דיוני המפגש ה-13 של "פורום סאו-פאולו", המאגד את כל מפלגות השמאל ברחבי אמריקה הלטינית הסתיימו בסוף השבוע. נציגי המפלגות וארגונים הגיעו להסכמות ולסיכומים, אבל גם התגלעו חילוקי דעות סביב הדרך לעצירת הניאו-ליברליזם ולקידום החלופות למשטר הניצול.
אמנם "זקן השבט" איננו, המהפכן ממוצא פלסטיני שאפיק חנדאל שמת בטרם עת, אבל רוחו ריחפה במהלך כל ימי המפגש. חנדאל, מפקד כוחות הגרילה של החזית פרבונדו מארטי לשחרור לאומי, היה מיוזמי הסכמי השלום שנחתמו באל סלוואדור ונמנה עם מקימי הפורום. במשך שנות קיום הפורום הוא שב והדגיש שרק סוציאליזם הוא האלטרנטיבה האמיתית למשטר הקפיטליסטי.
במשך כמעט שבוע, נציגי המפלגות, הארגונים החברתיים והכנסייה דנו על השינויים הרבים שהתחוללו בשנים האחרונות, ובייחוד תחיית הסוציאליזם כאלטרנטיבה חברתית ממשית לקפיטליזם; יחד עם המשך ההתערבות האמריקאית בנעשה באזור. "פורום סאו-פאולו" הוא מפגש יחיד במינו בעולם כי הוא מקיף את כל השמאל באמריקה הלטינית והשנה נרשמה השתתפות שיא של 596 נציגים מ- 33 מדינות ועוד 54 מוזמנים שבאו מיבשות אחרות.
"מי היה חולם לפני עשור שאיש כמו צ’אבס יחולל שינויים חברתיים כה רבים?" הכריז מרקדו גונזלאס, מנהיג החזית פרבונדו מארטי והוסיף: "עברנו מן הדיבורים אל המעשים!" לקחי הניסיון הסוציאליסטי בוונצואלה עמדו במרכז כל השיחות. "חלף עידן הבלבול של השמאל המובס. הצלחנו לשקם את המנהיגות שלנו" הדגיש הכומר מיגל דסקוטו, נציגו של נשיא ניקרגואה החדש, הסנדיניסט דניאל אורטגה.
רוב הנציגים הביעו שביעות רצון מהתקדמות התהליכים החברתיים והפוליטיים באמריקה הלטינית. רובם הסכימו שהסוציאליזם שב אל סדר היום הפוליטי והחברתי. יחד עם זאת, יש שציינו את הפער הקיים בין המדינות. "יש שנלחמים למען עצמאות ארצם ויש אלה שבסך הכל רוצים שיכירו בתוצאות הבחירות", התלונן גואדלופה קוסטה נראנחו, מזכ"ל מפלגת המהפכה הדמוקרטית של מכסיקו. קוסטה נראנחו התייחס לחשדות של אי-סדרים בבחירות שנערכו אשתקד במכסיקו, בהן לא נבחר מנהיג מפלגתו לופס אובראדור לנשיאות המדינה. בוונצואלה ובבוליביה הסוציאליזם עומד על סדר היום, אבל הכוחות הניאו-ליברליים טרם נחלו תבוסה. "שובם של כוחות אלה לשלטון פירושו פגיעה קשה בזכויות הבסיסיות של העמים" הזהיר אחד מראשי המפלגה הקומוניסטית הקובנית, פרנאנדו רמירז.
ידה הארוכה של ארה"ב
"העובדה שהצלחנו להכשיל את הקמת אזור הסחר החופשי באמריקה הלטינית בראשות ארה"ב, אינה מבשרת את תום ההתערבות של ארה"ב בענייני היבשת. עוד לא ניצחנו את האימפריאליזם", הסביר חיימה קאיסדו, מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית הקולומביאנית שהוסיף: "אין להתייחס בקלות דעת למזימות האימפריאליזם האמריקאי וניסיונותיו החוזרים ונשנים לפגוע בהישגי העמים".
נושא נוסף שעמד על סדר יומן של מפלגות השמאל הוא איך למנף את המפגש כדי לחולל שינויים בכל אמריקה הלטינית, או כדברי פטריסיו אטצ’גראי, מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית הארגנטינאית, "היעד הוא להפוך את ‘פורום סאו-פאולו’ מפורום של דיונים לכוח אמיתי העומד מאחורי שינויים. אנו מסוגלים להקים כוח אלטרנטיבי היכול לאגד את כוחות השמאל שבממשלות השונות או שבאופוזיציה".
ההצהרה שפורסמה בתום הדיונים מאמצת גישה זו. לצד הכרזות פוליטיות הוחלט לקדם יוזמות משותפות כגון מכון מחקר משותף בנושא שוויון ודמוקרטיה או הקמת בי"ס להכשרה פוליטית לכלל פעילי השמאל באמריקה הלטינית.
למרות ההסכמות והסיכומים, ברור לכל המפלגות שקיימים חילוקי דעות עמוקים בניתוח המציאות באמריקה הלטינית ובמדינות השונות. יש מדינות בהן פועלות מפלגות שמאל רבות בעלות עמדות מנוגדות. מיהו "מתקדם" ומיהו "שמאלי"? על כך אין תמימות דעים. האם ניתן לגזור גזירה שווה בין ממשלתו של הוגו צ’אבס בוונצואלה השואפת לקדם את הסוציאליזם לבין ממשלת צ’ילה בראשות מישל באשלט, שאינה מאתגרת מן היסוד את ההנחות הכלכליות והחברתיות הניאו-ליברליות? אך לאיש אין אינטרס להרוס את דיוני הפורום, במהלכם בלטו חילוקי הדעות. קו פרשת המים בשמאל הלטינו-אמריקאי הוא ביחס לקפיטליזם. היחס לקפיטליזם מחלק את הכוחות הפוליטיים לשני גושים ברורים: אלה השואפים לנצחו על מנת לקדם את החלופה הסוציאליסטית ואלה הסבורים שניתן לחולל שינויים הדרגתיים בתוך המשטר הקפיטליסטי.
אתגר נוסף שהוצג בפני המתכנסים הוא להגדיר מחדש את ריבונות העמים. מרקדו גונסאלז אמר ביום נעילת הדיונים: "אנו שואפים להקים דמוקרטיה חדשה. זו אינה דמוקרטיה בה לאזרחים יש רק הזכות להצביע בקלפי מדי כמה שנים. אלא זו דמוקרטיה בעלת תוכן חברתי מתקדם, בה הממשלה עומדת בקשר ישיר עם העם והתנועות החברתיות. זו אינה דמוקרטיה פורמאלית, אלא דמוקרטיה של זכויות חברתיות – בהם העם הוא הריבון ולאו דווקא בעלי ההון".
בעקבות קראית שתי הכתבתות המאלפות שפורסמו באתר ושנכתבו על ידי השליחת העיתון "הומוניטה", חיפשתי ומצאתי את אתר פורום סאו פאולו. לצערי כל האתר בספרדית ובפורטוגזית, שפות שאיני שולט בהן. אנא, בעתיד תרחיבו את הכתיבה בנושא זה!
כאשר אני בוחן את השמאל במזה"ת ומשווה אותו לשמאל באמריקה הלטינית, אני שואל את עצמי בצער: איפה הם ואיפה אנחנו…