הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-14 במרץ, 2008 17 תגובות

כאשר נטבחו בחורי ישיבה רכים בשנים בישיבה הגדולה בשכונת קריית-משה, ארבע דקות נסיעה מביתי, ראיתי בעיני רוחי (ואחר כך גם בטלוויזיה) בעיקר את ההורים ואת בני המשפחה. אני מודה שנקוו בעיני דמעות. קשה לראות בני 15 ו-16 שרועים על הרצפה בתוך ספרייה לימודית שהם שותתים דם, ולזכור שהם בני עמי ודוברי שפתי. נכון שהגבתי באותה צורה גם למראה הילדים הטבוחים בעזה, חרף העובדה שהם בני עם אחר ומדברים בשפה אחרת. רק מי שמסוגל להתאבל באמת על ילד פלסטיני שנרצח על לא עוול בכפו, מסוגל להזדהות בכל נפשו גם עם ילד ישראלי נקי מכל עוון שנרצח. דמם של חפים מפשע ניגר ללא הרף בארץ הזאת, ומי שמאמין בפתרון של שלום חולם בראש ובראשונה על מניעת שפיכות דמים נוספת. ההתנגדות הנפשית והרעיונית שלי לישיבת "מרכז הרב" איננה מעלה ואיננה מורידה בהקשר הזה. קודם כל יש לכבד את ההלם ואת האבל, ורק אחר כך להתחשבן עם הציבור האמוני, כפי שיש בדעתי לעשות במאמר הזה.

אין אהבת חינם, וכמו אחינו הדתיים גם אנחנו לא חונכנו שיש להושיט למכים את הלחי השנייה. אנחנו לא חייבים שום דבר לציבור האמוני, שאילץ מדינה שלמה ללכת בדרך חתחתים עקלקלה והרת אסון. אוהבי ישראל הגדולים בישיבת "מרכז הרב" ובסביבותיה כינו בתחילת השבוע את שרת החינוך יולי תמיר בתואר "רוצחת". כמה חלאות אדם מהזן הפאשיסטי אפילו בעטו בה. ממש לא יפה. תמיד חשבנו שהם ירשו מהציונות הימנית פושטת-הרגל את ההדר הבית"רי, שנקבר מזמן במרומי היציע המזרחי בטדי. אבל הרגלנו את הציבור האמוני לבוא אלינו בתביעות, לציית למתנחליו במחיר האינטרס שלנו בשלום ובחיים, ואחר כך עוד להכתיר אותם כ"מלח הארץ". למזלי, לא נפלתי במלכודת הפתאים הזאת אפילו פעם אחת במהלך חיי. תולדות המאה שעברה לימדו את בני דורי מהשמאל לזהות פאשיזם ממרחק רב, רק לפי הניחוח, ולא להשלות את עצמם שיהודים לא יכולים להידרדר לתהומות, אפילו לאימוץ הזן הגרמני של הפאשיזם.


תמיר נעימת ההליכות רואה בצעירים האמוניים, ייתכן שרק בתת-תודעתה, את יורשי האתוס של "שיר הרעות" החביב עליה כל כך. מבחינות מסוימות, היא בעצם צודקת. הצלחת הגוש הדתי הלאומי, חרף חולשתו בכנסת, לתחוב לנו את מפעל ההתנחלות הממאיר שלהם ישר למעמקי גרוננו, לא להקיא ולא לבלוע, היא מרשימה. האמצעים שלהם היו כוחניים אבל מתוחכמים, שילוב הרמוני להפליא של אמונה פרימיטיבית שספר התנ"ך הוא גם מרשם להתפשטות טריטוריאלית במאה ה-21, עם שיטות מודרניות של גיוס ולוגיסטיקה צבאיות. לנוסחה המנצחת הזאת הם הוסיפו גם את מיומנותם הרבה, ההולכת ומשתפרת, ברתימת כלי התקשורת לאינטרס הצר שלהם. אם תצרפו לכל זה גם את הצלחתם המסחררת בזיהום השפה, בהנחלת מושגים קדמוניים של "ארץ-ישראל" כדי להתגבר על הדמוקרטיה הפורמאלית הכרוכה במושג "מדינת ישראל", אז תאלצו להעריץ אותם בעל כורחכם. מחיקת השמות הערביים והחלפתם בשמות עבריים איננה המצאה של האמונים, ואפילו לא של בית המדרש שלהם בקריית-משה, אבל השימוש המוגבר בשיבוש הזיכרון האמיתי ובהחלפתו בזיכרון קולקטיבי מדומיין וחדש הפך בקלות את הכמות לאיכות.


ראשי מרכז הרב קיבלו את השרה שבאה לנחם אותם בבוז קר, באדישות כאילו אדיבה, מעליבה ומתנשאת. הם תוגברו אחר כך על ידי האספסוף החרד"לי-כהניסטי, פלוגות הסער של ההתפשטות בארץ לא לנו. אל תזלזלו באלמנט הכהניסטי. הרב מאיר כהנא רב ההשראה (חרף מבטאו הזר ומנהגיו המוזרים לעין צברית-חילונית) הוא המנהיג הפוליטי-אידיאולוגי הראשון שהצליח לנצל את כל נקודות התורפה הרגישות וחדר עמוק לשלושת הציבורים הדתיים העיקריים: למזרחים המסורתיים, לחרדים האשכנזים (בעיקר אנשי חב"ד) ולדתיים הלאומנים. האמונים רואים בפוליטיקאים החילונים שמקננים לצדם תחת השמיכה המאובקת של "ציונות" חוטבי עצים ושואבי מים שנועדו רק לשרתם. מפלגת העבודה הפכה זה מכבר לגבעונים החדשים של האמונים, וכל חילוני חשוד בעיניהם כציוני שביר, אדם שעלול להתקפל תחת לחץ אמריקאי, קשיים מדיניים, זיקה צבועה או אמיתית-למחצה לזכויות אדם, ומשא התדמית העצמית הנאורה.


כיוון שהם מודרכים על ידי רבנים שמשלבים יותר ויותר חומייניזם דתי עם לאומנות ניאו-פאשיסטית, הם פטורים לחלוטין משיקולים רציונאליים של עיתוי, יחסי כוחות ושאיפה להבטיח לישראלים חיי רווחה סבירים. הבוז לרצון הבורגני לחיות טוב ולהשתלב בעולם הדמוקרטי, לקיים סחר חופשי עם העולם ולטייל בכל מקום שרק ניתן, הוא פאשיסטי בבסיסו. בינם לבין עצמם, הם מתקלסים בכולנו ושונאים את כולנו. הם בעיקר שונאים עד מוות (ראו מקרה יצחק רבין) את אלה ששירתו אותם בעבר אבל מנסים דרכים אחרות, לאור הנסיבות המשתנות בעולם. אנשי השמאל העקבי, כמוני, כמעט פטורים מאיבתם, כיוון שאין לנו שפה משותפת בשום נושא. הם מצטטים אותנו בעיקר כדי להכפיש את הוורדרדים (שמאל ציוני), שכולם, כולל תמיר, הרבה יותר קרובים אליהם מאשר אלינו.


בשלושים וחמש השנים האחרונות חשבתי לעתים קרובות, שהצלחתם ההסברתית של האמונים מיסודו של "מרכז הרב" נעוצה בעובדה שהם שילבו את שלושת היסודות האמיתיים של הציונות, והפכו אותה לתרכובת שלעתים קשה להבחין בין מרכיביה השונים. את אתוס ה"עוד דונם ועוד עז" הם נטלו מתנועת העבודה ההיסטורית ומעולם לא שעו לבוז התהומי שתלמידי זאב ז’בוטינסקי רחשו לציונות המעשית. לעיקר רעיוני זה צירפו מהלכים טקטיים כמו הגנה היקפית, נישול השכנים והמרת השמות הערביים בשמות תנ"כיים, שגם הם מורשת מפא"יניקית מובהקת. מהתנועה הרביזיוניסטית הם לקחו את רעיון ארץ ישראל השלמה ואת ההסתמכות על מושגים מקראיים כדי שתהיה לגיטימציה לנישול התושבים המקוריים של השטחים שנכבשו בכוח. אנשים כמו שמעון פרס וכמו מנחם בגין, שראו באנשי גוש אמונים חלוצים, לא היו מסוגלים לעמוד בפני השילוב המנצח של דוד בן-גוריון וזאב ז’בוטינסקי במשנתם המדינית של האמונים. כאשר פרס עזר למתנחלים באלון מורה ובגין אפילו הבטיח "עשרות אלוני מורה", הם ראו בעיני רוחם דור גאה ואכזר, מעשי ומיליטאריסטי כאחד, שבא להגשים את תורתם של אבות הציונות. לסינתזה הזאת בין תנועת העבודה לתלמידי ראש בית"ר הם הוסיפו את היסוד השלישי הבסיסי בציונות, "תורה ועבודה". סיסמת היהדות הדתית-לאומנית היתה גם המלט שגיבש בתוכו את שני היסודות האחרים. לכן קל כל כך לדוברי היהדות האמונית להתווכח עם עמוס עוז, יולי תמיר ודומיהם. הם בזים לאלה שרואים בהם את מסלפי הציונות, כיוון שהם בעצם מייצגי התנועה הציונית על כל היבטיה, במחצית העשור הראשון של המאה החדשה.


