הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-11 באפריל, 2006 4 תגובות

לכרבע ממשפחות הקשישים בישראל (מעל גיל 65) הכנסה נמוכה מקו-העוני וחלק ניכר מאותם קשישים נמצאים רחוק מאוד מתחת לקו העוני. בין הארצות המפותחות רק ארה"ב עולה עלינו בעוני בקרב קשישים. בכל ארצות אירופה עוני הקשישים קטן מ-10%, ולעתים אף קטן מ-5%, וזאת בהשפעת ביטוח החובה לפנסיה. רק בבריטניה עוני הקשישים עולה על 10% והסיבה לכך: קצבת זקנה נמוכה מאוד. במסגרת רפורמה המוצעת באנגליה ע"י ועדת טרנר תעלה קצבת הזקנה באופן משמעותי, וחלק גדול מהקשישים יהיו בעקבות כך מעל לקו העוני.

עוני הקשישים בישראל חמור יותר כאשר בוחנים את ההתפתחויות שחלו בעשור האחרון: שיעור העוני גדל ב-7%; זהו שיא בעולם המפותח. בארה"ב גדל העוני בקרב קשישים בכ-4% ובכל יתר הארצות המפותחות שיעור העוני בקרב הקשישים לרוב הצטמצם ולעתים גדל בשיעור נמוך מאוד.


להלן כמה אמצעים שיש לנקוט כדי להקטין את העוני בקרב קשישים:


בטווח הקצר:



  • החזרת הגזל מקצבת הזקנה שהוקטנה ב-1.5%.
  • חזרה לשיטת העדכון של הקצבה והצמדתה לשכר הממוצע במשק (ולא למדד המחירים לצרכן). כמו כן, יש להשיב את הכספים מאי-עדכון הקצבה בשנתיים האחרונות.
  • החזרת קצבת "השלמת הכנסה" לערכה המקורי.
  • חיוב הביטוח הלאומי לכסות את כל הוצאות הסיעוד של הקשישים הסיעודיים מקבלי השלמת הכנסה – במוסדות או באמצעות מטפלת במשרה מלאה בבית.
  • רכישת "ביטוח-משלים" בקופות החולים עבור הקשישים מקבלי השלמת הכנסה.

בטווח הבינוני:



  • הגדלה הדרגתית של קצבת הזקנה הבסיסית עד לרבע מהשכר הממוצע.
  • הקצבה תמוסה באמצעות החלת דו"ח אישי על כל האזרחים למס הכנסה.
  • הביטוח הלאומי ירחיב את ענף הסיעוד ויכלול גם כיסוי מלא לשהות במוסד סיעודי ברמה בינונית ("משען" לדוגמא) או למימון מטפלת צמודה בבית. הטבה זו תינתן על פי מבחן הכנסה לקשיש בלבד (ולמשפחתו), התקרה לקבלת ההטבה יהיה השכר הממוצע במשק. דמי הביטוח לענף הסיעוד יוגדלו בהתאם.
  • כל קשיש יקבל ביטוח משלים בקופת החולים שלו, המימון ייעשה על ידי הגדלת מס הבריאות. המשמעות: צירוף "המשלים" לסל הבסיסי.
  • מקבלי השלמת הכנסה לא ישלמו מיסים סוציאליים (דמי ביטוח לאומי ומס בריאות).

בטווח הארוך:



  • חקיקת חוק ביטוח חובה לפנסיה המכסה שכר/הכנסה עד פעמיים השכר הממוצע – ביטוח שיכול על כל העובדים ויבוצע בהדרגה תוך 10 שנים.
  • עובדים מעל גיל 50 יוכלו לרכוש זכויות פנסיה בתשלום חד-פעמי מתאים, בעיקר על יד העברה מקופות הגמל.
  • מתן הנחה במיסים סוציאליים לבעלי הכנסה של כ-150% מקו העוני.

על פי ההערכה ומתוך נקודת הנחה שכל הצעדים מוצעים אכן יבוצעו, מספר הקשישים העניים יקטן בלפחות חצי במהלך העשור הקרוב. יש לקוות שלא נראה קשישים מחפשים מזון בפחי האשפה או ממלאים בהמוניהם את בתי-התמחוי. חברה נמדדת על פי יחסה לזקניה. רק אז תוכל ישראל לעמוד במבחן.

תגובות
נושאים: מאמרים

4 תגובות

  1. מרים ג’ונס / מצב הקשישות הגיב:

    מצבם של הקשישים קשה, אך יש לי התחושה שמצבן של הקשישות קשה הרבה יותר. בייחוד קשישות בודדות שעבדו כל החיים במשק ביתן. האם קיימים מחקרים העוסקים במצב קשישות בישראל? או ששוב לא חוקרים את מצבן (הקשה!) של הנשים?

  2. יוסי ונטורה / הסתדרות הגמלאים הגיב:

    הסתדרות הגמלאים שבהסתדרות הכללית "החדשה" אמורה הייתה לקדם תכנית כפי שהוצגה כאן על ידי מר פלג. איפה הסתדרות הגמלאים? או שהיא עסוקה בלקדם את היו"ר שלה: גדעון בן-ישראל, מי שרצה להיות (שוב, בפעם השביעית) בכנסת?

  3. קשיש בהתהוות / אליה וקוץ בה הגיב:

    בהצעות לטווח הבינוני יש סעיף שמתחיל יפה אבל מתקלקל בסוף. ההתחלה דווקא יפה: "הביטוח הלאומי ירחיב את הסיעוד ויכלול כיסוי מלא לשהות במוסד סיעודי או למימון מטפלת בבית."
    ההמשך מתקלקל: "הטבה זו תינתן על פי מבחן הכנסה לקשיש בלבד (ולמשפחתו)." פירוש הדבר הוא שהזכות הזאת איננה אוניברסלית, כלומר הקשיש תלוי ביכולתם וברצונם הטוב של בני משפחתו.
    מתי יחדלו כבר מההרגל הנפסד הזה של מבחני הכנסה (המעניקים יתרון לערמומי, למניפולטור, לעבריין). יש להעניק זכות שווה גם לקשיש העשיר, שבוודאי לא ישתמש בה, ןלחסוך מכולנו את מבחני ההכנסה היקרים (לחברה) והמעליבים (לנזקק).

  4. מיקו הגיב:

    אני מסכים, ההסתדרות פישלה בגדול, איך אני אמור למצוא מטפלת לאבי הקשיש? זה הון!
    זאת הבעיה, משלמים ומשלמים מיסים, אבל לא מקבלים תמורה

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים