הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות



קואליציית כוחות השמאל הפלסטינית "באדיל" (אלטרנטיבה) עוסקת כעת בגיבוש תוכנית כוללת למאבק בעוני ובאבטלה, כך אמר בראיון קאיס עבדול-קארים (אבו לילא), ממנהיגי החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין ומראשי רשימת "באדיל" המתמודדת בבחירות שיתקיימו בעוד מספר שבועות ברשות הפלסטינית. "באדיל" היא קואליציה שהוקמה על ידי שלושה כוחות שמאל: החזית הדמוקרטית, מפלגת העם הפלסטיני (לשעבר המפלגה הקומוניסטית הפלסטינית) והאיחוד הדמוקרטי הפלסטיני (פידא).

ש. מדוע החלטתם להקים כוח פוליטי שלישי, המתמודד מול שני הכוחות הגדולים: הפת"ח והחמאס?


ת. קיים רצון עז לשינוי בקרב הפלסטינים. משטר המפלגות והזרמים הקיים כעת אינו מסוגל לתת מענה לרצון זה ואינו מסוגל להתמודד בהצלחה עם התוקפנות הצבאית הישראלית הבלתי פוסקת. אנו זקוקים לכוח פוליטי היכול לתת מענה לצרכים אלה. כעת, הרשות אינה מסוגלת לתת מענה למשבר הקיים ואף מחריפה אותו. לכן יש לחזק את הזרם הפוליטי השלישי ולתת לנו את הכוח לחולל את השינויים הנחוצים כל כך. אנו יכולים לרכז כוחות וזרמים בעלי זיקה פוליטית הדדית הפועלים למען כך והדבקים בתוכנית להקמת מדינה פלסטינית עצמאית, מימוש זכות השיבה לפליטים וקידום רפורמות מן היסוד בתחומים הפוליטיים, הכלכליים, החברתיים וגם של מערכת החינוך. אנו רוצים לסלק את כל צורות השחיתות הציבורית, להקים מדינה פלסטינית דמוקרטית ולמצוא פתרון לאבטלה.


ש. נשמעו קולות הקוראים להקים מערך של כל החזיתות שהוקמו לקראת הבחירות והדוגלות בדמוקרטיה. "באדיל" מורכבת משלוש מפלגות ואישים עצמאיים. האם יש סיכוי לכך?


ת. נערכות שיחות להקמת מערך רחב של כוחות דמוקרטיים ושיחות אלה החלו לקראת הבחירות לנשיאות שנערכו בשנה שעברה. יש לנו כמה נקודות הסכמה המקובלות על כל הכוחות הדמוקרטים. אבל קיימים, כמובן, גם חילוקי דעות. אנו תקווה שדיאלוג יימשך. לדעתי יש לחתור לתוכנית פעולה פלסטינית לאומית מוסכמת ובמרכזה: חיזוק הדמוקרטיה בכל המוסדות הפלסטינים – כולל אש"ף. עיקר חילוקי הדעות הוא סביב אופן בחירת המועמדים לבחירות. יש הרוצים לבחור את המועמדים באמצעות המפלגות והתנועות השונות. אנו, בחזית הדמוקרטית, מציעים לקיים בחירות מקדימות בהן ישתתפו כל מועמדי הכוחות הדמוקרטיים וכל הפעילים. לא כולם הסכימו עם ההצעה… לצערי החברים בחזית העממית לשחרור פלסטין לא קיבלו את הצעתנו ואף מריצים רשימה משלהם. יתכן והם מעוניינים לבדוק את כוחם בבחירות הקרובות, בייחוד בגלל שהם לא לקחו חלק בבחירות לנשיאות. כך הקמנו את "באדיל" יחד עם מפלגת העם ואיחוד הדמוקרטי הפלסטיני ועם אישים עצמאיים. אני תקווה שנוכל להקים מערך כוחות רחב יותר. הדלת פתוחה בפני כוחות פוליטיים נוספים, אנו מעוניינים לקדם הקמתו של "כוח שלישי" שנחוץ כל כך במערכת הפוליטית הפלסטינית כדי לשים קץ לשחיתות וניכוס השלטון על ידי קבוצה אחת.


ש. האם חילוקי הדעות הקיימים בנוגע להקמת הרשימה המאוחדת לקראת הבחירות שמה קץ לניסיון לקדם את שיתוף הפעולה בין כוחות אלה?


ת. שיתוף הפעולה המרכזי בין הכוחות הוא במאבק נגד הכיבוש ומדיניותו התוקפנית. אנו מוכרחים לפעול ביחד כדי לנצח בקרב נגד גדר ההפרדה, כדי לסכל הקמתן של התנחלויות נוספות, נגד הניסיון לבודד את ירושלים מפרבריה הערביים. יש תחומים רבים בהם אנו משתפים פעולה להעמקת הדמוקרטיה, למען זכויות העובדים, למען זכות האזרחים לרמת חיים הוגנת ושירותי חינוך ובריאות ראויים. בדיוק כפי שאנו נאבקים במשותף למען זכויות הנשים והנוער.


ש. מהי עמדתה של החזית הדמוקרטית בעקבות הנסיגה הישראלית מעזה ופתיחת הגבול עם מצרים?


ת. כל המעורבות הישראלית שנרשמה בעת הדיונים על פתיחת מעבר הגבול ברפיח היא הוכחה לכך שהיא מעוניינת להמשיך בכיבוש באמצעים אחרים. למרות הנסיגה ופירוק ההתנחלויות, ישראל מעוניינת להמשיך ולשלוט ברצועת עזה – כולל שליטה על הכלכלה ועל תנועת תושביה. פירוק ארגוני ההתנגדות מנשקם איננו הפתרון למצב שנוצר בעזה בשבועות האחרונים. כל אחד יודע שההתנגדות תמשך כל עוד הכיבוש נמשך, בעזה או בגדה המערבית. מה שנחוץ כעת הוא לפרוק מנשקן את כל הקבוצות העושות שימוש בנשק זה כדי לקדם פעילויות בלתי-חוקיות, להשליט אנרכיה ולגרום לאי-סדר ציבורי מתמיד. זו איננה רק שאלה של שמירת ביטחון האזרחים, זו גם שעת מבחן לרשות הפלסטינית – האם היא מסוגלת לקבל לגיטימציה ציבורית לקראת הבחירות. אנו מקווים שניתן יהיה להשיג לגיטימציה זו באמצעות הקמת קואליציה לאומית רחבה, על בסיס תוצאות הבחירות למועצה המחוקקת. הסכמה לאומית זו נחוצה עד מאוד כדי לאחד את השורות, למנוע את האנרכיה ולהיאבק בחוסר הביטחון הגובר באזורים שבשליטה פלסטינית.


ש. מה אתם מתכוונים לעשות במסגרת המועצה המחוקקת לאחר הבחירות?


ת. בראש סדר העדיפויות של "באדיל" בפעילות הפרלמנטרית: לנסות ולפתור את בעיותיהם היומיות של עמנו, בייחוד העוני הגובר והאבטלה החמורה. נציע תוכניות עבודה מציאותיות שבאמצעותן ניתן יהיה לצמצם את ממדי העוני והאבטלה ולתת מענה לצורכי העם. אנו דורשים להפסיק עם האנרכיה ולשים קץ לבזבוז משאבי הציבור ולמשאבים הלאומיים. יש לתת את הדעת על רמת השירותים לה האזרחים זכאים. אין ספק שיש לחזק את שירותי הבריאות ואת מערכת החינוך ולשקם את התשתיות. הנושא השני העומד על סדר היום שלנו הוא לשים קץ לשחיתות. שחיתות הקיימת בכל המוסדות הפלסטינים. יש לקדם את האנשים הטובים ביותר ללא קשר להשתייכותם הפוליטית. יש לקדם את שוויון ההזדמנויות ולמצוא את האנשים הנכונים לתפקידים השונים. הנושא השלישי הוא קידומה של המערכת הפוליטית הפלסטינית על ידי שמירת הפלורליזם וחיזוקו של השלטון שחייב לקחת אחריות לביצוע החלטותיה של המועצה המחוקקת. אנו דורשים להקים ממשלת אחדות לאומית, בה כולם יהיו שותפים לקביעת סדר היום הציבורי. אנו בטוחים שמימושן של הצעות אלה יכול לתרום תרומה משמעותית לאכיפת החוקים ומניעת חוסר הביטחון באמצעות מערכת משפטית עצמאית. אנו גם נדרוש רפורמה בכוחות הביטחון על מנת שכוחות אלה יהיו אחראים לביטחון האזרחים ולהגנה על זכויותיהם.

תגובות
נושאים: מאמרים

6 תגובות

  1. דן תמיר הגיב:

    רצוי להכדיש תסומת לב מינימלית לקטיבת שמותיהם של ענשים בצורה הנחונה:

    קיס עבד אלכרים
    רשיד הלאל
    "בדיל"

  2. יורם בר-חיים הגיב:

    עוד תיקוני שמות :
    פתח זה לא ראשי תיבות אלא היפוך של ראשי התיבות ח-ת-פ – חרכת אלתחריר-אלוטני אלפלסטיני.
    חמאס זה (התלהבות וגם) ראשי תיבות של חרכת אלמקאומה אלאסלאמיה.

    אם כותבים פת"ח כראשי תיבות (לדעתי זו טעות) אז על אחת כמה וכמה צריך לכתוב חמא"ס כראשי תיבות.

    והערה נוספת – הרשימה המשותפת של החזית המוקרטית, פיד"א ומפלגת העם אינה כוח שלישי אלא רביעי

  3. יוסי ברטל הגיב:

    חבל שלא שאלו את המרואיין יותר על הכוחות האחרים בשמאל הפלסטיני, כלומר אלמובדרה של מוסטפה ברגותי ורשימת אבו עלי מוסטפה של החזית העממית.
    קצת מוזר שמתמודד מדבר על החמאס והפתח ולא על המתחרים העיקריים שלו בקרב על הקולות בתוך השמאל הפלסטיני.

    שווה אולי גם לפרסם ראיון עם איש חזית עממית לקראת הבחירות ואולי גם עם מישהו מאלמובדרה (בתקווה שיש יש שם מישהו חוץ מהמנהיג הבלעדי ברגותי).

  4. דן תמיר הגיב:

    אלמבאדרה ("היוזמה")
    אבו עלי מצטפא

  5. אורי ביתן הגיב:

    בבחירות האלה – לפי החוק לכל רשימה יש אשה באחד משלושת המקומות הראשונים, עוד אחת באחד מארבעת המקומות הבאים, ובעוד אחת בכל חמישיה נוספת.

    מטעם "בדיל" רצה חנאן עשראוי. מטעם אלמבאדרה רשא אלשוא. יב"ח יזכיר לנו מי רצה מטעם החזית-העממית.

    ואצל הפלסטינים של 48′?

  6. דן תמיר הגיב:

    אצל הפלסטינים של 48 ציפי לבני במקום השני ב"קדימה", זהבה גלאון במרצ, נדיה חילו ושלי יחימוביץ’ בעבודה ולימור אי שם בליכוד…

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים