לפני חודשים מספר שלחתי לשרי הבריאות והאוצר מכתב על מצוקת כוח האדם בבתי החולים, עומס העבודה הבלתי סביר, אי יכולתן של האחיות לעמוד עוד במצב הקשה בכל ימות השנה ואוזלת היד של המערכת במציאת פתרונות אמיתיים למשברים במערכת הבריאות כמו מחלת השפעת "המפתיעה" אותנו בכל חורף מחדש. עוד הוספתי במכתבי את העובדה שכל השנה מצבנו כך: צפוף וקשה עם חוסר כוח אדם וחוסר תקציבים מובנה ולצערי מכוון. צפיתי בהתנהלות השרים במשבר האחרון בנושא החיידקים העמידים והחלטתי שדי לשתיקה והגיעה העת שגם הציבור ידע: כל השרים מדברים מהפה אל החוץ על מנת להרדים את הציבור, ובמציאות הם פועלים להפרטת מערכת הבריאות ולהפקרת בריאותנו, האזרחים.
אזרחי ישראל היקרים עובדים עליכם בעיניים.
מאז שנת 2002, עת נבחרתי ליו"ר ועד האחיות בבית החולים אסף הרופא, אני עד לתרמית שערורייתית בעניין הבריאות. בשנים האחרונות עושות ממשלות ישראל ככל יכולתן להפריט את מערכת הבריאות ולמוכרה לתאגידי בריאות, פעולה אשר תיקח ממכם יותר ותיתן לכם פחות. על מנת להצליח בכך מתקצב האוצר באופן מופחת את בתי החולים, לא מזרים לבתי החולים תקנים ופועל בעוד שיטות ערמומיות על מנת "להרעיב" את מערכת הבריאות ולהכין אותה למכירת החיסול. כל זה נעשה בחסות משרד האוצר ומשרד הבריאות ובעידוד הממשלה כולה, ולראיה – בימים אלה מתכנסת ועדה אשר עוסקת בהפרטת מערכת הבריאות.
הקיצוצים נעשים במכוון תוך ידיעה ברורה שהם פוגעים באיכות הטיפול ובבטיחות החולים, ובפגיעה מתמדת ביכולת מערכת הבריאות לפעול.
עברו רק חודשיים ממכתבי, והמציאות הקשה חזרה לכותרות העיתונים בדמות פרשת חיידק הקלפסיאלה. מציאות המאלצת לאשפז את החולים בצפיפות נוראית במסדרונות בתי החולים מול כמויות הולכות וקטנות של כוח אדם בכלל, ואחיות בפרט, אשר הינו פונקציה ישירה של התפרצות החיידקים העמידים והינה אוזלת ידם המכוונת של אנשי השררה.
בכל פעם שמתרחש מחדל המתפרסם בתקשורת ישנו ריטואל קבוע של תגובה שנועד להראות "כאילו עשייה" לפתור את הבעיה, על מנת שתלכו לישון ולא תפריעו להם להפריט את מערכת הבריאות. בדיוק ריטואל כזה היה לאור התפרצות החיידקים העמידים בדברי השר בכנס החירום באיכילוב והפגישות שלו עם ראש הממשלה שבה לא ביקש דבר.
כאמור, לפני כמה חודשים שלחתי מכתב לשרי הבריאות והאוצר בעניין מחלת השפעת. במכתב התשובה ממנכ"ל משרד הבריאות נעניתי בדיוק כפי שהוצג בכנס הלכאורה חירום שהיה ביום ה’ 8/3/07 בבית החולים איכילוב. "במענה למכתבך שבנדון אנו מודעים למצוקה… על מנת להיערך כדבעי למצוקה, הכנו תוכנית רב שנתית לפיתוח תשתיות האשפוז בישראל… אולם יישומה כפוף לאישורה של ממשלת ישראל".
תשובה זו אמורה היתה להפיח תקווה, אך שלושה ימים לאחר המכתב (16/2/07) התפרסם באתר ואלה כתבה בה הכריז שר הבריאות: "היום יוצאת לדרך הפרטת בתי החולים". לצד הכותרת הופיעה תמונתו של השר קורן מאושר. על מה אדוני השר אתה מאושר? על כך שתסדר לבכירי הקופות משכורות עתק על חשבון הזקנים ושאר החולים?!
