתוחה ונאורה.

    רונן

  9. יורם בר-חיים הגיב:

    טוב, הבנתי, מניעת מליוני אנשים מלחיות בארצם, מניעת זכויות בסיסיות מלמעלה משני מליון איש באופן ישיר ונמשטר אפרטהייד הם דמוקרטיה כי בתוך הקבוצה הכובשת יש בחירות.

    ולדן תמיר, אתה צודק שהשאלה היא מעשית וציבורית. ואני שואל מהו המסר הציבורי המעשי של להיות טהרני לגבי השתתפות בעפולות נגד ההתקפה על סוריה וטולרנטי מאד כלפי תמיכה בפושעי מלחמה ישראלים. והאמן לי, בראיה של אינטרס פוליטי צר, אין לי שום בעיה שהאגף הטהרני-כלפי-ערבים בחד"ש יריב עם פלג ברכה, אבל כמסר ציבורי של שמאל זהו מסר מוטעה.

  10. קומוניסט שנמאס לו הגיב:

    לא שרבין היה מציאה גדולה, אבל להשוות אותו לחפז אל-אסד זה כבר מעיד על בעיות רציניות של מחסור בפרופורציה.

    וחוץ מזה, יורם בר-חיים, רשימות המכולת שלך "מעצרים… הפצצות… גירוש… מניעת אנשים מלחיות בארצם", כבר די יוצאות לי מכל החורים. כולנו מכירים את העוולות ונלחמים נגדן- נגד הצבא הכובש, נגד הממשלה המושחתת של בעלי ההון, נגד המתנחלים. אבל אם היינו אזרחים סורים ,היינו נלחמים נגד שלטון הבעת’ והפשעים שהוא מבצע. ויש לי הרגשה שאתה לא היית הופך לשותף במאבק הזה.

  11. עופר יהלום הגיב:

    מי שאינו מכהן כשליט מדינה באותו זמן אינו יכול, הגדרתית, להיות רודן, למרות שמובן שהוא יכול לקחת חלק במעשיהם של רודנים.
    ולהגיד שהמשטר בישראל הוא רודנות מאז 67, זה כמו לומר שכל שליטי אירופה עד אמצע המאה ה-20היו רודנים עקב המעשים בקולוניות, וזו מסקנה מאוד בעייתית, ולדעתי גם לא נכונה.

    אני גם מציע לכל אותם מרקסיסטים שרואים בדמוקרטיה המערבית "משטר של הבורגנות הקפיטליסטית", לעבור לחיות במשטריהם של קסטרו או משפחת אסאד ולנסות לבקר שם את המשטר. אני משוכנע שאז יידעו להעריך את המשטר בארצם, אם יישארו בחיים.

    וכן, גם אני חושב שההתקפות על אפגניסטן ועירק היו מיותרות, למרות מעשיהם של השליטים שם. אם מדינות המערב רוצות לחסל את את משטרי העריצות, אפשר לספק נשק לקבוצות מורדים ושיסתדרו לבד.

  12. אלון הגיב:

    רבין, אסד.

    שניהם עשו פשעי מלחמה במשך רוב הקריירה שלהם.

    לקראת מותו, רבין הקים ממשלה יחד עם המפלגות הערביות, לחץ את ידו של ערפאת, חתם על הסכם שלום עם ירדן והכשיר את הקרקע הציבורית בישראל לנסיגה מהשטחים.

    מה אסד עשה באותה התקופה בנוגע לכיבוש הסורי בלבנון?

  13. מיהו רודן ומיהו מורד הגיב:

    רודן הוא מי שמונע מנתיניו את זכויותיהם הדמוקרטיות ולכן שליטי אירופה עד אמצע המאה ה-20 היו רודנים כלפי נתיניהם בקולוניות ומי שחושב שזו מסקנה "מאד בעייתית" אז הבעייה היא שלו עצמו.
    אני גם מציע לעופר יהלום לעבור ולחיות כפלסטיני בשטחים הכבושים תחת ישראל, אז ידע להעריך את המשטר של … באשיר אסד

    וההצעה האחרונה של הנ"ל מעידה על "חשיבה שמאלית" ממש מקורית (מאחר שהנ"ל מגדיר את עצמו כאיש שמאל) למה לאימפריאליסטים לשפוך את דמם שלהם עבור כיבושיהם, מוטב יספקו נשק "למורדים" שיעשו את העבודה בשבילם.

  14. יורם בר-חיים לקומוניסט שנמאס לו הגיב:

    1. אני אל צריך את האישור שלך למה ש"היתי עושה אילו" בסוריה. לך יש מפלגת אחות בממשל הסורי, לי לא וזה לא מקרי, זה נובע מהיותך שייך לזרם אשר מקפיד להיות חלק מהשלטון איפה שרק אפשר, כל שלטון, כולל המלוכה בנפאל עד לא מזמן ומועצת המשת"פים בעראק.

    2. אתה טוען שזה לא רציני להשוות את אסד לרבין, כלומר שהכיבוש והאפרטהייד הם מהותית עדיפים על דיקטטורת הבעת’. התושבים הסורים בגולן לא מסכימים איתך, גם תושבי דרום לבנון לא, וגם תושבי עראק לא. גם כל ההוגים החשובים של המרקסיזם (בעיקר לנין) לא הסכימו איתך. למען האמת, רק ליבראלים פריבילגיונים באירופה מסכימים איתך.

  15. דני ליורם בר-חיים הגיב:

    בישראל זו אכן לא רודנות.
    ולו רק מפני שיש לך חופש לומר ולכתוב כאן ככל שעולה על רוחך ולא תושלך לכלא (המקרה הטוב) או תזרק לים ממטוס (במקרה הרע).

    זו לא רודנות כי כולם יודעים על העוולות שנעשו לפלסטינים, וכולם יכולים להביע את דעתם על כך מתישהו בחודש מרץ ולבחור ממשלה שתתקן את העוולות האלו.

    נורא קל להטיל את התואר "רודנות" בלי להבין מה הוא אומר, רק בגלל שהאג’נדה שלך (זכות השיבה וכו’) לא מתבצעת.

    ובכלל, המאמר דיבר על סוריה ולא על ישראל. אנא הועל בטובך להסביר מדוע קפצת מהמפלגה הקומוניסטית הסורית לזו הישראלית, וממנה לפשעי מלחמה כביכול של רבין ופרס.
    מה בער לך כל-כך להעביר את הדיון מהנושא המקורי (הרודנות הסורית ויחסינו אליה) לנושא של רודנות בישראל?

  16. דן תמיר הגיב:

    אין שום פסול בפעולות נגד התקפה על סוריה, אבל יש הבדל בין התנגדות להתקפה על סוריה לבין תמיכה במשטרו של ד"ר אסד.

  17. לדני ולעופר הגיב:

    דני, אתה חושב שמעניין את הפלסטינים ששהישראלים בחרו את ממשלות הכיבוש והגזענות "באופן דמוקרטי" ? עבורם זו רודנות במלוא מובן המילה. אבל אםא תה מתעקש, אז בסדר, לא רק ראשי הממשלה הם רודנים (כמו נשיא סוריה) אלא כל מי שבחר אותם.

    לעופר, אני לא יודע מה זה "כיבוש דמותו של רבין", עובדתית, חד"ש טולרנטית לגבי רבין בדיוק על אקטים שגלביהם אתה דורש טהרנות כלפי אסד – השתתפות באירועים שבהם מניפים את תמונותיו. אגב, אין דומה משא ומתן עם מישהו לתמיכה בממשלתו.

  18. עופר יהלום הגיב:

    אני שמח שיש הסכמה על כך שמדינת ישראל על כל מגרעותיה היתה דמוקרטית עד 67, וגם מדינות המערב מאז חיסול האימפריות באותה תקופה עצמה, למרות שהיתה בהן רק התקדמות לקראת דמוקטיה אמיתית, כמו בבריטניה שבה הורחבה זכות הבחירה לשכבות הנמוכות ובמקביל הוגדלה האוטונומיה של הקולוניות לפני מתן העצמאות.אבל לעומת זאת, במשטרי העריצות למיניהם אין ולא יכולה להיות שום התקדמות כזאת, עד שהם מתמוטטים ברעש גדול.

    אשר לעיראק – בלי קשר לשאלה מה כל אחד חושב על ההתקפה האמריקאית, גם אנשים שמתנגדים לדרך זו (כמוני) מודים שהמשטר שמתגבש שם עדיף על זה של סדאם, ולו מהסיבה שלעם העיראקי יש כיום את האפשרות לבחור את השליטים, כולל להחזיר את שלטון הבעת’ אם זה רצונם. וכן, עדיף שסדאם היה מסולק ע"י מורדים עיראקים, ולו מהסיבה ששום מרד כזה לא יכול להצליח אם אין לו תמיכה עממית אמיתית.

    ולידיעת כל אלה שמאמינים במיתוס של המשטרים הקומוניסטיים שבהם האזרחים כלואים ב"כלוב של זהב" – בברה"מ ובסין מתו מיליונים ב ר ע ב, הן ברעב מתוכנן ע"י השלטונות והן ברעב שפרץ עקב כשלון "תוכניות החומש" וה"זינוקים הגדולים קדימה" למיניהם. לא ידוע לי מה המצב בקובה, אבל נראה שהם לא שונים בהרבה.

    ואסיים בבדיחה (לא מקורית אבל רלווטית):
    מדוע עדיף מאו על סטאלין? – מכיוון ששניהם אומנם רצחו עשרות מיליונים, אבל לפחות כשמביעים ביקורת על מאו אף אחד לא קופץ ואומר "אבל אל תשכחו מי ניצח את הנאצים!".

  19. פרענסיס הגיב:

    העדר אכן נוהר לקדימה, למצער הם יאלצו לעשות זאת בלעדי. אני לא אמצא בארץ הקודש בשנה הקרובה. בכל מקרה, אם הייתי כנראה שדווקא המשופם היה מקבל את קולי למרות שברוורמן באמת מאוס עלי ושאר הגוורדיה אטרקטיבית כמו פסוריאזים. מצד שני מפלגה שבה יושבים אולמרט ופרס יחד כנראה שגבוהה במפלס הצביעות אפילו מיח"ד.

    ברכה באמת לא רצח עוללים, הוא סתם צבוע. וחד"ש הופכת לאט לאט אבל בטוח למפלגה לאומנית ערבית, טיבי היה הסנונית המבשרת את האביב ולא הנחליאלי שאינו מוכיח את הסתיו.

    אין מפלגת שמאל היום בישראל, החברים הנפלאים פה טובים בלכתוב מאמרים מלומדים בכתיב מלא על הרודנות-הציונית-פשיסטית-אימפריאליסטית-קולוניאליסטית-קפיטליסטית הם רק עד לא הסכימו בניהם על הסדר המדויק של תכונותיה התרומיות, ברגע שיסכימו הרי שמיד תקום מפלגת שמאל אמיתית שאפילו תצליח לבחור מתוכה נציג\ה למיעוט היהודי האשכנזי. אין ספק שמפלגה זו תזכה בכמות נכבדה של קולות בכמה שכונות בירושלים ואפילו תזכה לרב מוחלט בחלקים משמעותיים של כמה בניינים בחיפה(בעיקר באיזור האוניברסיטה) ואם לא אחוז החסימה הדכאני הרי שכדרכם היו מצליחים כמעט-להצליח להכניס נציג לכנסת.

    העדר יקירי (העניים, העייפים, המוחלשים והמדוכאים) הם הבוץ בו אמורים להתלכלך כדי להגיע לשלטון. כאן בגדה הטהורה לא נוגעים בבוץ, לא מתלכלכים ולא עושים פשרות.

  20. עפר ניימן הגיב:

    שלום פרענסיס

    מעניין להיווכח שאתה עדיין נהנה לחדד חידודים ולהטיף לאחרים.

    ח"כ ברכה, שמן הראוי להדיחו מהנהגת חד"ש בגלל כמה סיבות, איננו איש ימין, והוא לא רצח עוללים.

    אולי יתמקד העדר הישראלי, הנוהר ל"קדימה" וסביבתה וכותב באתר הגדה, באנשי ימין שכן רצחו עוללים ? למצער רצוי שיימנע מהצבעה בעבורם לפני שהוא מחלק ציונים.

  21. עפר – ליורם הגיב:

    אני לא בטוח שיש בחד"ש כיבוס של דמותו של רבין.

    תמיכה בממשלתו היא עניין של חישוב קר, מעשה פוליטי (שגוי אולי) לתכלית מסויימת. זה לא שונה מחתימה היפותטית על הסכם שלום עם אדם כמו חאפז אל-אסד ולחיצת ידו, שגם בהן צריך לתמוך, ושאין בהן כדי לטהר את האיש.

  22. דני -שאלה ליורם בר-חיים הגיב:

    אני חייב להבין אחת ולתמיד למה כל דיון שעוסק באיזושהי רעה חולה במדינה ערבית הופך על ידך במהירות הבזק לדיון על הרעות החולות שלנו?
    כאילו אין אפשרות לדון אף פעם בכלום מבלי מסקנה נחרצת אחת ויחידה – ישראל לא בסדר!

    סוריה היא רודנות? אז מה, הרי ישראל היא רודנות בעצמה…
    האיסלם פונדמנטליסטי מהווה סכנה לזכויות אדם
    (ראה הדיון על זכויות הומוסקסואלים בעתיד) –
    לא חשוב, הרי הישראלים מפירי זכויות אדם בעצמם…

    אמור לי, האם אי אפשר אף פעם לנהל דיון ענייני בנושא מהותי אחר?

  23. יורם בר-חיים לדני הגיב:

    הדיון הזה הוא בכלל לא על "רעה חולה במדינה ערבית", הדיון הזה (לפחות המאמר) הוא על יחסה של חד"ש לאירועים פוליטיים שבהם מובעת הזדהות עם מנהיגים לא דמוקרטים. השאלה איננה "אנחנו" מול "הם" (למרות שאתה מאד נהנה להגיד כמה "אנחנו דמוקרטים והם דיקטטורים") אלא מהי המשמעות של טהרנות כלפי אישים פוליטיים ערבים לצד טולרנטיות כלפי אישים פוליטיים ישראלים. בישראל יש לזה משמעות ברורה מאד לצערי.

  24. דני ליורם הגיב:

    אני מסכים שהגיוני לדון בבעיה באופן כוללני אבל המאמר עסק בסוריה בלבד.
    עיקר הבעיה שלי עם הגישה שלך מתבטאת בציטוט הבא "טהרנות כלפי אישים פוליטיים ערבים לצד טולרנטיות כלפי אישים פוליטיים ישראלים". זה בדיוק הענין, הטולרנטיות כלפי אישים פוליטיים ישראלים כלל לא קשורה למאמר.
    נראה שמבחינתך אמירת גינוי למשטר בסוריה היא באופן מיידי טולרנטיות כלפי המשטר בישראל, אחרת לא היית מעלה את העניין הזה.
    וכך אתה מונע כל דיון רציני בכל סוגיה מחוץ לגבולות ישראל כי הרי איך אפשר בכלל לגנות מישהו אם כאן יש אריק שרון ויצחק רבין?

    אגב, גם בגישה המוטעית שלך אתה עדיין מתפרץ לדלת פתוחה, שהרי אם לשפוט לפי התכנים המובעים כאן ע"י אנשי חד"ש הרי שהטולרנטיות תמיד הייתה עם הסורים והטהרנות תמיד כלפי ישראל.

  25. אור חורב הגיב:

