הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-6 בספטמבר, 2006 5 תגובות

לפני חודשים מספר הוקמה בשנחאי האגודה הבינלאומית לקידום הכלכלה המדינית. זו ידיעה חשובה, כי כינוס היסוד נערך דווקא בסין העממית, על פי יוזמת החוקר צ’נג אן-פו ובהשתתפות מספר רב של כלכלנים סינים. כידוע, מזה מספר שנים העמיק הפולמוס הרעיוני והאקדמי בסין בסוגיות תיאורטיות ופוליטיות הקשורות בסוציאליזם והכלכלה המדינית. הפולמוס העשיר מתנהל באורח חופשי לחלוטין ויוזמתו של פרופ’ צ’נג אן-פו באה כדי להעמיק את הפולמוס ולחזק את המרקסיזם ולתרום להתחדשותו. גם בקרב פעילי המפלגה הקומוניסטית הסינית נערך בשנים האחרונות דיון נוקב והנהגת המפלגה קראה להעמיקו. החוקרים הסינים סבורים שהדיון לא צריך להתנהל רק בארצם, אלא שיש לשתף אנשי אקדמיה ופעילים מרקסיסטיים ממדינות רבות ככל האפשר. ולכן, עשרות חוקרים מ-15 מדינות באסיה, אירופה וצפון אמריקה השתתפו בכינוס היסוד, ובייחוד חוקרים אמריקאים. כדי לרכז את האגודה נבחרו יוזם האגודה: צ’נג אן-פו, והחוקרים הירושי אונישי מאוניברסיטת קיוטו שביפן והאמריקאי דייוויד קוץ.

לדברי קוץ, במהלך היומיים בהם נפגשו החוקרים התקיימו מספר רב של דיונים סביב שאלות יסוד כגון גלובליזציה, קפיטליזם בימינו, עתיד הסוציאליזם והקומוניזם וסוגיית הבעלות הציבורית על אמצעי הייצור. קיימת הסכמה מלאה שיש למצוא צורות של בעלות ציבורית במקום משטר הקניין הפרטי הקפיטליסטי. אבל יחד עם זאת, היו נקודות רבות בהן המתדיינים לא הגיעו להסכמות. כמו כן, סוכם להזמין אל הדיונים חוקרים ופעילים המתנגדים לקפיטליזם אבל אינם רואים את עצמם כמצדדי תורת מרקס. מייסדי האגודה רוצים לנפץ את המונופול של העמדות הניאו-ליברליות בשיח הכלכלי – בייחוד במוסדות להשכלה גבוהה מערביים, ומוכנים לשתף פעולה עם חוקרים המוכנים לקדם מערכה רעיונית זו. עוד סוכם על עריכת כינוסים בינלאומיים נוספים, הקמת קבוצות מחקר רב-לאומיות, פרסום ספרים ומחקרים והשקת אתר אינטרנט במספר רב ככל האפשר של שפות. בין ההצעות לפעולה: הענקת "פרס נובל אלטרנטיבי" לכלכלה ולהעניק מדי שנה פרסים לעשר עבודות המחקר בכלכלה מדינית המצטיינות בעולם.


בתום הדיונים פורסם מנשר, שהיה לסלע מחלוקת בין משתתפי הדיון עד שנאלצו להצביע ולקבל ולדחות מספר נקודות בהצבעה דמוקרטית. המנשר מדגיש את תפקידה של ארה"ב במסגרת הגלובליזציה, המאבק בניאו-ליברליזם, העמקת הפערים, הפגיעה במנגנוני הרווחה הממלכתיים ובסביבה. המנשר, הקורא לשינוי מן היסוד של המשטר הכלכלי העולמי, מסתיים במלים: "כלכלנים וחוקרי הכלכלה המדינית המרקסיסטים בכל הארצות התאחדו!".


מנשר הכינוס הראשון של האגודה הבינלאומית לכלכלה מדינית


הקולות למען ונגד הגלובליזציה גוברים בכל העולם. שאלת הגלובליזציה עומדת במרכז הפולמוס הבינלאומי והיא מחייבת התייחסות רצינית מצד ממשלות, חוקרים והקהל הרחב – בכל העולם. אנו, 70 כלכלנים מרקסיסטים מ-15 מדינות (סין, ארה"ב, יפן, רוסיה, גרמניה, אנגליה, צרפת, קנדה, אוסטריה, בלגיה, דרום קוראה, וייטנאם, הודו, אירלנד ולוקסמבורג), התאספנו בשנחאי בתחילת אפריל 2006 ולאחר דיונים מעמיקים בשאלת "הגלובליזציה הכלכלית והכלכלה המרקסיסטית המודרנית" הגענו למסקנות הבאות:


ניתן לבחון את הגלובליזציה הכלכלית משתי זוויות. הראשונה: מנקודת הראות של כוחות הייצור, במסגרת הגלובליזציה אנו מבחינים בתנועה גוברת של גורמי הייצור מעבר לגבולות הלאומיים ובתלות ההדדית בפעילות הכלכלית של המדינות השונות. השנייה: כאשר בוחנים את היחסים הכלכליים בתקופתנו, הגלובליזציה הכלכלית פירושה – התרחבות הקפיטליזם תחת ההגמוניה של ארה"ב ושל מדינות קפיטליסטיות מפותחות נוספות. לדעתנו אין להציע אסטרטגיות ומדיניות כלכלית וחברתית המקדמת את הגלובליזציה, או השוללת אותה לגמרי.


הקפיטליזם בימינו, המוגדר כקפיטליזם גלובלי או כקפיטליזם ניאו-ליברלי, העמיק את הפער בין הפוטנציאל האנושי, הכלכלי והחברתי הקיים בכל הארצות לבין המציאות העגומה של עמי העולם. באזורים נרחבים, כגון מזרח אירופה, אמריקה הלטינית ואפריקה אנו עדים להתדרדרות כלכלית ניכרת. באזורים אחרים ניתן להצביע על פיתוח מסוים, אך השלכותיו הכלכליות והחברתיות הן שליליות: העמקת פערים חברתיים, העמקת האבטלה בקרב העובדים, פגיעה גוברת בשירותי הרווחה ובסביבה. תפיסת העולם הניאו-ליברלית גורמת לפיגור כלכלי וחברתי בכל המדינות. כעת הקפיטליזם הגלובלי הניאו-ליברלי מתמודד עם אתגרים ומכשולים רבים. שינוי כללי המשחק בכלכלה העולמית עומד על סדר היום הציבורי בעקבות ההתנגדות הגוברת להשקפה הניאו-ליברלית. בהקשר זה, הכלכלה המדינית המרקסיסטית חייבת לשחק תפקיד מרכזי בפולמוס סביב עתידו של המשטר הכלכלי והחברתי בעולם.


הכלכלה הניאו-קלאסית נכשלה בניסיונה לנתח את הכלכלה באופן מדעי. היא לא יותר מעלה תאנה בו נעשה שימוש כדי לשבח את הקפיטליזם הניאו-ליברלי ולנסות ולשכנע שאין לו חלופה – זאת חרף האסונות שהוא גורם. הניאו-ליברליזם הפך לאידיאולוגיה ההגמונית בכלכלה והפך למכשול כדי לפתור את המשברים הכלכליים והחברתיים הגוברים.


הכלכלה המדינית המרקסיסטית היא היחידה המסוגלת לנתח את הכלכלה העולמית בתקופתינו, את המשטרים הקפיטליסטים והסוציאליסטים, ולהוות נקודת מוצא לפתרון בעיותיה הקשות של הכלכלה העולמית. הכלכלה המדינית המרקסיסטית היא גם מורה הדרך כדי לקדם את החלופה הסוציאליסטית והקומוניסטית ההכרחית לקפיטליזם.


החלטנו לאחד כוחות כדי לפתח את הכלכלה המדינית המרקסיסטית ולעשות שימוש בה כדי לפתור את בעיותיה הכלכליות והחברתית של האנושות בימינו. כדי להגשים מטרה זו, החלטנו ליצור בינינו קשרים ולעבוד יחד על מנת להפיץ את הכלכלה המדינית המרקסיסטית, לחזק את המחקר האקדמי אודותיה ולהציבה במרכז הפולמוס הציבורי. אנו מודעים לכך שבין הכלכלנים המרקסיסטים ישנם חילוקי דעות בשורה אורכה של נושאים. יחד עם זאת, המשותף רב יותר מן המפריד.


כלכלנים וחוקרי הכלכלה המדינית המרקסיסטים בכל הארצות התאחדו!

תגובות
נושאים: מאמרים

5 תגובות

  1. יגאל הגיב:

    לא הבנתי מדוע הכלכלה הניאו ליברלית רעה כל-כך.
    מהם העוולות או הבעיות הנגרמות מכלכלה זו, ומה בדיוק מציעה הכלכלה הסוציאליסטית במניפסט החדש שלה?

  2. ארנסטו מנדל הגיב:

    נא לשלוח לי הזמנה למפגש הבא של הכלכלנים המרכסיסטיים. תודה.
    (נ.ב. יש לי כמה חברים שישמחו מאד לבוא גם)

  3. עופר כסיף הגיב:

    ליגאל, ישנן עוולות רבות בניאו ליברליזם. להסבר חלקי, נא ראה מאמרי בנושא באתר זה.

  4. אריה בן חורין הגיב:

    בעקבות ידיעה מוזרה מאד.

    קראתי בפליאה מסוימת את כתבתו של הצ’ילאני חוסה קדמארטורי,
    שר לשעבר בממשלתו של סלבדור איינדה המנוח שהיא בעצם ידיעה
    מרעישה למדי ,סקופ בלעדי כנראה של אתר האינטרנט"הגדה השמאלית"
    אנו מתבשרים שב"סין העממית" הוקמה לפני חודשים מספר אגודה
    בינלאומית של כלכלנים מרקסיסטים. המחבר יודע לספר שמזה מספר שנים מתנהל ב"סין העממית"
    פולמוס רעיוני ואקדמי—"באורח חופשי לחלוטין" כמובן…..
    "בסוגיות תיאורטיות ופוליטיות הקשורות בסוציאליזם והכלכלה המדינית
    ……..כדי להעמיק את הפולמוס ולחזק את המרקסיזם ולתרום להתחדשותו
    ……גם נקרב פעילי המפלגה הקומןניסטית הסינית" והסינים סבורים לדברי
    המחבר שבפולמוס הזה יש לשתף כמה שיותר ארצות ולכן החליטו להקים
    ארגון מרקסיסטי בינלאומי. כנס היסוד של ארגון זה בהשתתפותם של נציגים מ-15 ארצות אכן התקיים בשנחאי לפני מספר חודשים בתאריך לא
    ידוע וללא סיקור של התקשורת הבינלאומית ואין גם מידע על האישים
    שהשתתפו בכנס היסוד של הארגון המרקסיסטי. במהלך היומיים שהכנס
    הזה התקיים, התקיימו דיונים בשאלות יסוד כגון :
    גלובליזציה ,קאפיטליזם בימינו,עתיד הסוציאליזם ןהקומוניזם וסוגיית הבעלות הציבורית על אמצעי הייצור"
    בתום הדיונים התקבל ב……."הצבעה דמוקרטית", מנשר שבו מדובר בין השאר על……."על תפקידה של ארצות הברית במסגרת גלובליזציה"
    והמנשר מסתיים במילים כדורבנות :
    "כלכלנים וחוקרי הכלכלה המדינית המרקסיסטית
    מכל הארצות התאחדו !"
    עד כאן סיקור הידיעה של "הגדה השמאלית"
    נשאלות מספר שאלות :
    *למה הושמטה הסיסמה המסורתית שבו מסתיים ספר היסוד של המרקסוזם—-"המניפסט הקומוניסטי"
    פועלי כל הארצות התאחדו!
    *ושאלה רטורית :
    למה הסינים בעצם לא יזמו את הקמתו של אינטרנציןנל חדש
    של מפלגות קומוניסטיות?—-התשובה כנראה מובנת מעליה:
    כי זה לא בראש שליטי סין הדוגלים מזמן בקאפיטליזם!
    גם השאלות הבאות הן בעצם מיותרות, כי התשובות עליהן הן
    מובנות מעצמם:
    למה לא דנו ב"כנס מרקסיסטי" זה בסיבות שהביאו לנפילתם
    של ברית המועצות ושל הדמוקרטיות העממיות באירופה המזרחית
    לפני יותר מ15 שנים ?
    ולמה לא התייחסו לתפנית הקאפיטלסטית הקיצונית בסין עצמה
    שהפכה אותה למדינה עם הניגודים הסוציאליים החריפים ביותר בעולם ושבו מעמד הפועלים חסר זכויות ומנוצל יותר מאשר בימי
    המנצ’סטר-קאפיטליזם של מאה-18 באנגליה .
    ובסיכום, יש לקוות שיקום דור חדש של הוגים מהפכניים שיהיה
    להם האומץ והיכולת האינטלקטואלי,לשמור מה שנשאר רלוונטי
    מן המרקסיזם,ליצור עקרונות חדשים ולגבש תאוריה המתאימה
    למציאות המשתנה.

  5. יוסי ונטורה / הגיע הזמן הגיב:

    אולי הגיע הזמן שגם אצלנו ננסה ונרכז כוחות, כל אלה הרואים את עצמם מרקסיסטיים, באקדמיה ומחוצה לה, חוקרים ומרצים וננסה לקדם יוזמה משותפת. אולי ה"גדה השמאלית" יכולה להרים את הכפפה????

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים