בכמה מלים הרס שלשום קצין לבנוני את האשליה כאילו השיגה ישראל משהו במלחמה הזאת. במסדר של הצבא הלבנוני, שצולם בטלוויזיה ושודר גם בישראל, קרא קצין בכיר מן כתב את דבריו לחיילים העומדים להתפרס לאורך הגבול הלבנוני. וכך אמר: "היום, בשם רצון לאומי מקיף, אתם מתכוננים להתפרס על אדמת הדרום הפצוע, לצד כוחות ההתנגדות שלכם ועם העם שלכם, אשר הדהים את העולם בכוח העמידה שלו וניפץ את המוניטין של הצבא שנאמר עליו שלא ניתן להביסו".
ובשפה פשוטה: "בשם רצון לאומי מקיף" – על דעת כל חלקי הציבור הלבנוני, ובכלל זה העדה השיעית. "לצד כוחות ההתנגדות" – לצד חיזבאללה. "אשר הדהים את העולם בכוח העמידה שלו" – עמידתם של לוחמי חיזבאללה. "וניפץ את המוניטין של הצבא שנאמר עליו שלא ניתן להביסו" – ניפץ את המוניטין של צה"ל.
כך אומר מפקד בצבא לבנון, אשר פריסתו לאורך הגבול נחגגת על-ידי ממשלת אולמרט-פרץ כניצחון כביר, מכיוון שהצבא הלבנוני יתעמת, כביכול, עם החיזבאללה ויפרק אותו מנשקו. פרשנים ישראלים טיפחו את האשליה כאילו עומד הצבא הזה לרשותם של ידידי ארצות-הברית וישראל בביירות, כמו פואד סיניורה, סעד חרירי ווליד ג’ומבלט.
לא במקרה טבעה הידיעה הזאת במבול הברברת הטלוויזיונית, כאבן שנפלה לתוך באר. אחרי שידור הקטע עצמו, אף פרשן אחד לא הזכיר אותו עוד, שום דיון לא נערך על משמעותו. הוא נמחק מהתודעה.
אך לא רק הבלון של הצבא הלבנוני הגואל התפוצץ. אותו הדבר קרה גם לבלון הצבעוני השני, שאמור היה להוות הישג ישראלי: פריסת הכוח הבינלאומי, שיגן על ישראל מפני החיזבאללה וימנע את חימושו מחדש. ככל שעברו הימים, התברר כי הכוח הזה יהיה, במקרה הטוב ביותר, ערב-רב של יחידות לאומיות קטנות, ללא מנדט ברור וללא יכולות.
פעולת-הקומנדו שבוצעה בסוף השבוע, תוך הפרה בוטה של הפסקת-האש, בוודאי לא תמשוך יותר מתנדבים בינלאומיים לכוח הזה.
אז מה נשאר מכל ה"הישגים" של המלחמה? שאלה טובה.
אחרי כל מלחמה כושלת, עולה אצלנו הדרישה לוועדת-חקירה. יש "טראומה", יש מרירות, יש הרגשה של תבוסה והחמצה, ומכאן התביעה לוועדת-חקירה חזקה שתערוף את ראשי האחראים.
כך קרה אחרי מלחמת-לבנון הראשונה, שהגיעה לשיאה בטבח סברה ושתילה. הממשלה סירבה לכל חקירה רצינית. ההמונים התכנסו במקום שנקרא עכשיו "כיכר רבין" (400 אלף המיתולוגיים) ותבעו חקירה ממלכתית. הלחץ הציבורי הגיע לנקודת-רתיחה, ובסוף נכנע ראש-הממשלה, מנחם בגין. "ועדת קאהן", שחקרה את האירוע, הטילה אחריות "עקיפה" על שורה של פוליטיקאים וקצינים, למרות שממצאיה שלה עצמה הצדיקו מסקנה הרבה יותר חריפה. אבל אריאל שרון הודח, לפחות, ממשרד-הביטחון.
לפני זה, אחרי הטראומה של מלחמת יום-הכיפורים, סירבה הממשלה למנות ועדת-חקירה ממלכתית, אבל הלחץ הציבורי הכריע אותה. גורלה של "ועדת אגרנט", שנכללו בה רמטכ"ל לשעבר ושני קצינים בכירים נוספים, היה משונה: היא ניהלה חקירה רצינית, פסקה שכל האחריות מוטלת על הדרג הצבאי, הדיחה את הרמטכ"ל דוד ("דדו") אלעזר – וטיהרה את הדרג הפוליטי מכל אשמה. זה גרם להתקוממות ספונטאנית של הציבור, ובעקבותיה נאלצו גולדה מאיר ומשה דיין (קודמיהם של אולמרט ופרץ בתפקידי ראש-הממשלה ושר-הביטחון) להתפטר.
גם הפעם מתנגדת הצמרת הפוליטית והצבאית לכל חקירה רצינית. עמיר פרץ אף מינה ועדת-טשטוש, בראשות מלחכי-פנכתו. אבל הלחץ הציבורי גובר והולך, ואני מקווה שבסופו של דבר לא יהיה מנוס ממינוי ועדת-חקירה ממלכתית.
בדרך כלל, מי שמרכיב ועדת-חקירה וקובע את תחום-חקירתה קובע למעשה מראש מה יהיו מסקנותיה. על פי החוק, הממשלה היא המחליטה על מינוי ועדת-חקירה ועל תחום חקירתה (כחבר-כנסת הצבעתי נגד סעיפים אלה). אבל את הרכב הוועדה קובע נשיא בית-המשפט העליון. אם תקום ועדה, אני מניח שאהרן ברק יעמיד את עצמו בראשה.
אם אכן תקום ועדה כזאת, מה תחקור?
הפוליטיקאים והגנרלים ינסו לצמצם את פעולתה לתחומים הטכניים של ניהול הלחימה.
- מדוע לא היה הצבא מוכן למלחמה בלוחמי גרילה?
- מדוע לא הוכנסו כוחות-הקרקע לשטח בשבועיים הראשונים למלחמה?
- האם שררה בצה"ל קונספציה שניתן לנצח בפעולה אווירית בלבד?
- מה היה טיב המודיעין?
- מדוע לא נעשה דבר כדי למגן את העורף, שהיה חשוף לרקטות, שקיומם היה ידוע?
- מדוע הופקרה האוכלוסייה החלשה ביישובי הצפון, אחרי שהעשירים ברחו?
- מדוע לא היו יחידות המילואים מוכנות למלחמה?
- מדוע היו מחסני-החירום ריקים?
- מדוע לא פעלה התספוקת?
- מדוע החליט הרמטכ"ל באמצע המלחמה להדיח למעשה את אלוף פיקוד הצפון?
- מדוע הוחלט על המבצע האחרון, שבו הוקרבו 33 חיילים, ללא כל מטרה סבירה?
הממשלה תרצה, בוודאי, להרחיב את החקירה ולהטיל חלק מן האחריות על קודמותיה:
- מדוע עמדו ממשלות אהוד ברק ואריאל שרון מנגד, כאשר צמח החיזבאללה?
- מדוע לא נעשה דבר כאשר צבר הארגון כמויות אדירות של רקטות?
כל אלה שאלות נכבדות, ובהחלט חשוב לחקור אותן. אך חשוב עוד יותר לחקור את שורשי המלחמה:
- איך החליטה השלישייה – אולמרט, פרץ וחלוץ – על פתיחת המלחמה, שעות ספורות בלבד אחרי התקרית של חטיפת שני החיילים?
- האם הוסכם עם האמריקאים מראש לצאת למלחמה ברגע שייווצר תירוץ אמין?
- האם האמריקאים דחפו את ישראל למלחמה, ואחר-כך תבעו ממנה להמשיך ולהמשיך בה עד כמה שאפשר?
- האם קונדוליזה רייס היא שקבעה, למעשה, מתי להתחיל ומתי לגמור?
- האם רצתה ארצות-הברית לסבך אותנו במלחמה עם סוריה?
- האם השתמשה בנו ארצות-הברית במערכה שלה נגד איראן?
אבל גם בכך לא די. יש שאלות עמוקות וחשובות עוד יותר.
למלחמה הזאת אין שם. גם אחרי 33 ימי לחימה ושישה ימי הפסקת-אש לא נמצא לה שם טבעי. התקשורת משתמשת בשם כרונולוגי: "מלחמת לבנון השנייה".
בכך מופרדת המלחמה בלבנון מן המלחמה ברצועת-עזה, שהתנהלה בעת בעונה אחת איתה, והנמשכת במלוא עוזה גם אחרי הפסקת האש בצפון. האם יש מכנה משותף לשתי המלחמות האלה? אולי הן בכלל מלחמה אחת?
התשובה היא: בהחלט כן. והשם המתאים לה: מלחמת ההתנחלויות.
המלחמה נגד העם הפלסטיני מתנהלת כדי לשמור על "גושי ההתנחלות" ולספח חלקים גדולים מהגדה המערבית. המלחמה בצפון התנהלה, למעשה, כדי לשמור על ההתנחלויות ברמת-הגולן.
חיזבאללה קמה וצמחה בתמיכת סוריה, ששלטה בלבנון. חאפז אל-אסד ראה בהחזרת רמת-הגולן לסוריה את מטרת-חייו – שהרי הוא איבד אותה במלחמת ששת-הימים, והוא לא הצליח להחזיר אותה במלחמת יום-הכיפורים. הוא לא רצה להסתכן במלחמה על גבול ישראל-סוריה, שהוא כל-כך קרוב לדמשק. לכן טיפח וחימש את החיזבאללה, כדי שזה יוכיח שישראל לא תמצא מנוחה עד שתחזיר את הגולן. אסד-הבן ממשיך במורשת אביו.
בלי שיתוף-הפעולה מצד הסורים, אין לאיראן כל אפשרות לספק נשק לחיזבאללה.
הפתרון מונח ממש על כף היד: צריך רק לפנות את המתנחלים משם, יחד עם מי-עדן ויקבי-הגולן, ולהחזיר את הגולן לבעליו החוקיים. אהוד ברק כמעט עשה זאת, אבל ברגע האחרון ברח, כדרכו.
זה צריך להיאמר בפה מלא: כל אחד מ-154 ההרוגים הישראליים של "מלחמת לבנון השנייה" מת למען ההתנחלויות ברמת-הגולן.
החלל הישראלי ה-155 של המלחמה הוא "תוכנית ההתכנסות" – תוכנית הנסיגה החד-צדדית מחלקים של הגדה המערבית.
אהוד אולמרט נבחר לפני ארבעה חודשים (קשה להאמין! ארבעה חודשים בלבד!) על מצע ההתכנסות, כפי שעמיר פרץ נבחר על מצע של צמצום הצבא וביצוע רפורמה חברתית.
במהלך המלחמה עוד הודיע אולמרט שהוא עומד לבצע את ה"התכנסות". שלשום הודיע כבר שצריך לשכוח מזה.
ההתכנסות היתה אמורה אמנם להעביר 60 אלף מתנחלים ממקומם, אבל להשאיר על מקומם כמעט 400 אלף מתנחלים בגדה המערבית (כולל מזרח ירושלים). עכשיו נקברה גם תוכנית זו.
מה נשאר? שלום – לא, משא-ומתן – לא, תוכנית אחרת לפיתרון הסכסוך ההיסטורי – לא. דבר לא נשאר. רק קיפאון גמור שיימשך שנים, לפחות עד שניפטר מהצמד אולמרט את פרץ.
בצפון כבר מדברים הכול על "הסיבוב הבא", המלחמה שבה סוף-סוף נחסל את החיזבאללה ונעניש אותו על הפגיעה בכבודנו. זה הפך, כאילו, לעניין מוסכם ומובן מאליו. גם "הארץ", במאמר ראשי, מתייחס אליו כך.
בדרום לא מדברים על "הסיבוב הבא", מפני שהסיבוב הנוכחי יימשך בלי סוף.
לחקירת המלחמה יהיה ערך רק אם תחשוף את השורשים האמיתיים של המלחמה ותציג בפני הציבור את הברירה ההיסטורית, שהתגלתה שוב גם במלחמה זו: התנחלות ומלחמה אינסופית – או החזרת כל השטחים הכבושים והשגת שלום.
אחרת תספק החקירה רק רוח גבית לימין, לאמור: אם רק נחשוף את השגיאות שנעשו ונתקן אותן, נוכל לצאת למלחמה הבאה ולנצח.

וכמה רכשו? ליבה לא גדולה של איכות טובה וכמה אלמנטים המצאתיים, שסביבם ניבנים המוני השרלטנים. וגם הספקולציות הבורסאיות..
זוכרים למשל את ECI שאף בזמנים הגדולים התמזגו עם תדירן ושקלו להתפצל לכמה חברות, ברהבם, במדינות שונות? הדבר לא מומש, בשנת 2001-2002 פיטרו 3000 מתוך 6000 עובדים, כשהבועה התפוצצה. בשנים האחרונות ניסו להחיות את הבועה, משום שיש הרבה כסף בשוק ורוצים לספוג חלק ממנו. ומדוע יש הרבה כסף בשוק? מכרו לנו את הבלוף על גידול בתוצר של 6% ברבעון הראשון. הבעייה היחידה היא שרוב הגידול נובע ממילוות חוץ שנעשו לאחר שניתן גיבוי אמריקני למילוות, בעקבות הנסיגה הישראלית מגוש קטיף, והגידול אינו נובע מעליית היצור והיצוא. השוק הוצף באשראי שהושג בקלי קלוטו… רק מה לעשות, חברות ההיי טק ממשיכות לפשוט את הרגל, בין היתר בגלל ניהול רשלני, ועבודה רשלנית, למשל, חברת רטרואקטיביטי שפשטה את הרגל בתחילת 2006 ורבות כמוה. נכון, אינטל, IBM ומיקרוסופט ישראל, שם יש קונספצייה אחרת של ניהול, ומקפידים על מוחות מעולים, שם זה איים בודדים וניפלאים של איכות. ויש לציין עוד כמה חברות ישראליות. אבל לא מדובר במכירות ב"מליארדים" כיום, ומה שכתבתי למעלה זו התמונה הכללית, לדאבוני.
גם מאמרו של דוב שוהם הוא תדמיתנות. ההיי טק הישראלי מלא באגים, רוב התוכנות והסאב רוטינות שוות לתחת, חברות ההיי טק הישראליות תכופות זה רק מניפולציה בורסאית, והדוחו"ת של רואי החשבון זה לרוב מונקי ביזנס. מצגות הפואר פוינט נעשו ביד חובבנית, הפועלים הסינים עובדים בשרות קבלנים שבונים בניינים עם הנדסה רשלנית וחומרים מתמוטטים, תוך אי עמידה בתקנים. הבעייה היא שגם האליטיזם הדיגיטאלי הוא רשלני, רע, אבל נראה טוב.
מתוך ויקיפדיה:
החזית הסורית
יישובי עמק החולה ספגו הפגזות סוריות במהלך כל המלחמה. ביום שלישי, 6 ביוני 1967, ניסה גדוד טנקים סורי לתקוף את תל דן ואת קיבוץ דן, אך נהדף על ידי כוחות ההגנה המרחבית, כוחות חיל הרגלים ויחידת טנקים של צה"ל שהוצבו בגיזרה. באותו היום גם יורטה שיחת נאצר-חוסיין והושמעה לאחר מכן ברדיו, בהוראת משה דיין…
— קישור —
מתוך אתר הכנסת:
…סוריה המשיכה בהפגזות על היישובים הישראליים ואף עשתה ניסיון כושל לכבוש את קיבוץ דן. לאחר שסוריה סירבה להגיע להפסקת האש, ריכז צה"ל כוחות גדולים באזור והחל להסתער על העמדות הסוריות במעלה ההר בכיוון רמת-הגולן…
— קישור —
מתוך אתר צה"ל:
…הלחימה בחזית הסורית
באופן מפתיע היתה הגזרה הסורית רגועה יחסית ב-5 ביוני. הסורים ירו אש ארטילרית ואף שיגרו מטוסים לתקוף בשטחנו, אך הנזק היה מועט. כוחותינו השיבו באש וחיל האוויר הופנה לגזרה זו והשמיד חלק מחיל האוויר הסורי. למרות שהיו ערוכים למתקפה לעבר ישראל בהתאם לתכניתם, ביכרו הסורים להמתין עד שיתברר המצב בחזיתות האחרות ולא מיהרו להיענות ללחצי מצרים ולתקוף. למחרת ביצעו הסורים חלק קטן מתכנית המתקפה שלהם, כאשר תקפו את אשמורה, את משק דן ואת תל דן. התקפות אלה נהדפו באבידות ניכרות לסורים.
…
— קישור —
זה מספיק?!
אין ספק שהשם הראוי למלחמה הזו הוא מלחמת רמת הגולן. תדע כל אם שכולה: בנה נפל על מזבח ההתנחלויות ברמת הגולן. הם מייצרים יין טוב וגבינות מעולות ויש להם נופים מדהימים ומשטחי גלישה נפלאים, אבל לכל זה יש מחיר: דם של בני אדם. שוב ושוב עלינו להטיח ב"עם עם הגולן" את האמת הפשוטה והאכזרית: החזרת רמת הגולן לסורים וחוות שבעא ללבנונים ינטרלו את עוקץ העויינות ויחסכו את המלחמות והקזות הדם הבאות.
על הכיפאק, אבל על תאוות השטחים שלך את מוזמנת לשלם בעצמך. אל תצפי מאף אדם נורמלי להסתופף איתך באותו מקלט.
שכחת את ה-5 ביוני 1967 (הפעם מויקיפדיה באנגלית):
During the evening of 5 June, Israeli air strikes destroyed two thirds of the Syrian Air Force, and forced the remaining third to retreat to distant bases, without playing any further role in the ensuing warfare. A minor Syrian force tried to capture the water plant at Tel Dan (the subject of a fierce escalation two years earlier). Several Syrian tanks are reported to have sunk in the Jordan river. In any case, the Syrian command abandoned hopes of a ground attack, and began a massive shelling of Israeli towns in the Hula Valley instead.
מוסר השכל – שאלות כמו "מי התחיל?" או "למה באים בתביעות לישראל ולא לטורקיה?" עדיף להשאיר לילדים בגן.
השאלה הפוליטית החשובה היא: האם צריך לפתוח במו"מ מיידי עם סוריה על הסכם שלום תמורת החזרת כל הגולן הכבוש לידיה?
התשובה – כן!
הנימוקים –
1. הסכם דומה הביא לשלום עם מצרים, שמחזיק מעמד כבר 30 שנה.
2. טילים סוריים עם ראש קרב כימי מזיקים לבריאות ולמצב הרוח.
3. הגיע הזמן לתקוע טריז בין חיזבאללה לאיראן, ולצאת לבלות קצת במועדונים של ביירות.
יש שם אחלה מוזיקה.
מה אתם מתפעלים מהגבינות והיין המיוצרים בטריטוריה הסורית הכבושה מזרחית לקונייטרה הנטושה? מחירים מופקעים. זה נורמלי ש-100 גרם גבינה עולה 7-11 שקל או יותר, כשבכל סופרמרקט באנגליה או בגרמנייה קונים גבינות משובחות במיטב ההתמחות בת מאות השנים באיחוד האירופי – 3 סוגים של צ’דר אירי וכל השאר הרבה יותר בזול? למה לא ייבאו גבינות במקום לקנות דרעק ביוקר (שאתם משבחים אותו, אבל זה בכל זאת דרעק. ולמה משבחים? כי זה חלק מההווי היאפי הנובו רישי הגס והנבער של "יין וגבינות" – חארטת ענק) אם אפשר לקנות גבינות אמיתיות?
הנה מדור הגבינה בסיינסברי האנגלי (ואנגליה עוד יקרה)
— קישור —
תוכלו גם להסתכל במדור היין. יינות הגולן וגבינות הגולן – גאזלענים. והצימרים, אוי בעיי יא בה בה. משיגינער מי שמשלם מאות שקלים ללילה, כשבקהיר אפשר להנות ממלונות 4 ו-5 כוכבים בגרושים (ועל הנילוס) ועוד להנות מהמיצרים המקסימים ובעלי ההומור והתרבות המתים על חתולים – גם כשהם עניים מרודים, הם לא מאבדים את האנושיות וההומור – רק להשוות לחמדני הגולן הרואים בך ארנק מהלך.
בכלל, כדאי לקרוא את המאמר "בני המעיים והעבודה בעיניים" הכולל סיורים וירטואליים בסופרמרקטים באנגליה ובארה"ב
— קישור —
השאלה "מי תקף את מי" ב-67, או בכל מלחמה אחרת, היא לא רלוונטית. הויכוח כיום בארץ ובמידה מסויימת גם באתר הוא בשאלה אם צריך לוותר על השטחים או לא.
וגם כמעט שאין מלחמה שצד אחד היה צודק ב-100 אחוז והשני תוקפן ב-100 אחוז; מה גם שהצד היותר תוקפן (הצד הערבי ב-67 והישראלי ב-73) הוא לא בהכרח מי שיורה את הירייה הראשונה.
לשרה/דב שוהם – כשמביאים נתונים לא נכונים ומעוותים אותם, מה הפלא שמגיעים למסקנות לא נכונות. הביטוי "צבא העם", שמעולם לא היה נכון לגבי צה"ל, כבר הפך היום לבדיחה עצובה.
מלחמות מוכרעות יותר ויותר ע"י חילות אוויר, ים וכוחות קומנדו. חיילי צבא שישתמש בכלי רכב משוריינים ומאסות חי"ר ייטבחו, פשוטו כמשמעו, כפי שקרה לצבא עירק מידי האמריקאים במלחמה האחרונה.
לכתבה על עפר שלח, שיש בו גם הרבה ביקורת על הצבא:
— קישור —
כל המביעים את דעתם לגבי סוגיית רמת הגולן שוכחים כנראה שלסוריה חבל ארץ כבוש בידי טורקיה, בדיוק כשם שרמת הגולן כבושה בידי ישראל.
לחבל הארץ הזה קוראים אלכסנדרטה, והוא חלק אינטגרלי של סוריה לפי החוק הבינלאומי (כמו רמת הגולן) אבל הטורקים, מה לעשות, מחזיקים במקום כבר כמה עשרות שנים ואינם מעלים על דעתם "להחזירו" ללבעליו החוקיים.
מישהו מן המגיבים כאן שמע את אסד הצעיר הלוחמני מכריז אל מול המון מריע שעוד יבוא היום וסוריה תשחרר את חבל אלכסנדרטה הכבוש?
משהו לא מסתדר לי פה.
מישהו מוכן להסביר?
מישהו פעם ניסה להסביר לי כי אסד הצעיר מפחד מן הטורקים מסיבות מובנות, ואילו בישראלים הוא מזלזל, וגם זה מסיבות מובנות.
אני אישית אינני מאמין כי המנהיג הסורי הצעיר חושש מתגובה טורקית ואינו חושש מתגובה ישראלית, ולכן נראה הדבר כי יש סיבות אחרות לשתיקתו התמוהה בנושא חבל אלכסנדרטה.
למגיב האלמוני: איני יודע אם אתה תמים או מתמם, או סתם בור ועם הארץ כמו רוב האזרחים בארץ הזו שקונים את השקרים שמוכרות להם ממשלות ישראל בזו אחר זו. אבל אם תלמד טיפה היסטריה בת זמננו בוודאי תדע שצה"ל עלה לרמת הגולן ביום הרביעי למלחמת ששת הימים מבלי שנורתה ולו יריה אחת על יישובינו ושההחלטה לכבוש את רמת הגולן התקבלה בניגוד לדעת שר הבטחון דיין ובלחץ של חקלאים שרצו אדמות לעיבוד ושתקריות הגבול שקדמו ל-1967 היו במידה רבה בהתגרות ישראלית, כך לפי הודאתו של משה דיין עצמו ביומנים שפורסמו לאחר מותו. אבל אני בטוח שאתה לא תקשיב ולא תלמד דבר מפני שזה לא בראש שלך להחזיר את הרמה הסורית לבעליה ועל ידי כך להגיע לשלום הן עם סוריה והן עם לבנון ולחסוך חיי אדם, אז תמשיך באיוולת ואתה בחברה טובה שכוללת לא רק את אהוד (נדל"ן) אולמרט ואת צחי (מינויים) הנגבי אלא אפילו את שימון (דבק בת..) פרס. אבל כשהמלחמה תפרוץ – אתה תישא באשם ובאחריות, על כך שלא הקשבת ולא למדת ורק החלטת מהבטן.
ישראל תסתדר טוב מאוד בלי רמת הגולן. יש יין וגבינות טובות גם במקומות אחרים.וכשאתה נותן לסורים משהו מהמשטר שלנמו, תיזהר שלא לתת להם את פיצוצי מאות הבתים בשטחים, סגר ועוצר יומיומיים, סיכולים ממוקדים והפגזות שגורמות להרג של עשרות אנשים בחודש – חלקם באזורים שמחזיקה ישראל וחלקם באזורים שכביכול נמסרו לרשות.
וגם נודע לי שבדרך לישראל צבאות ערב עברו ב-67 ליד עמאן ודמשק. אולי אתה מציע לכבוש גם את הערים האלה?
רמי ושכמותו מייצגים את הסוג הגרוע ביותר של הרומנטיקנים השמאלניים. מבחינתם הערבים הם כמו ילדי פעוטון ש"לקחו להם" ועכשיו צריך "להחזיר בחזרה" כי אסור חלילה לפגוע בתבנית מולדתו של "הפרא האציל".
אז כבשנו את רמת הגולן. אז מה? אז הסורים יסתדרו בלעדיה. אדמה זה לא מה שחסר להם. אם לעומת זאת הם ירצו שניתן להם קצת מהדמוקרטיה שלנו, שנלמד אותם על תקשורת חופשית ועל ערך חייו של כל פרט, אני מציע להסכים למסור לידיהם את המידע הזה.
אבל אל חשש. הם לא ירצו. הסורים לא רוצים שטויות כאלה. הם רוצים אדמה כי הם פלאחים שמבינים רק בעצי זית שמהם מפיקים שמן זית טוב בשביל השמאלנים שלנו.
אתה יודע מה רמי? עם הרומנטיקה ההזויה הזאת אין לך שום עמדת יתרון מוסרית על מי שרוצים להחזיק בגולן בשביל היינות המצויינים שמופקים שם.
ישראל לא לקחה כלום מאף אחד. ישראל כבשה במלחמה שטחים שדרכם ניסו אוייביה לפלוש אליה ולהחריבה. לכן אין מה להחזיר. נכון, צריך למצוא הסדר שיאפשר לכולם לחיות כאן אבל מספיק עם ה"תחזירו ת’שטחים" המגוחך הזה.
לפי ההגיון שלך, לסורים לא היתה צריכה להיות בעייה איתנו לפני כיבוש הגולן,, משום מה זה רחוק מהמציאות, הגולן הוא תירוץ לרצון להעלים את ישראל..
חוות שבעא, שטח סורי לפי הכרזת האו"ם, והרי החיזבאללה מצהיר שהוא עם גיבוי איראני תומך בהשמדת ישראל, אז על מה אתה בדיוק מדבר ??
וואלה! נפנה אנשים מביתם, רק משום שהם לא מוכרים את גבינותיהם מספיק בזול, לדעתך.
לא טוב לך, מיכאל, אל תקנה. קנה גבינה מיובאת בסופר.
בנוגע להייטק הישראלי,אני חושב שהרכישות בהיקפים של מיליארדים של דולרים מרמזות על טיבו, או שכל החוכמה נעלמה מעיני הרוכשים, ונמצאת רק בראשך…
בהתנחלויות.
ישראל צריכה להוכיח לאמריקאים שיש על מי לסמוך שיעשה "סדר" במזרח התיכון ובתמורה יתמכו בסיפוח ההתנחלויות.
אתה כנראה די תלוש מהמציאות ההייטקית המקומית.
אינטל נסמכת בכבדות על מעבדותיה בחיפה,אשר הם אילו אשר הביאו את דור המעבדים הבא של החברה.
מרכזי פיתוח של מוטורולה,נייס, ועוד עשרות חברות אחרות נמצאות בישראל ומשגשגות.
אי יכולת הפירגון שלך, והשחרת כל מה שהוא עם צביון ישראלי, גורם לי לפקפק ביכולת שלך לבחון ביושר וללא הטיה את השגי מדינת ישראל מיום תקומתה..
לרמי – למה לדעתך נטל ההוכחה הוא על מי שטוען שסוריה תקפה ראשונה? לפי אילו כללי הגיון או לפי אילו חוקים?
נטל ההוכחה על מי שטוען טענה מסויימת. כך במשפטים כך בפיסיקה וכך במתימטיקה. אתה זה שטענת שישראל תקפה ראשונה ללא פרובוקציה ולכן עליך להוכיח זאת. נתבקשת רק להביא מראה מקום. חשבתי שתביא ציטוט מתוך בטאון מפלגת הבעת’ הסורי אבל אפילו את זה לא עשית.
אני מאוד מתקשה להבין את הדעות השמאלניות לרוב מפני שהן דומות באופן מפתיע להשקפה ימנית. רק בהפוכה.
דבר המפקד הלבנוני שנתפס אצלך כמאפיין של תמונה מסויימת, כאות לכשלון המלחמה- אצל איש ימין היה נתפס כהפך הגמור.
עדות היא שלפי דבריך בפורומים רחבים יותר אפילו לא הוזכר המקרה.
מי שטוען שסוריה תקפה את ישראל תחילה (ביוני 67) – שיגיד כיצד ומתי ויפנה לאסמכתא! אני לא צריך להצביע על אסמכתא להעדר תקיפה סורית. הטעון לתקיפה, עליו הראייה. זה פשוט וברור. מעבר לכך, כל היסטוריון מתחיל יאשר את טענתי. ישראל תקפה את סוריה ללא כל פרובוקציה זאת בעקבות ישיבת ממשלה שבה אלוף פ"צ דדו ואחרים לחצו לעלות לרמה הסורית (כך שאו לה אז, זה מזכרון) נגד דעתו של שר הבטחון, שכפף עצמו כרגיל לקולות הניצים. המחיר משולם עד היום. רק הצהרה שנגד שלום מקיף וכולל ובטחונות נרד מן הגולן יביא את השלום וימנע שפיכות דם בעתד, אולי של ילדים שעכשיו נהנים בבית הספר היסודי.
זו פעם ראשונה שנתקלתי בטענה שצה"ל עלה על רמת הגולן ב-1967 בלי פרובוקציה מצד סוריה. האם תוכל להפנות לסימוכין בנושא זה? תודה
אני רוצה להתייחס לתחילת המאמר:
קודם כל, האמירה שחיזבאללה "ניפץ את המוניטין של הצבא שנאמר עליו שלא ניתן להביסו" היא נכונה גם לגבי נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000 ואין בה שום חדש.
אגב, אם מנתחים את הציטוט של אותו קצין לבנוני בכיר הרי שיתכן והדברים אכן כוונו לאותו הישג של החיזבאללה מלפני שש שנים ולאו דווקא למלחמה הנוכחית…
בכל מקרה זו היתממות די קיצונית של אורי אבנרי כאשר הוא טוען שדברים שאומר קצין לבנוני לחייליו הנפרסים בדרום לבנון הם דברים אובייקטיבים וחסרי קונטקסט.
הרי ברור שהסיטואציה בפניה עומד צבא לבנון בכלל ואותו קצין בפרט היא מסובכת ומורכבת.
החיזבאללה הוא גוף שזוכה לתמיכה בקרב חלק מהלבנונים ולהתנגדות בקרב חלק אחר.
צבא לבנון נפרס בדרום המדינה כחלק מהישג (אכן כך- הישג) של צה"ל, אך עדיין מחוייב לשלם מס שפתיים כדי לרצות את החיזבאללה ותומכיו כאשר הוא נוגס בחלק ניכר ממה שהיה ממלכת החיזבאללה במשך שש שנים.
בועת צבא למדינת בועה
בהנחה שדן חלוץ לא יתפטר או יעוף, במטכ"ל אוגוסט 2006 יכהנו ארבעה קצינים כחולים.
רמטכ"ל, ראש אמ"ן, מח"א וראש אג"ת. והיד עדיין נטויה.
40% מתקציב הצבא וארבעה כחולים במטכ"ל זה אומר שצה"ל 2006 זה חיל האוויר.
חיל אוויר זה אליטה.
ללא כוונה להמעיט בערך או לפגוע בטייסים – טייס זה state of mind
טייס החוזר מגיחה הולך לנוח במועדון טייסים ממוזג ומצוייד.
לטייס אין חיכוך עם פשוטי העם שמתחזקים, מתדלקים ומכינים את המטוס לטיסה הבאה.
יש מספיק זמן לצלצל לבנק.
מדינת ישראל 2006 היא בועת היי-טק, נדל"ן וכסף גדול שקונה השפעה, כח פוליטי, תקשורתי ומשפטי.
מדינת האליטה.
חקלאות לפועלים תאילנדים, בניין לסינים, פוליטיקה למושחתים והציונות לאידיוטים.
הטובים לאמדוקס, צ’קפוינט, קומברס, לבורסה ולנדל"ן.
הפיקוד העליון הפך את צה"ל 2006 לבועת היי-טק .
צבא דיגיטלי, מודיעין דיגיטלי, תקשורת דיגיטלית, לוגיסטיקה דיגיטלית.
מלחמה דיגיטלית בשמיים. מיגון אישי על הקרקע. מקלטים בצפון וחיזוק גגות בעוטף עזה.
קו בר לב לכל מתיישב. לפחות למי שיכול להרשות לעצמו.
בצבא הדיגיטלי נלחמים "מנגד". אין כמעט צורך בטנקים ("ממותות") או חיל רגלים ("חיריבירי").
תם עידן העברת הלחימה לשטח האוייב, כיבוש שטח והכרעה מהירה.
לא נורא אם נפסיד פה ושם. העיקר שהבורסה עולה והדולר יורד.
מלחמה בטרור זו משימה לקבלן משנה פלסטינים, בלי בג"צ ובלי "בצלם".
גירוז טנקים ומלחמת פנים אל פנים בבינת ג’ביל אינן משומות לאליטה, אלו משימות לפשוטי העם.
עולים חדשים, דוסים, קיבוצניקים ותושבי פריפריה.
האליטה הולכת לטייס, ממר"מ ו- 8200.
באוגוסט 2006 התברר גודל הפער בין בועת האליטה ופשוטי העם.
א. האוייב לא בדיוק התרשם מהיי-טק, מצגות פוואר פוינט ותיאוריות של מזרח תיכון חדש, עצימות נמוכה, הכלה, מידתיות או הכרעה תודעתית. האוייב ייצר מצבים בהם צריך להלחם, על הקרקע, פנים אל פנים בסגנון פרימיטיבי של ימי הביניים.
ב. בועת ההיי-טק הדיגיטלית לא סיפקה את הסחורה. התברר שלא השקיעו מספיק ב"חיריבירי" של פשוטי העם.
ג. נוכחנו פעם נוספת כי מלחמה בישראל, גם מלחמה דיגיטלית חייבת להסתיים תוך מספר ימים. בעיקר כאשר העורף חוטף.
ד. בלתי אפשרי להושיב במקלטים בלי סוף את כל פשוטי העם, החולים, קשישים, נכים, מוגבלים, מובטלים, עניים ואלו שאין להם מספיק כסף ודרכון זר לברוח.
למרכז בשלב א’. לחו"ל בשלב ב’.
יחצ"נים ותקשורת מגוייסת הופכים טוב לרע, רע לטוב ותבוסה לניצחון. אולם מכבסת מילים לא מפרנסת רעבים, מרפאה חולים או מצמצמת פערים כלכליים וחברתיים.
הפער הכלכלי והחברתי בין בועת האליטה הצבאית והאזרחית לפשוטי העם גדל והולך. בחלוקת הנטל, רמת חיים והשפעה חברתית כלכלית ופוליטית.
הפער יוצר לחץ. הלחץ במוקדם או במאוחר יפוצץ את הבועה. בועה מפוצצת זה רע מאד. גם לבורסה ולעסקים. האליטה תהיה הראשונה להפגע.
תחשבו על זה שם למעלה באליטה. לפני שיהיה מאוחר.
דב שוהם אוגוסט 2006
לגבי רמה"ג:
למה נשמעת הטענה שרמה"ג נכבשה ללא התגרות סורית?
כי הסורים עשו מה שהם עשו כל שנות השישים וירו ארטילריה על גדות.
בעיני גורמים בישראל זה המצב הרגיל ולכן זו לא פרובוקציה…
עד כדי כך הם עוורים
ולגוף המאמר:
שיסביר לי משהו למה הוא חושב שסוריה תצא מציר הרשע אחרי שתקבל את הרמה?
או שחיזבאללה יפסיק לרצות להשליך את ישראל לים?
צריך סיבה מאד טובה כדי להאמין לזה!
1. להסכם עם מצרים לא הייתי קוראת "שלום". אי התקפה, או הפסקת אש, אולי. מה שיש לנו עם המצרים זה לחלוטין לא שלום, ולא זה המודל שהייתי מאמצת עם סוריה.
אין ספק שזה עדיף על פני מלחמה, אבל שלום זה לא, ולא הייתי מחזירה את הגולן בשביל זה.
אינני מבין את הרציונל העומד מאחרי תגובתך האחרונה: "מול נאצר הייתה התקפתנו מוצדקת ואילו מול סוריה לא"
עד כמה שאני מבין, הרי שריכוז של 7 דיוויזיות על גבולה הדרומי של ישראל הצדיק את התקפתה של ישראל.
עד כמה שאני זוכר הסורים ריכזו אף הם כוח של 3 דיווזיות בצמוד לגבול הצפוני בסמוך לפרוץ המלחמה, אז מדוע אתה טוען כי ההתקפה על סוריה לא הייתה מוצדקת?
האם הדיווזיות המצריות היו יותר "מסוכנות"מאלה הסוריות?
או שומה היה עלינו להמתין שהן תתקופנה ראשונות כמו שאכן קרה במלחמת יום כיפור?
אהה. פתאום מסתבר שבעצם אתה לא מתנגד לשלום עם סוריה בגלל "התוקפנות" שלה: עד 1977 מצרים הייתה לא פחות תוקפנית מסוריה, ובכל זאת אתה תומך בהסכם אתה ובנסיגה מסיני. יופי נחמה: אם נסוגת מעמדה מטופשת אחת, יש אולי סיכוי שתיסוג גם מהיתר.
וביחס לנקודותיך: משום מה אתה מאוד סלחני כלפי אנואר סאדאת, שהיה אחראי להרג ולפציעה של אלפי ישראלים – הרבה יותר מבשאר אסד, חסן נאסראללה וחאלד משעל גם יחד.
הטיעון שלך על המרחק לקהיר הוא מקורי. האם לפני כל הסכם נוסף עם ארצות ערב אתה מציע להזיז אחורה לאותו מרחק את דמשק, עמאן וביירות?
נקודתך החמישית היא המעניינת ביותר. ניתן להסיק ממנה שאם ישראל כובשת ומתעללת בלבנונים ובפלסטינים במשך 40 שנה, היא חייבת עכשיו להמשיך באותם כיבושים והתעללויות. סתם בשביל לא להצטייר כוותרנית אחרי שהפסידה במלחמה שנבעה מהסירוב שלה להפסיק את המעשים האלה.
כשמך כן אתה: ישר כמו סרגל, ועיוור כמוהו בדרך לאבדון.
לישר דרך: קרא את מובאתך אתה: הסורים העדיפו לחכות להתבררות המצב בחזיתות האחרות. וזה באתר של צה"ל! וקרא למעלה המובאה מויקיפדיה באנגלית, לאמור שישראל תקפה תחילה את חיל האויר הסורי וריסקה אותו. והרי כך עשתה גם בחזית מצרים. אלא שמול נאצר היתה הצדקה להתקפתנו (כך לפי המחקר ההיסטורי הנכחי) ואילו מול סוריה – לאו!
והעיקר: אנו מחזיקים באדמה סורית וניתן להשתמש בה כמנוף לשלום אזורי. האם נשכיל לוותר על שטחים ולמקם את עצמנו באזור או שנאלץ להמשיך להלחם עד שלבסוף נובס הן דמוגרפית והם ח"ו צבאית.
התוקפנית היתה ישראל שפתחה במתקפה אווירית מסיבית נגד חיל האויר הסורי וריסקה אותו בתוך פחות משעה. אז אם אחר כך הסורים ירו כמה יריות לכבוד – זה לא מצדיק מלחמה קרקעית שבה הרגו ונהרגו ובסוף יחזירו את הרמה לסורים, כפי שמחייב המשפט הבינלאומי.
הסורים לא התקיפו ברגע שראו מה קרה למצרים ולירדנים, וכך כתוב באתר הרשמי של הצבא.
קודם כל השאלה עלתה לאוויר האתר ואני רק עניתי.
שנית זה לא שאלה "מי התחיל" אלא מי התוקפן ומי מגיב
שלישית אני לא יודע איך אתם מצליחים להבין שישראל תקפה ראשונה אני מבין מהטקטס אחרת
לגמרי.
"…באופן מפתיע היתה הגזרה הסורית רגועה יחסית ב-5 ביוני. הסורים ירו אש ארטילרית ואף שיגרו מטוסים לתקוף בשטחנו, אך הנזק היה מועט. כוחותינו השיבו באש וחיל האוויר הופנה לגזרה זו…"
השיבו באש, הופנה…מי תקף קודם די ברור,אפשר כמובן לטעון שלא מאמינים לצה"ל אבל זה סיפור אחר…
רביעית- ואם יהיה הסכם עם אסד ג’וניור האם הוא יוכל לעמוד בלחץ איראן ולהפסיק לחמש את חיזבאללה? איזה אינטרס יהיה לו לעשות כך? ואם (מה שלא בלתי סביר באיזורנו) אסד יפר את ההסכם מה נוכל לעשות כשצה"ל יהיה בעמדות נחיתות למרגלות הגולן?
חמישית- מה הקשר החזרת הגולן לתבוסה דמוגרפית ? יש שם כמה מאות דרוזים שהם "איום דמוגרפי" קטן מאד.
שישית- ואם יהיה הסכם אסד יפרק את הנשק הכימי?
שביעית-לא דיברתי על תורכיה אז אתם רוצים בקטע הזה
אחמד:
איפה במשפט הבינלאומי כתוב שמדינה שמנסים לזרוק אותה לים צריכה לתת נכסים אסטרטגיים לתוקפן?
יש לי רעיון טוב- כתנאי למו"מ ישום החלטה 1559 של האו"ם וסילוק החמאס מדמשק…
מה דעתכם?
מתגובתך ביחס לסוריה קל להסיק שאתה מצטער על המשגה שעשתה ישראל כשהחזירה את כל סיני למצרים התוקפנים.
ממש חבל לך על 27 שנים של חוזה שלום, שעברו על ישראל ומצרים בלי הרוגים ופצועים במלחמות.
נכון?
לא, לא נכון, וחבל שאתה לא רואה את ההבדלים
אני אציין לך כמה:
1.סאדאת ומוברכ נלחמים ב"אחים המוסלמים"
בעוד אסד מממן ונותן מחסה לחמאס וחיזבאללה
2.סאדאת (וגם נאצר) וגם מוברכ ראו בברית עם
המערב נכס אסטרטגי למצרים,מסיבות כלכליות,
נאצר נדחה ע"י המערב,וסאדאת פתח ע"י השלום
את השער.אסד מעדיף לממן את החיזבאללה
ולהיות בנתק מהמערב…
3.קהיר ושאר ריכוזי האוכלוסיה במצרים רוחקים
מישראל מרחק מדבר סיני שלם,כך שקשה לייצר
משם טרור יעיל (בהעדר מחסה של אוכלוסיה)
וקשה עוד יותר לייצר מתקפת פתע.שום דבר
מאלה לא נכון לגבי סוריה.
4.לסוריה יש הסטוריה של הפגזה על אוכלוסיה
אזרחית והקמת הפת"ח, למצרים אין.
5.סוריה בטוחה ש"ניצחה" את ישראל בעזרת
חיזבאללה, כעת, מתן הגולן יתפרש ככניעה
ולא כרצון טוב למען השלום.