זאת הלא ההוכחה שכולם מהתלים באזרחי ישראל על מנת לבצע הפרטה. שרים יקרים, ללא בושה אתם מספרים לאזרחים מעשיות שההפרטה תוריד מחירים, תגביר את התחרות ותשפר את השירות. אינכם אומרים את האמת שההפרטה בחסותכם נועדה להעשיר את העשירים ולרמוס את העניים, לעשוק את המסכנים, להדר ולהעשיר את קבלני כוח האדם (חברות עבדים מודרניות) על חשבון אזרחי מדינת ישראל ונכסיה.
אם באמת אתם מתכוונים לשקם את מערכת הבריאות, אז מדוע אדוני שר האוצר אינכם עומדים בהסכמים הקיבוציים עליהם ממשלות ישראל חתומות בנושאים השונים ובמיוחד לגבי כוח אדם ותקנים?
מדוע אתם מתקצבים בחסר את בתי החולים? מדוע אם לא בכדי לגרום להנהלות לפטר עובדים ולפגוע בזכויות שלהם – דבר אשר פוגע ביכולות לתת שירות טוב לחולים וכן לגייס אנשים איכותיים לטיפול בחולים.
מדוע אינכם גובים את מס הבריאות המקביל מהמעסיקים כפי שהיה נהוג בעבר? מס אשר היה מכניס מיליארדים למערכת הבריאות? מס הנהוג בכל המדינות המערביות.
מדוע אתם מסייעים בידי קופות החולים לפגוע בזכויות הבסיסיות של חולים כמו לקבל טופס 17 לטיפול בבתי החולים הממשלתיים? בצורה הזו נגרע עוד מתקציב ההכנסות של בתי החולים בעצימת עיניים מכוונת של הממשלה על חשבון כספי המבוטחים. בדרך זו אתם מעשירים את קופות החולים אשר אליהם אתם מתכוונים להעביר את השליטה בבתי החולים. לפי שיטה זו, ייאלצו אזרחי ישראל להגיע לבית חולים מסונף לקופה ולהסתפק במה שיש. לאחר מכן יתחילו הקופות כמו הבנקים לגבות עמלות שונות ומשונות כתנאי לטיפול. שום מערכת פיקוח לא תוכל למנוע זאת, בדיוק כמו מנגנון הפיקוח על הבנקים שלא משתלט על תאבונם לעמלות וכסף.
יתר על כן, על מנת להרוויח עוד ועוד, יקצצו תאגידי הבריאות בכוח אדם במקומות הפחות כדאיים והפחות מכניסים – שהן המחלקות הפנימיות והכירורגיות – האקוטיות, לשם אנשים מגיעים במצבי חירום כשאין ברירה. הדבר יביא לתמותה מהירה של הזקנים, הנכים ואלה שידם אינה מספקת לשלם עבור שירותי בריאות ראויים.
כך יתעשרו חברות הביטוח והפנסיה מעזבונם הדל של החולים שמתו, ויספרו לנו שהבורסה צומחת, אבל ישכחו לספר שהבריאות, החינוך הביטחון והרווחה נקברו עמוק מתחת לאדמה.
הפרטה הינה ברוב התחומים בחברה הישראלית רישיון לרמיסת הרוב על ידי העשירים, שיטה המאפשרת להון ולשלטון לסגור את הפה לרוב הדומם.
הגיעה העת להתעורר.
במקרה של חינוך, בריאות ביטחון וכן רווחה לאוכלוסיות חסרות ישע (קשישים, נכים, ילדים בסיכון וכו’) ההפרטה הינה פגיעה אנושה בחוסננו החברתי שאנו זקוקים לו יותר מכל על מנת להתקיים כחברה נורמטיבית וחזקה מול האיומים מבית ומחוץ.
הגיע העת לתבוע מהממשלה, תהייה אשר תהייה, ימין או שמאל, להפסיק לזרות חול בעיניים ולספק לנו את מה שהם חייבים ונשבעים בעת השבעתם למשרות השררה – "לשרת את מדינת ישראל ואזרחיה".
במקום לקדם תוכנית הפרטה איומה זו במחשכים, אנו דורשים מהממשלה להזרים מיד תקציבים ותקנים הנדרשים בימים אלה לבתי החולים למען אזרחי מדינת ישראל. העבירו לנו מיד את המגיע לנו על מנת למנוע את המחדל הבא מאזרחי מדינת ישראל.
אנו מטפלים באזרחי מדינת ישראל שחובתה השילוחית של הממשלה היא לדאוג לנו לאמצעים לטיפול בהם. העמדתנו אל מול החולים בידיים ריקות הינה חוסר אחראיות אשר תביא לפגיעה נוספת בחולים ובעובדים ובמערכת הבריאות הציבורית.
עניין הבריאות הוא חובה מוסרית ולא עסק כלכלי. גם עשיר וגם עני מקווים לבריאות טובה, אריכות ימים – ושניהם ראויים לטיפול הולם.
לצערי עברנו את נקודת האל-חזור.
בית החולים תל השומר ,בית החולים הממשלתי הגדול בישראל, כבר מוכן להפרטה. המנהלים הבכירים גאים בכך שבית החולים רווחי.
באותו הזמן , ישנים במחלקה פנימית ממוצעת באותו בית החולים 8 זקנים במסדרון בכל לילה.
הקרב הנוכחי – הוכרע. כולנו מפסידים.
צריך לחכות שיהיה הרבה יותר גרוע, ורק אז יהיה יותר טוב
גם במוסף הכלכלי של הארץ שפורסם היום, יום א’ 1 באפריל, יש כתבה ארוכה המאשרת את החשיפה של איש ועד האחיות בבית החולים אסף הרופא. אבל בניגוד לקורא אלעד, אני סבור שיש להילחם בהפרטה ושאפשר לנצח!
וגם אסון ההפרטה של הבנקים בישראל. גם אני קרבן, יחד עם עוד כ- 900 מחברי בבנק הפועלים, מהפרטת הבנקים. משפחת אריסון רצתה עוד ועוד רווחים ומהר מאוד מצאנו את עצמנו מחוץ למערכת. אני עדיין מחפש עבודה קבועה.
הרבה מלל וקשקשת מתלהמת ללא נימוקים אמיתיים. לא לשכוח שלא מדובר כאן בהפרטה של ממש כי אם העברת סמכויות ואחריות תקציבית לקופות החולים ולא לגופים פרטיים ממש. אין ספק שלאור המצב העגום היום צעד כזה מעלה זיק של תקווה שהמצב אכן ישתפר, למשל תנאי העסקתם המחפירים של הרופאים כיום. ואני אגב נגד הפרטות כעקרון קדוש אבל כל מקרה לגופו.
אדון רן היקר!
צר לי על הזילזול שלך במה שנכתב ובכותב(אני)
מבלי שאתה מכיר אותי.אני מכיר קצת את מערכת הבריאות בעיקר מהצד של השטח.
מי שמטפל בחולים בעיקר זה האחיות שנותנות את נשמתן ומשתכרות משכורות עלובות ביחס למה שהן תורמות לאיכות הטיפול.
הרופאים שהם הגילדה השלטת דווקא בעד הפרטה משום שהם יוסיפו לכיסם ממון רב לא בהכרח עם תרומה נאותה מפני שהם לא ילחמו לתוספת כוח אדם של אחיות שנדרשת ובעיקר לא במחלקות האקוטיות המוזכרות בכתבה.
גם כיום המתמחים של הרופאים שהם הכוח המרכזי שנותן שירות לחולים ועל כתפהם מוטל מירב העומס בהיבט הרפואי משתכרים באופן מזעזע והרופאים הבכירים אינם נלחמים עבורם כיוון שנוח להם לשמר את המעמד הנחות של המתמחים שמא מי מהם ירים את ראשו.
מעבר לכך הייתי מעונין לשמוע ממך איך בדיוק גוף עם כוונות רווח יתנהל מול זקן,נכה,חולה נפש אוכל חולה אחר.האם הם ידאגו לתת לו בדיקה מיוחדת שהיא יקרה על מנתלקדם את הטיפול והאבחנה בו?
כבר היום שהכל נמדד בכסף אני אתן לך הרבה דוגמאות שמונעים מחולים בדיקות בשם החיסכון. לצערי טיפה בים ממה שעיני הבוכות רואות. מוזר בעיני הדומעות שאתה מעיד על עצמך שאתה נגד הפרטות ודווקא כאן אתה בעד הפרטה.
לדעתי מרבית הציבור נגד הפרטה במערכת הבריאות ולא מטיפשות.דע לך שאני משלם מחיר כבד על עמדותי בתוך נמערכת רק משום שאיניני מוכן למכור את העקרונות המוסריים של העבודה בה אני עוסק.