בערב ראש השנה התכוננה הפלוגה שלי לחופשה הראשונה שלה, שישה שבועות אחרי התחלת הטירונות. כבר בשעה חמש בבוקר התחלנו בהכנות לחמשת המסדרים שנועדו לנו עד שנקבל את הפס הביתה. המתח באוויר הלח מדי של מחנה בית-ליד גאה מדקה לדקה. ידענו שהמ"פ מחפש כמה קורבנות כדי שישמשו כשומרי מאהל, וכל אחד מאיתנו היה משוכנע שעליו ייפול הפור. ניסיתי בפעם האלף לרבֵּע איכשהו את התרמיל שלי באמצעות חתיכות קרטון, אבל הצורות הגיאומטריות שיצרתי לא התאימו לתקן הצבאי. כבר הסכנתי לתגובה הפאבלובית של סמל בן-יעקב, שנהג להפוך את המיטה שלי על ציודה ולשקע את כל התכולה בשלולית המים המלאכותית בשולי האוהל, פרי עבודת נמלים של חוליית המים שלנו. סיומקה הפולני הוביל את ארבעת פועליו לברזייה והם הביאו מים בכובעי הפלדה שלהם. הפיכת המיטה היתה כבר שגרה כמעט יום-יומית, אבל הפעם ציפיתי לעונש חמור הרבה יותר. זה נראה לי סביר שהם יבטלו לי את החופשה.
בן-יעקב, כמו כל הכפופים אליו וכל הקצינים שמעליו, היה מסוגל בהחלט למנוע את חופשת ראש השנה שלי. רעיון נואל ובלתי נסבל אולי, אבל בהחלט בר-מימוש. באותו בוקר גמרתי אומר, למִצער, לנקות היטב את הרובה שלי. במשך יותר מארבעים יום העברתי את המשחולת בקנה, אבל היא פשוט סירבה לנקות אותו. הפירורים הרגיזו מאוד את בן-יעקב, שאהב לתאר בפומבי את עיניי הכחולות "החולמניות" ולהסיק מזה, קבל כל הפלוגה, שלעולם לא אוכל להביא תועלת כלשהי לחיל ההנדסה. נטיתי להסכים איתו בנושא, אבל לא הצלחתי למסד שום דיאלוג עם האיש המוזר, החצי מטורף הזה, שהיה קצת מאוהב בי אבל גם מלא שנאה עזה כלפיי.
הפקיד הפלוגתי שלנו, עודד שור, הראה לו פעם סיפור שכתבתי. בן-יעקב לא קרא אותו עד הסוף, אבל מאז קרא לי "הסופר". זה היה כינוי של חיבה, וגם הטחה עוינת. הכול היה תלוי בנימת קולו של בן-יעקב ברגע נתון. אני ראיתי בו אויב, כמו בכל המפקדים שלי לפניו ואחריו, אבל גם הבנתי שבזירה המתוחמת והסגורה הזאת של גדוד חה"ן 601 אין לי שום סיכוי נגדו. הוא היה מבוגר ממני רק בשנה וחצי, אבל בכל זאת שמר לעצמו את האופציות למרר את חיי או לחילופין לעשות אותם פחות או יותר נסבלים.
חברי, ארמו אלבז, הציל אותי מתוצאותיה החמורות של בדיקת הנשק. הוא חטף מידי את הרובה הבלגי הקל (אבל חסר התועלת בתנאי המזרח התיכון) ובתוך כמה שניות הפך את המשימה הבלתי אפשרית לסתם מטלה צבאית שיש לעשותה היטב, מבלי להזיע יתר על המידה. בן-יעקב הציץ בקנה הרובה, ולא אמר דבר. ניכר היה בו, שנחל אכזבה מהעדרם של פירורי האבק שבפלוגה שלנו קראו להם "פילים". עד שעת הצהריים החמה עברנו את כל המסדרים, ואפילו המ"פ יוסי כהן, אחד האנשים הפחות חכמים שפגשתי אי-פעם, הואיל בטובו להביע שביעות רצון מתונה. שלושה חיילים התעלפו במשך הבוקר, נשלחו למרפאה וחופשתם בוטלה כדי "לא לסכן את בריאותם בנסיעות ארוכות". כאשר התאוששו נוכחו לדעת, שהרומן הקצרצר שלהם עם החובשים יעלה להם בחופשת ראש השנה. חברי לאוהל חיים ברודי חשב שהמפקדים בחרו בדרך פחדנית למדי כדי לברור את הקורבנות לשמירת מאהל, אבל לא אמר דבר מעבר לזה. הוא חלם על קריירה צבאית, לכן נטה לרסן את הנון-קונפורמיזם שלו. כל האחרים שמחו כמעט בגלוי ששומרי המאהל כבר נבחרו, וציפו לפס בקוצר רוח.
הרס"ל משה יגובניק הגיע אלינו עם חבילת הפסים, והתבונן בנו באדישות. פניו המחוטטות והארשת הדוחה שרבצה עליהן רק שיקפו את הלוך רוחו הנצחי. הוא הבין ששארית ימיו כאיש עובד יעברו עליו בפלוגה, בלי קידום ובלי אופקים חדשים. פעם פגשתי אותו מתחת לפנס שדלק במגרש המסדרים של הפלוגה כל הלילה. אני באתי לקרוא את גיליון חדשות הספורט שבישר על ניצחון די נדיר של הפועל ירושלים במשחק חוץ; יגובניק עישן סיגריה די מצחינה וקרא עיתון ברומנית. הפגישה הזאת, מחוץ להקשר הרגיל של יחסי מפקד-טירון, השרתה על הרס"ל משהו דומה לנינוחות. הוא סיפר לי על אחיו היחיד, שעובד במפעל של תע"ש במרכז הארץ, נושם אוויר "מלא רעל" ובקושי מרוויח כסף למחייתו. "הצבא הוא טוב בשבילי", אמר יגובניק, "למרות ששונאים פה רומנים". זה נשמע לי די מוזר, משום שמעולם לא שמעתי התבטאות אנטי-רומנית כלשהי בצבא, אבל יגובניק חשב שהמפקדה סתם נטפלה אל מריו, האפסנאי הרומני, והאשימה אותו בהטרדה מינית של חייל שבא להחליף בגדים באוהל האפסנאות. "מריו הוא לא הומו", אמר יגובניק, "אין אצלנו דבר כזה". הבלעתי חיוך, והשימוש במלה "אצלנו" נשמע לי די טעון אפילו בימים הרחוקים ההם. אבל יגובניק מחט את הסיגריה והלך לו. למחרת, כאשר פגשתי אותו ליד חדר האוכל, הוא הזעיף פנים והתעלם ממני. נדמה לי שהוא התחרט קצת על גילוי הלב הקיצוני שלו מתחת לפנס.
גם אני קיבלתי פס, וקראתי אותו עשרות פעמים. טוראי חיים ברעם, מ"א 444593, שערג לביתו בהמלך ג’ורג’ 17 בירושלים, ייצא לחופשי לשלושה ימים ממתקן העינויים בבית ליד. אבל אחרי חמישה מסדרים בחום כבד ולחות בלתי נסבלת, לא הצלחתי לגייס בתוככי לבי אפילו שמץ של התלהבות או שמחה. התנהלתי בכבדות לכיוון כפר יונה וצומת בית-ליד, ולא עליתי על רכב צבאי שעצר לידי. חלמתי על אוטובוס אזרחי, ועל אוויר חופשי ונקי מכל גינוני הצבאיות. 300 מטרים לפני הצומת עצרה לידי מכונית אזרחית קטנה, ונסעתי איתה לתחנת אגד הישנה לחכות לאוטובוס לירושלים. ישבתי על ספסל העץ וקצת נמנמתי, וכשעבר האוטובוס לתל-אביב התעלמתי ממנו. הסיכוי להגיע ישר לירושלים קסם לי מאוד. ביתי היה במרחק הליכה קצר מהתחנה המרכזית ברחוב יפו, מאחורי קפה נאווה. אמי נהגה לקנות חלה טרייה נוספת, כדי שאזלול את כולה כשאגיע. נדמה לי שישנתי כמה דקות, וחלמתי על ארוחת החג, על בני משפחתי, על השיחות על כדורגל עם האחים שלי. אבל כעבור דקות אחדות טלטלה אותי יד קצת גסה. פקחתי את עיניי וראיתי את יגובניק בחברת המ"פ שלנו, יוסי כהן. "תתעורר ברעם, חוזרים מיד לפלוגה", אמר כהן.
בדרך סיפרו השניים, שאחד המתעלפים במסדר הבוקר התגלה כחולה אמיתי והובהל לבית החולים הצבאי בתל-השומר. "חיפשנו שומר נוסף בכל מקום", אמר יגובניק והעלה על פניו עווית שהתחפשה לחיוך, "אם היית עולה על האוטובוס לתל-אביב, היית ניצל". עיניי קצת דמעו, אבל השתדלתי להישאר קר-רוח. אספתי את חפצי והלכתי לרכב של כהן. בדרך עוד הבחנתי באוטובוס עם השלט "ירושלים" ואפילו זיהיתי את הנהג, שוער עבר בהפועל.
לרגע השתעשעתי ברעיון פראי לברוח משני המפקדים ולעלות על האוטובוס, אבל הייתי ילד טוב ירושלים ובגדוד חה"ן 601 היתה תמיד משמעת חזקה במיוחד. ישבתי בשקט עד שהגענו לפלוגה. בשלוש וחצי אחר הצהריים שררה במחנה שלווה מוחלטת. רוב החיילים היו בבית, והיתר ישנו באוהלים. הלכתי ישר למיטה, שלפתי מתרמילי את הקובץ "פניני ספרות" שליווה אותי אז לכל מקום, ולאט לאט התאכסנה בי מין השלמה שקטה, מעין תערובת די מתוקה של רחמים עצמיים וגם השתחררות מפתיעה מהדפוסים שאיפיינו את מהלך חיי כל השנים.
בערב אכלנו ארוחה טובה בחדר האוכל, והחיים במחנה בלי המפקדים נראו לא רעים. למחרת ברחנו לשפת הים של נתניה, ואכלנו במסעדה מפוארת במושגים שלנו אז. אחר כך חזרנו למחנה דרך פירצה בסמוך לבית הקברות של כפר יונה. בערב הופיע במאהל שלנו הסמג"ד, קצין אנושי ואפילו נחמד, והביא לנו עוגה ביתית שאשתו אפתה. את הטעם הנפלא שלה אני עדיין מסוגל לשחזר בחיכי. ביום השני של החג, שהיה חם במיוחד, ישנתי שעות ארוכות ולא טרחתי ללכת לאכול. בערב טיילתי ליד הגדר והתבוננתי בפרדסים ובעצי האקליפטוס. חשתי מפויס וכמעט מאושר. בפעם הראשונה מתחילת הטירונות הפנמתי את הנוף ואת האקלים, שהיו כל כך שונים מכל מה שהכרתי בירושלים. קלטתי שהחיים שלי אינם תלויים במפקדים, וגם לא בחופשת ראש השנה ואפילו לא בשלילתה השרירותית והמקרית. היה לי חג שמח, ובמהלכו הבנתי שאני יכול להסתדר לבדי, לבלות עם עצמי, ואפילו להתעלם מהצבא ולבנות לי ערי מקלט נפשיות שיאפשרו את הישרדותי במסגרת איומה מבחינתי. החג עבר מהר מדי, ובסופו קיבלנו, כל שומרי המאהל, חופשת שבת ארוכה עם גשר ליום הכיפורים האהוב עלי כל כך. 47 שנים חלפו וגם כשאשכח את כל החגים שעברו עלי מאז, אנצור בלבי את המרירות המתוקה שחוויתי בראש השנה של שנת 1959.
מצאתי את הראיון, 28.7, בגארדיין. כתוב שם:
"The left has been completely marginalised," said the veteran leftist and peace activist Chaim Baram. "It’s never been as bad. It is true that no sovereign state could stand rocket attacks like these. But they are only a nuisance and the response is disproportionate, destroying infrastructure and killing children. The difference of quantity is a difference of quality."
אז עכשיו אני עוד יותר מבולבל. התכוונת בעצם לקטיושות שהן "Only a Nuisance" ולא לקסאמים. אם כך… זה בעיני עוד יותר חמור ממה שהבנתי קודם, והתשובה הקודמת שלך לא ברורה לי. לדעתך, ישראל צריכה להגיד "זה רק קטיושות", לא נורא, נבקש מחזבאללה יפה שיפסיקו את הדבר הזה?"… אין מילים!
למר ביאזי,
זה תורגם בצורה לא מוצלחת, אבל הניתוח היה על האפקט של הפגזות לעומת הפצצות. זה הכל. שוב, זה לא היה דיון ערכי אלא בנושא הצבאי. כל פגז מסוג כלשהו שפוגע באזרח הוא מעשה פשע. עם זאת, אתה צודק בנושא אחד. אני באמת מעדיף היברות על פעולות תגמול מאסיביות, והמלחמה הוכיחה היטב את הנקודה הזאת. שנה טובה, חיים
כתבה נחמדה אולי (לא קראתי עד הסוף), אבל לא יכול לשכוח לך שאמרת שהקסאמים בשדרות זה בחזקת מיטרד קל ולא יותר… עכשיו כל פעם ששומע שנפל קסאם בשדרות, נזכר בך! ראית מה עשית??
לחיים,
תודה על הסיפור הנפלא.
יש איזשהו כאב אוניברסלי בחוויות הצבא ובעיקר בטירונות, שמחזיר אותנו כדברי נמרוד גאון – שלמה ארצי, אל "מעלה הדורות רב הייסורים". החוייה הבסיסית לא השתנתה מאז השומרים המקראיים שחיכו לבוקר כמו שמחכים להתגלות אלוהים, ועד היום. ולפעמים, כמו שקרה לך, מעז יוצא מתוק.
שתהיה לך ולכולנו שנה טובה וחתימה טובה.
אסף
למר ביאזי,
לא אמרתי דבר כזה או דומה לזה. מדובר בניתוח של הפצצות אסטרטגיות מול אש מסוג אחר ולא בנושא הערכי. כל אדם או בית שנפגעים בשדרות כואבים לי מאוד.
עכשיו אתה יכול לקרוא את הסיפור עד הסוף. שנה טובה.
סיפור יפה ומרגש המדבר לכל מי ששירת בצבא אי פעם. היכולת של ברעם לשחזר חויות נעורים בצורה כה מדויקת מעוררת התפעלות
מאוד ריגש אותי סיפורך הנפלא. תודה לך מר חיים ברעם ושנה טובה.
חיים,
אני קורא קבוע של האתר הזה ושל מאמריך ואני מאוד אוהב את הסגנון שלך,
תמיד נראה כאילו הדברים יוצאים מדם ליבך ואתה כותב אותם לעיתים בחריפות שכל כך מתאימה לך,
אבל אני אוהב את זה את האמת הזו שעומדת לנגד עיניך ואתה מחוייב לה,
והסיפור הזה…אוך!
כמה מרגש!
איזו ראייה אנושית מיוחדת יש לך!
ממש נהניתי לקראת השנה החדשה!
שנה טובה לך חיים ברעם,
שנה טובה לאתר הגדה השמאלית וקוראיו,
שנה טובה לכל שוחרי השלום,זכויות האדם והדמוקרטיה המתנגדים לכיבוש המשתייכים לצד השמאלי במפה הפוליטית!
שנה טובה לכולנו!
לחיים שנה טובה.
אחלה כתבה. אחלה ספור.
סיפור יפה.
שתהיה שנה טובה.
אני חושב שכן. בנו, יואב, היה המנהל של בני בבית הספר הניסויי בירושלים
הפקיד הפלוגתי עודד שור? האם זה אותו עודד שור שהיה מנהל התיכון שליד האקדמיה בירושלים ונפטר לפני כ-10 שנים?
לחייים.
התפעלתי מהיכולת שלך לזכור את שמותיהם של חברייך למחלקה מהטירונות.
הטירונות שלי היתה לפני 15 שנה וגם באיומי אקדח אני לא אזכור אפילו שם אחד.
שנה טובה.
תודה על הסיפור היפה והנוגע ללב. ובכלל, תודה גם על כל המאמרים מאירי העיניים שאתה כותב פה במהלך השנה. שתהיה לך שנה נהדרת.
לחיים,
סיפור יפה ונוגע ללב,שלחתי אותו לביתי שמבלה את החג בצבא ומנסה בקושי רב לשרוד..
שנה טובה!!
תיאור אנושי ואמיתי כל כך כמו זה, פרי עטו של חיים.
תודה,
ושנה טובה.
תודה חיים, על טור המקלט השבועי שאתה מגיש לנו עם תכנים מעוררי מחשבה ובסגנון שחודר ללב.
ושנזכה לשנה טובה ומשעממת.
Your cranium must be pretocitng some very valuable brains.
אם הבנתי לא נכון, מצטער ומתנצל. ידידה שלי מתעקשת שאמרת דבר כזה (או דומה לזה) בראיון לעיתון בחו"ל. אבקש ממנה את המקור, אם יש לה עדיין (או שאולי אתה תפנה אותי למקור, אם קיים עדיין ברשת), כדי להבין איפה ואיך נפל השיבוש, ומה באמת אמרת.
שנה טובה!
חיים,
שנה טובה (נקווה) האם שוער העבר של הפועל שהיה נהגך באוטובוס המפוספס הביתה הוא מני קרוצ"י שוערה האגדי של הפועל בתקופה שהם עוד היו טובים?
"המלחמה הוכיחה היטב את הנקודה הזאת"
באמת? כיצד בדיוק?
האם הדברות הייתה גורמת לצבא לבנון להתפרס בגבול הצפוני?
האם הדברות הייתה מביאה כוחות בינלאומיים לגבול הצפוני?
האם הדברות הייתה מביאה ללחץ העצום שחווה החיזבאללה בלבנון כרגע?
כנראה שלא. אבל מה אכפת להגיד שכן, זה נשמע הרבה יותר טוב.
לאיתי,
השוער הוא בני, לא מני. האח הצעיר, מני, היה קשר ואחר כך מגן ימני. כל זה ייראה טריוויאלי לרוב קוראי האתר, אבל אנחנו ירושלמים-גזע אחר.
חיים שלום
קראתי את
חיים שלום.
קראתי בהנאה כמו כל שאר הקוראים נהנתי גם מהספר אדום שחור.נהג האוטובוס המפוספס היה יכול להיות בשנת 1959 רק מנחם שירזי זכרו לברכה בני קרוצי
חיים
סיפור יפה ,כפי שבני הגיב סביר שהנהג היה אבי מנחם שירזי מענייין ששבוע לאחר עלית הכתבה הוא נפטר.
מנחם שירזי 31.10.1932 -28/9/2006
יליד ירושלים
אייל שירזי
שלום חיים, ותודה על הסיפור היפה.
בוודאות, עודד שור מהסיפור הוא מנהל התיכון שליד האקדמיה (שבנו יואב היה מנהל הניסויי).
אך ברור שאפשר לדעת את זה גם לפי התייחסותו הנרגשת לסיפרות וסיפורים, כפי שעולה מהסיפור עצמו.