הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות



"רוב העובדים יצביעו עבור לולה, מי שהיה מנהיג ועד העובדים במשך שנים כה רבות", כך אומר ארתור אנריקה דה סילבה סנטוס, נשיא פדרציית העובדים המאוחדת של ברזיל (CUT). דה סילבה סנטוס, בן 43, נבחר באחרונה ליו"ר פדרציית העובדים הגדולה באמריקה הלטינית ולה כ-8 מיליון חברים. היו"ר הקודם של הפדרציה, לואיס מאריניו, הוא כעת שר העבודה בממשלת מפלגת העובדים של לולה, שנמנה עם מייסדי הפדרציה בעת השלטון הצבאי.

ש. לאחרונה נבחרת כדי לעמוד בראשות ה-CUT. מהם קווי הפעולה של הפדרציה לשנים הקרובות?


ת. נבחרתי לכהונה בת שלוש שנים ובשנים הקרובות נפעל בחמישה תחומי פעולה מרכזיים. זאת, בהתאם להחלטות הוועידה ה-9. בתחום הראשון, הפוליטי, אנו נפעל למען בחירתו מחדש של לולה לנשיאות ברזיל. הציר השני הוא המאבק באבטלה, לתוספות שכר, לפיתוח ולצדק חברתי. תחום נוסף הוא קידום מערכה למען הדמוקרטיזציה ולחיזוק תפקיד המדינה בעשייה החברתית. כמו כן, אנו חייבים לחזק את הארגון ולגייס מיליוני עובדים נוספים לשורות האיגוד המקצועי. לבסוף: אנו מעוניינים לחזק את הקשרים עם התנועות החברתיות מבית ובכל העולם – בייחוד באמריקה הלטינית.


ש. אתם תומכים בלולה, אבל האם אתם שלמים עם מדיניותו של הנשיא?


ת. לפני שאשיב לשאלתך, צריך להסביר שלולה הוא נשיא אך ללא תמיכה של הרוב בסנאט. על מנת למשול, לולה נאלץ לכרות בריתות עם כוחות פוליטיים המייצגים את המעסיקים ואת בעלי ההון. עוד יש להבין שלולה קיבל לידיו מדינה ובה הפערים החברתיים העמוקים בעולם ובה הדמוקרטיה שבירה עד מאוד. גודל המשימה, בהתחשב בתנאים האובייקטיביים, הוא גדול מאוד. מתחילת דרכו בנשיאות בחר לולה במדיניות כלכלית שמטרתה להרגיע את החוגים הפיננסיים העוינים אותו, שכל חייו היה פועל ופעיל איגוד מקצועי. ולכן, בהתחשב בתנאים הקשים בהם הוא פועל, לולה עשה עבודה טובה, קידם את הצדק החברתי. זו הממשלה שעשתה יותר מכל ממשלה אחרת לקידום הצדק החברתי בתולדות ברזיל. אילו המדיניות של לולה היתה כה שמרנית, איך ניתן להסביר את ההתקפות הקשות מצד החוגים השמרניים – בייחוד במסגרת מערכת הבחירות?


ש. יחד עם זאת, נציגי עובדים רבים מותחים ביקורת פומבית על היעדר העזה בתחום הכלכלי, על סדר היום הניאו-ליברלי של הנשיא, על ההבטחות שלא מומשו, על מעשי השחיתות בקרב ראשי המפלגה ואף על אי-קיום ההבטחה לבצע רפורמה אגררית. האם הם לא צודקים?


ת. ציינתי קודם שלולה נאלץ להרגיע את השווקים. אבל לדעתנו תקופת ההרגעה ארכה יותר מהצפוי ומהרצוי. פדרציית האיגודים המקצועיים שאני עומד בראשה פעלה רבות לשינוי המדיניות הממשלתית ואלה היו לחצים גלויים – עד לנקיטת צעדים ארגוניים וקיום שביתות. יחד עם זאת, לולה עשה רבות למען העניים ביותר – בייחוד העובדים, המובטלים והאיכרים העניים.


ש. אתה יוכל לפרט איך באה לידי ביטוי הפעילות למען העניים?


ת. נערכו מספר רב של פעולות, כולל קביעת קצבת הבטחת הכנסה, הרחבת רשת בתי חולים ותוכניות למען בריאות הציבור, המאבק נגד מעסיקים המשעבדים את עובדיהם, הירידה במחירי מוצרי היסוד (בייחוד אורז וסוכר), התוספות בשכר המינימום… רק לפני מספר שבועות הפרלמנט קבע תקדים בתולדות יחסי העבודה: הטבות במס הכנסה לכל משק בית בו נחתמים הסכמי עבודה עם העובדים והמשרתים המועסקים בהם. אולי זה לא מובן לרבים, אבל כל אזרח ברזיל יודע היטב שמיליוני אנשים, לרוב נשים, מועסקים בתת-תנאים במשקי הבית. יש כאלה שמועסקות בתנאים הדומים לתנאי עבדות.


ש. על מנת להיאבק בגלובליזציה והשלכותיה הקשות, איגודים מקצועיים מכל העולם וביניהם פדרציית האיגודים המקצועיים של צרפת (CGT) החליטו להקים מסגרת בינלאומית חדשה של האיגודים. הפדרציה הבינלאומית החדשה תקום בחודש נובמבר הקרוב. האם אתם תצטרפו ליוזמה?


ת. אנו מצדדים בניסיונות לשיתוף פעולה ולעבודה משותפת בין איגודים מקצועיים מכל העולם. כפי שאמרתי זהו אחד מחמשת תחומי הפעילות המרכזיים עליהם הוחלט על ידי 2,500 הצירים שהשתתפו בוועידה האחרונה. החלטה זו, חיזוק הקשר עם איגודים מקצועיים ותנועות חברתיות כדי להיאבק בגלובליזציה, התקבלה ללא מתנגדים.

תגובות
נושאים: מאמרים

4 תגובות

  1. אחמד פילגר / תודה לגדה השמאלית הגיב:

    קוראי האתר חייבים תודה למערכת. אתם פרסמנתם ראיון זה וראיון קודם, שתי גישות לנשיא לולה ושתי עמדות שבאות מן השמאל. מידע כזה אנו לא מקבלים בעתונות בעברית וגם לא בערבית – כולל לצערי בעיתון היומי "אל אתיחאד"

  2. נמרוד ברנע הגיב:

    על פי הגישה הזאת עמיר פרץ הוא ידיד העובדים שקיבל על עצמו את תיק הביטחון ומימש מדיניות שמטרתה להרגיע את החוגים הפיננסים ובקרוב נהיה עדים לצעדי ענק למען השכבות המוחלשות…

  3. וגם לא מדוייק הגיב:

    הפערים החברתיים ברזיל הם דווקא הנמוכים ביותר בדרום אמריקה:

    — קישור —

  4. מדויק מאוד הגיב:

    הבאת לינק לשיעור העוני. הנה הלינק לפערים חברתיים בה ברזיל מדורגת במקום ה-117 מתוך 124 מדינות

    — קישור —

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים