הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-18 באוגוסט, 2006 12 תגובות

עד שהדברים האלה יופיעו בדפוס, השיפוצניקים בתקשורת ובפוליטיקה כבר יעבדו הרבה מאוד שעות נוספות כדי להציג את התבוסה כהישג שאין דומה לו. לכמה מהם יש כוונות טובות, אבל הפחד מ"הימין" בשירות המרכז פוגם לעתים ביושר האינטלקטואלי. בעיקר ישתדלו האולמרטיסטים להפריז ב"הישגי" הרחבת הפלישה ערב הפסקת האש. אבל יהיו גם אחרים, אולי אפילו הרוב, שיכתבו אלפי מלים על התקלות הצבאיות. גם אלה ימעטו לעסוק בקונספציה שגרמה לצבא אדיר להתבזות בכישלון ידוע מראש. כיוון שלדעתי תהליך הפקת הלקחים חייב להיות מוקדש כולו לדרכים למניעת מלחמה דומה בעתיד, אני חושש שחשבון הנפש החלקי לא יועיל הרבה למדינה ולאזרחיה.

עשרות החיילים שנהרגו ונפצעו בימי הלחימה האחרונים לפני הפסקת האש יעמדו, ככל הנראה, במוקד ועדת החקירה שתקום בקרוב. האסון הנורא מכל פקד בתים רבים בישראל, של תומכי המלחמה ושל מתנגדיה, וקשה להתגבר על התחושה שקבלת הצעתו "הסבירה" (אפילו לדעתו של אהוד אולמרט) של ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, מלפני שלושה שבועות, היתה חוסכת חיי אדם בשני הצדדים, באותו מחיר מדיני שישראל משלמת עכשיו. לצערי, גם הוועדה לא תדון בנושא העיקרי שאותו הגדרתי כאן לפני כמה שבועות. לישראל יש אינטרס מבני וקבוע ב"הנמכת להבות", ולכן פשעי המלחמה שבוצעו בלבנון ובצפון ישראל מעידים על העדר שיקול דעת, על שחצנות ורהב שגובלים בטיפשות. כאשר יו"ר הכנסת דליה איציק לעגה לדמעותיו של ראש ממשלת לבנון בישיבת הליגה הערבית, היה ברור גם לספקנים שתכונות לאומיות מסוימות שהתגבשו בחברה הישראלית מאז 1967 הפכו למיפגע פוליטי וביטחוני.


היישות הפוליטית הקרויה "קדימה" פושטת את הרגל עוד לפני שצברה נכסים פוליטיים ופרקטיים כלשהם. עקרונית אני מסכים עם חברי אורי אבנרי וגדעון לוי שעצם הכישלון יכול להביא גם לתוצאות מבורכות לטווח ארוך. התנפצות המאצ’ואיזם וערעור האמונה העיוורת בעוצמה הצבאית עשויים להביא להתפכחות של ישראלים רבים, ולחידוש הדבקות במציאת פתרון פוליטי לסכסוך הישראלי-ערבי. אבל מי שמכיר היטב את רחשי לבו של הציבור לא ישלה את עצמו: שמאל שפוי ומשפיע לא עומד לקום כעת בזירה הפוליטית שלנו כתוצאה מהמלחמה, והתאוששותו תיקח שנים. תיתכן אמנם זליגה קלה של יונים ממפלגת העבודה למרצ, אבל מהם לא ניוושע אחרי ההתנהלות העלובה והמבישה של ח"כ יוסי ביילין ואנשיו בשבועות האחרונים. נדמה לי שגם האופטימיסטים המושבעים בחלק השפוי בחברה הישראלית כבר קלטו, שרק הימין ייבנה מהתמוטטות תפיסת הביטחון הישראלית. המסקנה שיסיק רוב הציבור תהיה הפוכה מהקונספציה ששטחתי כאן כבר בתחילת המלחמה על האינטרס התמידי של ישראל במניעת התלקחויות צבאיות. במקום כוחניות הם ידרשו מהעסקנים והצבא עוד כוחניות, נטולת מעצורים מוסריים ועוד יותר אכזרית. את הסימנים לכך ניתן למצוא בעמודי המערכת של "מעריב", המבטאים את דעתם של אלה שישלטו כאן בעוד שנה-שנתיים.


כנראה ששעתו של ביבי נתניהו כמעט והגיעה. הרי יעקב אחימאיר כבר הכריז על כך במאמר שטוח ב"מעריב". מנהיג הליכוד שמר על שתיקה מכובדת כאשר שנוא-נפשו אהוד אולמרט (יש להודות שהאיבה היא הדדית) נאם כמו וינסטון צ’רצ’יל והתנהג כמו נוויל צ’מברליין. נתניהו אפילו נירתם למאמץ ההסברתי והציף את מאזיניו מארצות-הברית במליצות דביקות (שקסמו כל כך לאותו אחימאיר), בהחלט סחורה עוברת לסוחר בציבור השמרני-רפובליקני ובחלק הימני של הקהילה היהודית הממוסדת. אין לכחד שראש הממשלה הוא המפסיד הגדול במלחמה הזאת, והמחמאות הקולניות של שלושת ידידיו, דן מרגלית, אמנון דנקנר וטומי לפיד, לא יועילו לו הרבה. עם זאת, חבל לבזבז דמעות על אולמרט, הורס לבנון וקברניטה של מלחמה אומללה ומיותרת. כדאי להקדיש כל דמעה כנה שנותרה לנו לחיילים שנהרגו ונפצעו במתקפת העיוועים על לבנון, ולבני משפחותיהם. מי שבאמת אוהב את ארצו ומזדהה עם אזרחיה, יהודים וערבים כאחד, ראה בעיניים כלות את ההתנהלות המדינית והצבאית של הממשלה, ואולי גם מחה. אלא שהמחאה נפלה על אוזניים ערלות. אולמרט רצה מלחמה "מוצלחת", הציבור רצה דם ונקמה והתנהג כמו במלחמת שבטים מתקופת התנ"ך. הדיווחים בתקשורת, באחד החודשים הרעים בתולדות המדינה, סבלו מעודף דברת וממיעוט מידע אמיתי. הפרשנים, בעיקר בטלוויזיה, התנהגו כמו מקהלה יוונית קלאסית, המלווה את הטרגדיה ומפיצה את המסר הדרמטי בסגנון מליצי. תקופה מבישה. כך נשארנו רק עם האמפטיה העצומה לתושבי צפון ישראל ולתושבי לבנון.


מטבע הווייתי כסוציאליסט אני כמעט מנוע מלהאשים את "העם" ולכן מכוון את כל החצים לממסד. אבל היושר האינטלקטואלי מחייב אותי לומר, שהממשלה שבאמת לא סיפקה שום מנהיגות פשוט נגררה אחרי רחשי לב לאומניים של הציבור. הלאומנות הכמעט גזענית היא נחלת המרכז, לא פחות מאשר הימין, ומכאן הקונסנזוס שנוצר סביב ההחלטה לפתוח במלחמה הגדולה. אולמרט ושותפו עמיר פרץ ניהלו את המלחמה בצורה שלומיאלית, ולא הבינו כלל שעקירת כמה מוצבי חיזבאללה תעלה לישראל במחיר בלתי אפשרי. עכשיו הם צריכים לשון גדולה במיוחד כדי ללקק את כל הפצעים: הריסת המיתוס של כוח ההרתעה; החורבן בצפון והחורבן בלבנון; מותם של מאות אזרחים חפים מפשע משני הצדדים; נפילתם של עשרות חיילים לשווא; קיעקוע שמה הטוב של המדינה בקרב כל האנשים ההגונים בעולם הדמוקרטי; חשיפה פומבית ומסוכנת של כל חולשות החברה הישראלית; פרימת התפרים העדינים של המרכז הלאומני, ותחילת החזרה של חלק מהעסקנים לימין הרדיקלי; פתיחת חלון הזדמנויות חדש לפושטי רגל פוליטיים כמו נתניהו ואפילו לימור לבנת; ירידה לטמיון של מיליארדי שקלים; הידרדרות נוספת ביחסים בין אזרחים יהודים וערבים בתוך המדינה; הבניית המיתוס של חיזבאללה בכלל ושל מנהיגה חסן נסראללה בפרט. כל זה בחודש אחד, מבלי להביא בחשבון את נפילתה הסופית של מפלגת העבודה ושל האתגר הסוציאל-דמוקרטי שהיא הציבה, כביכול, בפני החברה הישראלית.


אולמרט נשלח ללשכת ראש הממשלה על ידי המעמד הבינוני כדי לשמור על מדיניות חוץ וביטחון מאוזנת, להנציח את ההגמוניה של העשירונים העליונים בחברה ובכלכלה ובעיקר להבטיח שהיחסים עם ארצות-הברית ובמידה ידועה גם עם אירופה – לא ייפגעו. אולמרט השחצן, הבטוח בעצמו, המוכשר אך חסר הניסיון בעמדות הנהגה בכירות חייב לשאול את עצמו כיצד מעל בשליחותו ופגע בכל היעדים שציינתי כאן, רק בגלל התגרותו (החמורה כשלעצמה) של מנהיג סיעה דתית חמושה בסדר גודל של סניף של מפלגה קטנה בבאר-שבע. גם אם נוותר לדעת הקהל הלאומנית שלנו, ונסכים ששום מדינה ריבונית אינה יכולה להבליג על חטיפת חיילים בתחומה, נגיע למסקנה ההגיונית והשקולה שפעולת קומנדו מיומנת של ישראל היתה יכולה להביא לשטחנו שבויים כקלפי מיקוח. אבל אולמרט והרמטכ"ל הפתטי דן חלוץ העדיפו הפצצה פחדנית מהאוויר, ורק אחרי שמלאכתם הקטלנית של הטייסים לא צלחה הוקרבו חיי חיילים כדי לנסות ולהשיג יעד בלתי-אפשרי.


אין מנוס מהמסקנה שימיו של הטייס חלוץ בראש הצבא הם ספורים. גם בשל הצורך הדחוף לחזק את יחידות היבשה, בעיקר את הסיירות המיוחדות והשריון, וגם בגלל התנהגותו השחצנית והבלתי מכובדת. הופעותיו בטלוויזיה היו נוראות, כאילו דיבר בפני ועדת חקירה. בלי משקפי השמש המיתולוגיות שלו קשה היה להסתיר את ההבעה המיוסרת שהתאכסנה על פניו והעכירה את מבע עיניו. אם אחד מתפקידי הרמטכ"ל הוא להפיח ביטחון בעורף, אז הופעותיו היו מבהילות. הגיע הזמן לפטר אותו, ולחזק מאוד את פיקוד העורף ואת תקציביו. מיגון עיירות הפיתוח והיישובים במגזר הערבי הוא עתה בראש סדר העדיפויות של החברה הישראלית כולה.


הפסקת-אש היא רעיון טוב בנסיבות שנוצרו. היא תחסוך חיי אדם ותביא למעורבות בינלאומית בצפון. החשדנות החולנית בארץ כלפי זרים היא עובדה קיימת, אבל היא משחקת רק לידי הקנאים הדתיים-לאומנים, המתנחלים ותומכיהם. ההסתגרות, האמונה באלוהים כתחליף להומניזם ושמירת זכויות האדם, האדישות לחיי אדם (אם מדובר בלא יהודים), מחלחלים עתה מהימין הפונדמנטליסטי אל הימין החילוני. לא תמיד מניב הייאוש מכוחניות, מעבר ישיר לרציונאליות והבנה עמוקה של מגבלות הכוח. לפחות לטווח הקצר תגיע שעתם של הדמגוגים.


אחרי זוועות אוקטובר 1973 שאג מנהיג הליכוד מנחם בגין במליאת הכנסת לעברה של ראש הממשלה גולדה מאיר: "למה לא קרבתם את הכלים?" (כלי המלחמה אל תעלת סואץ. ח.ב), ובכך הפך את הבעיה המורכבת של הסתבכות ישראל במלחמת יום הכיפורים לפשלה טכנית של הממשלה והצבא. בפרספקטיבה היסטורית יש המון אירוניה בסיטואציה שתיארתי עכשיו, כיוון שגולדה היתה הרבה יותר נצית מבגין, ואף התנגדה לרוב מהלכיו לקראת הסכם השלום עם מצרים כמה שנים מאוחר יותר. אבל עקרונית אנחנו נתקלים במצב דומה. נתניהו הוא המבטא האולטימטיבי של הפשטנות הקלאסית של הימין החילוני ומבחינה זו הוא יורש אמיתי של בגין. הליכוד הממוזער יעשה עתה כמיטב יכולתו למשוך את האגף הניצי של קדימה לשורותיו וכוחה של סיעת אולמרט יתדלדל וילך. העדר מנגנון ומערכת מגייסת בתוך מפלגת השלטון יחרוץ תוך כמה שנים ואולי אפילו כמה חודשים את גורלה לשבט. רעידת האדמה תמשיך לבעת אותנו גם אחרי הפסקת האש.

תגובות
נושאים: מאמרים

12 תגובות

  1. עידו לם הגיב:

    שלום לך חיים אני קורא באדיקות את הטורים שלך ומאוד נהנה ממה שאתה כותב. אני מתרשם שאתה איש שמאל בכול רמ"ח איבריך וחובב היסטוריה מושבע ולכן אני רוצה להמיג לך שתי שאלות:1 מהו הדגם הסוציאליסטי שהיית רוצה לראות מיושם בישראל? 2 איך אתה מסיר שלנין בתור שמאלן קיצוני במדינה נחשלת בתקופת מלחמה הצליח לעשות הפיכה ואילו השמאל שלנו באופן עקבח נכשל בכך ולא גורר אחריו את העניים והמדוכאים?

  2. אתה טועה הגיב:

    ראשית לא היתה תבוסה. בשביל מדינה שהתרגלה (כן, אפילו "השמאל") לנצח כמה צבאות במספר ימים אי הצלחה נראית ככישלון. שנית, כפי שרמזת המסקנה שכל בר דעת מסיק (זה לא כולל את הכותבים באתר) מהתנהלות המלחמה היא שיש צורך דחוף לחזק את הצבא ולהעמיד בראשו אדם פחות מעופף שמבין בעשית מלחמה. יש צורך דחוף להתכונן למלחמה הבאה לא כי היא אינטרס ישראלי אלא משום שיקירי "השמאל" מכריזים יום ולילה שכוונתם להשמיד את ישראל ולכן ישראל צריכה לדאוג שאשר תפרוץ המלחמה שיכפו עליה היא תהיה מוכנה טוב יותר מאשר למלחמה זו.

  3. גיל אהרנסון הגיב:

    שני דברים

    דבר ראשון, אני לא מבין את הביקורת על הממשלה והצבא. אנשי הצבא יודעים להלחם, ואף אחד לא מצפה מדן "מכה קלה בכנף המטוס" חלוץ לרסן את הממשלה בכל הנוגע לפעולות צבאיות. לכן אין צורך שיתפטר. לגבי הממשלה, גם היא פעלה כמצופה ממרכז לאומני, ששבוי בקונספציות שנוצרו לפני קום המדינה ולא ער לכל השינויים שהתרחשו בארץ ובאזור. גם אם היתה מספקת מנהיגות, היתה הממשלה הזו בוחרת באותה דרך, ועובדה שהרוב שבחר בנציגיה לכנסת, תמך במהלכיה.

    וזה מביא אותי לדבר השני, והוא סוג של הסבר לשני המגיבים שתוהים לגבי כשלונו של השמאל בארץ. הסיבה לכך מורכבת מכמה גורמים:
    א. ישנו שמאל אמיתי, וישנם כל אותם מתקרנפים, "שמאלנים" מטעם עצמם, שכל דבר בינם לבין שמאל מקרי בהחלט. כל פעם שישנו מהלך לאומני כמו זה האחרון, מיד מתקרנפים אלו, ומערערים כלפי הציבור את היסוד הרעיוני של השמאל.
    ב. השמאל האידיאולוגי בכל העולם המערבי מורכב מבני מעמדות גבוהים בעלי השכלה. גם אנגלס, מרקס ורוסו היו כאלה. הבחירה של רוב ארגוני השמאל לפעול (ברמה האקטיביסטית) רק בענייני יחסינו עם שכנינו, הרחיקו משמעותית את צאן מרעיתינו האמיתי – המעמד הנמוך, בני עדות המזרח, החרדים, וכן, גם ערבים רבים. כולם רואים כיצד בני הטובים יוצאים לבילעין שבוע אחר שבוע, אך לא מגיעים ללשכת התעסוקה בירוחם.
    זאת הסיבה לכשלוננו וזהו הפתרון

  4. תוצרת הארץ הגיב:

    אין זו אלא מערכה חסרת אחריות של ממשלה קיקיונית, נטולת כל רסן שקמה כקודמותיה כביכול למלא חלל אמצעי ונראה בעליל שניתן היום כבר לחזדות כי אורך ימיה קצר בהרבה מהצפוי.

    הצורך הבלתי נלאה של התקשורת בדיווח, לרבות מונחים בלתי נסבלים כמו החיילים ששים אלי קרב…בודאי לא מקרבות אותי לחשוב שמדובר במלחמת "אין ברירה", נהפוך הוא האם אנחנו "מגדלים" חיילים צמאי מלחמה???
    חיילים שהגיעו לעומק הלבנון וקיבתם נותרה רעבה וגרונם ניחר??? חמושים בכלי מלחמה,מיושנים או לחילופין לא מצויידים כהלכה,כך גם נפלו "מחוסר תקציב" או שמה מאזלת ידם הקלה של שולחיהם???

    אחד הדברים שיבלטו לאורך הדורות הבאים , זו השינאה שתתגבר בשל קורבנות השוא של שני הצדדים, השימוש באמצעי לחימה יותר משוכללים רק מחדדת את הצורך לבוא בשולחן המשא ומתן, שהוא האפשרות היחידה להשיג סטטוס קוו, לפחות לפרק זמן(והלא זהו פרק שלימדה אותנו ההסטוריה).

    לבסוף שאלת המליון דולר, מי יתהדר כעת בנצחון הקרב, אינה רלוונטית כשם שמניין הנופלים לחינם אינו צריך להיות אמדן כלשהו לנצחון או מפלה…כי לדידי, במלחמות רק מפסידים!

  5. ציון הגיב:

    הביקורת על המנהיגות ועל גלי הלאומנות ששטפו את ישראל לאורכה של המערכה המטופשת הזאת היא במקומה, וניתן לומר שהיא אפילו עושה חסד עם מושאיה. אבל מה שחסר לי בכתיבתם של אנשי שמאל בעת הזאת (כולל אורי אבנרי שהיטיב לקלוע בביקורתו למן היום הראשון של המערכה)הוא מסר חיובי. זה קל יחסית למתוח ביקורת ולהתבשם בצדקתך, במיוחד כשהמדינה מנוהלת באופן עלוב כל-כך בידי חבורת קלי-דעת בלתי מקצועיים המוכנים להוביל מדינה שלמה להרפתקה צבאית בשליפה מהמותן. אבל מה שנחוץ עכשיו בדחיפות זה הגדרת מטרות ויעדים ברי-יישום; סדר יום שפוי המכונן על סולידריות חברתית ומדיניות של הידברות.

  6. אבירם: תבוסה או לא, הרי ההשלכות: הגיב:

    בכתבה ב-Ynet ניתן לראות איך הכשלון של צה"ל למוטט את החיזבאללה משפיע על הרחוב הערבי.
    כל בר דעת שיקרא את הכתבה יבין עד כמה חשוב היה למוטט את אותו ארגון.
    אשמח גם אם מישהו יאיר את עיני לגבי הגישה הערבית לפיה מטרת העל היא "להביס את ישראל".
    מה אמור לחשוב ישראלי שוחר שלום כמוני כשהוא
    קורא דברים כאלו?

    — קישור —

  7. רמי הגיב:

    חיים ברעם טוען שקבלת הצעתו של סניורה היתה יכולה לחסוך שלושה שבועות של לחימה. הוא צודק ללא ספק, אבל ניתן היה לחסוך הרבה יותר משלושת שבועות לחימה, ניתן היה לחסוך את המלחמה כולה, אילו הסכימה ישראל לשאת ולתת על הצעות שעמדו על הפרד עובר לחטיפת החיילים ולפיהן ישראל תחזיר ללבנונים את חוות שבעא ותשחרר את האסירים הלבנונים הכלואים ברשותה ללא חוק ומשפט (אני לא מתכוון לקונטר אלא לאחרים שידיעות עליהם כמעט אינן מתפרסמות אבל נראה שהם קלפי מיקוח שיצרו את החטיפה כקלף נגדי). אכן, ההתנשאות הישראלית, מחירה ונזקיה הולכים וגדלים והאטימות שבבסיסה הולכת ועבה. חיוני (מלשון חיים) לשים לה קץ.

  8. Michael Bergman הגיב:

    Zion, not so

    This positive message you are seeking has been spelt out plenty by
    the (unfortunately too) few who see that negotiation and dialogue are the ways forward

    See Bar-am’s article from two weeks ago

    — קישור —

  9. הימין (שוב) גוזר את הקופון הגיב:

    "התנפצות המאצ’ואיזם וערעור האמונה העיוורת בעוצמה הצבאית עשויים להביא להתפכחות של ישראלים רבים, ולחידוש הדבקות במציאת פתרון פוליטי לסכסוך הישראלי-ערבי". כפי שגם כותב המאמר מסיק בסופו של דבר, ההיפך קורה לנגד עינינו. איכשהו, השמאל הישראלי מצליח לאבד את המומנטום אפילו כאשר הבזיון של ה"קונספציה" המצ’ואיסטית מרוח לאורכה ולרוחבה של המדינה. השאלה המטרידה אותי היא: למה זה קורה??? האם הציבור סתם מטומטם או שיש באמת משהו מעורר אי אימון בדרך שבה מסרי השמאל עוברים אליו??

  10. אירית הגיב:

    לשאלה מדוע השמאל נכשל גם כאשר הימין מתנפץ אל סלע המציאות – אין לי הסברים שיטתיים למעט תחושה אישית קשה שאפילו אנשי שמאל נדחים אקטיבית על ידי השמאל בבעיטה בוטה ויריקה בפרצוף. ממה נפשך, את פליטי הימין בודאי בודאי לא יחבקו. השמאל אם יש חיה כזאת, נמנע מבדק בית כבר הרבה מאד זמן, גם כאשר הוא התנפץ (לפני הימין) ומסקנות לא הוסקו, אלא הנותרים בסירה הטובעת נאחזו בה ודחפו את האחרים אל הים.
    הנגעים של "מעמדות" שחיתות, צרות עין, עיוורון, והולכת שולל קיימים בשמאל הישראלי כמו בימין, וה"ציבור" חש זאת באינסטינקט. כמי שעברה את המסלול הרגיל של מרצ פרצ ובאמצע, אני יכולה להעיד שאין לי המלצות חמות לציבור, ואני בעצמי מדשדשת בשוליים (בסייבר בלבד), כיון שזה לא ביתי כבר. מי שחושף שחיתות בשמאל, גורלו גרוע יותר מאשר חושף בימין, או דומה, כך שבשורה התחתונה מדובר בארץ במועדונים, כמו כדורגל, יותר מאשר חלופות שיטתיות וקולקטיב אחר. שני המועדונים לא שונים בהרבה, והכסף וההזדמנות התיאורטית לפחות להצליח במשהו, נמצאת בימין כי הוא כרגע המועדף מכל הבחינות המעשיות,גם על הארנק של הדוד סם. בסך הכל, אין חלופה בישראל למעט לחבור לציבור הערבי ולפעילות שלו) ויש נאמנויות חברתיות ומעמדיות מסויימות, המשיקות לעיתים בלבד לעדה, ולעיתים לדת אך לא רק.
    האתר הוא דוגמא במיקרו לכך שבפועל אין פלורליזם, פתיחות וחופש דעה, ואין למעשה רצון פוליטי ממשי לקלוט פעילים וחברים. זה נתפס כאיום, משום מה. (אל תתפוס לי את הנישה של המבקר השמאלני שעוד מצליח לשרוד).
    הציבור, עם זאת, מתעורר בלי הנהגה. וזה מאד מעניין, כי לפחות ה"רחוב" שלי, ביפו, העממי, מדבר בצלילים מאד חדשים בעיקר ההתפכחות מהצבא ומכל המבנה השלטוני, יש "מרד אזרחי חברתי" שקורה באופן פרטי, כלומר, אנשים מתנערים מחובות מתוך טיעון שיטתי ש"למדינה כזו אסור לתת" כי זה ניצול.
    השמאל יוכל להתקבל בברכה אם כל ההנהגה הנוכחית תעוף. ויש לזה בערך סיכוי כמו לחילופי גברי בהנהגה המרכז לאומנית. מי שיושב על הכסא מתבצר לנצח גם אם כל חייליו נעלמו. אולי זה נובע מהתלות המוחלטת הן בשמאל והן בימין ובמרכז במימון ותמיכה נפשית מחו"ל, כך שלמעשה מדובר ב"ממונים" מטעם גופים זרים, מי שמאלי יותר ומי ימני לשעה, אך מכל מקום אלה מעין ועדות קרואות שהציבור לא חבר בהן. בשני צידי המתרס הפוליטי ומה שביניהם מדובר על אותו מבנה לא דמוקרטי של גופים הניזונים ונשענים על קשרים סמויים וגלויים, פייבוריטיזם ומזדמנים, לבעלי הון מחו"ל שמטפחים את החבורה שלהם, ואלה ממנים לעצמם עוזרים ומפעילים לובי "מלמעלה" על מוסדות השלטון הן לקדם אגנדה (שסוגה לפיכך בקידום אינטרסים זרים) והן אנשים ומשרות ותקציבים. מעין יהודי חצר, והישראלים בעלי האזרחות והתושבות הזרה, או כפולי האזרחות או משפחות מקושרות לחו"ל, משמשים מעין מתווכים בשרשרת ההירככית. אין כמעט פעילות מלמטה למעלה בארץ. והציפיה לכך מוזרה.
    בפעם הבאה, על סולידריות והעדרה. אם יתחשק לי.

  11. הבהרה נחוצה הגיב:

    ישראל יותר חזקה צבאית כלכלית ופוליטית מכל שכנותיה המאיימים עליה (זה נכון גם עכשיו). זה הרציונל המזין את הלאומנות ולא האירציונליות שהיא מרכיב חשוב אבל משני. "ההמונים" מבינים טוב מהו המחיר שצריך לשלם בשביל שלום – זניחת האופי הקולוניאלי והגזעני של המדינה שממנו גם הם נהנים או מצפים להנות. לאור יחסי הכוחות נראה להם שאין לכך הצדקה. לכן המאבק של השמאל ישאר עוד תקופה ארוכה או קצרה מנותק מההמונים.

  12. חיים ברעם הגיב:

    הבהרה נחוצה.

    אני לא סבור שאיש שמאל אמיתי טוען שהציבור הוא מטומטם, רק משום שיש לו דעות אחרות. נכון שיש שטיפת מוח תקשורתית לכיוון המרכז הלאומני והימין, אבל אין לי ספק שישראלים רבים, אולי הרוב, אימצו השקפות לאומניות בוטות הנובעות לא רק מגזענות, אלא גם מתחושת מצור והמון פחד.
    מהניסיון למדנו, מאז ימי "כסף לשכונות ולא להתנחלויות", שהעיסוק בנושא הסוציאלי איננו מספיק כדי לגמול המונים מהלאומנות. נדמה לי שהמרכיב הבלתי רציונלי בלאומנות הוזנח על ידינו. לדעתי, עד שלא נבודד אנאליטית ונבין את מהותם של המרכיבים האמוציונאליים והפסיכולוגיים בפוליטיקה, לא נדע לכלכל את צעדינו. כמובן שחשוב להפנים את העובדה שהמרכיבים האלה פועלים גם עלינו. הדעות "הנכונות" לא הופכות אותנו לאנשים שונים, או מורמים מעם. כדאי לנו להבין שגם אם נאמר את כל הדברים הנכונים וננקוט בכל הצעדים החכמים ההצלחה איננה מובטחת. גורלנו נקבע גם על ידי תהליכים מקומיים ובינלאומיים שאינם בשליטתנו.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים