גל שביתות חדש נרשם בחודש האחרון ברוסיה. זאת, לאחר גל השביתות הקודם שפקד את רוסיה בחורף שעבר ששיאו השביתה במפעלי תאגיד הרכב פורד. מאז החורף הוקמו ועדי עובדים ואיגודים חדשים בשורה ארוכה של מפעלים וחברות, בייחוד בענפים עתירי ההכנסות כגון נפט, מתכת וייצור מכוניות – בעיקר בתאגידים שבבעלות החברות הרב-לאומיות. הסירוב המוחלט כמעט של המעסיקים לנהל מו"מ לתוספות שכר או להכיר בוועדים הוא הגורם העיקרי לשביתות. שביתות שלרוב הן בלתי חוקיות, בעקבות חקיקת "חוקת העבודה" הרוסי החדש האוסר, הלכה למעשה, על קיום השביתות.
השביתה שפרצה ב-1 באוגוסט האחרון בקו הייצור המרכזי של מפעלי הרכב הוותיקים אווטובאז (יצרני לאדה) שבסמארה היתה הסנונית הראשונה בגל הנוכחי. איש לא ציפה שדווקא במפעל זה, שהיה ספינת הדגל של תעשיית הרכב הסובייטית, תפרוץ שביתה. התביעות של העובדים היו בעיקרן כלכליות: תוספות שכר. השכר הבסיסי במפעל עומד על כ-7,000 רובל לחודש (כ-1,000 שקל) והשביתה פרצה לאחר שרוב העובדים חתמו על עצומה ובה הדרישה לתוספת שכר שהועברה להנהלה וזו סירבה לקבלה.
במפעל הרכב מועסקים כ-100 אלף עובדים, חלקם בלתי מאורגנים אם כי רובם חברים בפדרציה הרוסית של האיגודים המקצועיים המצדדת בדרך כלל בעמדות המעסיקים. על פי חוקת העבודה החדשה, על מנת להכריז על שביתה יש לכנס אסיפת עובדים ובה אמורים להשתתף לפחות מחצית העובדים. במידה ובאסיפה לא משתתפים כמחצית העובדים, כל צעד ארגוני הופך לבלתי-חוקי ובעקבותיו ניתן לפטר ללא פיצויים כל עובד הנוקט בצעדים ארגוניים. חרף הוראות החוק, ב-1 באוגוסט האחרון, קו הייצור במפעל המכוניות שבת בין שעות הבוקר לשעות אחר הצהריים ובאותן השעות נערכה אסיפה גדולה בפתח המפעל. על מנת למנוע פיטורי עובדים, סוכם באסיפה לשוב לעבודה המלאה במשמרת השנייה. השביתה הפתיעה רבים, גם את רוב עובדי המפעל שסברו שהיא לא תזכה לתמיכה. ההנהלה איימה בפיטורים, אבל לבסוף נאלצה לפתוח במו"מ לתוספת שכר עם ועד העובדים החדש שנבחר בעקבות השביתה. אנשי הוועד מסרו כי המו"מ לא יימשך לנצח ושבכוונתם לשוב ולהשבית את המפעל אם עד לסוף החודש העובדים לא יקבלו תוספות שכר משמעותיות.
השביתה הגדולה השנייה שהסתיימה בניצחון התקיימה במפעל קארלסקי אוקאטיצ’ (ברפובליקה של קארליה) השייך לתאגיד המתכת הענק סברסטאל. כדי למנוע את פיטורי השובתים, העובדים העוסקים בשינוע המתכות החליטו להפסיק את העבודה בטענה שהבטיחות בקווי הייצור ובקווי ההובלה היא לקויה ובנשימה אחת הם דרשו גם תוספות שכר. כדי להפסיק את השביתה במהרה, ההנהלה מסרה שהיא מוכנה לדון "על המקום" בדרישות העובדים. אבל כעבור 4 ימים שיגרו יועציה המשפטיים של ההנהלה מכתבים אל אנשי הוועד – התראה לפני פיטורים "בגין שביתה בלתי חוקית". כמו כן, בהוראת ההנהלה נסגר השבוע חדר ועד העובדים שבמפעל ונמסר כי נפתחה חקירה משטרתית בגלל "פעילותם הבלתי חוקית של ראשי הוועד והסתה למרד".
תודה על הפרסום. זו הסיבה שאני פותח מדי בוקר את המחשב ומתחיל את סקירת האתרים ותמיד נכנס קבוע לשניים – אתר הגדה השמאלית הוא אחד מהם.
לטעמי אלו שביתות קונטר-מהפכניות, שמטרתן לחזק את העלאת הריאקציה, כמו שהיה במספנות גדנסק בזמנו, במקום לחזק את הישגי מעמד הפועלים הרוסי והמשטר הקומוניסטי הסובייטי. לא צריך לתמוך אוטומטית בכל שביתה, במיוחד אם מקבלת מימון מגורמי ביון מערביים.