הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-14 בספטמבר, 2006 תגובה 1

לקראת הקמתה של ממשלת האחדות הלאומית הפלסטינית, יו"ר היוזמה הלאומית הדמוקרטית הפלסטינית ומי ששמו הוזכר כשר הבריאות החדש, ד"ר מוסטפא ברגותי, בראיון לרדיו "כל-השלום": "לדעתי, זהו יום חג לא רק עבור הפלסטינים אלא עבור האזור כולו וגם עבור ישראל, כיוון שזה פתח למו"מ קונסטרוקטיבי על סמך החוק הבינלאומי לסיום הכיבוש. שני המכשולים העיקריים שעמדו בדרך הוסרו, וכעת יש קונסנזוס לגבי ההסכמים שנחתמו בעבר על ידי אש"ף וישנה קבלה של היוזמה הערבית אשר יכולה להוות בסיס לוועידה בינלאומית".

"זהו נצחון גדול לפלסטינים ותבוסה לאלה שקראו לעימותים ומלחמה פנימית. זהו הישג גדול גם מבחינה ביטחונית, שיכול לפתוח את הדרך לחילופי אסירים ולהסרת המצור הנורא מעל הרצועה".


אבל מהו הלקח העיקרי מכשלון ממשלת החמאס? האם הלקח הוא שהמערכת הפוליטית הפלסטינית היא, בעצם, בת ערובה בידי כוחות חיצוניים אשר לא איפשרו את תפקודה של הממשלה הזו והביאו לבסוף להפלתה?


"לחלוטין לא, כיוון שאם זה היה תלוי בכוחות חיצוניים, אזי הפת"ח לבדו היה מרכיב את הממשלה. זה לא מה שקרה. הלקח העיקרי הוא כוחה של הדמוקרטיה: למרות הלחצים החיצוניים ולמרות שישראל עצרה 41 חברי פרלמנט פלסטינים, המערכת הזאת המשיכה לתפקיד, ובגלל הדמוקרטיה ראש הממשלה הבא יהיה איש חמאס, שהיא המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט. הלקח השני הוא שהחמאס הבין כי הוא לא יכול לצעוד לבד כיוון שהוא לא זכה ברוב מוחלט של קולות, ומעבר לכל זה הלקח החשוב שהופק הוא שהפלסטינים הבינו שאנו לא יכולים לדבר אל העולם בכמה קולות, אנחנו צריכים אסטרטגיה מאוחדת המבוססת על הבחירה הדמוקרטית של העם. כוחה של הדמוקרטיה גדול מכל דבר אחר".


אתה מדבר על הצורך בקול פלסטיני מאוחד, אבל המערכת הפלסטינית מנוהלת עדיין בשני ראשים – אש"ף מחד גיסא, והממשלה הפלסטינית מאידך גיסא, והפיצול הזה בא לידי ביטוי בעיקר סביב מדיניות החוץ הפלסטינית, על רקע חילוקי הדעות הקשים בין פארוק קדומי לבין שני שרי החוץ, נאצר אל-קדווה ומחמוד אל-זהאר.


"למר קדומי יש את הסמכויות שלו וזה ברור לכל שאש"ף הוא האחראי על המו"מ, אך בו בזמן ברור גם לחלוטין כי כעת, בפעם הראשונה מזה כמה עשורים, תיווצר פלטפורמה שבה כל הפלגים הפלסטינים המרכזיים יוכלו לדון על קו מאוחד ולגבש עמדה משותפת. גם בישראל יש לכם הרבה מפלגות, אבל ישנה ממשלה אחת ובסופו של דבר קו רשמי אחד. זה בדיוק מה שיהיה לנו מעתה ואילך".


אש"ף אמנם אחראי, כפי שאמרת, על המו"מ, אבל אם וכאשר יושג הסכם, הוא יצטרך לקבל את אישור הפרלמנט, שם יש רוב מוחלט לחמאס שעדיין לא מוכן להכיר בישראל.


"אני לא מסכים לכך. העובדה שהחמאס קיבל את היוזמה הערבית משמעותה ברורה מאוד: שאנחנו כולנו מוכנים להכיר בישראל אם ישראל מוכנה להכיר בזכות הפלסטינית להקים מדינה עצמאית. במקרה כזה ישראל תזכה להכרה לא רק מצד הפלסטינים, אלא מצד כל מדינות ערב".


שמך הוזכר כשר הבריאות הבא – האם אפשר כבר לברך אותך על המינוי?


"אפשר לברך אותי על השגת משהו שחלמתי עליו מזה שנים רבות, וזאת האחדות הפלסטינית. שמי הוזכר בכמה הקשרים, של תיק הבריאות, תיק החוץ ועוד, אבל בשלב הזה הכל ספקולציות. בכל מקרה, הדבר שחשוב לי ביותר הוא שהממשלה הזאת תקום ותתפקד באופן יעיל – כל השאר, זניח".

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. ליאור הגיב:

    קראתי את הראיון היום והוא די מצחיק כשמסתכלים עליו פחות מ-3 שנים קדימה "זהו נצחון גדול לפלסטינים ותבוסה לאלה שקראו לעימותים ומלחמה פנימית. זהו הישג גדול גם מבחינה ביטחונית, שיכול לפתוח את הדרך לחילופי אסירים ולהסרת המצור הנורא מעל הרצועה". חה חה חה

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים