הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-7 באוגוסט, 2007 2 תגובות

יתכן וב-2008 אזרחי שוויץ ידרשו להכריע על גובה שכרם של ראשי המשק. לאחר שורה של שערוריות שפורסמו בעיתונות המקומית ושעניינן רמות השכר האגדתיות של המנכ"לים; התארגנה קבוצה לעריכת משאל-עם כדי להכריע בסוגייה. לפני כמה חודשים החליט תומס מינדר, בעליו של בית מלאכה בשוויץ, כי הגיעה העת לשים קץ לגריפת המיליונים על ידי קבוצה מצומצמת של מנכ"לים – המכונים "ראשי המשק". הצעתו איננה מהפכנית. על פי הצעת מינדר, בעלי המניות הם אלה שיקבעו את שכר ראשי התאגידים ולאו דווקא מועצות המנהלים.

למרות שמדובר בהצעה מתונה ביותר, דעת הקהל השוויצית נרעשת. רק בשנה האחרונה המוסד המפקח על הבורסה חייב את החברות לדווח על גובה שכרם של מנהלי החברות הרב-לאומיות המקומיות. נתונים אלה היו אחד הסודות השמורים ביותר במדינה הקטנה. יחד עם זאת, אין חובת דיווח על גובה שכרו של כל בעל תפקיד בכיר בחברה, אלא על סך הוצאות השכר של המנהלים הבכירים.


אך צעד ראשוני זה גרם להדלפות ולפרסומים שונים ומהם עולה כי "ראשי המשק" המקומיים משתכרים סכומים גבוהים במיוחד. ראשי הבנקים והחברות הרב-לאומיות בתחום התרופות למשל, משתכרים שכר שנתי שבין 15 ל-20 מיליון יורו (בין 75 ל-100 מיליון שקל). על פי הנתונים שפורסמו בתאגידים מסוימים, המנכ"לים משתכרים פי-600 מהעובדים שברמות השכר הנמוכות. האיגודים המקצועיים כבר החלו לפעול כדי להקטין את שכר המנהלים או לדרוש תוספות שכר לעובדים; אך טרם הצטרפו ליוזמת משאל העם. במנשר שפירסמו האיגודים נאמר כי "הסכומים האגדתיים המשתכרים ראשי התאגידים מהווים פגיעה חמורה בחברה" ושהעובדים "מתמודדים מול בצע הכסף של המנהלים – אלה רווחים הנעשים באמצעות מעשי הונאה ועל גבם של העובדים".


על פי נתונים שפורסמו על ידי מכוני מחקר מקומיים, בין 2003 ל-2006 שכר המנהלים ב-50 התאגידים הגדולים גדל בכ-66%. לעומת זאת, שכרם של מאות אלפי העובדים באותם התאגידים גדל באותה תקופה בכ-0.8%! על מנת לערוך את משאל העם, מינדר ומאות מתומכיו זקוקים ל-100 אלף חתימות תוך פרק זמן של 18 חודשים. על פי קצב ההחתמה יש סיכוי לקיומו.

תגובות
נושאים: מאמרים

2 תגובות

  1. לנין הגיב:

    בנושא שכר בכירים כדאי לקרוא את ארנסט מנדל -"תורה מרקסיסטית על המדינה".
    הוא מדבר רק על עובדי מגזר ציבורי במטרה להראות ששכר גבוה של פקידים בכירים נועד לכך שהם יחיו כמו הבורגנות ולכן יפעלו לפי האינטרסים שלה (במסגרת מה שהוא קורא "שרשראות הזהב" שכובלות את המדינה לבורגנות, כמו למשל החוב הציבורי וכו’).

  2. שכר המנהלים בארץ הגיב:

    אני לא כל כך טובה בחישובים, אבל נדמה לי ששכר המנהלים הבכירים בישראל, הוא די דומה לשכרם של המנהלים בשוויץ. האם זה נכון? האם אתם יכולים לפרסם ניתוח בעניין? תודה!

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים