הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-17 בפברואר, 2008 5 תגובות

ביום רביעי האחרון, 13 בפברואר 2008, עמד ראש ממשלת אוסטרליה, קווין ראד, וביקש סליחה מהאזרחים האבוריג’ינים – סליחה בשמו, בשם ממשלת אוסטרליה ובשם הפרלמנט. ההתנצלות היתה על היחס המפלה כלפי תושביה ואזרחיה של אוסטרליה – האבוריג’ינים – מאז הקמת אוסטרליה המודרנית. נאום ההתנצלות של קווין ראד שודר ברחבי אוסטרליה ועשרות אלפי בני אדם התכנסו במרכזי הערים הגדולות לצפות בשידור הנאום שהוקרן גם במקומות עבודה ובבתי ספר. אנחנו צפינו בנאום בכיכר הפדרציה במלבורן, שם התכנסו כ-8,000 איש לצפות ברגע ההיסטורי. ההתרגשות היתה רבה, ורבים מסביבנו בכו. נראה היה שהפרשה הזאת ומצבם העגום של האבוריג’ינים בחברה האוסטרלית העיקו על מצפונם של רבים שנים רבות, וההתנצלות הפומבית ביטאה היטב את תחושתם.

הנאום כוון במיוחד כלפי בני ובנות "הדור הגנוב" – אולי הפרשה הכואבת ביותר בתולדות היחסים בין המתיישבים הלבנים ובין הילידים באוסטרליה. הדור הגנוב הוא כינוי לילדים אבוריג’ינים שנלקחו במרמה מהוריהם על ידי השלטונות, ואומצו על ידי כנסיות ומשפחות לבנות. פעילות זו נמשכה כמאה שנה ונפסקה רק בשנות ה-70 של המאה ה-20. רבים מילדים אלה, גם כשגדלו, לעולם לא גילו מי היו הוריהם האמיתיים וחיים בסימן שאלה מתמיד.


הממשלה הקודמת בראשות ג’ון הווארד ממפלגת הליברלים, סירבה במשך 11 השנים האחרונות בהן היתה בשלטון להכיר באחריותה של אוסטרליה למצבם של האבוריג’ינים. יתרה מכך, קהילות אבוריג’יניות רבות נפגעו קשות ממדיניות זו שהזניחה את פעילות הרווחה והשיקום. לגבי הדור הגנוב, הממשלה הליברלית החזיקה בעמדה שהילדים שנלקחו מהוריהם נלקחו לטובתם ולהגנתם, ושאין מקום להתנצלות.


עם עליית מפלגת הלייבור לשלטון השנה, הצליח קווין ראד לשכנע גם את מפלגת הליברלים לתמוך בהתנצלות על מנת להשיג הסכמה לאומית רחבה מעבר לסכסוכים הפוליטיים הקבועים. הנאום היה מנוסח היטב, המילה sorry חזרה בו שוב ושוב, ובכל פעם עוררה גל של תשואות מהקהל. לאחר הנאום שודר נאומו של מנהיג הליברלים החדש, ברנדן נלסון. הוא אמנם תמך בהתנצלות, אך בנאומו הוא חזר על הטענות המוכרות של הליברלים ועורר בכך זעם רב ברחבי אוסטרליה. גם במלבורן, הקהל הרב שהתאסף לצפות בשידור ההתנצלות הפנה את גבו למסך במחאה כאשר נשמעו דבריו של נלסון. גם אנו חשנו שנאומו פוגם בהישג.


למרות ההתנצלות, ממשלת אוסטרליה עדיין מסרבת לשלם פיצויים לבני הדור הגנוב על העוול שנעשה להם. מבחינה זו, אפשר לתהות על חשיבותה המעשית של ההתנצלות. מלים אינן עולות כסף. ולמרות זאת, עצם לקיחת האחריות וההכרה בעוול מהוות צעד משמעותי, ומעבר לכך, עוצמת התגובה הרגשית להתנצלות של רוב האוסטרלים מלמדת על הכוח הרב שיש למלה "סליחה" כשהיא נאמרת בכנות, גם עבור מי שמבקש אותה וגם עבור מי שהיא מופנית כלפיו. האירוע לא פתר אף אחת מהבעיות של האבוריג’ינים, ולא מפצה על הכאב שחוו, אבל הוא יצר גל של אופטימיות לגבי העתיד של האבוריג’ינים והעתיד של אוסטרליה בכלל כחברה רב-תרבותית.






נאום ההתנצלות באתר יו-טיוב



 

תגובות
נושאים: מאמרים

5 תגובות

  1. Sol Salbe הגיב:

    How does one get in touch with the authors?
    Sol Salbe
    61 3 9318 3107

  2. שבתאי לוי הגיב:

    מתי ממשלת ישראל תתנצל על העולות והפשעים שביצעה לפלסטינים?
    ומתי תתנצל על הקפוח וההפליות כלפי עדות המזרח?
    ומתי תתנצל בפני הקורבנות בכל העולם על הספקת הנשק לרודנים?

    שבתאי לוי

  3. תשובה לשבתאי הגיב:

    זה יקרה מיד אחרי שהפלסטינים יתנצלו על העוולות שהם ביצעו נגדנו.

    זאת אומרת – כשהקרח בגהינום יקפא.

  4. יוסף רדל הגיב:

    אין התנצלות על הדבר האמיתי: השמדת העם האבוריג’יני באי הטסמני ורציחתם של עשרות אלפי אבוריג’ינים עד לסוף המאה התשע עשרה בידי הקולוניסטים האנגלים שהיו גרועים לא פחות מהגרמנים. את זה לא מספרים בחדשות.

  5. דנינו הגיב:

    כנראה שהיו לאשכנזים מדריכים טובים בעולם לחטיפות ילדי תימן ומסירתם לאימוץ ללבנים..

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים