הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-4 בפברואר, 2006 8 תגובות

חנא עמירה הוא נציגה של מפלגת העם הפלסטיני (לשעבר המפלגה הקומוניסטית) בוועד הפעול של אש"ף ואחד ממנהיגיה. שוחחנו בירושלים עם אמירה לאחר פרסום תוצאות הבחירות שנערכו בשבוע שעבר בשטחים הפלסטינים. זאת, על מנת לבחון את השלכות ניצחון החמאס.

ש. מהן מסקנותיהם של מפלגת העם ושל השמאל הפלסטיני מן הבחירות?


ת. השטחים הפלסטינים במבוי סתום בכל המישורים: הכלכלי, החברתי, הפוליטי ואף במו"מ לשלום. הפלסטינים רצו לפרוץ את המבוי הסתום באמצעות בחירה בחמאס. ניצחון החמאס הוא ביטוי לרצון הפלסטינים לשינוי בכל המישורים וגם אות לכך שהפלסטינים אינם מוכנים להשלים עם התכתיבים הישראלים והאמריקאים. זו דחייה כפולה – הפלסטינים דוחים את התכתיבים אבל גם דוחים את הנהגת הרשות הפלסטינית ובייחוד את הפת"ח. אנו סבורים שיש לכבד את ההכרעה הדמוקרטית של העם. יחד עם זאת, על החמאס להתמודד עם המצב שנוצר, והיא לא תוכל לשלוט אם התנועה תתמיד ברצונה לממש את מצעה. כדי לשלוט יש, קודם כל, לשנות מן היסוד את המצע.


ש. כאמור, תוצאות הבחירות היו ביטוי למחאת הפלסטינים נגד הפת"ח, אבל מדוע גם השמאל ניזוק מהצבעת המחאה?


ת. מפלגות השמאל בכל העולם הערבי אינן ניצבות עתה במרכז הפולמוס הציבורי. יש סיבות רבות לכך, מנפילת החומה בברלין ועד לדיכוי ממנה סבל וסובל השמאל בכל העולם הערבי. בפלסטין, השמאל אינו מייצג עתה אלטרנטיבה לשלטון ומשקלו אינו רב. אנו חייבים לערוך חשבון נפש בעקבות תוצאות הבחירות ומה תפקיד השמאל. אנו צריכים לנתח את המציאות ולא להסתפק בהבעת עמדות שטחיות. יש לערוך את חשבון הנפש במהרה כדי לתת מענה למספר שאלות חשובות. הוועד המרכזי של המפלגה עומד להתכנס בקרוב כדי לנסות ולהתמודד עם שאלות אלה. יש לתת מענה פוליטי ברור לאתגרים החדשים. החמאס הודיעה כי היא מעוניינת בהקמת ממשלת אחדות לאומית בהשתתפות הפת"ח. מחובתנו להציב מספר תנאים לממשלה זו. למשל, שיש להכיר במצע הפוליטי של אש"ף. כפי שיש לכבד את כל ההתחייבויות שהרשות הפלסטינית קיבלה על עצמה. במישור הפנים-פלסטיני, יש לדרוש כיבוד זכויות הפרט ותוכנית פוליטית בעלת תוכן חברתי. אם החמאס באמת רוצה בממשלת אחדות לאומית היא צריכה לשנות רבות בעמדותיה ואת מצעה. החמאס חייבת להשיב, עוד בטרם קמה ממשלה כזו, למספר רב של שאלות ולהבהיר מהן כוונותיה. ללא מענה ברור לדרישות אלה לא יהיה מו"מ להקמת ממשלת אחדות לאומית. לעת עתה, לא ברור לאן החמאס צועדת. השאלה הנשאלת היא האם החמאס רוצה או מסוגלת לשנות את עמדותיה?


ש. מה יהיה עתידו של אש"ף, האם ניתן יהיה לשלב בתוכו את החמאס?


