אלפים הפגינו בסוף השבוע עם פתיחת דיוני הפורום החברתי העולמי בבמאקו, בירת מאלי. השנה הפורום החברתי העולמי, שבמשך שנים התכנס בעיר הברזילאית פורטו אלגרה, התפצל לשלושה מוקדים: קראקס (בירת ונצואלה); קראצ’י (פקיסטאן) ובמאקו. קיומם של שלושה פורומים בשלושת היבשות: אמריקה הלטינית, אסיה ואפריקה; מחויבת המציאות על מנת לאפשר השתתפותם של מספר רב ככל האפשר של פעילים הנאבקים בגלובליזציה הקפיטליסטית. הפורום המסקרן ביותר הוא זה המתקיים בימים אלה במאלי ולכן ערכנו ראיון עם אחת מהפעילות המרכזיות של הפורום באפריקה: בארי אמינאטה טורה, העומדת בראש מטה הפעולה האפריקאי לביטול החוב החיצוני ולמען הפיתוח.
ש. מדוע החלטתם לקיים את הפורום החברתי העולמי דווקא במאלי?
ת. הכוונה היא ברורה, אנו רוצים ליצור אהדה מקומית כלפי התנועות החברתיות הנאבקות בגלובליזציה בכל אפריקה ובייחוד במאלי. לצערי, באפריקה המערבית התנועות החברתיות הן חלשות יחסית. זאת, בניגוד לאפריקה הדרומית או לאמריקה הלטינית. הפורום החברתי העולמי מעניק לנו מסגרת שונה למה שרגילים ארגונים לא-ממשלתיים. כאן אנו נפגשים כדי לשנות את החברה מן היסוד. אני פעילה בארגון שבין היתר עוסק בקידום פרויקטים קטנים להעצמת נשים. אבל כאשר אנו מתבוננות במנגנונים האדירים הפועלים על מנת לנשל את הנשים האפריקאיות מחלקן בעושר הקיים, אנו שואלות את עצמנו אם כל הפעילות הענפה שלנו היא יעילה. אנו מעניקות סיוע ממשי לנשים רבות, אבל כל הסיוע שאנו מעניקות אינו מהווה תחליף לפיתוח הבר-קיימא. ומדוע אין אנו מצליחים לחלץ את החברה ואת הנשים ממצבם הקשה? בעיקר בגלל החוב החיצוני של מדינות אפריקה. ולכן עלינו להעמיד את העשייה שלנו בדרגה עליונה יותר. לא צריך להסתפק במתן סיוע לנשים, יש לדרוש את ביטולו של החוב.
ש. האם יש תרומה אפריקאית ייחודית לדיוני הפורום החברתי העולמי?
ת. במדינות הצפון כל אחד רשאי להגיד מה שהוא רוצה על אפריקה ועתידה. אבל רק אלה החיים על אדמת אפריקה יכולים לתת פתרון אמיתי לבעיותיה. אפריקה איננה יבשת ענייה. היא ענייה בגלל המדיניות שהממשלות נוקטות בעקבות הלחצים של מדינות הצפון. לכן, חשוב מאוד להשמיע את קולנו דווקא כאן בבמאקו, באפריקה. אנו יכולים לתרום תרומה ממשית לתנועה נגד הגלובליזציה על ידי קידום המאבקים ברמת השטח, ברמה המקומית. אפריקנים מעטים הגיעו לפורומים שנערכו במשך השנים בפורטו אלגרה וזאת בגלל שעלות כרטיסי הטיסה היא גבוהה במיוחד. אבל קיומו של הפורום באפריקה משנה לגמרי את נגישות הדיונים נגד הגלובליזציה עבור אלפי פעילות ופעילים מקומיים. כאשר התחלנו את הישיבות בחודש מאי האחרון לצורך ארגון הפורום במאלי, השתתפו נציגי 40 תנועות חברתיות מקומיות. אבל היום יש בפורום פעילים ונציגים מ-300 ארגונים מרחבי אפריקה. אפילו ראשי מדינות, כגון שליטי מאלי, החלו להתעניין בדיונים, בעמדות השונות ובתוכן הסדנאות…
ש. … סדנאות שבהן יש מקום מיוחד לנשים, מדוע?
ת. רוב רובן של הנשים האפריקאיות אינן יודעות קרוא וכתוב. הנשים הן הקורבנות האמיתיים של המדיניות הניאו-ליברלית שהממשלות משליטות על האזרחים האפריקאים. לנשים אין מה להפסיד… למרות שהנשים מהוות את רוב העובדים במגזר הבלתי-פורמלי; וחרף העובדה שנשים רבות נאבקות למען זכויותיהן. רצינו להפוך את דיוני הפורום החברתי העולמי לבי"ס לחינוך עממי. אנו תקווה שהנשים שישתתפו בסדנאות ובדיונים השונים ירכשו ידע רחב יותר על העולם ועל סתירותיו. כאמור, רוב הנשים הן עניות ולכן הכרחי שאותן נשים יגבשו השקפת עולם כוללת ושיצטרפו באופן המוני לתנועות החברתיות. אנו ידועות עד כמה קשה להרחיב את שורות התנועות החברתיות על ידי גיוס נשים רבות ככל האפשר. זהו האתגר ואין לי ספק שנעמוד בזה.
מעטות הן הרשימות המתפרסמות באתר העוסקות באפריקה ובעיותיה. אנא תפרסמו עוד רשימות על אפריקה והשכלות הגלובליזציה על אפריקה ותושביה העניים.