הם שונאים ובזים, אבל רוצים את אהבתנו, אהבת חינם. לכן הם מתלוננים שמעשה טבח באוניברסיטה זוכה ליותר תהודה וליותר אמפתיה מאשר הזוועה בישיבה. זהו סילוף, הנובע מחוסר נכונותם להבחין בין רגשות לבין מחלוקת רעיונית. בצד האמפתיה לקורבנות, אין לנו שום סיבה לחוש אפילו שמץ של אהדה לרעיונות הפסולים שעליהם חינכו ועדיין מחנכים אלפי צעירים מוכשרים וצמאי דעת, כמו אדנות ושנאת הנוכרי. כבר התרגלנו שהם פורטים בציניות רבה כל אסון לפרוטות וסוחרים בזכר החללים. זה רק מעמיק את התיסכול ואת האיבה ההדדית. אפי איתם, המורה הרוחני האמיתי של הנוער האמוני, גורר את האיבה לתהומות שאולי אין מהן מוצא. הוא לא מאשים את מסלימי הסכסוך הישראלי-ערבי, כיוון שהוא עצמו אחד מראשי העושים במלאכה המפוקפקת הזאת. רק חברי הכנסת הערבים, המנסים לייצג קרוב לחמישית מאזרחי ישראל כמיטב יכולתם בתנאים כמעט בלתי אפשריים, הם בעיניו האשמים בשפיכות הדמים. מנקודת ראות הומניסטית, ח"כ איתם איננו ראוי אפילו לצחצח את נעליו של ח"כ ג’אמל זחאלקה מבל"ד. אבל הציבור המוסת של הדתיים הלאומנים, שאליו הסתפחו גם עשרות אלפי חרדים, מעתיק את זעמו לציבור הליברלי. כך הופכת שרה בממשלה עם עבר בשלום עכשיו, אבל עם הווה של התקרנפות רבתי בשירות אהוד ברק, לשעיר לעזאזל של הציבור המוסת הזה.

תגובות
נושאים: מאמרים

17 תגובות

  1. ל"סמולן" הגיב:

    השמאל "העקבי" מבית המדרש שחיים ברעם משתייך אליו חי בדיסונאנס קוגניטיבי.

    מצד אחד הם מאמינים באוטופיה שהיא פרי פיתוח של פילוסופיות מערביות –

    שאדם צריך לנהוג כאילו הוא אזרח העולם – להתכחש למסגרות הקבוצתיות שמכתיבות הירארכיה של זכויות, חובות ונאמנויות.

    שצריך להיות שוויון מוחלט של בני האדם כולם, ללא הבדל צבע, גזע, מין, דת, השתייכות אתנית, כישורים קוגניטיביים, או הצבר נכסים.

    לכן אזרח של מדינת אוייב, אזרח של מדינה נייטראלית ואזרח של המדינה שלך נמצאים בדיוק באותו מעמד ומערכת יחסים כלפיך, והחובות שלך כלפיהם הן בדיוק אותן חובות.

    המושג "מדינת אוייב" הוא למעשה חסר משמעות, משום שהמושג מדינה הוא חסר לגיטימיות.

    באוטופיה הזו, שההומניסט האוניברסליסט דורש להתנהג כאילו היא אכן מציאות קיימת, לאו"ם יש מעמד של ממשלה, לאסיפה יש מעמד של קונגרס, להחלטות האסיפה יש מעמד של חוק, למוסדות השיפוט הבינלאומיים יש מעמד של פוסק אחרון וסמכות שפיטה ביחס לבני אדם כפרטים.

    רק לאו"ם יש לגיטימיות להפעלת כוח, וכל אדם שאינו בעל הסמכה מהאו"ם שפגע באדם כלשהו, הוא למעשה פושע. זאת אומרת, כל הצבאות המדינתיים הם למעשה מיליציות פרטיות חסרות לגיטימיות.

    בתפיסה הזו לא קיים המושג מלחמה, אלא רק פשע פלילי.

    "ההומניסט האוניברסלי" רואה בעצמו בשר מבשרו וחלק בלתי נפרד של "המערב הנאור" (יציר פיקטיבי כשלעצמו), לכן נורא חשוב לו מה חושב עליו איזה "פרופסור מאוקספורד". ה"פרופסור מאוקספורד" הופך להיות הסמכות המוסרית העליונה, שאין לחלוק על פסק הדין שלה, לפשפש במניעיה, או להטיל ספק בעקביות שלה.

    מצד שני, השותפים האסטרטגיים של אותם "הומניסטים אוניברסליסטים" למאבק להפלתו של הסדר הקיים וכינונו של סדר חדש, מייצגים באידאולוגיה שלהם ובערכים שלהם את הקצה ההפוך של האוטופיה הנדונה.

    מה עושה ההומניסט האוניברסליסט בכדי לפתור את הסתירה?

    משקר לעצמו על טיבם של השותפים, על טיבה של השותפות, ועל מה שמניע אותם ואותו עצמו.

    מאמץ גישה פטרנליסטית ומסיונרית.

    מאמץ סטנדרטים של מוסר כפול.

    עושה דמוניזציה של המוכר והקרוב, ואידאליזציה של הזר והרחוק.

    בשורה התחתונה, עושה בדיוק את מה שעושה הלאומן, הקסנופוב, הפשיסט – "על רוב פשעים תכסה אהבה" – רק בהיפוך אובייקטים.

    למי שקרוב אליו הוא לא סולח אפילו על מעידה פעוטה, ודן אותו לגינוי, נידוי, וענישה מחמירה. מי שרחוק ממנו, לעומת זאת, זכאי למחילה מראש על כל דבר שלא יהיה.

    מחילה היא אף מושג מטעה בהקשר הזה.

    בעוד המוכר והקרוב הוא בר שיפוט משום שהוא אנושי, הזר הוא לא בר שיפוט, הוא נתפס כיצור א-מוסרי. חסר יכולת לשפוט בין טוב ורע, חסר יכולת לפעול לפי בחירה, ולכן בלתי כשיר לשאת באחריות מוסרית.

    כמובן שאם תתקיל את מתיימר להומניזם עם הגזענות האינהרנטית לגישה שלו, הוא יטען להגנתו שמדובר בסך הכל באסטרטגיה של אפלייה מתקנת.

    שהפוטנציאל של כל בני האדם שווה בעיקרון, אבל מי שהסטטוס שלו נמוך עקב נסיבות שאינן בשליטתו, זכאי להקלות מפליגות בכדי "להשוות" את הסטטוס הזה, ועד שיישווה אותו.

    כמובן שניתן לפרק גם את הטיעון הזה, אבל זה בפעם אחרת, אם ירצה הצנזור.

    אחד הליקויים הקשים בגישה הזו היא התביעה ממי שנתפס כ"בעל הכוח" לפעול לפי כללים אוטופיסטיים במציאות דיסטופית.

    התביעה הזו נובעת מהנחה מובלעת שקרית במהותה שכוח הוא "תכונה" ולא נגזרת של פעולה.

    כך אפשר להתעלם מן הסבירות שפעולה לפי כללים אוטופיסטיים בממציאות דיסטופית עשויה לגרום להעברת הכוח מהפועל האוטופי לפועל הדיסטופי.

    "דמוקרטיה מתגוננת" מול "דמוקרטיה מתאבדת" – מישהו?

  2. אלכס קון הגיב:

    לאיתן לרנר,

    בל"ד היא תנועה הדוגלת במדינה חילונית ודמוקרטית, לא במדינה אתנית מפלה וגזענית. מצב העניינים היום הוא של מדינה אתנית-יהודית המדכאת את בני הלאום הערבי-הפלסטיני, במרחב ערבי המדוכא על-ידי האימפריאליזם האמריקאי. במצב העניינים הזה תנועה לאומית ערבית-פלסטינית היא תנועת שחרור, וזה מופרך בעיניי לכפות עליה את התואר "ימנית". האם כל התנועות הלאומיות באפריקה ואסיה ששחררו את ארצן מהקולוניאליזם היו "ימניות"?

    באשר לשאלת המדינה האחת או שתי המדינות, מדובר באסטרטגיה. המפריד בין השמאל הציוני לשמאל הרדיקלי היא אידאולוגיה.

    למכנה עצמו סמולן,

    הטענה שה"התנתקות" מעזה מהווה ניסוי ב"שלום" או ב"מדינה פלסטינית" מעידה על ניתוק מהמציאות. גם לאחר ה"התנתקות" ישראל ממשיכה לשלוט על המרחב האווירי והימי של רצועת עזה, במעבר בין הרצועה לגדה המערבית, בניהול מרשם האוכלוסין והליכי איחוד משפחות ובמעבר הסחורות פנימה והחוצה מהרצועה, בכלל זה תרופות ומזון. בנוסף רצועת עזה נותרה תלויה באספקת דלק, גז וחשמל מישראל, במיוחד לאחר הפצצת תחנת-הכוח הפלסטינית. ישראל גם אחראית על קביעת גובה המע"מ והמכס על סחורות נכנסות והעברת המיסים לרשות. את כל אמצעי השליטה שלה על רצועת עזה ניצלה ומנצלת ישראל לרעה. זה לא "שלום" – זה מצור.

  3. מיכאל לרמי: אץ שלל חש בז במקום הצור תמים פועלו. הגיב:

    [בבקשה גרסה זו]

    אתה כותב: "הרי עיקרי דתם מורים לעזור לזולת בדרכים שונות (ביקור חולים, ליווי נפטרים בודדים, מתן בסתר וכו’".

    לא. הפרקטיקה של גמ"ח ממשי, ביקור חולים ועזרה לזולת – אלה מאפיינים את הציבור החרדי, כולל הקמת מוסדות נהדרים לכך. בקר בבני ברק, ותחוש באוירה אחרת, תחוש ניפלא. כך חש אני. אין בכלל להשוות את ישיבת פוניבעז למרכז הרב – עולם אחר של עילויים אמיתיים, כלים טהורים ולמדנות עילאית, עקירת הרים של ממש, חקרנות, הליכות וצניעות, במקום משהו אחר לגמרי, נחרצות במקום חקרנות, רהב וצדקתנות במקום עקירת הרים, "זכור זכר עמלק" במקום ואהבת ה’ אלוהיך בכל לבבך ובכל מאודך, ואהבת לרעך כמוך.

    ואילו אלה שאתה מדבר עליהם, יש בדתיותם משהו פגאני, בדומה לנוצרים בהאיטי, ששילבו את הקתוליות עם דת הוודו.

    אמנם יש שם כפי שכתבתי, גם אנשים צנועים וטובים, אנשי עמל ומעשים טובים, אך אנשים כרב קוק הבן וחנן פורת, שיבשו את הוויתם הדתית הצנועה של האנשים האלה, כלפי אוטיזם אלילי ומבושם עצמו, תוך שכרון היסטרי. האהבה התמימה לאלוהים הוחלפה בהיסטריה ופטישיזם.התחושה הדתית מונותאיסטית הטהורה של "הצור תמים פועלו" (פרשת האזינו) והלמדנות המופלגת והרוחנית, כל אלה הוחלפו בקוצר רוח אלילי ואולי מעט שטניסטי, בנוסח "אץ שלל חש בז" (הושע)
    צניעות אמיתית אין שם, ולא יראת השם, אלא רהב היסטרי שכרון עצמי ותשוקה אחת המחליפה אהבת שמים – תשוקת הליסטום. "ליסטים היינו"

    מיכאל שרון

  4. רמי הגיב:

    למיכאל שרון:
    דומה שאתה מכליל ממקרה אחד או מקרים אחדים לציבור שלם. לדעתי הבעיה באידיאולוגיה של חובשי הכיפות הסרוגות היא הדרת הזולת הלא יהודי וכן רצונם לכפות את אמונתם הפשיסטית על זולתם. כפרטים התנהגותם, בתוך החברה היהודית, אינה פחות מתחשבת ואמפתית מזו של החילוניים. הרי עיקרי דתם מורים לעזור לזולת בדרכים שונות (ביקור חולים, ליווי נפטרים בודדים, מתן בסתר וכו’). יתכן שנתקלת בבריון אידיוט וכאלו מצויים במספרים עצומים בכל חברה ובמיוחד בחברה הישראלית הכוחנית. יתכן גם שהוא חשב אותך לגוי רחמנא לצלן. בקיצור, אני בספק אם הצלחתי להסביר את דעתי ואיני רהוט כמוך, אבל בולט הדבר שיש לך דעה קדומה נגד חובשי כיפות סרוגות ורצוי שתתנער ממנה וכך תוכל לשפר את מאבקך הצודק בהבט הפשיסטי של אנשים אלו, שבאופן מוצהר מעמידים את המדינה וה"אלהים" לפני האדם. אגב, לעניין ביקור חולים, יש במשפחתי מתנחלים "שרופים" ואני נזהר מלשוחח עמם בעניינים שבהם דעותנו רחוקות זו מזו כמזרח ממערב, אבל הם מצטיינים בהקרבת זמנם לסעוד ולבקר חולים וקשישים וזו בהחלט מצווה חשובה והומנית (וסלח לי על השימוש בביטוי "מצווה").

  5. מיכאל שרון: האמת המוסתרת בקפידה הגיב:

    האמת המוסתרת בקפידה: שלום רק עם החמאס. הפת"ח – צוות מומחי הרג

    קראו את הכתבה הקצרה שתפקח סופית את עיניכם. קצרה, כי הדברים נכונים כל כך, והאמת דוברת דברה בקיצור, במקום פיתולי תרצנות ושקר.

    — קישור —

  6. רמי הגיב:

    לבני דורו של חיים ברעם השוני בין ז’בוטינסקי ובנגוריון נראה כתהום שאינה ניתנת לגישור. אבל למשכיל צעיר בימינו ברור שהמאבק ההיסטורי בין מפאי והתנועה הרוויזיוניסטית היה בעיקרו מאבק על כוח ושלטון (וגם הון ותעסוקה) ורק בשולים מאבק אידיאולוגי. הנקודה על ציר הזמן שבה התחילה להתבהר התמונה הפוליטית האמיתית היא יוני 1967, שבעקבותיו התברר כי יש תמימות דעים מרובה בין האגף הימני של תנועת העבודה על גלגוליה ובין הליכוד וגילגוליו. סוף התהליך אירע לאחרונה בחבירה של פרס ורמון ואיציק לליכוד ויצירת הליכוד החדש, כאשר רק מתוסכלי הליכוד הישן נותרים במסגרת האירגונית הקודמת.

    היתה ועדיין קיימת גם ציונות אחרת, מיסודם של חיים ברנר ואלפי סוציאליסטים כנים, אבל היא מעולם לא נתנה את הטון ורק בקושי עברה את אחוז החסימה. העריקות ממנה היו בדרך כלל לימין הקיצוני כמו משפחת סנה לדורותיה או משה שמיר ולאחרונה היתה העריקה מן ה"שמאל" אל הימין לטרנד של אלפים ורבבות. היו גם עריקות הפוכות, כמו זו של אנשי לח"י מובהקים (ילין מור ובעל "הזקן ואני" שלתערי שכחתי את שמו). מעבר לעריקות היתה ונותרה הציונות הקולניאליסטית הגמונית ובהחלט הגיע הזמן לשדרג את קבר ז’בוטינסקי ולהעבירו (שוב) דרומה לשדה בוקר.

    הסיכוי האחרון הוא היסטוריוגרפיה חדשה ולא משוחדת של תהליך היווצרותו והתחזקותו של הישוב היהודי בפלסטין שתהיה מלווה בחינוך לדציוניזציה רדיקלית. אולי ספרו החדש של שלמה זנד יקדם תהליך כזה, אבל אני כבר חדלתי לקוות.
    ועוד מילה: דברי ברעם בפסקה הראשונה ("רק מי שמסוגל להתאבל וגו’") הם פנינה של הומניזם וראוי לצטטם בכל הזדמנות ותודה לאומרם.

  7. איתן לרנר הגיב:

    חיים שלום ,

    דברייך אודות הוורדרדים שהם השמאל הציוני אינם ברורים לי. האם כל מי שמאמין עדיין בפתרון אמיתי ועכשוי של שתי מדינות נחשב לורדרד ?אני איני משוכנע מהו הפתרון הנכון בין אם הוא מדינה דו לאומית , כל אזרחיה ( פתרונות שאולי הייתי רוצה אבל אין לי מושג אם הם יוכלו לעבוד ברמת האיבה והמשקעים הקיימת היום ) האם זה הופך אותי לשמאל פחות עקבי ממישהו שדוגל בפתרון של מדינה אחת לשתי העמים ? אשמח אם תבהיר את דברייך .
    אשר להערתך על זחאלקה ובמובלע על בל"ד . כתנועה שדוגלת בלאומיות ערבית הם נחשבים בעיניי ימין ערבי ולא בהכרח בני הברית שלי כשמאל ישראלי.

  8. שי נ. הגיב:

    מי שאחראים יותר מכל היו דווקא כאלה שלא מגוש אמונים, אנשים מסוגו של נתן אלתרמן.

    כל הזמן חושבים שניתן לשלוט על השתלשלות מאורעות היסטוריים, ללמוד מההיסטוריה ועוד כל מיני בולשיט מסוג זה.

    אפשר לטעון שגוש אמונים וגרורותיו הם-הם הביטוי התמציתי של הציונות – רעיון שהפך לדת.

    כמו כל ארגון שלא יודע להשתנות עם הזמנים ואף להפוך למשהו שונה לגמרי בעת הצורך – כך גם הציונות לא התשתנתה למשהו יותר הומני, כוללני עד מצב שכבר לא צריך אותה, וקרה בדיוק ההפך – היא הפכה לסם החיים עבור ציבורים נרחבים.

    האם יתכן וזה היה בקוד הגנטי שלה מלכתחילה? לא בטוח.

  9. שרית הגיב:

    היי חיים
    כרגיל, נעים לי לקרוא אותך ולהרגיש פגישה מחודשת עם חבר ותיק 🙂

    מסכימה ונהנית מהניתוח שלך על הציונות הדתית ומרכזיותה בפוליטיקה ובחברה הישראלית. אבל, הכתבה חסרה הרבה מילים, שאני מזהה שנכתבו ואינם. אשמח לקרוא מחדש את הכתבה במלואה.

    שבת שלום ובהצלחה לאדומים

  10. אזרח הגיב:

    מאמר מעולה….
    האמת תמיד נחמד לקרוא את הניתוח של ברעם.

  11. סמולן הגיב:

    שוב פעם ביטויי אוילות עתיקים ?

    החרדל"ים כואבים ומרגישים רע במיוחד. הרשה לי לפרט: במהלך גאוני, מדהים ואופייני למדי, אריק שרון הדגים להרבה אנשים כיצד מפא"יניק מסוגל לנוע כשמסביבו נוהם הסער. כלומר, בהתנתקות, שרון הצליח מחד להפריך לחלוטין את התיזה של הקץ המגולה. אגב, לא בקלות. ברור כיום לכל חרד"לניק באשר הוא, שיהודי יכול לגרש יהודי. אפילו, הדבר עוד יותר קיצוני: יהודי הוא מי שיכול לגרש יהודי, בישראל. אין במזרח התיכון כוחות אחרים שמסוגלים לכך, הודות לציונות, כמובן. בקיצור, שרון מדגים בהתנתקות שהרב קוק טעה ובענק.

    במקביל, ההתנתקות מרסקת את השמאל בארץ: זה ניסוי בקנה מידה ענקי בחיים של שלום עם הפלסטינים, לפי מודל של "מדינה פלסטינית", או "אנחנו כאן ואתם שם". למרבית המבוכה, מתברר שהפלסטינים מתגלים כפאשיסטים, שלא לומר נאצים. המחויבות האידיאולוגית של החמאס היא למשהו שדומה להחריד למפלגות האלו, וכמו שכתוב למעלה, רובם הגדול של אנשי השמאל מסוגלים לזהות את הרוע מהסוג הזה. כך ששרון, שבנה באופן מוצהר על העזתים בעניין הזה ("ערבים הם ערבים" הוא היה אומר), הצליח לרסק גם את האמונה העיוורת של מה שכונה בארץ "שמאל", ועסק בניסוח שיטתי ואווילי של הסכסוך לפי תיאוריות מערביות. הדוגמה הטיפוסית לויכוח בין ימין ושמאל בשנות הזוהר של השמאל בארץ, היתה תמיד הרגע שבו איש הימין – בדרך כלל מזרחי שיודע שהוא עומד להיות נתפס כפרימיטיב, אבל עושה מאמץ עליון להתעלם מכך – היה אומר שהוא מבין ערבים כי הוא יודע ערבית מהבית, ואיש השמאל היה מביט עליו כמו על פרימיטיב דפוק, ואומר לו שזה לא משנה, כל עם היה מתנהג כמוהם. העיוורון והאטימות כלפי ימין, בעיקר ימין מזרחי בארץ, לוו בדרך כלל באורינטליזם וסוג מסוים של גזענות ואירו-צנטרליזם, או כמו שפעם היו קוראים לזה, התייוונות.

    אנחנו היום בעולם פוסט התנתקותי. הכל מוכפף לכך שהימין הדתי יודע בוודאות שהוא לא פועל מטעם אלוהים, אלא מטעם זכויות האדם. הם תמיד היו אקזיסטנציאליסטים, עוד מהרב קוק האב (ההאשמה של החרד"לניקים ב"פשטנות" היא כמעט אנטישמית. הם בוודאי לא פשטנים. הרבה פחות מאבירי המאבק המרקסיסטי, למשל), ועכשיו הם גם פוסט מודרנים. על כל הבכיינות שמאפיינת את הזרם הזה, אבל גם עם הפתיחות שלו.

    במקביל, אנו הפוסט שמאלנים יודעים שהם צדקו לעתים קרובות. וכשהכאב שלהם אמיתי, יפה עשתה השרה שבאה לנחם, ויפה עשתה שידעה לצאת בחוץ בלי לעשות מזה עניין. לפעמים היא בסדר, השיקסע הזו.

  12. מיכאל שרון: גרועים מחומייניסטים הגיב:

    נפוץ השימוש בביטוי או בדימוי "אספסוף חומייניסטי" כולל כאן, לגבי הלאומנות הכמו-מונתאיסטית המתנחלת. כאן יש להשתחרר מתאוות המלל התיקשורתי יוצר הדימויים הקליטים, ולחשוב לרגע. האם מדובר בחומייניזם? והלוא החומייניזם, גוון זה של האיסלאם, שוחר צדק חברתי, ורואה בנישול, רמיסה וניצול יתר סוג של שטניות. גישה זאת קיימת אצל החמאס שהקים מוסדות צדקה רבים. מאידך האוכלוסיה החרדליסטית-מפדליסטית היא אוסף של אנשים מתרפקי עושר ורמת חיים גבוהה. מנהיגי החומניזם כגון השליט הנוכחי של אירן, איש אקדמייה וראש העיר טהרן לשעבר, מתלבש בצניעות, ונוסע במכונית מיושנת מלפני 17 שנה. אין להשוות זאת כלל לוילות המפוארות של המתנחלים, שאמנם ניקנו במחיר זול על אדמת נישול והפקעה ללא פיצויים. זאת אוכלוסיה המאמינה בגזל לטובת "אנשי סגולה" וכי זאת האמונה החומנייסטית? מדובר באנשים שדתיותם תכופות היא מקור לאטימות, באשר הם חשים צודקים באופן אינהרנטי, ומה להם המצוקה, העוני? זוכרני מקרה בחיפה, 1993 בו אני, חברתי לחיים ובני הצעיר היינו בסביבת השוק בחיפה. בני שחונך באנגלייה, ומסתמך על הרווחת כסף מגיל צעיר, כמקובל שם, וכפי שנהגתי אני מגיל 11, כשעבדתי להרווחת כסף בכל חופשה והזדמנות, עזר שם במרץ חינני לבעל דוכן פרחים למכור פרחים תוך הברקה שהיתה לו, שלמ פנייה לקהל. לאחר מכן מכוניתי המיושנת ניתקעה. איש כיפה סרוגה במכונית מהודרת, כשלצידו יושבת זוגתו החסודה כדת וכדין, צפר לנו, תוך התעלמות מאובנת מהעשן שעלה ממנוע מכוניתי שניתקעה. וצפר, במכונית היפה שלו, איש גוץ, אך לבוש בהידור. ואז ארע הדבר, בעלי הדוכנים בשוק התנפלו וחבטו במכוניתו תוך צווחות "מאנייק". והוא אכן היה מאנייק. ניתקלתי באטימות זאת של האוכלוסיה הזאת פעמים רבות, כמיהה לכסף, רמת חיים, נטייה למקצועות כעריכת דין וראיית חשבון, וכמעט שבכלל לא למדעים ולמחקר או לאירגון בונה, ייצרני. אין צורך מיוחד להתפעל מהם. יש שם גם אנשי עמל צנועים והגונים, אך רבים מנשוא מקורנפים וצדקתנים עד לשד עצמותיהם. יש לקרוא את המלל שלהם, האם יש שם דבר וחצי דבר יפה באמת, משיב נפש באמת, רענן? או הכל דביק, כמו שמאלץ שמנוני במקרה הטוב, ופרוע ומבחיל במקרה השכיח, זה הנוגע לרצונם להעביר לעצמם את קניינו של הזולת, — קישור —
    וכבר פנחס שדה עמד על כך.

  13. מור סטולר הגיב:

    כואב, אך מאוד צודק.
    תודה – חיים. קלעת מבחינתי בדיוק.

  14. גל הגיב:

    "שאילץ מדינה שלמה ללכת בדרך חתחתים עקלקלה והרת אסון.."
    אתה מתכוון למדינה בעלת אחד הצבאות החזקים בעולם. ממשלות מפא"י של שנות השבעים כרעו ברך בכזו קלות בפני כמה "דוסים"?
    את הכיבוש מתחזק הצבא והשב"כ, לא המתנחלים. באופן כללי, אין למדינת ישראל אינטרס בקיום מדינה פלסטינית, כנ"ל לגבי שאר השחקנים הראשיים (ארה"ב, ירדן, מצרים – בקיצור המערב וגרורותיו). הרי מדינה פלסטינית (ריבונית, לא מדינת חסות) "עלולה", בין השאר, לגלוש לממלכה ההאשמית וזה יערער את ה"יציבות האיזורית, משמע ההגמוניה של ארה"ב באיזור.

  15. גל הגיב:

    לסמולן, נתקלתי כבר בסוג זה של דפיקות על החזה (של אחרים) ע"י פוסט-שמאלנים.
    לידיעתך רוב השמאל המתנשא של שנות התשעים (עם זה אין לי ויכוח) הוא פוסט, שמזיל דמעות תנין על ההתנשאות של השמאל. הוא שש לצאת נגד הבון-טון (תוך שהוא משים עצמו לדון-קישוט), אבל שוכח שזהו הבון-טון של שנות התשעים, כאשר הוא למעשה נציגו של הבון-טון לדורותיו – הבון-טון משנה צורה והוא מישר קו איתו.
    לגבי ההתנשאות, הוא לא זנח אותה, הוא חזר לנושאי הההתנשאות הישנים והטובים, קרי הערבים.

  16. מיכאל שרון טועה הגיב:

    הציבור החרדי גם הוא עובר כבר הרבה שנים תהליך של פאשזציה שאפילו גרועה מהתהליך שעברו הדתיות לאומיות שגם הן היו מתונות בתקופת טרום 67. הגזענות המתגוננת ששמשה אותם (את החרדים) לשמר את קהילתם וייחודם הפכה לגזענות בוטה ותוקפנית נגד ערבים (ושמאלנים) ברוח הרב כהנא (זאת מבלי להתפס להכללות כי יש גם אחרים). כדי להבין במה מדובר, כדאי לבקר ולעמוד על הלך הרוח בהתנחלויות החרדיות בשטחים, מודיעין עילית, עימנואל, ביתר עילית ובישובי חב"ד.

  17. איתן ק הגיב:

    לחיים שלום
    אני חש צורך לאמר לך מילה אחת – תודה.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים