בצעד חריף ויוצא דופן נגד חופש הביטוי פנתה מכללת תל אביב-יפו לבית המשפט בניסיון להשתיק את הקמפיין הציבורי נגד מעבדת הניסויים בבעלי חיים המתוכננת להיפתח בשטחה. מזה חצי שנה מתנהל מאבק ציבורי נגד הקמת מעבדת ניסויים בבעלי חיים במכללת תל אביב-יפו. בבקשה שהגישה לבית המשפט, מבקשת המכללה לאסור משמרות מחאה מול בתיהם של ראשי המכללה, שהחליטו על הקמת המעבדה – משמרות אשר מתקיימות תחת בקרה משטרתית. עוד עותרת המכללה למנוע מארבעה פעילים לפעול באזור תל אביב לרבות שימוש בנתיבי איילון, דרך נמיר ומסילת הרכבת לחיפה. ואם לא די בכך, מבקשת המכללה מבית המשפט לצנזר את אתר האינטרנט של הקבוצה www.sogrot.org ולהורות על מחיקת קטעים ממנו.
בתגובה שהגישו לבית המשפט כותבים הפעילים: מדובר בניסיון התנכלות והשתקה. הבקשה מנוגדת להלכות של בית המשפט העליון המגנות על חופש הביטוי וההפגנה.
בכתב התביעה שהוגש על ידי ראשי המכללה האקדמית, נחמיה פרידלנד (נשיא המכללה), יאיר אורגלר (לשעבר יו"ר הוועד המנהל וכיום חבר הוועד המנהל של המכללה) וזוהר זיסאפל (יו"ר הוועד המנהל של המכללה), עותרים התובעים בבקשה להוציא צו מניעה נגד ארבע פעילות לזכויות בעלי חיים שימנע מהן להפגין מול בתיהם של שלושת התובעים – הפגנות נגד פתיחת מעבדת ניסויים שהם מעורבים בהקמתה. כמו כן דורשים מהפעילות לשלם את הוצאות המשפט ואת שכר הטרחה של עורכי דינם.
מכללת תל אביב-יפו מתכוונת להקים בתחומה מעבדה לניסויים בבעלי חיים. במעבדת הניסויים תשתתף ככל הנראה פרופ’ רונית אביצור, שבמסגרת מחקריה שפורסמו שולחו עכברים זה בזה כדי לגרום להם פגיעות נפשיות, הופרדו גורי עכברים מאימותיהם, הודבקו עכברים בווירוסים ובוצעו חיתוכים בגבם.
מכללת תל אביב מעוניינת להשאיר את הדיון על זוועות הניסויים מעבר לקירותיה האטומים של המעבדה, ולמנוע בכל דרך אפשרית שקיפות וביקורת ציבורית.
הפעילים סבורים כי כל מטרתה של הבקשה היא להתנכל למפגינים, להפחידם, להרתיעם מהפעלת זכויותיהם הדמוקרטיות ולגרום להם נזקים, בתקווה שכך ניתן יהיה להשתיקם ולהפסיק את מחאתם הלגיטימית.
סוגרות, הקבוצה שאת פעילייה רודפת מכללת תל אביב, היא קבוצה הפועלת לסגירתם של מוסדות המתעללים בבעלי חיים. שיטת הפעולה היא התמקדות במוסד אחד בכל פעם, והפעלת כל האמצעים החוקיים להביא לסגירתו. בשונה מקמפיינים שפועלים להגברת הלחץ הציבורי בלבד, משלבת סוגרות בין הפעלת לחץ ציבורי והגברת המודעות הציבורית. כך חתמו על עצומה נגד פתיחת המעבדה יותר מ-400 סטונדטים וסטודנטיות, א/נשי סגל מהמכללה, ועוד למעלה מ-1,000 א/נשים נוספים. בנוסף, פועלים אנשי סוגרות על ידי הפעלת לחץ ישיר על האחראים לזוועות שעומדות להתרחש מאחורי דלתות המעבדה הנעולות, למשל באמצעות הפגנות מול בתיהם.
אנשים נושאים באחריות למעשיהם. לא ניתן להפיק רווחים ולהתפרנס מניצול וגרימת סבל, ולצפות לחסינות מביקורת בסביבת המגורים. הרחובות בהם גרים בכירי המכללה הם חלק מן המרחב הציבורי, בהם מתקיימות ההפגנות. ההפגנות מתקיימות בפיקוח משטרתי ובהתאם לפקודת המשטרה. לא ניתן יהיה להצביע, ולו על מקרה אחד, בו פיזרה המשטרה הפגנה מול בתי הבכירים או מול המכללה.
כתב התביעה הוא ניסיון נתעב של המכללה ושל האנשים העומדים בראשה, להשתמש בכוחם הציבורי והכלכלי בכדי לפגוע בחופש הביטוי של אלו הנאבקות למען צדק עבור אלו שקולם לא נשמע, ולהשתיק את המחאה נגדם על אחריותם לאלימות האמיתית – כוונתם לפתוח מעבדת ניסויים בבעלי חיים בה יעונו ויומתו מאות בעלי חיים מדי שנה.
לא חייהם, ביטחונם או רכושם של התובעים עומדים בסכנה, אלא התדמית שהם מנסים ליצור לעצמם. הפחד היחיד שלהם הוא שהאמת על אכזריותם תצא לאור. לא במקרה נבנית המעבדה במרתף המכללה – הרחק מעיני הסטודנטים לראות את הזוועות, והרחק מאוזניהם לשמוע את זעקתם של החיות.
לתביעה חשיבות רבה הן לגבי המשך הקמפיין לעצור את פתיחת המעבדה במכללה והן לגבי חופש הביטוי והמחאה בכלל, ושל פעילות לזכויות בעלי חיים בפרט.
אנו קוראות לכן לתמוך בחברותינו למאבק הנלחמות על הזכות של כולנו לחופש הביטוי, וחשוב מזאת, לתמוך בקמפיין לעצור את פתיחת המעבדה ובזכותם של כל היצורים לחיים חופשיים מסבל וניצול. קבוצת "סוגרות" תמשיך לפעול בדרכים לגיטימיות וחוקיות להפסקת הפגיעה בבעלי חיים. הקמפיין, שרק הולך וצובר תאוצה, לא ייעצר בגלל איום על זכויותיהן האזרחיות של ארבע פעילות. בכוונתנו לנצל את ההזדמנות ולהפוך את המשפט למשפטה של המעבדה, כשעל דוכן העדים יעמדו הנסיינים עצמם והאחראים לפתיחת המעבדה.
עד שכולם יהיו חופשיים.
— קישור —
ואולי ניסויים בבעלי חיים עוזרים לפתח את הרפואה לבני האדם?