יוסי שריד קרא את ספרו של עמוס אילון "רקוויאם גרמני" – קורות יהודי גרמניה עד עליית הנאצים לשלטון – ויצא מזועזע ונדהם מתמיכתה של מרבית האליטה האינטלקטואלית של יהודי גרמניה, סופרים, עיתונאים, פוליטיקאים, אנשי אקדמיה, ציירים ומוסיקאים, ביוזמת המלחמה של ממשלת גרמניה במלחמת העולם הראשונה. הוא כתב על כך מאמר "שכול וכישלון" ("הארץ" 2 במאי). "מעביר צמרמורת" קובע בצדק שריד ושואל: "איך נסחפו אנשי רוח ברוח המיליטריזם הלאומני שנשבה בגבה של המלחמה האווילית ביותר בתולדות הזמן החדש"? גם אני קראתי את "רקוויאם גרמני", ספר מומלץ לכל בר דעת, ושותף לשריד בפליאה-תדהמה מכמות הרהב הלאומני ושמחת המלחמה שעלו מכתביהם של מנהיגי יהדות גרמניה לכל זרמיהם, ציונים ואנטי ציונים, חילונים ודתיים, שנסחפו כשיכורים לתוך מלכודת הפטריוטיזם הגרמני המעוות, עד לא ידע. היו גם כאלה שעמדו מול ההתלהמות המלחמתית ולא נשטפו לתוך המערבולת הלאומנית, צדיקים כמו רוזה לוקסמבורג או אלברט אינשטיין.
"רקוויאם גרמני הוא כתב-אזהרה אוניברסלי מפני מקסמי המלחמה הנואלת ותעתועי מחרחריה. הוא תמרור אדום או שחור או חום או ירוק או כחול לבן מפני סער הרגשות ופרץ האדרנלין כל אימת שיוצאים למלחמה בשם השלום שאת שמו נושאים לשווא", כותב שריד, והוא צודק.
יש בדברי שריד יותר מרמז לעבר ישראל, שגם כאן רבים מאנשי הרוח והאקדמיה לא עמדו בפרץ ותמכו במלחמת השווא והשולל בלבנון, "שלום הגליל" במכבסת המלים הצבאית, ותומכים עד היום במדיניות המושחתת והמשחיתה של הכיבוש והפרת זכויות האדם בשטחים הכבושים.
שריד רואה עצמו כמי שלא נימנה עם אלה שהתפתו למקסמי המלחמה. הוא הרי היה בין מתנגדי מלחמת לבנון וגם על הכיבוש כתב לא אחת ביקורות נוקבות.
אבל, ויש כאן אבל גדול, שריד דילג על סוג נוסף של אנשי רוח ופוליטיקה, שגם עליהם מדבר ומהם מזהיר הספר "רקוויאם גרמני". אנשים כמו ולטר רתנאו. יהודי גרמני בעל אישיות מרתקת, תעשיין, עיתונאי, פילוסוף, אמן, מוסיקאי ופוליטיקאי, איש אשכולות, כמעט כמו יוסי שריד. לאחר מלחמת העולם הראשונה, בשנותיה הראשונות של רפובליקת וימאר, הוא כיהן כשר החוץ ונרצח ב-1922 על ידי לאומנים מהימין הקיצוני. רתנאו התנגד למלחמת העולם הראשונה. הוא חשב שגרמניה עושה טעות נוראה. אולם לאחר שהמלחמה פרצה הוא התנדב לצבא, קיבל דרגת קצונה גבוהה, ופעל רבות למען חוסנה הכלכלי והצבאי של גרמניה. זהו סוג האנשים אליהם משתייך גם יוסי שריד, שהתנגד למלחמת לבנון אולם בעיצומה של המלחמה התנדב אליה ושירת בה, והוסיף חטא על פשע בהתנגדותו לאותם אזרחים שהסיקו את המסקנה הנכונה וסירבו לקחת בה חלק.
שריד, במושגי מלחמת העולם הראשונה, נאבק באינשטיינים וברוזה לוקסמבורגים של מלחמת לבנון ומלחמת השטחים, אלה שסירבו ומסרבים להיות בשר התותחים בשירות "כנופיית פוליטיקאים וגנרלים" בלשונו השנונה והמדויקת של שריד.
סכנתם של אנשים כרתנאו ושריד, שדקלרטיבית מתנגדים למלחמה ולמעשה משתתפים בה, גדולה מהתומכים הישירים, משום שהם העורף התומך של מחרחרי המלחמה, שמסייעים למיסמוס תנועת ההתנגדות ולהתמשכות המלחמה ושפך הדם הנורא.
רעד קל עם שחרור הטיל
מתנגדי המלחמה והכיבוש זוכרים היטב את דברי דן חלוץ, שעה שכיהן כמפקד חיל האוויר, כי כל שהוא חש עם שחרור טיל מכלי טיס שעלול להרוג אזרחים חפים מפשע הוא רעד קל במטוס ("מכה קלה באווירון").
זו היתה דרכו של חלוץ לגונן על פשעי המלחמה שביצע חיל האוויר. אנחנו חשבנו שהצהרה זו פוסלת אותו לתפקיד רמטכ"ל, אבל ראש הממשלה הקודם שרון וממשלתו סברו אחרת וקידמו אותו לתפקיד הרמטכ"ל. גם בג"ץ, שדחה עתירה של "יש גבול" שביקשה למנוע את מינויו לרמטכ"ל, סבר שהמינוי ראוי ונתן לו את ברכתו.
עתה יש לנו שר ביטחון חדש, עמיר פרץ, והחלטתו הראשונה בתפקידו החדש היתה לאשר לדן חלוץ את תקיפת חיל האוויר בעזה שגרמה להרג של חמישה פלסטינים, מהם ארבעה בני משפחה אחת.
האם חש פרץ רעד קל בטרם נתן את האישור להפצצה?
עיתונאים מהשמאל, כמו גדעון לוי מעיתון "הארץ", עודדו את פרץ לקחת את תפקיד שר הביטחון ("שר הביטחון, עמיר פרץ", 2/4). הנחת העבודה היתה כי סוף סוף ניפטר מפושע המלחמה הגנרל מופז, ובמקומו יבוא אזרח שוחר שלום, שיכניס אמות מידה מוסריות לתפקידו, יקל את עולו של הכיבוש על הפלסטינים, יהיה רגיש לסיבלם, וכך הלאה. העיתונאי ב. מיכאל מ"ידיעות אחרונות" הזכיר לפרץ שהוא "הנציב העליון בשטחים הכבושים", שכמעט אין גבול לסמכויותיו. הוא קובע את גורלם של הפלסטינים בכל מישור. ב. מיכאל יעץ לשר מספר עצות טובות והביע תקווה כי עם כניסתו של פרץ לתפקיד שר הביטחון, יקיץ הקץ על פשעי המלחמה שמופז ניצח עליהם.
באחת – פרץ יצר אצל אנשים רבים תקוות שמעתה הדברים יתנהלו אחרת. פרץ היה יכול לקבל החלטה ראשונה שונה, כמו ביטול מחסומים, מתן חופש תנועה לפלסטינים בתוך שטחי הגדה, ביטול כבישי האפרטהייד ופתיחתם לכולם, פתיחת מסוף קרני להקלת מצוקת הרעב ברצועה. כן, הוא היה יכול, אבל בחר דווקא לאשר הפצצה על עזה, ובכך הכזיב רבים ממוקיריו ומצביעיו.
האם יש ממש בציפיות למדיניות כיבוש מוסרית? לדעתי אין חיה כזו. אני שותף לתקווה כי פרץ ינהג כנציב העליון בשטחים הכבושים בפחות תוקפנות ואכזריות, אבל כל עוד הוא רודה בעם הפלסטיני בכוח הצבא, אין מה לדבר על מדיניות מוסרית.
האם יש סיכוי של ממש שפרץ ינהיג מדיניות כיבוש מתונה יותר? הגם שאסור לנו לאבד תקווה, ההערכה שלי היא כי הסיכוי בנסיבות הקיימות הוא נמוך, נמוך מאוד.
פרץ אינו שר ביטחון של ממשלת שלום. זו ממשלה שהשר לביטחון פנים, ראש השב"כ לשעבר דיכטר, אלוף החיסולים, הוא רוצח ברישיון מטעם המדינה. אילו היה מדובר בממשלת שלום, ניתן היה לכפות על הצבא שינוי מדיניות ב-180 מעלות. זה לא המצב. פרץ, גם בהנחה שיש לו רצון טוב, יישאב מהר מאוד להערכות של הצבא שהסכסוך הוא בלתי פתיר והוא יימשך ויימשך ויימשך, אולי עוד מאות שנים. ומאחר שכך, יכולתו של פרץ לשנות את פני הדברים מוגבלת ביותר, אולי בשוליים, אם בכלל. במקום לייצג את הפיקוח האזרחי על הצבא, הוא יהיה נציגו של הצבא בממשלה. בדיונים על התקציב הוא יאבק על כך שהמיליארדים ימשיכו לרפד את צבא הכיבוש. במקום להפסיק את ירי התותחים לרצועה, הוא מהר מאוד יקבל את הערכות הצבא כי מה שלא הולך ב-200 פגזי תותח ליום ילך ב-500. מספר פעולות גרילה מוצלחות של הפלסטינים בשטחים הכבושים שיגבו חיי כובשים, מתנחלים וחיילים, יוליכו את פרץ להיות הרמקול שיצדיק יותר מחסומים, יותר טרטורים, יותר חיסולים. גם אם יקרה המקרה ובנקודה מסוימת ייווצר עימות בין הרמטכ"ל לשר הביטחון, יעקוף הרמטכ"ל בקלילות את השר ויקבל גיבוי ישירות מראש הממשלה. בקיצור, באין מדיניות שלום, פרץ לא יעמוד בפרץ והחלוץ ישעט קדימה. היונה תישאר מיותמת והנץ יפרח.
ללחוץ את היד של חלוץ
שמח בעיירה כתריליבקה. מה זה שמח, העיירה רותחת. החייל המתנחל חננאל דיין, שנימנה עם החיילים המצטיינים שהוזמנו ביום העצמאות לבית הנשיא, סירב ללחוץ את ידו של הרמטכ"ל דן חלוץ. הצבא לא היה מסוגל לעכל את העלבון והמתנחל הודח מתפקידו ביחידתו. תגובת הצבא היא כמובן ילדותית. האם כתוב בפקודות מטכ"ל שחובה ללחוץ את ידו של הרמטכ"ל? והבה נניח לרגע שבתוך אלפי פקודות מטכ"ל מסתתר לו איזה סעיף הקובע שיש חובה כזו, האם זו עילה להדיח חייל שמפקדים בצבאו של חלוץ קבעו שהוא מצטיין? החבר’ה שם בצמרת הצבא קצת דפוקים בראש.
אני מבקש להתייחס לדברי הפרשנות שכתב בעניין גדעון לוי ב"הארץ" (7 במאי). הוא הצליף בצדק בצבא וברמטכ"ל. אבל אני נאלץ לחלוק עליו בפרשנות שנתן לצעדו של אותו חננאל.
חננאל הוא חייל חושב, בעל מחשבה עצמאית, כותב לוי, והצבא לא אוהב חיילים חושבים. אני מסכים עם גדעון לוי שהצבא לא אוהב חיילים בעלי מחשבה עצמאית, אבל חולק עליו שחננאל דיין הוא דוגמה לכך.
המפגש בין דיין לחלוץ היה בין שני אגפים של צבא הכיבוש. חננאל כמו חלוץ אמון על משמעת צבאית והליכה בתלם. כל אחד מהם בא ממקום שבנוי על עדריות, משמעת והירארכיה. האחד בצבא המתנחלים, צבא השם, שסמלו הציצית והכיפה, ממומן בידי המדינה, והשני בצבא הממשלה, שסמלו הכומתה והתג, ממומן אף הוא בידי המדינה. לכל אחד המטכ"ל שלו. המטכ"ל של חננאל קרוי מועצת רבני יש"ע, ולרשותו של חלוץ עומד מטכ"ל האלופים שלו. בשני המטכ"לים יש משרות חופפות (למשל, הרב הראשי של צבא הממשלה, הוא גם חבר בצבא המתנחלים). שני המטכ"לים נתנו גיבוי לחבריהם. הרבנים לחננאל, האלופים לחלוץ.
סירובו של חננאל מצבא המתנחלים ללחוץ את ידו של עמיתו מצבא הממשלה, היה ביטוי למחלוקת קלה, אבל אל יטשטש הדבר את התמונה כולה, והיא, שבגדול שני הצבאות עדיין שלובים אחד בשני. השבר הגדול טרם הגיע לצערי.
חיילים בעלי מחשבה עצמאית? יש כאלה, סרבני הכיבוש, חיילים שוברי שתיקה. אבל אלה לא ייבחרו להיות חיילים ממצטיינים, כי חיילים וחיילות שמתנגדים לכיבוש לא יכולים בהגדרה להיות מצטיינים בצבא הכיבוש. להם לא תהיה הזדמנות לסרב ללחוץ את ידו של חלוץ בגין פשעי המלחמה שלקח בהם חלק.
המשיח הגיע
איל העסקים האמריקאי וורן באפט, האיש השני העשיר בעולם לאחר ביל גייטס, בעל חברת ההשקעות "ברקשייר", קנה את חברת "ישקר" השייכת למשפחת ורטהיימר ב-4 מיליארד דולר.
והארץ שמחה וצהלה. כל העיתונים ושידורי החדשות התחרו אחד בשני מי יעטיר על ראשו של אותו באפט יותר מחמאות. "המשקיע הגדול בעולם", "האורקל מאומהה" (עיר מגוריו במדינת נברסקה), הם מעט משפע המחמאות שקיבל וורן באפט. רק חסידי חב"ד, בתפילות ההודיה לרבם המלך המשיח, יכולים להתחרות בחסידיו החדשים של באפט. גם משפחת ורטהיימר, בעלת "ישקר", זכתה לעיתונות אוהדת ביותר. מי שמקבל 4 מיליארד דולר במזומן, לא משחקים בכבודו. ראש הממשלה צילצל לורטהיימר ובירך, ושר האוצר הודיע שזו מתנה יפה לממשלה עם תחילת דרכה.
כל העיתונים היללו את העסקה כהבעת אמון בכלכלת ישראל. חיפשתי בזכוכית מגדלת נקודת מבט ביקורתית כלשהי, אולי שאלה כלשהי. נאדה. גם נציג ההסתדרות בצפון, כמו כולם, לא שאל שאלות, השתחווה למולך ההון וברך על העסקה. אין עיתונות ותקשורת שמאלים שיביעו פיקפוק, זולת אי אלו אתרים באינטרנט.
הנה מספר הערות ושאלות.
וורן באפט הוא רוכש חברות וקונה מניות סדרתי. הוא בעל מניות בחברות כמו "וולמארט" ו"קוקה קולה" שידועות ביחס הנוקשה לעובדים ובשכר הנמוך המשולם להם.
עתה, כאשר הוא בעל חברת "ישקר", האם יש בחוזה המכירה סעיף האוסר על העברת המפעל מישראל? האם יש סעיף באשר לזכויות עובדים?
העסקה הזו מסבירה למה אנו זקוקים בדחיפות למדינה סוציאליסטית. ורטהיימר מקבל 4 מיליארד דולר. לאחר מסים, ישארו בידיו 3 מיליארד. האם הוא היה יכול למכור את המפעל אלמלא העובדים? בוודאי שלא. הם חלק מכריע בעובדת קיומו ובערכו הגבוה. האם הם יקבלו את חלקם מהמיליארדים? לא, כי אין חוק המחייב זאת. אם ורטהיימר ירצה, ייתן מעשר קטן, אם ימאן, יקבלו קדחת.
מה פתאום שמשפחה אחת תחזיק בידה 3 מיליארד דולר? הכסף הזה שייך למעשה לאזרחים. ורטהיימר, גם אם נניח שהוא גאון כלכלי, לא היה מגיע למיליארדים ללא עובדים, ללא המדינה שסייעה לו ותמכה בו והעניקה לו הקלות במסים. במלים אחרות, הכסף הזה הוא בעצם גם שלנו. אז בסדר, מגיע לורטהיימר משהו על יזמות ויצירתיות. בסדר, ניתן לו לפתח תחביבים כמו רכישת מכוניות ישנות, נאפשר לו לבנות וילה בקיסריה, ובכפר שמריהו, ולרכוש נדל"ן בישראל ובחו"ל, ושיהיה לו מטוס אחד או שניים, והליקופטר, אבל 3 מיליארד?
בינתיים למדתי כי שכר פועל מתחיל ב"ישקר" הוא 20 שקל לשעה. קצת יותר משכר מינימום. לא בושה? המפעל מרוויח כל שנה חצי מיליארד דולר, ולא יכול לשלם לפועל שכר שאפשר לחיות ממנו בכבוד?
חזרה לבאפט. כל הכותבים בעיתונות הכתובה והשדרים בתקשורת האלקטרונית נפלו אפיים ארצה לנוכח מדיניות ההשקעות של באפט. הוא זהיר, הוא שמרן, הוא לא משקיע בטכנולוגיה ואינטרנט כי אינו מבין בכך, הוא משקיע רק במה שהוא מבין. אז נניח שהוא מבין בלהבי מטוסים ומחרטות של "ישקר". ובכל זאת, האירועים בשוק האמריקאי בשנים האחרונות מחייבים אותנו לזהירות רבה. חברות גדולות ומובילות, שנהנו מיוקרה לא פחותה מזו של באפט, קרסו כמגדלי קלפים, מנהליהם התגלו כחבורה של שקרנים וגנבים ומיליוני אמריקאים שהשקיעו בחברות אלו את חסכונותיהם, נותרו עם הלשון בחוץ. חברת "אנרון" היא אחת מהן. אני מתאר לעצמי איזו קבלת פנים נלהבת, כמו זו שעשו לבאפט, היתה זוכה חברת "אנרון" אילו השקיעה בישראל בטרם התמוטטותה. לכן אני מתייחס בערבון מוגבל לקוסמים בנוסח באפט.
ולתפארת שוחרי זכויות האדם
מזה מספר שנים עורכת תנועת "יש גבול" בערב יום העצמאות טקס הדלקת משואות אלטרנטיבי, לישראל צודקת, שוויונית וראויה יותר. הטקס מתקיים ברחבת אמיל גרינצוייג, מול בניין בנק ישראל בירושלים, המקום בו נרצח אמיל בהפגנה נגד מלחמת לבנון בפברואר 1983. בניגוד לטקס הרשמי בהר הרצל, שם הטקסט מוכתב מטעם המדינה, בטקס האלטרנטיבי כל מדליק משואה מקריא טקסט אישי אותו הוא חיבר.
השנה היה לי הכבוד להימנות עם מדליקי המשואות, ואלה היו דבריי:
"אני, גדעון ספירו, עתיר חקירות משטרתיות והרשעות פליליות שיש עימן כבוד, שכולן בגין פעילותי נגד הכיבוש, הפרות זכויות אדם ומאבק נגד נשק אטומי ביולוגי וכימי, בנם של גרטה וד"ר שמואל ספירו ז"ל, שכרופא הראשי של עליית הנוער עסק בהצלת ילדים ששרדו את השואה, אביהם של הגר ואדם, בן זוג של מירי ואח לרב ג’ון גבריאל ספירו ז"ל, מדליק משואה אלטרנטיבית נגד מדינת הכיבוש והאפרטהייד שמתעללת בעם הפלסטיני בשטחים הכבושים קרוב ל-40 שנים, נגד צבא הכיבוש הישראלי, נגד הקפיטליזם הישראלי המשתולל שסוחט את דמנו וכספינו ורומס את כבודם של העובדים, נגד סחר הנשים, נגד היחס המחפיר למהגרי העבודה, נגד האפליה והגזענות שממנה סובלים רבים וראש לכולם האזרחים הערבים בכלל והבדואים בפרט, נגד מערכת המשפט שהפכה שפחה חרופה של השב"כ וצבא הכיבוש, נגד הוצאות להורג בכלל וללא משפט בפרט, נגד חומת האפרטהייד, נגד כל הלאומנים, הפאשיסטים והגזענים, נגד המניפולציה שמדינת ישראל עושה עם השואה, נגד הקנאות הדתית של כל הדתות, נגד הפרת זכויות האדם ברחבי העולם, נגד רצח העם בדארפור, נגד סחר הנשק, נגד מאות פצצות האטום שישראל אגרה בשטחה הקטן והן מסכנות את חיינו ועתידנו; ובה בעת אני מדליק משואה זו בעד סרבני הכיבוש, בעד פעילי זכויות האדם בישראל ובעולם שהם אחינו האמיתיים, בעד סיום הכיבוש, בעד פתיחת מחפורות הטילים הגרעיניים בגליל ובאזור בית שמש כמו גם הכור בדימונה לפיקוח בינלאומי כצעד ראשון לסגירתם, בעד פירוק נשקה הגרעיני של ישראל, בעד מזרח תיכון חופשי מנשק השמדה המוני, בעד עקירת המתנחלים מנוף חיינו, בעד המרת חוק השבות בחוק הגירה אוניברסלי, בעד החלפת ההימנון, בעד מדינת כל אזרחיה, בעד מדינה סוציאליסטית דמוקרטית שוחרת שלום, שוויון וכבוד האדם וחירותו, ובעד אסיר המצפון מרדכי ואנונו, חתן פרס הנובל האלטרנטיבי ומועמד גם השנה לפרס נובל לשלום, שהקריב 18 שנים מחייו למען הרעיון הנשגב של עולם חופשי מנשק אטומי, לא נשבר על אף תנאי כליאתו האכזריים ומחויב גם היום לאותה מטרה, וממשלת ישראל ממשיכה להתעלל בו בהטלת הגבלות על חופש הביטוי וחופש התנועה, שהן זכויות יסוד של אדם בחברה דמוקרטית.
ובעד הסיסמא: שוחרי חירות האדם בכל העולם – התאחדו".
מאמר מצוין אני גם קורא בימים אלו את "רקוויאם גרמני" ונחרד מהאופוריה הלאומנית שסחפה אינטלקטואלים רבים לתמוך באחת המלחמות המיותרות בתולדות האנושות. אנשים שכמו שריד (שאגב בהצבעה על מלחמת לבנון נמנע ולא התנגד) נסחפו אחרי הגל הלאומני ורק מאוחר יותר הבינו שטעו.
לגבי עסקת "ישכר" כן, כל העיתונים יתייחסו לעיסקה כאל הישג מדהים לכלכלה הישראלית ("הארץ", מעריב, ידיעות) ובהיעדר עיתון שמאלי בישראל לא היה אף עיתון שציין מה יכולות להיות ההשלכות של העניין (יוחזר מיד "קול העם"!!!)
אחת ההנחות הסמויות מאחורי מאמרו של ספירו היא כי ניתן (או ראוי) להפעיל לחץ על בעלי הון להיטיב את זכויות העובדים וכי אם הם אינם עושים כן מן הראוי למנוע מכירת מפעלים וכו. בעניין זה לטעמי הוא טועה. תפקידה של המדינה הוא להסדיר תנאי מינימום להעסקת עובדים ולאכוף אותם (מה שעל פי הבנתי לא נעשה כיום בישראל). אין זה מתפקידו של באפט לשלם שכר נאה לעובדיו. על המדינה להבטיח ששכר המינימום שבאפט וכל מעסיק אחר משלם יבטיחו קיום בכבוד. כל עוד באפט איננו מפר את חוקי הגנת השכר אין זה מתפקידה של המדינה או של העתונות להתערב ברכישת המפעל.
לאלון,
לזכותך יאמר שבתגובתך אתה מדגים את ההבדל בין מי שתומך במשטר סוציאליסטי לבין מי שתומך במשטר קפיטליסטי. אתה מקבל את המצב של מיליארדר או מולטימיליארדר מצד אחד, ומי שמקבל שכר מינימום מצד שני (היום 18.58 ש"ח לשעה) ובלבד שהמיליארדר משלם על פי חוק.
אני רואה בבאפט ודומיו, חבורה של פרזיטים שיושבים על גבה של החברה, מוכרים וקונים מפעלים ומניות ומתעשרים בלי לעבוד. הם פשוט שודדים את העמל החברתי ומנכסים אותו לכיסם.
תפקיד המדינה הסוציאליסטית דמוקרטית, שלא רק מדברת על שוויון אלא מממשת אותו, לתקן את הפער המעוות והבלתי נסבל הזה, ולחלק מחדש את העושר החברתי כך, שבאפט או ורטהיימר לא יוכלו לחיות חיי עושר פראיים כשעובדיהם בקושי מסוגלים לגמור את החודש.
זכויות אדם זה לא רק הזכות לזעק חמס ולישון מתחת לגשר, אלא להפוך את כל חברי הברה לשותפים אמיתיים בעושר וביצירה החברתיים. אם תשלח מחר את באפט וורטהיימר לירח, המפעלים ימשיכו לייצר. אם תשלח לשם את העובדים, ורטהיימר ובאפט יוכלו לכל היותר לאכול את הכסף ואז למות מרעב.
ישר כוח גדעון!
אני חולקת על דעתך בתשובתך לאלון הראל. גם אם ורטהיימר ובאפט יעלו על החללית. הפועלים שישארו וימשיכו את קיום המפעל וזה במקרה הטוב…בגלל הארגון וכוח האנרציה שנשאר לאחר שיוזמייו יעלמו מהנוף , המקרה היותר מתקבל על הדעת הוא שהמפעל יקרוס ללא מי שמנהל אותו, יזם אותו והמציא אותו….והפועלים יהיו מובטלים.
העובדה שוורטהיימר לא עובד פיזית לא הוכחה שאינו עובד…הוא מגשים חלומות שעוזרים למי שאין ביכולתו להגשים את חלומותיו.
הקפטילזם יכול להיות מוגבל לטובת החלשים רק על ידי חקיקת חוקים.
גדעון, על המשואה שלך אני מוסיפה "אמן!", אבל בעניין פרץ היית צריך לתת קרדיט על אישורי העבודה לאלפי פלסטינים שהוא העניק ביומו הראשון בתפקיד. ההגינות מחייבת.
ביקורת על ישקר.
קראתי באיזהמקום שהמפעל יושב על שטח שנלקח בכוח ביום האדמה 1976
האם זה נכון ?
גדעון,
אתה טועה. לא אמרתי בתשובתי דבר בקשר ליתרונות או חסרונות של קפיטליזם וסוציאליזם. הבחירה הניצבת היום בפנינו איננה בין בעלות של המדינה או העובדים על המפעל או בעלות פרטית. הבחירה היא בין וורטהיימר לבין באפט. כאן כל שאמרתי הוא שאין סבה מיוחדת לגנות את העתונות על כך ששבחה את העיסקה ועסקה בהשלכות המאקרו כלכליות שלה. בבחירה זו אין סבה להעדיף את וורטהיימר על פני באפט.
באשר לשאלת השוויון אומר רק זאת. הפער בין הכנסתו של באפט להכנסה שלי (שהוא אני מבטיח לך גדול מאוד מאוד) מפריע לי הרבה פחות מאשר הפער בין הכנסתי לבין הכנסת עובדים המקבלים שכר מינימום או למטה מזה. אין לטעמי סבה למדינה לעסוק בצמצום פערים כלכליים בדומה לאלה הקיימים ביני לבין באפט. יש סבות טובות מאוד להגדיל באופן משמעותי את הכנסתם של אנשים הנמצאים בתחתית הסולם הכלכלי.
לאלון,
בסוגייה סוציאליזם מול קפיטליזם, הזכרתי את באפט וורטהיימר, כי הם עתה בחדשות, אבל אותו דבר, אפילו ביתר שאת, אמור גם למשל למשפחות אריסון או ספרא ובכירי הבנקים שלהם שמרוויחים על גבינו מאות מיליונים, פשוט שודדים את הקופה, והכל באופן חוקי כי ככה זה בקפיטליזם. אם אני מבין אותך נכון, אתה, כמי שמקבל את עקרונות המשטר הקפיטליסטי, רואה בכך מצב תקין, שהרי הכל נעשה "לפי החוק". האמת היא כי גם אני תומך בשלטון החוק, אבל בחוקים אחרים, שיחוקק המשטר הסוציאליסטי.
במשטר הסוציאליסטי גירסת ספירו, הבנקים בכלל לא יהיו בבעלות פרטית, אלא ציבורית, ושכר המנכ"לים ייקבע ביחס לשכרם של כלל העובדים, ורווחי הבנק יושקעו לטובת כלל הציבור ולא יוזרמו לכיסי גבירים-שודדים בכדי שהם יוכלו לקנות עוד תמונה של ואן גוך, עוד יאכטה ועוד מטוס ועוד וילות על חשבון הגזילה מהציבור.
אתה משלם מס שפתיים לחלשים באמרך כי יש סיבות טובות להגדיל את הכנסתם של הנמצאים בתחתית הסולם הכלכלי. אבל איך תעשה זאת בצורה רצינית ומקיפה אם לא תקח, בין השאר, גם מהבאפטים, הספראים, האריסונים והורטהיימים במסגרת חלוקה מחדש של העושר החברתי.
האם לאלון הראל יש הסבר מדוע כל המיליארדרים מתנגדים להגדלת שכר המינימום? אולי זה בגלל שיש להם משהו להרוויח מהרעבת עובדיהם?
חישבת פעם כמה יעלה לבעלי חברת "ישקר" צמצום של מחצית הפער בין משכורות עובדיה למשכורתך?
כפי שאומר גדעון: אין דרך פלא להגדיל משכורות נמוכות בלי להקטין משכורות עתק, ואין מי שיודע זאת טוב יותר מאשר העשירים-באמת.
עובדי חברת ישכר יקבלו מענק בגובה 5 משכורות בעקבות המכירה…
גדעון – קודם מבררים ורק אח"כ קובעים עובדות…
לאלון הראל
אם איני טועה (ואם כן – לא נורא) אתה משפטן בהכשרתך. יש לי עצה בעבורך.
חפש בגוגל או במקומות אחרים על אחד – ריצ’רד סטולמן. ממציא מושג ה – copyleft (ההפך מ- copyright) בתחום הקניין הרוחני. לעניות דעתי הוא גאון במלוא מובנה העמוק של המילה. הגשמת השקפתו תביא (לדעתי) להגשמת דבריו של גדעון ספירו בדבר חלוקה צודקת יותר של הכסף (מגיע לוורטהיימר להיות עשיר – אבל לא עד כדי כך !!!).
ספירו צודק – סוציאליזם מחושב עדיף מקפיטליזם, אולם הפתרון האמיתי טמון ברעיון חדש, ולא בוויכוח נצחי בין קפיטליזם לסוציאליזם ובטחינת אותם הטיעונים שוב ושוב. רעיונותיו של סטולמן, שקטונתי מלפרטם כאן, הם הצעד האמיתי הראשון בכיוון.
והקטע הטוב – הוא בכלל לא משפטן אלא האיש שהתחיל את הפרוייקט של לינוקס !!
ספירו,
את התגובה הקודמת שלי צינזרו וחבל,
אז אנסה שוב,אני מכיר בעוד בגידת אינ’,
בימי הסכם מינכן, שם בגדו האינ’ ובמקום לצאת חוצץ כנגד הפציפיזם שגרר אחרי מלחמה רצחנית
הם נגררו באוירת ה"שלום" המדומה ושפכו שמן על מדורת הפיוס שרפה בסוף 40% מעמנו…
מעטים היו שצעקו "המלך עירום"…
אולי ספירו ההיסטוריה תראה אותכם, האינ’ של ימינו בתור מי שלא עמד בפרץ ולא הוכיח את עמנו על השלום המדומה , למשל אוסלו,?
אולי כמי שלא צעקו מול מתן חבל הסודטים החדש (ידוע בתור יו"ש) לדיקטטור הנוכחי (הנייה)?
מה דעתך?
אורי
תודה אני אקרא בעניין. אני מודה לך על ההפנייה.
למגיב "בשם העובדות",
כתבתי את טורי בטרם נודע על החלטת ורטהיימר לחלק חמש משכורות לעובדים, ובכל זאת עובדה זו לא עומדת בסתירה למה שכתבתי שהרי ציינתי במפורש כי בסוגיה זו של מתן בונוס לעובדים, הדבר נתון כולו להחלטת בעל החברה, יירצה ייתן, לא יירצה לא ייתן. ולמה חמש משכורות ולא עשר, או עשרים?
העניין המהותי לדידי, הוא, שבמשטר סוציאליסטי כל העניין הזה לא היה עולה, שהרי קודם כל לא יהיה אחד עם ארבעה מיליארד ואחד עם 20 שקל לשעה, ושנית, במשטר סוציאליטי לא היה עולה על הדעת למכור מפעל מצליח ומרוויח לבעל הון אמריקאי, שחקן בורסה, שפעם יכול להצליח ופעם אחרת להיכשל, והכישלון תמיד יהיה על חשבון העובדים והחוסכים הקטנים.
במשטר סוציאליסטוי רווחי המפעל (חצי מיליארד בשנה, כותבים העיתונים) היו מושקעים מחדש במסגרת מדיניות והשקפת עולם הרואות בסך כל העושר החברתי הנצבר רכוש הציבור וכבעליו הוא גם הנהנה מפירותיו.
לישר דרך,
אינני יודע איך תשפוט ההיסטוריה את עמדותיי ועמדות חבריי. אני כן יודע היום כי ההשוואות שלך הן חסרות שחר.
הסכם אוסלו לא היה הסכם שלום, אלא תרמית ישראלית באמצעותה ביקשה ממשלת ישראל להמשיך את הכיבוש בדרכים פחות ישירות ויותר עקיפות, מתוך תקווה שערפאת וחבריו יהיו המקביל הפלסטיני לגנרל לאחד הלבנוני. לתקווה זו, הסתבר, לא היה יסוד.
החמאס הוא לא פרי הסכם שלום נוסח מינכן, אלא פרי התעקשות ישראלית להמשיך בכיבוש ובשוד הקרקעות הפלסטיניות באמצעות ההתנחלויות ולהימנע מהסכם שלום אמיתי, שפירושו קודם כל נסיגה לעבר הקו הירוק ופירוק ההתנחלויות.
אם אתה מתעקש על הקבלה, אז אתה יכול להשוות בין התאבון הטריטוריאלי של גרמניה לביו זה הישראלי. בשני המקרים מדובר במדינות שיצאו למלחמות במטרה לספח שטחים בשם רעיונות נפל לאומניים וגזעניים. אם תמשיך ותתעקש על השוואה, אזיי השטחים הכבושים הם חבל הסודטים של ישראל. כפי שגרמניה בסופו של הליך כואב נאלצה לוותר על חבל הסודטים, זו תהיה גם התוצאה לגבי ישראל.
לאביהו,
זה היה ברור שמישהו יבוא ויזרוק את ברית הועצות, אלא שעל פי הבנתי והבנתןם של מרבית הסוציאליסטים בעולם בברית המועצות לא התקיים משטר סוציאליסטי, אלא עריצות במסווה של טרמינולוגיה שנלקחה מטקסטים סוציאליסטים. גם בצרפת, אנגליה וישראל מעולם לא התקיים משטר סוציאליסטי.
אני מדבר על סוציאליזם דמוקרטי, שיעלה לשלטון באמצעות בחירות והכרעת רוב, שישפר את הדמוקרטיה הקפיטליסטית ויעלה אותה לרמות דמוקרטיות הרבה יותר גבוהות. הדברים הטובים שיש בבמשטר הדמוקרטי הקפיטליסטי ישארו, כמו עיתונות חופשית, הפרדת רשויות, פלורליזם פוליטי, ואילו את התופעות הרעות של הקפיטליזם המשטר הסוציאליסטי יעקור, כמו עוני מנוון, אבטלה, פערים כלכליים אדירים, בעלות על נכסי ציבור, פריבלגיות לבעלי ממון, השתלטות ההון על השלטון, מלחמות למען רווחים כלכליים של חברות הנפט והנשק ועוד.
אנו רואים עד היום את תולדת "המשטר הסוציאליסטי האמיתי" – רואים אותם בישראל, בבריטניה, בצרפת ועוד.
קוראים להם "א ו ל י ג ר כ י ם"
אגב, כמה מכוניות היו לברז’נייב ? על כמה כבר אפשר לנסוע ?
סוציאליזם דמוקרטי אמיתי – האם יש חיה כזו ?
מסכים מאה אחוז – הלואי ואכן היתה חיה כזו והלואי והיו לה סיכויים לחיות אך לצערי איני רואה בטח לא בעבר וגם לא בעתיד סכוי כזה.
אגב, גם בסין המתימרת להיות "סוציאליסטית" – המצב של ההמונים מתחיל להשתפר לאט ומעט – היכן שהחברות הקפיטליסטיות מתחילות להשקיע.
אז אני מסכים – נכון שאדם יחיה אותו דבר עם 4 מיליארד או 400 מיליון אך אל תשכח שאדם כזה ראשית מספק עבודה לאלפים – רובם לא ב-20 שקל לשעה, משלם המון מסים למדינה (כמה עובדים צריכים כדי לשלם מס של 5 מיליארד שקל !!)
משלם מס גם על הרווח השנתי של 500 מיליון. אדם כזה גם תורם מיליונים למטרות חברתיות שונות (אפילו ביל גייטס או שרי אריסון או ארקדי גיידמק תורמים והרבה)
עכשיו נניח שאנחנו מדינה סוציאליסטית אמיתית ואומרים לאדון ורטהיימר או דומיו – המפעל שייך למדינה ואתה תקבל משכורת כך וכך וזהו – הרי הוא מחר לוקח את הכל לכל מדינה אחרת ואתה יודע מה? – יקבלו אותו בזרועות פתוחות אפילו בסין או בוייטנאם ואולי בקובה (לא בטוח)
ואז מה היינו מרויחים – כלום – היינו מבריחים את כל הכשרונות הקיימים והפוטנציאליים. הרי היו בארץ נסיונות של כלכלה סוציאליסטית – כור ז"ל, חברת העובדים ז"ל ועוד כמה וכמה.
שבת שלום
גדעון,
האם אין איפה ואיפה בדבריך כאשר אתה מגנה את העולם כולו (וגם את אשתו) על מעשי אלימות וכד’ אבל לא מזכיר ולו במילה אחת (בנאום חוצב הלהבות בעת הדלקת המשואות) את המתאבדים ואת כל אירועי הטירור הקורים במדינה?
יש הבדל בין המנהלים-שודדים של הבנקים במדינה לבין אחד כמו סטף ורטהיימר . האחרון הקים אימפריה בעשר אצבעותיו , אל תישכח שאחד כזה השקיע בהתחלה את כל הונו הדל וחסכונותיו במפעל קטן מאוד , סיכן את עתידו הכלכלי ועתיד משפחתו , השקיע את כל מירצו בעסק שהתחיל לקרום עור וגידים , עם כל הכבוד לעובדים אם העסק היה נכשל אף אחד לא היה נחלץ לעזרתו של וורטהיימר . אל תשכח שהעובדים הם אלה שבאים ומבקשים עבודה מהיזם . עם כל הכבוד לך גידעון אי אפשר להשוות כשמדובר במפעל פרטי לחלוטין בין היזם המשקיע את כל הונו ומירצו בעסק לבין אזרח שבא ומבקש עבודה לאחר שהעסק התחיל לעמוד על הרגליים .
אגב להזכירך בתקופה שסטף ניהל את החברה כל עובד חדש בחברה זכה בפטור ממס הכנסה במשך שלושת החודשים הראשונים לעבודתו בחברה , את הפטור ממנה חברת ישקר .
לליאורה,
את צריכה להבחין בין מאמר פובליציסטי לבין טקס הדלקת המשואות האלטרנטיבי. בטוריי דנתי לא אחת בסוגיית המתאבדים ודבריי היו ברורים: התנגדות להרג בלתי מובחן של אוכלוסיה אזרחית באוטובוסים או במסעדות, מבלי לטשטש את אחריותו של הכובש לצמיחת התופעה.
הדברים הנישאים בטקס אינם מאמר פובליציסטי. עומדים לרשותי 3-4 דקות בהם אני חייב לתמצת את מה שחשוב בעיניי. מדרך הטבע, אני מתרכז בישראל, שהרי זה טקס אלטרנטיבי לקראת יום העצמאות הישראלי.
יחד עם זאת, בדבריי בטקס נכלל גם משפט של התנגדות לכל קנאות דתית מכל דת שהיא, וזה כולל גם התנגדות לקנאות הדתית של המתאבדים.
לצחי,
ממש הפעמת אותי בכתב ההגנה הנרגש שלך על ורטהיימר. אני מסכים שבמדד הרשע הקפיטליסטי בעלי הבנקים נמצאים במקום גבוה יותר מורטהיימר. מעבר לכך אני חולק עליך.
אם ורטהיימר היה נשאר בגדר מסגריה משפחתית קטנה, והיה נכשל, הוא היה נושא בתוצאות. אולם מדובר במפעל ענק שמעסיק אלפי עובדים. בלי סיוע מהמדינה בהלוואות נוחות, במענקים, בהנחות ממסים הוא לא היה מגיע לכך. חלקם של העובדים בהצלחה הוא לא פחות חשוב, לדעתי אף יותר, מזה של הבעלים. הדבר לא מתבטא בחלוקת הרווחים.
במלים אחרות, על פי השקפתי הסוציאליסטית, הייצור היא פעילות חברתית והפירות שלה צריכים לחזור לחברה. אינני מתעלם מתושיית היחיד, ממקוריות, מהמצאות, ואלה צריכים להיות מתוגמלים. יש מקום לפערי הכנסות אולם סדרי הגודל צריכים להיות תבוניים במסגרת סדר חברתי צודק שבנוי על סולידריות אנושית. היום הפערים הם פראיים במסגרת קפיטליזם דורסני שדורך על החלשים. ורטהיימר לא המציא את תורת היחסות, וגם אילו היה ממציא אותה, לא היה מגיע לו לקבל 4 מיליארד דולר.אינשטיין הסתפק בפחות.
בנוסף, כאשר מדובר במפעלים בסדר גודל של מאות ואלפי עובדים, מי שמשלם את המחיר במקרה של פשיטת רגל, הם קודם כל העובדים. תבדוק מה קרה לכל פושטי הרגל הגדולים. העובדים בחלקם הגדול נזרקו לרחוב, והבעלים המשיכו לחיות את חיי הפאר שלהם. כך קרה עם פשיטת הרגל של קלאבמרקט לא מכבר, כך קרה בשעתו עם מפעל שטיחי כרמל באור עקיבא בבעלות מי שהיה ח"כ אגודת ישראל הרב שפירא. הוא לא מכר אף וילה שלו, בין בארץ בין בחו"ל, רק העובדים שילמו את עיקר המחיר. ויש דוגמאות לרוב בארץ כמו בעולם. במשטר סוציאליסטי, דואגים לעובדים שנפלטו ממפעל שנסגר כי הזכות לעבודה ולהכנסה נאותה היא מזכויות היסוד במסגרת זכויות האדם.
שמאל ימין וחוזר שמאל אני כול כך מבולבל,מישהו יכול להסביר לי מה באמת רוצה השמאל? מהו שאיפותיו?אני מאמין שהוא רוצה לחיות בשלום עם שכיננו יפה אבל אתה יכול להגיד לי בבקשה איזה סימן או מסר קיבלנו מישכנינו שבעצם הם רוצים שלום , לדעתי שלום במדינה יביא לסופה ,חילונים נגד דתיים אשכנזים נגד ספרדים ספרדים נגד רוסים אתם הישראלים פשוט לא מבינים כשהערבים ירצו לחסל את היהודים הם בסך הכול צריכים לשבת על הגדר ןליראןת את ההצגה,
איזה הלוואות נוחות ספירו? וממי? הרוצה לשקר, ירחיק עדותו, איזה הנחות ממסים? אתה משלם מיסים כמו ורטהיימר? ומה עם העובדה שהאיש מספק פרנסה לאלפי משפחות? זה לא נחשב?
"חלקם של העובדים בהצלחה הוא לא פחות חשוב, לדעתי אף יותר, מזה של הבעלים. הדבר לא מתבטא בחלוקת הרווחים", שוב מילים ריקות מתוכן. מה זה "חלקם של העובדים בהצלחה"? איזה חלק בדיוק? החלק בו הם הקימו את המפעל? קנו מכונות? התרוצצו לגייס כספים? או החלק בו הם מגיעים בבוקר למפעל קיים ועובדים בו מ8 עד 4. מה בדיוק החלק של ה"עובדים" בהצלחת המפעל?
ובבקשה תחסוך את הדמגוגיה על אם מחר יעלמו כולם לירח, הרבה יותר קל למצוא רתך מסטף וורטהיימר.
עד טענה דמגוגית וריקה היא הטענה לגבי "אשר מדובר במפעלים בסדר גודל של מאות ואלפי עובדים, מי שמשלם את המחיר במקרה של פשיטת רגל, הם קודם כל העובדים." העובדים לא מתמודדים עם הנושים, עם הבנקים, עם החוק. הם הולכים לחפש עבודה אחרת ותו לא, זה כל ה"מחיר" הנורא שהעובדים משלמים. מעניין שכאשר עובד מחליט להתפטר אז אין שום בעיה, זו זכותו להתפטר כאשר יחפוץ. אבל לפטר אותו, אוי ואבוי פשע בל יכופר, "זריקת" אנשים לרחוב. כמובן שהפטרנליזם יוצא מכל חור אפשרי אצל סופקי הכפיים מהסוג הזה.
איינשטיין ישב על התחת ופיתח משוואות מתמטיות ותאוריות על עקמומיות המרחב-זמן, בתמורה קיבל כסף לכיסוי הוצאותיו(הצנועות למדי) ותהילת עולם עליה סטף יכול רק לחלום. את הנצח שקנה איינשטיין לעצמו גם 4 מיליארד לא יקנו לך, ושמו ישרוד אחרי שישכחו גייטס, סטף ובאפט.
אין שום קשר ליניארי בין חשיבות המעשים או ערכם לגמול הכלכלי שהם מביאים למחולל אותם ולא אמור להיות כזה.
ליצחק כהן,
אם אתה צודק,כלומר, מה שמחזיק את ישראל ביחד זה המשך מצב הלחימה עם הערבים, שאחרת, כך אתה צופה, הכל יתפרק כאן במלחמות פנימות, אז באמת כדאי לסגור את הבאסטה.
לליברטן ותיק,
כאשר אטה שואל אילו הנחות ממסים מקבל וטהיימר, אז אני מתרשם שאתה חייזר שהגיע מהחלל החיצון לביקור קצר.
להלן דוגמית קטנה מהיום. כותרת ידיעה בעמוד הראשון של המוסף הכלכלי של הארץ THE MARKER
(14 במאי 2006): "הורטהיימרים עשויים להחזיר לעצמם את רוב המס שישלמו בגין מכירת ישקר"
ובגוף הידיעה: "תכנון המס של העיסקה מבטיח שמרבית תשלומי המס שתשלם חברת ישקר יחזרו לבעלים באמצעות הטבות המס שתקבל ישקר החדשה שהוקמה על ידי ברקשייר האת’וואי ועל ידי משפחת ורטהיימר".
גם הערתך כי העובדים לא משלמים את המחיר העיקרי של פשיטת רגל, מוכיחה כי אתה חי על פלנטה אחרת ולא שומע מדי יום את זעקות המפוטרים בני ה-40 וה-50 שנזרקו לרחוב ושואלים מי יקח אותנו עתה? בחברה סוציאליסטית זה לא היה קורה, כי מעבר לאספקט של כדאיות ויעילות כלכלית שהוא הציר עליו בנוי הקפיטליזם, מובילה המחשבה הסוציאליסטית קו של מחוייבות המדינה לספק עבודה לכל פרט, גם אם הוא בגיל גבוה.
אתה גם טועה בהנחה שורטהיימר משלם יותר מיסים מהשכיר הממוצע, ולא היא. יחסית להכנסה ורטהיימר משלם הרבה פחות, כי הוא מכיר באמצעות רואי החשבון שהוא שוכר את כל הטריקים והשטיקים איך לא לשלם באופן חוקי, ובנוסף גם לקבל מהמדינה מענקים, הלוואות ופטורים למיניהם.
באשר לחשיבות העובדים במערך הכלכלי, יש בינינו מחלוקת. בעל מפעל לא יוכל להקימו ולנהלו ללא עובדים. המדינה כן יכולה לנהל ולהקים מפעל ללא בעלים פרטיים.
האם רמטכ"ל יכול לפקד על צבא ולצאת למלחמה ללא חיילים? לא יכול.
האם מנצח יכול לנצח ללא תזמורת? לא יכול (אבל התזמורת יכולה לנגן ללא המנצח).
אני מסכים עם הסיפא של תגובתך שאין קשר ליניארי בין חשיבות המעשים או ערכם לגמול הכלכלי. אתה סבור שכך נכון, ואילו אני סבור שמוטב היה כי יהיה קשר, גם אם לא קשוח ודוגמטי בצורה עיוורת, בין חשיבות המעשה לגמול הכלכלי. מכל מקום בחחברה סוציאליסטת הגמול הכלכלי לעולם ישמור על קשר עין בין הרף התחתון לעליון, והפערים יהיו כאלה שלא יפגעו בסולידריות החברתית.
רק רציתי להעיר הארה (וזו לא טעות כתיב) לגדעון,
אני לא מבין אם כל בעלי ההון הינם פרזיטים היושבים על גבה של החברה, מדוע אתה אינך קם והולך להרוויח את הכסף כמוהם ומחלק אותו לעניים?
באיזה זכות אתה אומר שזה אינו הכסף שלהם? הם הרוויחו אותו בזכות ולא בחסד.
אמירות מסוג זה יוצאות בדרך כלל מאנשים שאינם מאמינים שיוכלו להגיע למשהו בחייהם, ולכן חושבים שלנכס לעצמם כסף של אחרים זוהי פעולה מוסרית.
פשוט לא יאמן שיש עדיין אנשים שחושבים ככה, עצוב…
למיכאל,
נראה שאינך מבין את הנושא. סוציאליזם אינו עוסק בנדבות ובגמ"חים. אינני מצפה מבעל הון שיחלק את כספו לעניים. כפי שאינני מצפה מגזען שיגלה אמפטיה למושאי הגזענות שלו.
אתה גם טועה בהנחה שאמירות כמו שלי באות מפיהם של מי שאינם מאמינים כי יגיעו למשהו בחייהם.
דומני כי כמעט כל מי שפיתחו את המחשבה הסוציאליסטית לדורותיהם נימנו עם השכבות היותר מבוססות שדבר לא חסר להם מבחינה כלכלית. (הסיפור של מרקס בהקשר זה הוא מעט יוצא דופן).
בעלי הון שעושים את רווחיהם מעבודתם של אחרים או מהימורי בורסה, הם אכן, מנקודת מבט של החשיבה הסוציאליסטית, סוג של פרזיטים היושבים על גבה של החברה.
הפתרון לכך אינו להפוך לבעל הון שמחלק גמ"ח לעניים, (והכוונה אינה למי שיש לו דירה או שתיים או מכונית, או מפעל משפחתי אלא לבעלי הון בסדר גודל של ורטהיימר או אריסון או ספרא וכו’, בעלי מפעלים שמעסיקים עובדים רבים שהם התשתית לרווחיהם), אלא העברתו של כל היש ההוני הגדול הזה, מרשות היחיד לרשות הכלל.
"להעביר את כל היש ההוני הזה לרשות הכלל",
אתם מבינים, גדעון ספירו סבור שכסף זה פשוט משהו שגדל על העצים. זה משהו שפשוט קיים, וכל מה שצריך לעשות זה לחלק אותו בצורה שוויונית יותר.
אף אחד לא צריך להבמציא שום דבר, להפעיל את השכל. הרי בשביל מה יש מדינה? בדיוק בשביל לפטור
את האנשים מהצורך לחשוב!
אגב, לא ברור לי מה גדעון ספירו רוצה מהאינטלקטואלים, הרי האינטלקטואלים תמכו גם במהפכות קומוניסטיות רצחניות בכל העולם.
מדוע הוא לא מציין את העובדה הזו?
הייתי רוצה גם לדעת מה עשה גדעון ספירו באופן אישי, שמזכה אותו בנתח מרווחיו של סטף וורטהיימר, שכן הוא טוען שהכסף הזה שייך לכלל האזרחים.
לג’ון גאלנט,
תודה לג’ון שמזכיר ל כי כסף לא גדל על העצים. בדיוק בגלל שהוא מצוי במשורה צריך לדאוג לכך שהוא יתחלק בצורה צודקת, ולא כפי שהמצב כיום כאשר מספר בודדים יושבים על מאות מיליארדים ומיליונים יושבים על פרוטות.
ג’ון גם לא מבין את מהותו של משטר סוציאליסטי. המדינה לא חושבת בשבילי. בדיוק להיפך. המדינה הסוציאליסטית לפי גרסתי צריכה אזרחים חושבים כאויר לנשימה. האזרחים בוחרים וקובעים את שליחיהם. במשטר סוציאליסטי דמוקרטי כפ שאני מבין אותו תפקידו של האזרח לא מתמצה בבחירות אחת למספר שנים, אלא הוא לוקח חלק פעיל בניהול ענייני הקהילה והחברה. זהו אזרח חושב ואכפתי.
ג’ון ורבים מדומיו מתקשים לצאת מאורח החשיבה קפיטליסטי, הרואה כנתון "טבעי" שרווחים שייכים לבעלי הון פרטיים, לאמץ את החשיבה החברתית סוציאליסטית הרואה את קשרי הגומלין בין כל המייצרים את היש ההוני, ועל כן מבקשת לחלקו לרווחתם של כולם.
יפה שג’ון מזכיר שיש אינטלקטואלים שתמכו במהפכות קומוניסטיות רצחניות, ואני מזכיר לו שיש הרבה אחרים שתמכו במשטרי רצח פשיסטים וגזענים. תפקידו של האזרח החושב שדבק בערכים דמוקרטים הוא להיאבק באינטלקטואלים אלה ובממשיכי דרכם.
את זה אני מנסה לעשות באמצעיי הצנועים
בתור שחקן או מהמר או איזה כינוי שלא תמציא לזה בבורסה אני יכול לראות עד כמה תשובותיך נובעות מצרותאופקים וראייה חד צדדית. בורסה אינה משחק היא מצריכה עדכון מתמיד בגורמי השוק, חיזוי מגמות ועוד דברים שכנראה אוזנך כבר אטומה מלשמוע. אלו שרואים בבורסה הימור הם אלושבד"כ מפסידים את כל הונם ומנסים את הדרך האחרת לעשות כסף…צווחנות על עקרונות סוציאליסטיים שאבד עליהם כל כלח. סטף וורטהיימר הכניס למדינה גם לאחר ההקלות שלהן הוא זכאי הרבה יותר כסף מכל מה שצווחני הסוציאליזם יחד יחלמו לתת. סטף סיפק יותר מקומות עבודה ממה שאתה אי פעם יכול לחלום (סליחה גם הסוציאליזם סיפק…סיביר למשל…). חשוב על התיסכול שסוציאליזם ייצור אצל החלקים המוכשרים של האוכלוסיה לא משנה כמה מוכשר ,חכם וממולח אהיה ,דיני נחרץ ע"י עיקרון מופרך של שוויון להיות באותה רמת הכנסה של האדם הכי פחות מוכשר במדינה (ולפעמים אפילו פחות במקרה שהוא צריך יותר). אין מה לעשות אנשים לא נולדו ולא יחיו שווים ואני בטח שלא אהיה זה שעל גב משכורתו יתנהל שוויון במין רעיון סוציאליסטי מופרך (שכבר הוכיח את עצמו ככלי שרת מצויין בידי אלו שעשקו את החברה הרבה יותר מוורטהיימר).
"לאמץ את החשיבה החברתית סוציאליסטית הרואה את קשרי הגומלין בין כל המייצרים את היש ההוני, ועל כן מבקשת לחלקו לרווחתם של כולם."
במילים אחרות – אני לא יודע איך עושים כסף, אבל אני רוצה שיהיה לי ולכן מגיע לי. מהיכן אותו כסף יגיע ואת מי נצטרך להקריב בדרך – זה לא מעניין אותי.
מר ספירו, עליך להבין עובדה אחת מאוד פשוטה לגבי המציאות – אדם שצורך יותר ממה שהוא מייצר יכול לשרוד אך ורק כחיית טרף, ולאחר שיסיים לרצוח ולעשוק את אלו שיש להם את הכח והיכולת ליצור, גם הוא ימות.
אתה מוציא את קצפך על אנשים שיוצרים יותר ממה שהם צורכים. נותר רק לתהות על המניעים הפסיכולוגיים לכך.
גדעון אתה מדבר על "סוציאליזם דמוקרטי" שבו ימשכו דברים הטובים מהדמוקרטיה. אולי תסביר אך זה יעבוד מכיוון שמעולם לא הצליחו לייצר כזה משטר בהיסטוריה (וכמובן שלא יצליחו גם בעתיד). כאשר ההון שייך לכולם מישהו צריך לנהל אותו. אך תשמור על חופש העיתונות כאשר מישהו צריך להקצות ניר לעיתון? האם עיתונים שתומכים באופוזיציה יוכלו להיות בטוחים שיהיה להם ניר להדפיס עליו.
במקום הון שמשפיע על השלטון תקבל שלטון שמשפיע על ההון ודרכו על כל דבר בחיים של המדינה
למגיב "תלמד קצת",
דומה כי לא היית תלמיד טוב אם אתה טוען שאלו שהפסידו בבורסה היו המהמרים, שבעקבות הפסדיהם "צווחו על סוציאליזם". אני לא מכיר מהמר בורסה אחד שהפסיד מיליונים והפך לסוציאליסט.
אני שייך לאלה שמעולם לא הפסידו בבורסה כי פשוט איני משקיע שם, ולכן דרכי לסוציאליזם כלל לא נבעה מהפסדים שם.
אני מכיר רבים שהשקיעו את חסכונותיהם ליום סגריר בבורסה בחברות שנקראות סולידיות, והפסידו את מכנסיהם, את מעט חסכונותיהם. אני מזכיר לך את התמוטטות הבנקים בישראל, שנחשבו לדבר הסולידי ביותר, ואנשים עובדים, תמימים שהאמינו בבורסה, מצאו עצמם ללא קורת גג, חלקם הגיעו לפת לחם, היו כאלה שהתאבדו, בגלל אותה התמוטטות. ומי בא להציל את הבנקים? המדינה. כלןמר סוציאליזם רק כאשר בעלי ההון מפסידים. דרך אגב, בעלי הבנקים ומנהלי הבנקים, גם לאחר ההתמוטטות, המשיכו לחיות את החיים הטובים בעוד אלפי המשקיעים הקטנים מתבוססים בהפסדיהם. כך היה המצב גם בחברת אנרון האמיקנית, שנחשבה על ידי מיליוני חוסכים קטנים לדבר הסולידי ביותר.
אתה גם טועה בציור התמונה לפיה אתה, המוכשר והמורם מעם, הכנסתך תהיה זהה לזו של הבלתי מוכשר. הסוציאליזם לא מבטל כשרונות, גם לא מדכא יוזמה. גם שם יש תיגמול ליוזמה ולכשרון.יחד עם זאת, זה יעשה בהפרשים צנועים יותר שלא יפגמו בסולידריות החברתית. ומה שחשוב יותר: אמצעי הייצור החשובים, יהיו בבעלות החברה (המדינה זו רק אופציה אחת).
אתה גם טועה בהנחה כי מי שיותר עשיר הוא גם יותר מוכשר. מי שעושה מיליונים בהלוואות בשוק האפור, האם זה סימן לכישרון, ליצירתיות, לתרומה לחברה?
בבמסגרת כללי המשטר הקפיטליסטי ורטהיימר מספק מקומות עבודה, אבל הוא גם זה שקובע מתיי יפסיקו לעבוד. הוא בעל המפעל, וכפי שהוא מוכר אותו לאיזה משקיע אמריקני הוא גם יכול מחר לסגור אותו, כי נשבר לו, כי משעמם לו, שלא לדבר על כך שהוא יכול לפשוט רגל ולזרוק את כולם לרחוב. במשטר סוציאליסטי לא ייתכנו גחמות כאלה. העובד, המוכשר והלא מוכשר, לא יהיו תלויים במצב רוח של מיליונר כזה או אחר. הזכות לעבודה ולהכנסה מינימום מכובדת תובטח לכולם.
ולענין העושק: המשטר הקפיטליסטי בנוי על עושק. הדבר נעוץ במבנהו, בעקרונות המפעילים אותו. הוא עושק בתוך מדינת הלאום ועושק עוד יותר בגרסתו הגלובלית במדינות עניות.
הסוציאליזם הוא האנטי תיזה לעושק. במקומות בהם עשקו תוך כדי שימוש בטרמינולוגיה סוציאליסטית, לא שרר משטר סוציאליסטי, בדיוק כמו שבמדינות בהן שוררת עריצות קפיטליסטית ומשתמשים בהן בטרמינולוגיה דמוקרטית, לא שוררת דמוקרטיה.
לפרידריך האייק,
טענתך כי מעולם לא היה משטר סוציאליסטי דמוקרטי, היא חסרת תוקף רציונלי, שהרי כל דבר לפני שהופיע פעם ראשונה הוא "מעולם לא היה". גם הקפיטליזם מעולם לא היה עד שהחל להופיע. גם הנחיתה בירח מעולם לא היתה עד לנחיתה הראשונה וכך הלאה.
טענתך האחרת "שלעולם לא יהיה" היא הסתכנות בנבואה שהמסורת היהודית אמרה עליה משפט נכון, שהיא ניתנה לשוטים.
אשר לדוגמא שאתה נותן, היא דווקא פועלת מצויין במסגרת הסוציאליזם הדמוקרטי. כפי שכבר הסברתי, לא הכל יהיה בידי המדינה. עיתונים למשל, יוכלו להיות בבעלות פרטית, גם בסוציאליזם דמוקרטי, אלא שהמשטר הסוציאליסטי ידאג לכמה דברים:
א) לא יהיה מונופול של מו"ל אחד או שניים.
ב) הקריטריון המסחרי לא יהיה הקובע הבלעדי אם עיתון יופיע.
ג) המדינה הסוציאליסטית דמוקרטית תעודד מיגוון בעלויות על התקשורת. בנוסף לפרטית תהיה בעלות של עיתונאים בצורת קולקטיב ותקשורת ציבורית.
עיתונים בעלי משמעות, שאינם יכולים לעמוד בקריטריון של תפוצה המונית וכדאיות מסחרית, כמו עיתוני תרבות וספרות, יזכו לתמיכה. המדינה הסוציאליסטית הדמוקרטית לא רק שאינה מפחדת מביקורת, אלא שהביקורת הוא מנישמת אפה. אין סוציאליזם של ממש ללא דמוקרטיה. בניגוד לסתירה הגלומה ב"מדינה יהודית ודמוקרטית" ההדמוקטיה והסוציאליזם משלימים אחד את השני. חופש עיתונות יהיה מאבני היסוד של המשטר.
"זכותם של בני האדם לעבוד". כן, זו אכן זכותם, גם כאשר הכלכלה במצב גרוע ואין מי שמוכן לסכן את כספו, זו זכותם כאשר שכר המינימום מבריח משקיעים לחול וזו זכותם כאשר אין אפשרות להתחרות במוצרים מאסיה ולכן אי אפשר למכור שום דבר. זו זכותם בין אם הם רוצים לעבוד או לא רוצים לעבוד, וזו זכותם בין אם הם יכולים לעבוד או לא יכולים לעבוד, וזו זכותם בין אם לעבודה שלהם ישנו ערך כלשהוא ובין אם עבודתם היא חסרת תועלת לחלוטין. בפרט, זו זכותם כשפשוט אין עבודה. תפיקדה של המדינה הוא לעמוד על זכותם זו, וגם אם יכרעו על ברכיהם ויתחננו שיעזבום לנפשם, המדינה תמשיך לעמוד על זכותם. כי זו זכותם!
זכותם של האנשים לעבודה היא פשוט עובדה מטאפיסית, ממש כמו כח המשיכה!
כאשר מר ספירו מדבר על "מחוייבותה של המדינה", הוא מניח שהמדינה הנה מעין ישות בבעלת תודעה משל עצמה, שמסוגלת לחשוב, להמציא ולייצר, כשלמעשה מדינה היא פשוט אוסף של אנשים. למדינה אין כסף משלה, כל כספה מגיע מכספי מיסים של אזרחים, לרוב על ידי שימוש בכח, ולא מדובר כאן על כח שמופעל רק על מולטי מליונרים, אלא פשוט על כל מי שמעז להרוויח מעט מעל הממוצע במשק (וגם על מי שמרוויח קצת פחות). כך שכאשר מר ספירו מדבר על כך שהמדינה
"חייבת" לספק עבודה, הוא למעשה תמיד מדבר על אדם ספציפי כלשהוא שחייב לספק את העבודה. מי?
השאלה נותרת ללא מענה. הצורך, ללא קשר לקיומם של אמצעים אשר בעזרתם אפשר למלא אותו, הוא הבסיס לתביעות של מר ספירו.
כמובן שכוונותיו של מר ספירו הן להיטיב עם "הכלל". אבל מהי טובת הכלל? מי מחליט מהי טובת הכלל? לפעמים זה פקיד ממשלה שהגיע למשרתו באמצעות קשרים מתאימים, ולפעמים זה אספסןף שלמרות שהוא בקושי יודע קרוא וכתוב, בהחלט יודע לשלשל פתק ולתמוך במפלגה בריונית שתבטיח לו נתח בשלל שחבריה מתכוונים לבזוז מיד עם עלייתם לשלטון.
וחופש הביטוי? ברור מאליו. אלא שכדי לשמור על חופש הביטוי, יש להגביל אותו, ובפרט אי אפשר לתת לאנשים להתבטא באופן אנטי חברתי, שכן זה נוגד את טובת הכלל. על כן האנשים צריכים לסמוך על פקידי הממשלה המקצועיים בכך שישכילו
להחליט מתי יש צורך להגביל את חופש הביטוי ומתי יש לתת לו דרור.
הצרכים, ולא היכולת לספק אותם, הם הבסיס המוסרי של מר ספירו. צרכיו של אדם אחד הם שלשלאות על רוחו וגופו של אדם אחר. רצונו של אדם אחד הוא כלאו של כל מי שיכול לספק את הרצון הזה. הסולידריות החברתית שמר ספירו מדבר עליה היא התעוב שאותו מרגיש כל מי שלמרבה הצער התנסה בחיים בחברה שכזו, כלפי כל האנשים שסובבים אותו.
לאלו שמזהים את הכשלים המוסריים בדבריו של מר ספירו, אני מציע עקרון מוסרי אחר:
לעולם לא אקריב את עצמי למען אחרים, אף לא אבקש מאף אדם אחר שיקריב את עצמו למעני.
אני אעיר רק על כמה "טעויות" בסדרת הטיעונים והדוגמאות שמציג כאן ספירו.
ראשית התמוטטות הבורסה, טיעון פרדוקסלי במקצת. בתחילה בא ספירו בטענות למשקיעים המרוויחים מליונים בבורסה ואחר מכן מתלונן על המפסידים את מכנסיהם, האם המשקיע בבורסה הוא נצלן או מנוצל? ההסבר היחידי לסתירה הנ"ל, ספירו חושב שהאדם הממוצע טיפש ויש להגן עליו מעצמו. המרוויחים בבורסה הם נצלנים(חכמים) המנצלים את הטפשים(המפסידים), גם אם זה נכון(וזה לא) זכותו של אדם להפסיד את נכסיו אם הוא חפץ בכך.
קריסת מניות הבנקים הייתה תוצאה ישירה של מבנה השליטה בהם, הבנקים היו בבעלות עקיפה של המדינה וניהלו מערכת יחסים כמעט אירוטית עם משרד האוצר, מצב טיפוסי למדינה סוציאליסטית מהסוג שישראל הייתה עד אותם ימים, תגובת המדינה הייתה סוציאליסטית אף היא, כלומר הלאמה וכיסוי התחת של כל המעורבים נבע ישירות מהעובדה שראשי האוצר ידעו על הויסות ולא עשו דבר למנוע אותו. בעלות פרטית על הבנקים הייתה מונעת את הויסות(הבינלאומי לא ויסת ורקאנטי התנגד לויסות ונגרר לתוכו מחוסר ברירה בשל התחרות הבלתי הוגנת שהמדינה יצרה).
מי שיותר עשיר לא בהכרח יותר מוכשר,מי שיותר עשיר כן יותר יצרני. המלווים בשוק האפור יותר יצרניים מהלווים בשוק האפור.
ההערה לגבי היזם ש"מתעייף" ומחליט לסגור את העסק מגלמת בתוכה את כל ליקוי התפיסה שלך את הכלכלה החופשית, יזם שמתעייף מוכר את העסק לא סוגר אותו והמעסיק החדש ירצה להרוויח כסף, אחרת לא היה קונה, הוא לא יכול פשוט לפשוט רגל, משום שיש חוקים שעוצרים אותו ונושים ולקוחות שיתבעו אותו כך שההנחה שלך כולה חסרת כל הגיון כלכלי והינה מופרכת לחלוטין.
עכשיו במטותה בא נדבר על המשטר הסוציאליסטי שלך. לפי ההנחה שלך החלקים המהותיים של היצור הינם בידי המדינה(או כל גוף אחר) כלומר בפועל ישנה מועצה כלשהי בה מחליטים על התמחור של כל מוצר במדינה(כיוון שהיצור של כל מוצר תלוי בסופו של דבר במוצרים הבסיסים, אותם כאמור מייצרת המדינה בלבד), ברור מאליו שמחירם של מוצרים מיובאים גם הוא יקבע באופן מוחלט על ידי המועצה דרך מכסים או מנגנון אחר. אין ולא יתכן בסיטואציה כזו שום שוק חופשי כלשהו כיוון שהתמחור החופשי הוא לב לבו של המנגנון. כל מפעל, כל חנות, כל מתקן אופניים יהיה תלוי באופן טוטלי בהחלטות המועצה הזו שכן מחיר הגומי לונטיל, הניר לדפוס, הקמח, השמן והשמפו על המדפים מחיריהם כולם נשלטים אבסולוטית על ידי המועצה. התוצאה הבלתי נמנעת היא שבידיה של מועצה כלשהי ינתן הכח לשליטה מוחלטת במשק, הם לבדם יקבעו מי לשבט מי לחסד. כח אבסולוטי פירושו שחיתות אבסולוטית, את זה אתה בטח יודע.
עכשיו, בא נאמר וחידוש כלשהו, המצאה כבירה מייתרת לפתע את עבודתם של רבים במשק, אין יותר צורך למשל בפועלי דפוס, סדרים, דפסים כולם מיותרים כתוצאה מהמצאה של מנגנון מכני כלשהו, עבודה שעשו מאה יעשו כעת 5, המועצה שלך יכולה לעשות אחד משניים, לפטר אלפי עובדים תוך חמש שנים לערך כדי להכניס את החידוש המופלא או לעכב את ההתפתחות כדי לשמר מקומות עבודה, כיוון שמדינה הסוציאליסטית שלך ההתחייבות היא קודם כל לתעסוקה מלאה, חידושים טכנולוגיים יתעכבו והמדינה לא תוכל להתמודד עם שווקים חיצוניים(1) והכלכלה תדרדר אט אט לכדי עצירה מוחלטת ולבסוף קריסה טוטלית או מהלך של ריצת אמוק קפיטליסטית. דוגמאות הסטוריות יש למכביר מסין דרך קובה וויטנאם עד מזרח אירופה.
(1)אלא אם כן כל העולם כולו חייב להיות סוציאליסטי באחת, מה שהופך את הסוציאליזם שלך לשווה ערך לפציפיזם, קרי אוטופיה חסרת ערך מעשי כלשהו, בכל מקרה לא מתאימה לישראל בשלב הזה של ההסטוריה האינושית ולכן מגולחת אוקהמית מכל דיון על פוליטיקה ישראלית.
לג’ון גלאנט,
כל סימני ההיכר שג’ון ידידנו נתן למדינה, מתאימים להפליא למדינה הקפיטליסטית ששמה ישראל. המדינה הסוציאליסטית היא כאמור סיפור שונה לחלוטין, ואינני מתכוון למחזר את מה שכתבתי בתגובות קודמות. אם ג’ון לא הבין, אז נצטרך לחכות לימי הארה אחרים.
עד כמה דברין חסרי כל שחר, בא לידי ביטוי במשפט המסכם, סיסמא שהוא עצמו לא מאמין בה. נראה אותו נתקע בשדה מוקשים ואומר למי שבאים לחלץ אותו, "חיזרו הביתה, אל תסכנו עצמכם למעני".
יחד עם זאת, הסיסמא שלו היא פתיח למאבקו לביטול הצבא. בעניין זה אני מצטרף אליו.
לליברטן ותיק,
הבעיה שלך, שאתה בונה בדימיונך מודל "סוציאליסטי" ואחר כך מתווכח אתי עליו.
מה שאתה מציג כסוציאליזם אין לו שום קשר למודל אותו אני מציג.
דוגמא:אתה טוען, הנה, יש חידושים טכנולוגיים, מה שעשו בעבר 100 עובדים, עתה יעשו חמישה. אבל הסוציאליזם לפי המודל שלך ידחה את החידושים בגלל המחוייבות לדאוג למקומות עבודה. כלל וכלל לא. במודל שלי ימומשו החידושים והעובדים האחרים, יעברו הכשרה מקצועית כדי שיוכלו להשתלב בטכנולוגיות חדשות, ובזמן לימודיהם ימשיכו לקבל את השכר שקיבלו קודם לכן. טכנולוגיה חדישה לא תהיה במשטר הסוציאליסטי עילה לזריקת "המיותרים" לרחוב, אלא המדינה, מתוך אותה מחוייבות לזכותו של אדם לעבוד, תשדרג את הכשרתם המקצועית. בחברה סוציאליסטית אין דבר כזה "עובד מיותר", כי כבוד האדם וחירותו זו לא רק סיסמא, אלא מחוייבות.
דוגמא נוספת: מה שקרוי "המשקיע הקטן", זה שנענה לעצות המומחים להשקיע בבורסה, אינו טפש, אבל הוא יציר שטיפת המוח של השיטה הקפיטליסטית שאומרת לו כי "ככה עושים כולם בכל העולם". זה מה שאמרו "היועצים" בבנק או בחברת הברוקרים, "האמריקאים מטומטמים"? הבורסה, זה המנוע. אבל שים לב: חברת הברוקרים תמיד תרוויח, כי אתה משלם לה עמלה, ללא קשר לביצועי המניות שבהם השקיעו. המשקיע יכול להפסיד מחר את כל כספו בגלל ביצועים לא טובים של החברה, אבל את העמלה ישלם. השיטה הופכת את המשקיע לטפש בעל כרחו, אם תרצה. הוא לא טפש במובן של רמת משכל נמוכה, אבל הוא קורבן של השיטה שמטפשת אותו.
מבחינה זו הוא לא שונה מרוב האזרחים שמוכנים ללכת ולמות במלחמות מיותרות. הם טפשים? מוטב לומר הם קןרבנות של שטיפת מוח.
עוד דוגמא. יזם שמתעייף, מוכר את העסק שלו. זהו מקרה אחד. וכשהוא מוכר, העובדים רועדים באשר לבאות. יפוטרו? מי? כמה? שוב חוזרת התמונה: בעל החברה מרוויח, והעובד גורלו לוט בערפל.
אבל יש גם מקרים שמפעל כבר לא רווחי, ואין מי שיקנה אות. אז מה עושה הבעלים? סוגר. אינך מכיר מקרים כאלה? צא לשוק ולמד.
לסיכום: הסוציאליזם שאני מדבר עליו לא הולך להלאים כל עסק פרטי. השוק ל יגווע, אלא יקבל מימד יותר אנושי והומני. יהיו מפעלים פרטיים, אבל לא יהיו מונופולים פרטיים. גם במשטר סוציאליסטי יכולים שני קואופרטיבים להתחרות על ליבו של הלקוח. המדינה תחזיק בידיה מפעלי ותעשיות יסוד. חברת חשמל לא תהיה פרטית. מפעלים פטרו כימיים לא יהיו פרטיים. ממפעלי המים לא יהיו פרטיים. הבנקים לא יהיו פרטיים (ועדיין יוכלו להתחרות), יצרני התרופות לא יהיו פרטיים. לא יהיה מצב שאנשים יצטרכו למכור את כל נכסיהם בכדי לממן תרופה נגד סרטן. את המחקר לתרופות חדשות תממן המדינה. גם היום מממנת המדינה הקפיטליסטית מחקרים רבים, אלא שהיא נותנת את הכספים למפעלים פרטיים, וחלק מהמענק הולך לא למחקר אלא להוצאות אחרות שקשורות בהעלאת רווחיו.
אני סבור שבשלב כלשהו בעתיד, כל העולם יהיה סוציאליסטי, פשוט משום שהשיטה הקפיטליסטית תגיע לידי סתירות פנימיות שיביאו אותה למבוי סתום. כבר כיום ארה"ב ניצבת בפני סתירות פנימיות עם פוטנציאל חומר נפץ אדיר.יש סתירה מובנית בין הרצון להרוויח לבין טובת החברה, ראה את כל הנושא האקולוגי. ארה"ב הולכת ומתאבדת, בגלל שהיא צריכה להבטיח רווחי חבורת הנפט, חברות הנשק, והשקעות בתחום איכות הסביבה אינן מיבות רווחים. ול-40 מיליון אמריקאים אין ביטוח בריאות. זה יתפוצץ יום אחד. וריאציה כלשהי של סוציאליזם, שרואה את טובת הכלל לפני קדושת הרווח, תתפוש את מקומה אם רוצים לשרוד.
הטענה בדבר שדות המוקשים ילדותית ומניחה שלא יתכן שלאדם יש עקרונות משום שהוא תמיד קרבן של הנסיבות (סוג של ווידוי פסיכולוגי, אם תרצו). אם כך נא לשקול את הטענה: "אילו ספירו היה מליונר, הוא וודאי היה מרעיב ילדים באפריקה".
כזהו ערך האדם בעיניך ולכך הוא ראוי – להיות חיית קרבן על מזבח צרכיו של כל שפל רוח עלי אדמות.
מדינת ישראל רחוקה שנות מלהיות מדינה קפיטליסטית. למרבה הצער, צרות העין והקנאה משתלטים על כל חלקה טובה ומדינת ישראל צועדת
לאט אבל בבטחה אל תהום הנשיה של השמאל הרגשני
והמיסטיקני.
המדינה הסוציאליסטית שספירו מדבר עליה היא רק תוצאות, בלי שיטה ובלי אמצעים. הוא מתאר מדינה שדואגת לשדרוג יכולותיהם של העובדים.
האם הדבר יעשה באמצעות השתלת מוח לאלו שמנת המשכל שלהם נמוכה מכדי להשתלב בשוק עבודה עתיר טכנולוגיה? הוא מדבר על מצב שבו אנשים לא יאלצו למכור את נכסיהם כדי לממן תרופות לסרטן. זה בהחלט יתכן אם פשוט לא יהיו תרופות כאלה משום שתרופות לסרטן לא גדלות על העצים
ולספירו אין שום דרך להבטיח שאלו אכן יומצאו.
אם יהיה צורך לקנות את התרופות בחו"ל – האם ישנה דרך להבטיח שיהיה כסף לקנות אותן פרט לשימוש בכח? לא, אין דרך שכזו, וכך אדם בריא
יאלץ לשעבד את עצמו כדי לממן תרופות לאדם חולה שאותו הוא כלל אינו מכיר, רק משום שהוא חולה. אפילו אז אין דרך להבטיח שהכסף יספיק
שכן חוץ מסרטן ישנן הרבה רעות חולות אחרות
אבל ספירו כמובן סומך על על הדברים שפשוט
יסתדרו מעצמם. הרי הם איכשהוא הסתדרו מעצמם עד כה, לא? ובכן, עד כה הדברים הסתדרו בהתאם לאורך הרוח והנדיבות של האנשים שאת דמם המדינה מצצה. ביום שבו האנשים היצרנים יחליטו שהם לא משתפים יותר פעולה עם העמדת הפנים הזו, לא יהיו שום תרופות לסרטן ולא תהיה שום קידמה טכנולוגית. לא יהיה מדע, לא תהיה אמנות ולא תהיה תעשיה. מה שיהיה זה אבנים ומקלות.
ואכן זהו חטאם של היצרנים – שיתוף הפעולה עם העמדת הפנים הסוציאליסטית.
ספירו ממשיך לדבר על "טובת הכלל", באותו האופן שאנשים דתיים מדברים על "אלוהים". מהי
טובת הכלל? מי קובע מה צריך הכלל? מדוע טובת הכלל תמיד דורשת קורבנות אדם? מדוע טובת הכלל
תמיד דורשת שפיכות דמים?
ולגבי הצבא – אין לבטל את הצבא אולם יש לבטל
את חוק עבדות חובה ולהפכו לצבא מקצועי בשכר.
הסיבה לכך אינה טמונה בפציפיזם שגורס שזכותו לחיים של כל מי ששונא אותי עולה על זכותי לחיות, אלא היא טמונה בכך שחייו של אדם אחד הם אינם אמצעי להשגת מטרותיו ולסיפוק צרכיו של אדם אחר.
ואין שום נ’ בשם "גאלט".
שתי הערות
1. מה ההבדל בין קואופרטיבים מתחרים לבין
קואופריישין מתחרים? בכל מקרה תחרות פירושה הורדת מחירים, הורדת מחירים פירושה צמצום הוצאות, מירב ההוצאות בכמעט כל עסק כלכלי הן הוצאות שכר, כלומר היכולת(המעשית) להתחרות פירושה התייעלות שמשמעה בפועל שימוש באמצעים טכנולוגיים או ארגוניים בכדי להגדיל את הפריון ולצמצם את מצבת העובדים, זו הנחה שמקובלת גם על מרקס אם אינני טועה. אם הקואופרטיבים שלך לא יכולים לפטר עובדים הם מאובנים לחלוטין וחסרי כל יכולת התחרות.
מילא בתוך המדינה, יתחרו כל המאובנים בניהם, האם את מתכוון למנוע תחרות מבחוץ? כמדומני שזו אחת הסיבות לכך ש"סוציאליזם בארץ אחת" מוגדר כלא ישים על ידי ענפים מסויימים בעץ השיטה הקולקטיביסטי. כיצד הסוציאליזם שלך פותר את זה?
2. לא הבנת כלכך(או לא רצית להבין) את משמעותה של מהפכה טכנולוגית, הכשרה לא תעזור כאן לאיש כיוון שהפריון גדל בצורה כה משמעותית(מהפכנית יש לאמר) שחלק משמעותי מאד מהעובדים *מיותר* קרי יש צורך למצוא להם עבודה אחרת לחלוטין כיוון שהעבודה שבצעו אין בה צורך יותר. אני לא ממציא כאן שום דבר, אלו אירועים שקרו, קורים ויקרו ביתר שאת ככל שהזמן עובר. בהנחה שהמשק מוגבל ביכולתו לצור מקומות תעסוקה יש מאין, הפתרון היחידי לשיטתך הוא המשך העסקתם למטרת תעסוקה, כלומר אבטלה סמוייה או דחיית הטכנולוגיה ושילובה עם פרישה טבעית של העובדים המתבגרים וקליטה מוגבלת של חדשים, זו אחת הסיבות שבסין חרשו שדות עם שוורים 50 שנה אחרי המצאת הקומביין. איך הסוציאליזם שלך פותר את זה?
מסתבר שהליברטן הותיק הוא מרכסיסט סמוי. אם נהיה עקביים בבדיקת התהליך הקפיטליסטי כפי שהוא מתאר נגיע למסקנה שהשיטה מגיעה למבוא סתום: המניע לתחרות ולשיטה כולה הוא הרצון לצבור רווחים. אבל "המהפיכה הטכנולוגית", המצריכה השקעה גדלה והולכת בהון הקבוע (מכונות, מבנים וכו’) וקטנה בשכר העבודה מורידה את הפריון של ההון כלומר את שיעור הרווח. (לצורך הדוגמא נניח מצב תיאורטי קיצוני שבו כל הייצור מתנהל באמצעות אוטומטים ללא יד אדם. במצב כזה אין אפשרות לרווח כלל). גם אם נניח מצב מציאותי כפי שמתאר "הליברטן", עקב עלאת פדיון העבודה חלק משמעותי מאד מהעובדים נעשה *מיותר* כלומר שגם כוח הקנייה יורד מה שהופך גם את הקפיטליסטים, רובם או חלקם למיותרים אז מה עושים עם כל "המיותרים"? ואיך הקפיטליזם פותר בעיות אלו?
בסוציאליזם בעיות אלו לא קיימות משום שהעובדים לא מועסקים כדי "שתהיה להם עבודה" אלא כדי לספק את צרכיהם ואם מספיקים לכך ארבע שעות עבודה ושלושה ימי עבודה בשבוע אז מה טוב בשאר הזמן ישתלמו ויגלו את כישרונותיהם שהסתתרו עקב ההכרח "לעבוד".
הבעייה היא ש"ליברטנים" לא מסוגלים לחשוב על "טבע האדם" אלא במושגים של חברת ניצול קפיטליסטית. כך גם במשטר העבדות לא האמינו שמישהו יהיה מוכן לעבוד אלא אם רגליו קשורות בשלשלאות.
לליברטן ותיק,
אתה נכנס עו ועוד לבעיות פרטניות, ולדברים אין סוף.
הסוציאליזם ימצא פתרון לכל הבעיות בבוא זמן שלטונו.
ההבדל היסודי בין הסוציאליזם לבין הקפיטליזם, שהראשון רוצה ליצור חברה סולידרית, צודקת עם רמת שוויון גבוהה שאין בה אנשים מיותרים. הקפיטליזם מטרתו למקסם את הרווח ואם יש אנשים מיותרים, כלומר מפריעים למיקסום הרווח, הם נזרקים לצדי הדרך.
עם כל הכבוד מר ספירו אלו הם הבלים, שאלתי שתי שאלות מתחילת הדיון הזה ולא ענית אף לא לאחת מהן, התחקמת בנסיון ראשון וברחת בנסיון שני.
בקיצור אמונתך בסוציאליזם לא מבוססת על ריאליזם או בחינת העובדות.
אסיים בציטטה קטנה מסדרת מדריך הטרמפיסט לגלקסיה לאדמס: "בכל מקום בו המציאות אינה מתיישרת עם הכתוב המדריך, המציאות טועה"
ליברטן ותיק,
עניתי לך על כל השאלות. אתה לוקה באי יכולת לראות מציאות מעבר לשני קווים מקבילים מצומצים וכל מה שמעבר להם הוא גם מעבר ליכולת השגתך. אתה פשוט לא מסוגל להבין שמשטר סוציאליסטי יתפקד מצויין בתחומי הכלכלה, החברה, התרבות, החינוך, היא ייצא וייבא לא בדיוק כמו במשטר קפילטיסטי, כי הכלכה תתנהל בתבונה, אנשים לא ישתעבדו לצריכה אלא הצריכה תשרת צרכים ממשיים. רווחי העתק הזורמים היום לגיסים פרטיים יופנו להשקעות ופריחה כלכלית וחברתית. במקום ששלושה מיליארד דולר רווחי בנק הפועלים ילכו לכיסיה של שרי אריסון כדי שתוכל לממן עוד יאכטה ב-50 מיליון דולר, הם ילכו לכיס הציבורי. הבנק ירוויח מצויין גם כאשר הוא בבעלות ציבורית. במקום שהרווחים מהמפעלים הכימיים ילכו לכיסיו של חברו הטוב של שרון בארה"ב (שקיבל אותם במחיר מצחיק) תוך כדי שהוא משלם שכר מעליב לפועלים שעובדים קשה ושולל מהם את זכות ההתארגנות, הרווחים יישארו בארץ, ומהם ניתן יהיה גם לממן שכר הוגן לעובדים, גם לאפשר להם להתארגן ויישאר עודף להשקעות, לפיתוח ועוד ועוד. אבל אתה לא מסוגל לצאת מקונכיית הבורסה שלך וממשטר של מליארדרים ומיליונרים המקבלים מתנות והקלות מהמדינה (סוציאליזם חד כיווני למען עשירים)מחד גיסא, ומייצרים אנשים מיותרים מאידך גיסא. אני בטוח כי כאשר תהיה אדם מיותר ללא פרנסה, תבין אולי שהסוציאליזם הוא הפתרון, כי הוא, אם הוא שומר על עקרונותיו הדמוקרטים, לא זורק אנשים לרחוב.
מר ספירו, אתה ממשיך עם הטענה הילדותית:
"אילו היית X אז היית אומר Y", ואני מחזיר את
הטענה אליך – אילו היית מרוויח ומרוויח הרבה, גם אתה היית מדבר אחרת, "מנצל עובדים", "עושק את הציבור" וכ"ו, משום שבעיניך בני אדם אינם מסוגלים להחזיק בעקרונות, ולכן בפרט הדבר
נכון גם לגביך.
האם אתה יודע מיהו האדם המסוכן ביותר למדינה כגון זו שאתה מתאר, מר ספירו?
האדם שאין לו תחליף. האדם שמסוגל למצוא מרפא
למחלה חשוכת מרפא, או מקור אנרגיה חדש. האדם שיציג את תביעותיו ולא יסכים להתפשר אפילו כזרת – אותו אדם יביא את המדינה שלך לקיצה, אלא אם כן תחסל אותו קודם לכן.
מובן שבעיניך אין אדם שאין לו תחליף.
הרי זו מהות הסוציאליזם – בוז לטבע האדם, לסגולותיו וליכולתו להשתמש בשכלו. סוציאליזם
רואה באדם יצור חסר אונים אשר אין לו שום אמצעים להתקיים במציאות פרט להצגת מומיו וצרכיו מתוך תקווה שאיזו ישות מיסטית (טובת הכלל) תרחם עליו ותחייה אותו.
אבל המציאות הוכיחה בעבר ותוכיח גם בעתיד שאתה טועה.
ג’ון גאלט,
טענות ילדותיות הן לעתים מאד חכמות. אני כבר שמעתי מילדים דברים חכמים מאד. מכל מקום התווית הילדותית שהטבעת על "טענת אילו" מנקודת מבט מזלזלת, אינה במקומה, ונראה שאתה שייך לילדים הלא מבינים.
טענות האילו הביאו אותי להכרעות חשובות ומוסריות בחיים. מדוע סירבתי לשרת בשטחים הכבושים? כי ידעתי שאילו הייתי הולך לשם, הייתי הופך בעל כורחי שותף לפשעי מלחמה. מאחר ואינני רוצה בכך, סירבתי.
מדוע אינני בעל מפעל או שותף למפעל שמעסיק מאות או אלפי עובדים? כי אילו הייתי כזה, בעל כורחי הייתי מנצל עבודתם של אחרים. אלו הכרעות רצוניות משום שאני יודע ש"האילו" נוגד את השקפת עולמי. זאת לא אומרת שאני פטור מסתירות בחיים, אבל במקום שהדבר ביכולתי, אני מנסה לא למעוד יותר מדי לאור השקפת עולמי.
כל הבוקי סריקי שאתה מדביק לסוציאליזם, הוא בשום אופן לא ילדותי, אלא בורותי, כלומר, נעוץ בבורות הנגוע בעוינות. כל סימני ההיכר שנתת בסוציאליזם הם מסימני ההיכר הקלאסיים של הקפיטליזם.
העוני, הפערים הכלכליים, הניצול האכזרי של עובדי העולם השלישי במסגרת הגלובליזציה (וגם בתוך מדינות המערב), סחר הנשים, המלחמות למען שליטה כלכלית, כל אלה מבטאים בין השאר בוז לאדם, לשכלו וליכולתו.הא לך עוד "אילו". אילו היה הקפיטליזם משקיע את רווחיו האדירים בחינוך ובאיכות חיים של מאות מיליוני העניים בעולם, מי יודע כמה גאונים היו מצטרפים אלינו. דווקא הסוציאלזים, בכבוד שהוא רוחש לאדם, שהרי הכלל מורכב מבני אדם שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו, יעשה הכל על מנת לפתח ולטפח את הייחוד והמיוחד בכל פרט, כי המימוש העצמי של כל פרט הופך גם את החברה לטובה ומאושרת יותר. דווקא הקפיטליזם מציג לראווה את מומיו של האדם. ראה את המוני חסרי הבית הדרים ברחובות, הנכים והאומללים מבקשי הנדבות, ראה את הישראלים המחטטים בזבל בראש חוצות. דווקא בקפיטליזם פורחות כל מיני ישויות מיסטיות שמנסות לטעת באנשים שהחברה זרקה לאשפתות תקוות שווא. דווקא בקפיטליזם מדברים על "חמלה ורחמים" אבל לא על זכויות לכל הברואים, כי מתן הזכויות המלאות, מוכרחות לבוא על חשבון רווחי העתק שבעלי ההון הסוחטים את רווחיהם מהכלל.
אתה כבר שקוע עמוק בביצה ועקוץ לחלוטין, לכן אינך מסוגל לנשום את אויר הפסגות ולהריח את הבושם המחיה שמשגר הסוציאליזם.
ובכן מר ספירו, אתה מודה שאתה הנך קרבן של הנסיבות, שאתה חסר עקרונות וחייך אינם חסרי
סתירות. אם כך, מעתה דבר נא אך ורק בשם עצמך
וחסוך מאיתנו את טענות ה – "אילו", משום שלא
כולנו חסרי עקרונות.
שנית, עליך להבין שטענות מסוג Ad hominem אינן תקפות בשום דיון. אינך יכול לבטל את הטענה:"אסור לרצוח" באמצעות הטענה: "אבל אתה רצחת!".
כך שגם אם אתה אכן בעל כוחות נבואיים ויודע בדיוק איך אני או הליברטן ננהג בכל סיטואציה,
אין בכך כדי להוסיף או לגרוע מנכונות דברינו, שכן הנכונות או אי הנכונות של הטענות הנה מתוקף המציאות ולא מתוקף גחמותיו שלי, שלו או של כל אדם אחר.
אני רוצה להדגיש שוב את האופן שבו אתה מדבר
על קפיטליזם: "אילו הקפיטליזם היה משקיע".
קפיטליזם לא משקיע כי קפיטליזם הוא אינו אדם, אין לו תודעה והוא אינו מחליט החלטות. את אותה הטעות אתה מבצע כשאתה מדבר על מדינות, חברות ומשטרים, כאילו מדובר באדם שיש לו כסף משלו ושבו הוא רשאי לעשות ככל העולה על רוחו. אתה מדבר על "חברה מאושרת" – אין דבר כזה. לחברה אין רגשות. חברה היא אוסף של פרטים אשר לכל אחד רגשות משלו.
אם אתה משתמש במושגים בלתי מוגדרים, אין פלא שאינך מצליח להימנע מסתירות בחייך.
מכיוון שלמדינה באין היותה ישות בפני עצמה, אין נכסים משלה, כאשר אתה מדבר על חובתה של המדינה, אתה תמיד מדבר על חובתו של אדם ספציפי כלפי אדם אחר,ועליך מוטלת החובה להסביר מדוע אדם נולד עם שלשלאות לרגליו וחובות כלפי אנשים שאותם הוא אינו מכיר כלל.
כמו כן מוטלת עליך החובה להסביר מהיא טובת הכלל, מי מחליט מהיא טובת הכלל, ומדוע טובת הכלל דורשת קורבנות אדם.
ולגבי ההגדרה של קפיטליזם – שכח מכל מה שאתה מכיר. אני מדבר על קפיטליזם כפי שהוגדר על ידי איין ראנד, ולא כפי שהוא מוגדר על ידי הצהובונים. ההגדרה היא:
קפיטליזם –
משטר אשר אוסר יוזמת שימוש בכח פיסי.
סחר נשים, למשל, נוגד את עקרונות הקפיטליזם.
גביית מיסים בכח וגיוס בכפיה נוגדים את עקרונות הקפיטליזם. עבדות נוגדת את עקרונות
הקפיטליזם. שוד נוגד את עקרונות הקפיטליזם.
אבל רצון אנוכי להצליח ולהיות מאושר, אינו
נוגד כלל את עקרונות הקפיטליזם.
כמו כן מתן נדבות, במידה ומישהו מעוניין בכך,
אינו נוגד את עקרונות הקפיטליזם.
מדוע אם כן מעולם לא שרדה מדינה סוציאליסטית?
אם תאמר מעולם לא הייתה מדינה סוציאלסטית, הרי השאלה כפולה ומכופלת מדוע מעולם לא הייתה מדינה סוציאליסטית?
האם מקימי ברית המועצות היו סוציאליסטים? לנין למשל, האם הוא היה סוציאליסט או שקרן מנוול?
אני לא מבין כלכך את הטלת הרפש בליברליזם, שיטה פוליטית צעירה מאד שהצליחה בתקופה הקצרה בה היא מתקיימת במדינות המערב להוביל אותן להשגים מופלאים למדי. לעומתה הקומוניזם הביא לחורבן טוטלי בכל מקום בו יושם, אפשר כמובן להאשים את ה"מפלצות" ששלטו במדינות הקומוניסטיות, אלא שעלינו לשאול את השאלה ששאל כבר הייאק, "איך זה שתמיד הרע ביותר עולה למעלה?". אשמח לקבל תשובה ישרה והוגנת.
לשואל השאלה –
כיצד ייתכן שהרע עולה למעלה?
ובכן, זה יתכן במשטר המבוסס על פילוסופיה על פיה
ההצדקה היחידה לתביעות היא הצורך, וכך ככל שצרכיו של אדם כלשהוא גדולים יותר, כך תביעותיו מוצדקות יותר, ובפרט אם צרכיו דורשים שתקריב את חייך, הרי שהדבר מוצדק לחלוטין.
פילוסופיה שכזו היא הבסיס לכל המשטרים הקולקטיביסטיים.
המושג "טובת הכלל" הוא מושג בעייתי שמעמיד את המדינה מעל הפרט. מי מגדיר מהי טובת הכלל? ברור שהשליט ואז הוא מקצין את זה כמו היטלר וסטלין, כי בעצם הכלל זה הוא.
טובת הכלל הוא מושג שהכי קל לטעות בו. בעוד שבמושג טובת הפרט איננו יודעים כמעט איך להשתמש.