    אוף, למה אין מספור לתגובות לצורך רפרנצות!:-(
    לדני ולרונן – "זו לא רודנות כי כולם יודעים על העוולות שנעשו לפלסטינים"; "כולם מודעים לרודנות לפשעי המלחמה ולרצח העם שמתרחש 30 דקות נסיעה מביתם" – אני מקווה שלפחות בדיעבד אתם יודעים כמה שקביעות אלה אינן נכונות. הרי בדיוק באתר זה מדובר רבות כל כך (ואפילו אחדות מהתגובות לעיל נוגעות בכך) על הטשטוש הממלכתי והתקשורתי של מעשי הממשלה והצבא בשטחים כמו גם אותה בנייה של חומות פסיכולוגיות משוכללות בינינו לבין הפלסטינים שנועדו להביא ליצירת תודעה ציבורית של טובים מול רעים תוך דה-לגיטימציה של העם השכן (וע"י כך לצמצם את המחאה נגד מעט האינפורמציה שמצליח לדלוף). אם כן זוהי רודנות. הסתרת מידע, יו נואו. כך שאפילו פעם בארבע שנים כשאנשים מגיעים לקלפי אין בידם מלוא המידע וכושר ההערכה באשר למה שמתחולל בצמרת שלטונם, למערכת היחסים שלה עם ההון ולדרך שבה אותה מערכת מכתיבה את הוראות-השעה במחסומים, בכפרים ובתאי המעצר.
    ומצד שני, דב חנין, בהרצאה אותה נשא במועדון אחווה בספטמבר, אמר כי ישראל אינה מדינה פשיסטית. שנאמר- אם היתה כן, הוא עצמו לא היה יכול לשאת את דבריו בחופשיות (וממילא לא הייתם יכולים לכתוב כאן ולהזדהות בשמכם). אך עובדה זו לא באה כמובן לגרוע מכך שבישראל קיימים כוחות פשיסטיים כבדי-משקל, הן בציבוריות והן בפרקטיקה הפוליטית, שמה שמרסן אותם הוא במידה רבה קיומה (השברירי אך עדיין משדר-כוח) של מערכת החוקים והמשפט המשקפת את ערכי היהדות האוניברסלית כפי שהם מגולמים באמנות מוסריות בינלאומיות כמו גם במגילת העצמאות של ישראל. על כך נאמר כבר רבות: מדינה מקוטבת – ולא רק כפי שזה מתבטא בכביש הצר בין קיסריה לאור-עקיבא, אלא, ביתר שאת, ביחסים בין ה’עם’ למנהיגיו ובין שני אלה לגוף השופט ולציוויים המוסריים שעליהם הוא אמון.
    לעופר יהלום – אני רק מבקש להזכיר לך שאחרי הכל, וחרף ההשוואות שכנראה משרתות את יריבי השינוי החברתי אך כבר מזמן (אני מקווה) לא עושות רושם על מבקרי הגדה השמאלית, ברוסיה ובסין לא הונהג קומוניזם אלא עיוות וסירוס של אותה אידיאולוגיה, בידי אנשים מאד אלימים שרוח האינטרנציונל היתה זרה להם.
    ומעל לכל, אני מביט די בשמחה בעובדה שבחד"ש ניטש כיום ויכוח חדש-ישן, שהוא לטעמי עקרוני ביותר, ומעבר להשפעת תוצאותיו על הרכב רשימת התנועה לכנסת, יקבע כמקווה את כיוונה האידיאולוגי לשנים ארוכות ויכריע אילו הם העקרונות החשובים ביותר לחבריה ותומכיה, האם אחדות ערבית-מול-ציונות או שמא אחדות מעמדית-מול-הון ואחוות עמים-מול-כיבוש. קיומו של הפולמוס הזה עוזר לרפא את תחושתי המרה (שדרך אתר זה התוודעתי לשותפים רבים לה) שהפתק שהטלתי לקלפי בבחירות האחרונות, מתוך תקווה לראות אלטרנטיבה בדמות חד"ש, הביא לי את איש הימין אחמד טיבי. ומנגד, מאחר שבשעת כתיבת שורות אלה כבר ידוע שמוחמד ברכה נבחר למקום הראשון ונציג מק"י עיסאם מח’ול הודח בהתמודדות על המקום השני, כבר לא נותר לי הרבה אלא להזדהות עם הכותב הפסימי "פרענסיס" ולהביע אכזבה מפורשת מכך שלא יהיה בארץ בעת הבחירות כדי להצביע למשופם (המרוקאי, לא הפלסטיני) – דבר שאני מתכוון לעשות בעצמי, גם אם בחריקת שיניים מסויימת.
    ולסיום, לידידי הירושלמי, עפר ניימן – רשימה מצויינת, ישר כוח.

  26. עופר יהלום הגיב:

    לאור חורב – בדבר אחד אנחנו מסכימים: רצוי שמערכת הגדה תתן מספור לתגובות מלבד שם המגיב, כך שיהיה קל יותר להתייחס לדברים קודמים ולהפנות את הקוראים למספר התגובה, ביחוד אם מצטרפים לדיון אחרי שאותו מגיב כבר כתב יותר מפעם אחת.

    לעניין המשטר בברה"מ ובסין, יש להבדיל בין שלושה סגוים עיקריים של תומכי שינוי חברתי שמאלי:
    1. מה שקרוי באנגלית קומוניסט עם C גדולה (אדם התומך בהנהגת משטר קומוניסטי).
    2. מה שקרוי קומוניסט עם C קטנה (כלומר תומך במפלגה בולשוויקית שכינו את עצמן קומוניסטיות). קבוצה זו היא קבוצת משנה של הראשונה.
    3. כל שאר אנשי השמאל.
    בכל המשטרים שכינו את עצמם קומוניסטיים חל, משום מה, אותו "עיוות", אולי מכיוון שהדרך היחידה להנהיג משטר קומוניסטי לפני שהקפיטליזם מיצה את עצמו נועד לכשלון, כלומר לפני שהמדינה שבה היתה המהפכה התעשייתית הראשונה בעולם (בריטניה) הפכה למדינה הענייה ביותר בעולם.
    אשר להשוואה בין מאו, סטאלין והיטלר, אני לא יודע מי היה נעלב מהשוואה כזאת.

  27. Yossi Landmann הגיב:

    There are some basic facts, which are being ignored by most of the readers: namely, that the Arabs are only thinking about themselves – they never protested about any evil done to Jews, or to blacks or else. They are the poor, they are the victims, the other are always the "bad" guys…

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים