הערות מקדימות
כותרתו של המאמר "גנובה". היא "נגנבה" ממאמרו של גדעון לוי שנכתב ב"הארץ" כחודש לפני המלחמה, וכוון ליחסים שבין ישראל וארה"ב בקשר לפלסטינים ולממשלת החמאס. אני "גונב" אותה מפני שאין נכונה ממנה כדי לתאר את המלחמה הנוראה בה אנו נתונים.
הדברים שיכתבו להלן מבוססים ברובם על התקשורת הישראלית המגויסת, בעל-פה ובכתב.
מדוע פרצה המלחמה?
באחד ממאמרי הפרשנות ב"הארץ" מזכיר הכותב כי בראיון סגור שניתן שלושה חדשים לפני מלחמת 1973, אמר משה דיין: "כל המלחמות החלו כאשר אחר-כך דרושים היו לנו מחקרים היסטוריים יסודיים מאוד כדי להסביר ולהבין מדוע החלו בהן בכלל".
יסלח לי משה דיין, מנוחתו עדן, אולם הכללתו אינה נכונה. תום שגב עבד אומנם שנים על ספרו החשוב והביקורתי על מלחמת 1967. אולם מפלגתם של הקומוניסטים הישראלים, שנקראה אז רק"ח קבעה את יחסה השלילי למלחמה מיד עם פריצתה. הם לא יכלו להעריך נכונה את הצלחתה הצבאית, אולם העריכו מיד את תוצאותיה הנוראות לעמים הערבים הכבושים ולחברה הישראלית הכובשת, הם ולא רק הם. תיזכר הצהרתו הזועמת של פרופ’ ישעיהו ליבוביץ והתנגדותם של אחרים, מעטים אמנם.
הפעם התשובה לשאלה אינה קלה. ב-12.7, שעות מעתות לאחר שיחידת החיזבאלה עברת את הגבול, הרגה חיילים ישראלים ושבתה שניים, קיבל אולמרט החלטה "אינסטינקטיבית כמעט" (האומנם?) על המלחמה, וכעבור שעות החליטה על כך הממשלה. לא זכורה מלחמה שפרצה "בשיקול דעת חפוז כל-כך" (האומנם?) ובהמתנה של שעות.
עובדה זו הולידה בתקשורת שתי קונספציות: זו של "המקריות" וזו של "הקונספירציה". המקריות אומרת שהמלחמה "התגלגלה לה": הם תקפו, אנחנו תקפנו וחוזר חלילה. ואילו הקונספירציה קובעת כי היה הסכם שנקבע מראש בין אולמרט לבוש, כי תהייה מלחמה כזאת וראוי רק לחכות להזדמנות כדי להביא לפריצתה.
מבלי שישבתי שם מתחת לאחד השולחנות, אינני מאמין "במקריות". ואינני בדעה שאולמרט הוא אידיוט כדי להחליט כך על מלחמה. על-כן, אם כי אין לנו עדיין הוכחות לכך, אני קרוב יותר להשערת ה"קונספירציה", אם כי גם היא אינה מחויבת המציאות. אולמרט והממשלה שלצידו ידעו היטב מי הם אויביה של ארה"ב באזור: אירן, סוריה, חיזבאלה וחמאס. במצב שבו שקועה ארה"ב עד צוואר בבוץ העירקי, וגם באפגניסטן שולט הטליבאן ברוב שטחה של המדינה, יקבלו בוש ופמלייתו בשמחה תוקפנות ישראלית נגד החיזבאלה. כך נקבע בישראל לעין כל סדר יום לאומי חדש: מאבק לבלימת "הכוחות הקיצוניים", האנטי-אמריקאים במזרח התיכון, כאשר פינוי התנחלויות לצורך "התכנסות" ותחבושות דמה על מורסות חברתיות מושלכות לפח.
על כן גם לא קשה לענות על השאלה של מי היא המלחמה. היא של ארה"ב, של הימין-מרכז "שלנו", ושל "השמאל הציוני" ברובו המכריע, הכורע ברך לפני מלחמות "לאומיות" שכאלה בשעה שהן פורצות.
מהלכה של המלחמה
היום, 16 ימים למלחמה, מתחוללים לעינינו מעשים נוראים, אבל מצבנו האסטרטגי תקוע. הקשקוש על "חיל-האוויר שיעשה את המלאכה" חלף מהעולם. חיילי צה"ל נמצאים עמוק בפנים. כמה עמוק, אנחנו לא יודעים, כי מדיניות "העמימות", כלפי העיתונאים שרובם משת"פים וכלפינו, פועלת ומתחזקת מדי יום ביומו בהשפעת הלקחים ממלחמת עיראק. אבל ישנם דברים ברורים:
- החורבן בלבנון נורא, והולך ורע מדי יום. כפי שאומר בדין מפקד בכיר בחיל-האוויר: "בניגוד אלינו, חיזבאלה אינו יכול להחריב רובע בתל-אביב, בתל-אביב אין רובע טרוריסטי. הוא לא יכול לכבוש את הגליל, ואנחנו יכולים לכבוש את דרום לבנון". כפי שגם הודיע הרמטכ"ל: "על כל בית שייהרס בחיפה נהרוס 10 בתים".
- המצב האנושי בלבנון אינו טוב ממצבם של הבתים הנראים לעינינו (בעיקר בערוצים הזרים כמובן): לפני יומיים נמסר רשמית מלבנון על 384 הרוגים; ביניהם 20 חיילי לבנון ו-11 לוחמי חיזבאלה. אז כמה אזרחים "חפים מפשע" (עוד ביטוי במכבסת המלים הישראלית) וכמה פצועים, נכים? להיכנס לעיר צור קשה מחמת ריחן של הגופות. אמנם 82 גופות, מתוכן 24 ילדים נקברו כבר בקבר אחים זמני, אולם גופות רבות קבורות מתחת איי החורבות ואי אפשר להוציאן מפחדה של הפגזה ישראלית.
- פליטים. התקשורת, גם שלנו, מספרת בשמם של הלבנונים ובשמו של האו"ם על 500,000-800,000 נפגעי המלחמה בלבנון שרובם המכריע הם פליטים. מטוסינו מפיצים כרוזים הקוראים לתושבים לעזוב את בתיהם, אולם גם העוזבים נרצחים לא פעם בכבישים.
- נכון שהפגיעה בבני-אדם בכל הגילאים היא ברובה בלבנון, ואינה חדלה גם ברצועת עזה. אולם גם אנחנו איננו יוצאים נקיים מזוועותיה של המלחמה: עשרות הרוגים ופצועים, חיילים ואזרחים; בתים רבים נהרסים בצפון; רבבות עוזבים את בתיהם שבצפון ונודדים דרומה. נזקים כלכליים עצומים נגרמים גם בצידנו, אם כי בלבנון מדברים במפורש על נסיגה כלכלית כללית, ונסיגה בתשתיות עשרות שנים לאחור.
כדי לסכם את הבעיות "בצד שלנו", ולחנך אותנו, הורה לנו מפקד הגזרה הצפונית האלוף אדם: "יש לשנות את פאזת החשיבה. אנחנו במלחמה ולא נספור גופות. זאת מלחמה שיצאנו אליה לשנות כיוון".
האם אנחנו זוכרים עדיין כי יצאנו למלחמה כתוצאה מהריגתם של חיילים ישראלים ובמטרה לשחרר את שני השבויים?! קשה שלא להיזכר בקצת היסטוריה: הפלישה הראשונה ללבנון ב-1982, החלה בעקבות פציעתו האנושה של ארגוב, שגריר ישראל באנגליה.
משהו על הערבים
אני יודע מעט מדי על הצד הערבי במלחמה אולם המעט הזה חיוני להבנת התמונה כולה:
- חיזבאלה הוא ארגון שיעי, והשיעים מהווים 40% מאוכלוסיית לבנון, האוכלוסייה הענייה יותר. גם צבא לבנון חלקו הניכר הם שיעים. על-כן, למרות העובדה שעדות ומפלגות שונות בלבנון אינן מסכימות עם דרכו הפוליטית-צבאית של חיזבאלה נגד ישראל, מעמדו של הארגון לא נחלש כנראה ובוודאי שלא התערער. ההאשמה הציבורית המכרעת בחברה הלבנונית על המלחמה ומוראותיה, אינה נגד החיזבאלה כי אם נגד ישראל.
- לעומת זאת הממשלות הקרויות "מתונות" (היינו פרו-אמריקאיות) הערביות, לחוצות מאוד מהצלחתו של חיזבאלה ומנהיגו נסראללה להפוך לגיבור כלל ערבי, הניצב כנגד ישראל וארה"ב. ממשלות אלה, שקיבלו בחשש גדול את ניצחון החמאס בבחירות הפלסטיניות, חוששות כי המלחמה בלבנון ועמידתו האיתנה של החיזבאלה, יחזקו בביתן פנימה את "האחים המוסלמים". ואומנם, ההפגנות ההמוניות בערים הערביות השונות, מתעצמות והולכות. במצרים נושאים המפגינים את תמונתו של נאצר נגד מובארק.
- בעת ובעונה אחת, בשעה שצה"ל פעיל כל-כך בלבנון, לא חסרים לו כוחות כדי להפנותם "לחזית הדרומית" כנגד הפלסטינים ברצועת עזה ובגדה המערבית. למרות העובדה שהחברה הפלסטינית מגיעה כבר להצעת הסכם שיכלול הפסקת ירי הקסאמים, הפסקת התוקפנות הישראלית והצעת הדרך להחזרתו של גלעד שליט תמורת מספר מוסכם של אסירים פלסטינים, לא חדלה הריגתם של פלסטינים מדי יום ביומו.
- אשר לסוריה קובע אולמרט נחרצות: היא איננה פרטנר למשא-ומתן…
ולבסוף, משהו השייך גם הוא לסעיף הערבי המצומצם: כמה מזעזעת העובדה שנסראללה ביקש את סליחת המשפחה הערבית שאיבדה את שני ילדיה בהתקפת הטילים על נצרת, ומצהיר שהילדים יהיו שהידים של המאבק הפלסטיני והלבנוני, והמשפחה מודיעה שהיא סולחת…
אז מה יהיה?
אין לי בעיה לומר שאין לי מושג. הכול נראה לי תקוע. מה שברור הוא ששני הצדדים לוחמים בכל הרצינות. "אנחנו" ממשיכים לבצע את פשע המלחמה "שלנו", עליו משלמים בדם יותר ויותר לבנונים וישראלים; ואילו החיזבאלה, שאני רחוק כמובן ממנו מוסרית, רעיונית ופוליטית, ממשיך לנהל מלחמת הגנה והתקפה, שיותר ויותר ישראלים משלמים עליה בדמם. יש מקום להשערה שאחרי ש"המפקדת" קונדוליסה רייס מסתובבת כבר בין שתי המדינות, ובוועידת רומא טירפדה ארה"ב דרישה אירופאית-ערבית להפסקת אש מיידית, המלחמה תימשך עוד ועוד עד שיווצר משהו בינלאומי בין שתי המדינות. ואולי לא, או אולי לא רק. יתכן מאוד שהפלישה ללבנון תהפוך לכיבוש ישראלי "זמני" בצורה זו או אחרת.
מה שנראה לי ברור כמעט מעל לכל ספק הוא ש"ההתכנסות" מתה; לא תהיינה "אנרגיות לאומיות" לפינוי התנחלויות ו"במצב האזורי החדש" "ברית הבריונים" לא תאפשר, בדרך זו או אחרת, את הקמתה של מדינה פלסטינית – "חמאסית".
עד מתי? עד ש"הברית" תובס ביום מהימים בדרך זו או אחרת שאין לנו תנאים להעריך את דרכיה ומועדה.
ועד אז?
עד אז ככל שהמלחמה מחריפה מתפרק לשניים מה שקראנו תמיד "היונים" או "מחנה השלום".
- מאמר ראשי ב"הארץ" קובע כי "הנשיא בוש מוליך חזית חיצונית תקיפה המעניקה לישראל, במונחים בינלאומיים זמן איכות לקעקע את כוחו של האויב המשותף".
- ואילו יוסי ביילין יו"ר מרצ אמר לממונה על יחסי החוץ של האירופאים חוויאר סולנה "כי האינטרס הישראלי הוא ניצול תמיכה בינלאומית במבצע הצבאי כדי להביא למימוש מהיר של החלטת מועצת הביטחון 1559, החזרת החטופים והרחקת החיזבאלה מגבולנו". ומנהיגי מרצ מקבלים החלטה לאחר דיון ארוך וסוער על המלחמה: "לפתוח במסע ציבורי לפתיחת משא ומתן עם נציגיהם הלגיטימיים של הפלסטינים, סוריה ולבנון".
לעומת אלה, מופיעים יותר ויותר מאמרים המוקיעים את המלחמה בדרכים שונות (אינני מונה כלל את המשת"פים המנהלים וויכוחים אסטרטגיים וטקטיים, מבפנים, בתוך מחנה התומכים!).
ובצד הפגנות המתרבות בעולם נגד המלחמה (ראש ממשלת ספרד הופיע בהפגנה ענוד כפיה פלסטינית!), קיים מחנה השלום האמיתי, הפגנות ישראליות:
- הפגנה ראשונה בת כ-1,000 מפגינים, שצעדה בתל-אביב עם שלטים וסיסמאות לוחמות, בהשתתפות מפלגות ותנועות חברתיות שונות: מק"י, חד"ש, בלד, תעיוש, יש גבול, קואליציות הנשים לשלום, הוועדה לאינפורמציה אלטרנטיבית, גוש שלום (האם שכחתי את מישהו?)
- הפגנה שנייה, יהודית-ערבית בת כמה אלפים, סוערת ונושאת סיסמאות בעברית,ערבית ואנגלית. ההפגנה הסתיימה בכיכר הסינמטק בה נשאו נאומים אנשים שונים: שולמית אלוני, אורי אבנרי, עיסאם מחול, ישי מנוחין ואחרים.
בניגוד למה שסופר ב"הארץ" בכתבה ארוכה, מכובדת ושזורת תמונות, אינני זוכר שהסיסמה הראשית של ההפגנה הייתה: "להפסיק את המלחמה המטופשת" ואם היתה סיסמה כזאת היא המטופשת.
על-כן חשוב היה נאומו של מזכ"ל מק"י, עיסאם מחול, שהכריז כי "כאן אנו מוחים בשם הקורבנות בביירות, עזה וחיפה"; ושילב בנאומו את הסיסמה המצוינת של המפגינים "לא נמות ולא נמית בשרות ארה"ב"; וישי מנוחין דובר "יש גבול" שהבהיר בנאומו סיסמה אחרת של המפגינים: "חייל הקשב, מותר גם לסרב".
לבסוף שתי הערות אישיות:
מכל המעשים והמחדלים בחיי הפוליטיים שאינם קצרים, אינני זוכר מעשה שאותו תיעבתי כפי שאני מתעב את המלחמה הזאת. על-כן ההסכמה אתה וההתנגדות לה היא בעיני פרשת דרכים מוסרית. כאשר ידובר בעתיד על "מחנה השלום" בעיני הסובייקטיביות בהחלט, תעמוד השאלה מה הייתה עמדתו של האדם, הקבוצה או המפלגה באשר למלחמה. שיתוף פעולה במערכת נקודתי זו או אחרת מדוע לא; אבל שותפות "במחנה השלום"?!
בכל המערכות שלקחתי בהן חלק בעבר, מעולם לא הטלתי ספק בעצם קיומה של מדינת ישראל; תמיד לחמתי עם כל האחרים על דמותה, על מהותה, אבל לא על עצם קיומה. זוהי הפעם הראשונה בחיי שאינני בטוח בכך. אם המדיניות הלאומנית-ציונית הזאת תימשך לאורך שנים, כנגד העמים הערבים שסביבנו, ואם "ברית הבריונים" לא תפורק, אינני בטוח שמדינתי תוכל להבטיח את קיומה.
הערה אופטימית,
רבים סבורים שהתמוטטות האמון בעליונות כביכול של ישראל על הערבים, שהיה מושתת תמיד על יסודות גזעניים, תביא לעליית הפשיזם. אני בכלל לא בטוח. לדעתי, אחרי המלחמה יבוא חשבון נפש נורא, שיחזק זרמים שיגרסו ששלום איננו סתם אופציה אלא כורח ראשון במעלה, שבלעדיו תחרב המדינה ואולי יהרס גם האזור.
אני מסכים עם המאמר, אבל המסקנות שלי הן יותר אופטימיות לטווח ארוך. לא כולם כאן מטומטמים, חרף טירוף המערכות שפקד אנשים כמו יהושע סובול ואפילו משה נגבי.
אני מודה לך על שהטבת לבטא את אשר אני חשה בימים אלו.
לשאלה שהוא עצמו מציג: "אז מה יהיה?", אין לדן פתר תשובה. והרי זו השאלה החשובה, ולא הנכלים והטמטום והרוע שגרמו למלחמה. "מה יהיה" היא שאלת השאלות, והתשובה עליה היא הגיוס של 3 אוגדות, עליו דווח אף פורסם היום. האוגדות האלו יזרקו למערכה, בין אם אולמרט יחליט על כך ובין אם ההחלטה תיפול בבירות או בדמשק, והתוצאה תהא מלחמה נוראה. אז מה לעשות?
אני יודע שאולמרט לא קורא את האתר הזה אבל אומר זאת בתקווה שהרעיון יגיע אליו באופן כלשהו: יש למנות מיידית את אורי אבנרי כחבר ממשלה ולהעניק לו סמכות מלאה לפתוח במגעים עם גורמים ערביים ואחרים בשם ממשלת ישראל. אורי קשישא יכול לכבות את הלהבות. אורי הוא פטריוט כן, וגם מן המקום המכונה (לשווא כמובן, אבל לך תסביר) "שמאל סהרורי", הוא לא חדל לרגע להיות חייל בשירות האומה.
האם זה דני פתר מהפלמ"ח?
שתי תמיהות עיקריות עולות בי למקרא המאמר:
1. טוען הכותב כי המלחמה לא התגלגלה ומעלה מבין השורות את ההשערה כי פרטי המבצע תוכננו היטב מראש. לי אין כל ספק כי תכניות מבצעות שכאלה היו קיימות. כאזרח המדינה וכאיש מילואים הייתי כועס ומודאג אילמלא היו למפקדי הצבא תכניות שכאלה והם היו יוצאים בצורה "רפלקסיבית" ו"ספונטאנית" למבצע שכזה ומסכנים הן את חיי הלוחמים והן קבוצות אזרחים לבנונים נרחבות אף יותר ולו רק מכיוון שלא היו מפזרים כרוזי אזהרה.
לאור זה, אני תוהה אם הכותב לוקה בהיתממות או בחוסר הבנה בסיסי בהיסטוריה צבאית.
2. נניח היה הוא עומד בראש ממשלת ישראל והיו נחטפים שני החיילים ונהרגים שמונת האחרים וכל זאת תוך הרעשה ארטילרית מסיבית על ישובי הגליל. מהן דרכי הפעולה בהם היה נוקט? האם לשיטתו היה נענה לכל תביעות החיזבאללה, מספק לו נצחון תודעתי אדיר ואולי גל התלהבות מוסלמי פונדטמליסטי שהיה מערער את כל המשטרים הלא מוסלמיים במרחב? משחרר את "לוחם הגרילה" סמיר קונטאר (אותו איש אציל נפש שרצח ילדה רכה ע"י כך שרוצץ את גוגלתה במכה בקת אקדחו)
הייתי שם.
ההפגנה השנייה הייתה כבר יותר גדולה.
אני מקווה שמדובר בטעות ולא בהטעייה מכוונת.
בזמנים כאלה חבוה להפגין וחובה לשמור על האמינות. הקשרים של הימין תמיד יותר מפתים מהשקרים של השמאל!!!
הייתי שמח להיות שותף לדעתך, משום מה נראה לי שהלקח מהמלחמה הזו יזכר בדיוק עד לפרוץ המלחמה שאחריה. מדהים (ועצוב) כמה אנשים אני מכיר שהתנגדו בתוקף (בדיעבד כמובן) למלחמת לבנון 1 וכעת הם תומכים נלהבים במלחמת לבנון 2.
ומי הכתב, שעם כל הצניעות (שאין לי, למרבה הדאבה) העלה לראשונה את קונספירציית בוש-אולמרט, שאינה כלל תורת קונספירצייה הזוייה (במדה זו או אחרת), אלה הדבר הראשון המתחייב בסבירות גבוהה מהשכל הישר ומפרוט העובדות, תוך שימת לב לסמיכות תאריכי הארועים והתדרדרות המצב המהירה מאד?
ומי היה החלוץ בהעלאת עוד כמה נושאים במערכת עזה-לבנון, כולל הססמא "סלקו ידיכם מלבנון" שהועלתה בהפגנות השמאל בלונדון לפני מספר ימים?
אז אל תשכחוני. האחרים ממילא לא ישכחוני, אם לשפוט לפי אי אלו דברים לא ממש חביבים שנאלצתי לשאת (הגם שישכיחוני וכבר הישכיחוני מטעמיהם, הכרוכים גם בנושא של קניין רוחני, אבוי). נכון שהחלוצים נועדו לסבול ולהיות מושכחים, כפי שאמר סטלין לטרוצקי, בהעיפו מבט בכרכי האנציקלופדיה הסובייטית, ובתמונה של אכר חייכני ובריא המניף גרזן (או חרמש). נכון גם שאני אזרח האיחוד האירופי, אך איני משלה עצמי לרגע שזהו מחסה מפני "בחורינו הטובים", השורצים בכל מקום באירופה.
תכנית ישראלית-אמריקנית להפלת ממשלת העם הפלשתיני?
— קישור —
טבח עזה
— קישור —
— קישור —
סלקו ידיכם מלבנון
— קישור —
— קישור —
אני מסכים עם כל מלה במאמרו של דני פתר.
חוץ מהמלה "מעתות" בפסקה החמישית. כדאי לתקן את הטעות.
השם הטיבעי והמתבקש מאליו, בבחינת הדבר הטיבעי ביותר, למערכת התעוב והמעל בצלם הזו היא
מע"ל: מערכת (מלחמת) עזה-לבנון.
בל נשכח איפוא התחיל כל זאת, ובל נסיח דעתנו לרגע – כשאנו רואים ברשתות הזרות את המראות האמיתיים של ההרס והטבח והעקירות ההמוניות בלבנון – כי בימים אלה ממש, ברגעים אלה, ניטבחים אזרחים ולעיתים משפחות שלמות בעזה.
ואתה – ידך בל תהיה במע"ל.
עזרא ט’, פסוק ב’ : ו?י?ד ה?ש???ר?ים ו?ה?ס??ג?נ?ים ה?י?ת?ה ב??מ??ע?ל ה?ז??ה ר?אש?ו?נ?ה
יהושע כב’, פסוק כב’: א?ל א?ל?ה?ים י?ה?ו?ה א?ל א?ל?ה?ים י?ה?ו?ה הו?א י?ד?ע? ו?י?ש??ר?א?ל הו?א י?ד?ע א?ם ב??מ?ר?ד ו?א?ם ב??מ?ע?ל ב??יה?ו?ה, א?ל ת?ו?ש??יע?נו? ה?י?ו?ם ה?ז??ה.
מע"ל -מערכת עזה-לבנון).
כפי שכתבתי, זו מערכה בה רב מאד משקל הדיסאינפורמציה וההטעייה השיטתית של הציבור
ראו גם ההודעה שאחרי זו
— קישור —
הטעייה לוגית נוספת (שהולכת וצוברת פופולוריות בווריאציות שונות), מצד אדם רב תוארים אקדמיים, הנה כדלקמן:
תסריט ראשון: קטיושה אחת, בודדה, נחתה בים התיכון סמוך לחוף מפרץ חיפה ולא גרמה שום נזק לאף אחד. אומנם ברור כי המשגר את הקטיושה [מן הסתם, משטח של מדינת אויב] התכוון לפגוע במרכז עירוני בחיפה, אך מסיבות שונות מזימתו נכשלה.
תסריט שני: טיל אחד נורה ממדינת אויב, חדר לכיתת בית ספר בכרמל, וגרם לפגיעה בעשרות תלמידים, שחלקם נהרגו במקום מהרסיסים.
שאלה: מה צריכה להיות התגובה בכל אחד מהתסריטים המתוארים לעיל?
תשובה: אותו דבר, בדיוק אותה התגובה.
אין שום היגיון צבאי או מדיני להקל ראש בטיל או בקטיושה או בכל אמצעי מקביל אחר, המשוגר אל שטח מדינת ישראל, אך אינו גורם לנזק ולפגיעה בנפש. אין שום שחר להמתין עד שישוגרו טילים קטלניים בפועל – די בהיותם קטלניים בכוח.
ד"ר אברהם בן עזרא
— קישור —
חשיפת ההטעיה ההגיונית מצד עבדכם:
הרי למדת סטטיסטיקה, לא כן? ואם כן, מדוע אתה מטעה אותנו, בידעך כנראה שזהו טריק לוגי? הנקודה היא, מה קורה כשנורים 100 רקטות לא מדוייקות לעבר ישראל (כשכל אחת נושאת חנ"פ של 20 ק"ג). לעומת 100 טילים ישראלים מדוייקים, כל אחד בעל חנ"פ פי 10 מזה. להשוות רקטה אחת מול רקטה אחרת, זה כמו להשוות סיבוב רולטה אחת (כשיש סבירות של 1/36 שהמספר יהיה 17 אם אין כאן רמאות וזיוף) לסיבוב רולטה הבא אחריו, ולהסיק מזה מסקנות. יש לסובב פעמים רבות, או להטיל מטבע פעמים רבות, לראות אם יש הטייה וזיוף. כך גם, אינך מתמקד ברקטה בולטת שחוללה נזק, אלא בנזק הממוצע עבור 100 או אלף רקטות.
למה הדבר דומה? נניח שאתה נילחם (לפני 200 שנה) בילידים פרימיטיביים באפריקה או אינדיאנים בצפון אמריקה בעלי קשתות וחיצים בלבד. נאמר אפילו שפעם אחת או פעמיים מתוך 100 מטחי חיצים הם היצליחו לפגוע ב-4 מסיונרים ו-3 חיילים אנגלים (או אמריקנים). האם מזה תסיק שדין כל מטח חיצים זהה לפעם היחידה בה הושגה אפקטיביות מתוך 100 מטחים? לא. עדיין, יש לבחון באופן סטטיסטי את אפקטיביות הנשק הזה, לאמר שמדובר בלוחמים בעלי נשק פרימיטיבי, ולא לחולל כתמורה טבח במאות אזרחים שחורים או אלפי אינדיאניים.
למה כל כך הרבה מבלפים לנו במערכה הזאת?
אני שמחה שהעלת על הדף טיעונים סדורים וטובים אלו
העברתי לכמה חברים שלי שאני מתקשה בויכוח עמם
תודה
אלתרמן לעת הזאת
— קישור —
הוא פוקד בינתו, כחותיו. מצווה להם סדר ודע.
במעול מלך, בברוח שרים, חובותיו עמדו ואין קצה.
אחותנו, זכרי את פניו. הוא היה לך לאב גם לרע
ולבו, כי נטרד וייעף ויאהב, לא הגיד לך החצי.
ארץ ארץ נושבת, ראי: החזק מני כל מבצריך
הוא הקרב הערוך שלאב באשמורת לילית מכוכבת.
הקיפוהו דיק ואילים, אבל לך הוא ולא לצריך,
ביגיעה שתגיה עקר, כדיניה של מלאכת-מחשבת.
כאן פרור של תבל. פה גרעין שממנו צמחה היא צמוח.
פה דממה. פה רגעי הברזל. הוא רואה יבשתו מתבקעת.
הוא אל ערש גוחן-וניצב. עוד בו כח. לא קץ יש לכח.
עוד לוחש הוא: אל, נפש נצור. הוא לוחש: אל נצור את הדעת.
להלן פנייה לד"ר אורי מילשטיין, היסטוריון מלחמות ישראל ואחד מהמבקרים האנטי ממסדיים החשובים בישראל, בעקבות מאמרו הביקורתי כלפי מלחמת מע"ל בעיתון NFC
ד"ר אורי מילשטיין היקר,
אורי, כתגובה למאמרך ב-NFC כתבתי את התגובה הבאה, שכנראה נימחקה (בצוק העיתים במחוזותינו…ועוד ידובר.. בארץ ובעולם וילמד בקורסים לעיתונות כקלסיקה אודות חובות העיתונות, על התפקיד שמלאה העיתונות בישראל), ועל כן היצבתיה כמאמר באתר העיתון האישי שלי:
מלחמת מע"ל (מערכת עזה-לבנון) – מעל רב היבטי
— קישור —
מלחמת מע"ל (מערכת עזה-לבנון) מסתמנת כמעל וכשל בהיבט הביטחוני, הכלכלי, והאנושי – תוך הסתבכות בסאוב מוסרי עמוק וגרירת העם בישראל לפשעי מלחמה קשים, היוצרים סיכון אסטרטגי ראשון במעלה כלפי המשך קיומה של מדינת ישראל
שולה , המתעקש שבהפגנה הראשונה היו רק 300, הוא מאלה שרק נהנים איך לנגח ואיך להתנצח, ורק בזה הם משקיעים את כל האנרגיות, ולא איך להרתם לעשיה שלעתים היא קשה.
למתעקש שבהפגנה הראשונה היו רק 300 וההפגנה השניה היתה כבר גדולה יותר…….מה אומר לך כנראה שלא היינו באותן ההפגנות.