ת. להבדיל מהרשות, אש"ף אינו מוסד ממלכתי, אש"ף הוא גוף פוליטי. קיומו של אש"ף מבוסס על תוכנית מינימום וייצוג של כל הארגונים והמפלגות הפלסטינים המסכימים עם מצע זה. הייצוג באש"ף הוא של ארגונים, ללא קשר למשקלם האלקטוראלי. במסגרת אש"ף התאגדו 13 מפלגות ותנועות ואם החמאס רוצה להיכנס לאש"ף יש לקיים דיון פתוח וגלוי על עמדות התנועה ואם היא מקבלת את המצע המקובל על כל מרכיביו. במידה והמחאס תתמיד בעמדותיה אין לה מקום באש"ף.


ש. מדוע לא הצגתם בבחירות רשימה מאוחדת של השמאל? מדוע החזית העממית לשחרור פלסטין לא לקחה חלק ברשימת "באדיל" (אלטרנטיבה), בה השתתפו שלוש מפלגות שמאל – כולל מפלגת העם?


ת. החזית העממית היא ארגון של השמאל הרדיקלי. עמדות מסוימות של החזית העממית דומות לעמדות החמאס. בעמדותיה החברתיות, החזית העממית דומה לנו. אבל לקראת הבחירות שנערכו באחרונה, החזית העממית סירבה להצטרף למערך כוחות השמאל והחליטה לרוץ לבדה. אין ספק שאילו החזית העממית היתה מצטרפת לרשימת השמאל המאוחד היינו זוכים במושבים נוספים בפרלמנט הפלסטיני. הפירוד בין כוחות השמאל גרם לכך שתוצאות הבחירות לא היו טובות עבורנו. השמאל הפלסטיני שילם את המחיר של מחדלי הפת"ח – וזאת כי נתפסנו כבני הברית הקרובים של התנועה השלטת.


ש. מה תהיה עמדתכם כלפי מחמוד עבאס?


ת. במצב שנוצר, מחמוד עבאס יעמוד במרכז האופוזיציה לחמאס. על פי החוקה הפלסטינית, כדי לאשר חוק חדש יש להעביר את הצעת החוק בשלוש קריאות. לנשיא שמורה הסמכות לגנוז כל הצעת חוק בין הקריאה השנייה לשלישית – הקריאה הסופית. אם הפרלמנט יתמיד ברצונו לחוקק את החוק שהנשיא סירב לאשרו, יש לגייס רוב של שני שלישים מחברי הפרלמנט. אין כעת לחמאס שני שלישים מחברי הפרלמנט. זהו תפקידם החשוב של הנשיא והאופוזיציה החדשה. עוד נקודת מחלוקת, על פי החוקה הפלסטינית כוחות הביטחון הם תחת פיקודו של הנשיא, פרט למשטרה. המצע של החמאס גורס המשך המאבק המזויין נגד ישראל ושולל כל אפשרות למו"מ עמה. איך הרשות הפלסטינית, שצריכה לדאוג לשלומם ורווחתם של מיליוני פלסטינים, אמורה לפעול בהתאם למצע זה? איך תנהג החמאס כמפלגת שלטון? מול אתגרי העתיד, אנו סבורים שיש להדק את הקשרים עם הנשיא מחמוד עבאס.

תגובות
נושאים: מאמרים

8 תגובות

  1. תוהה הגיב:

    למה ראיון חשוב (ומעניין) שכזה צריך להגיע אלינו בעברית רק אחרי שעיתונאי באה לכאן מצרפת, קיים את את הכתבה, שלח אותה לעריכה בפריז, ורק בסיבוב אדיר חזרה אלינו מתורגמת לעברית?

    האם אין לנו משאבים לקיים ראיונות בעצמו?

    … נסיעה לרמאללה עולה 5 ש"ח מירושלים, עוד 40 מת"א. תוסיפו שתי כוסות קפה ושש סיגריות, זה עדיין לא יוצא יותר מ-70 ש"ח.

  2. יורם בר-חיים הגיב:

    רק כדי להבהיר, "הרשימה המשותפת של השמאל" זכתה בשני מושבים, החזית העממית לבדה זכתה בשלושה, כך שלא ברור מי סירב להצטרף למי…

    בבחירות לנשיאות ובבחירות המקומיות, המקומיות, אגב, החזית העממית רצו ביחד עם מוצטפא ברגות’י כדי ליצור גוש שמאלי שיהווה אלטרנטיבה גם לפתח וגם לחמאס, הדמוקרטית ומפלגת העם סירבו אז להצטרף לגוש הזה והעדיפו לרוץ כל אחת לבדה, זה לא נותן להם הרבה מקום להתלונן על החזית העממית.

    ואם צודק המרואיין בטענתו שהדמוקרטית ומפלגת העם שילמו על כך שנתפסו כשותפים למחדלי הפתח, אז לא ברור למה החזית העממית היתה צריכה להצטרף לסירה הזו, שכן היא המתנגדת העקבית ביותר למדיניות של פתח בכל התחומים.

    אבל אין ספק שהשמאל כולו השיג תוצאות גרועות בבחירות האלו, יש לזה הרבה סיבות, אבל בשורה התחתונה זה חבל…

  3. יורם בר-חיים למגיב "ליורם" הגיב:

    מה ? לא הבנתי מה אתה רוצה מחיי…

    קודם, כל, מה הקשר בין הראיון והתגובה שלי ליחסיך עם אתר מחסום ?

    שנית, למה אני אחראי למה שבינך לבין מחסום ?

    אני לא תומך בתג’מע ומתווכח עם עמדות התג’מע ואף אחד שם לא צינזר אותי. ואין לי מושג מי אתה ולמה צינזרו אותך (או למה פירסמו כאן את התגובה התמוהה שלך שלא קשורה לכלום).

  4. ליורם הגיב:

    זה לא בדיוק מה שכתבת במקום אחר. אותו מקום סופר דמוקרטי שצנזר אותי פעם אחר פעם ושם מחסום לכל פה שלא תומך בבל"ד.
    תהיה כנה יורם ותגיד,האם התגובה לה הגבת שם כללה דברי הסתה,דיבה,סגנון החורג מן הטעם הטוב? אז למה הם מצנזרים אותי שם יורם?למה?

    למה כאן בחד"ש מדברים על שמאל פלסטיני ועל אפשרות קיימת של איחוד,ושם מדברים על מדינת כל אזרחיה אך מתנהגים כמו בדיקטטורות חשוכות?

  5. יוסי ברטל הגיב:

    אני באמת רוצה לשאול למה הדוברים היחידים מהשמאל הפלסטיני שתורגמו פה בעבר היו מרשימת "בדיל" ולא מאנשי החזית או ברגותי.

    אני יודע שהגדה היא יצירת ידיה של מק"י אבל אני חושב שבאמת יהיה מעניין להביא לקורא עוד כמה דעות ממפלגות אולי טיפה יותר משמעותיות ממפלגת העם שתמיד הייתה פריט שולי למדי בתנועה לשחרור לאומי.

  6. אלכס קון הגיב:

    יוסי בנוגע לתקופת הבחירות האחרונה אתה צודק אבל לפני כשנה התפרסמו בגדה השמאלית שתי ראיונות עם מצטפא ברגותי.

    — קישור —

    — קישור —

  7. גדעון הגיב:

    מפלגת העם הפלסטינית בחרה להצטרף לממשלת אבו מאזן ומושחתי טוניס. היא שילמה על כך מחיר כבד.

    מי שקורא את מאמריו של מנהיגה השר ג’אסן כטיב באתר JMCC ובאתר BITTERLEMONS
    רואה שהמפלגה (כמו יתר הממשלה הפלס’) לא השיגה לעם הפלסטיני ולמעמד הפועלים שום תוצאות ממשיות.

    הסיבה העיקרית כמובן היא עקשנותה של הממשלה הישראלית שלא לנהל כלל מו"מ עם הפלסטינים בתירוץ ש"אין פרטנר".
    גם בוש יישר עמדה עם שרון. השאלה היא מה הייתה צריכה מפלגת העם לעשות? את ההחלטה הם צריכים לעשות.

  8. מרים ג’ונס / מר ברטל הגיב:

    אינני מכירה את מר ברטל, אבל על פי התגובה שלו אני יכולה להסיק שמדובר על בחור צעיר ושאין לו ידע רב על הסכסוך ישראלי-פלסטיני. הייתי מציע למר ברטל ללמוד דבר אחד או שניים על תולדות הקומוניסטים בארץ (ישראלים ופלסטינים) וכעת יש לו הזדמנות מצויינת – לקרוא את ספרו של לאון זהבי: יחד ולחוד.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים