הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-12 באפריל, 2008 7 תגובות

יש לי חברים שמסבירים לי שתהליך השלום מת כל פעם שישנה עדות נוספת לכך שהצביעות של ארה"ב וישראל אינה יודעת גבול. אפילו שהם טועים, אפשר להבין אותם. קונדוליסה באה והולכת ויש סיבוב חדש של מלל בתקשורת: יאדה יאדה יאדה. חברה אחת מאד מנוסה אמרה על השיחות האחרונות של בוגרי אנאפוליס שאם זה לא היה כל כך עצוב זה היה יכול להיות קומי. כאמור, ישנם בין החברים שלי הדורשים ממני, שלאור הפרסה של קונדוליסה-אולמרט-אבו מאזן שאני אודה כבר שרעיון כינון שלום על יסוד שתי מדינות שבק חיים לכל חי.

אני מבין את התסכול, אך אסור להתבלבל. מצד אחד קיימת ההצגה האומללה ששמה אנאפוליס שהיא נועדה להסוות היעדר של תהליך שלום אמין. מצד שני קיימים עקרונות הסכם אפשרי המתבססים על הזכויות של העם הפלסטיני להקים מדינה משלו. עקרונות אלה מתגלמים בתוכניות השלום האוטנטיות שאינן יורדות מהשולחן הדיפלומטיה הבינלאומית כגון היוזמה של הליגה הערבית, הקהילה האירופית, מכתב האסירים וכדומה. נכון שארה"ב רומסת את עקרונות הסכם השלום האמיתי ומסלפת אותם כפי שהיא מסלפת עקרונות אחרים כגון דמוקרטיה, זכויות האדם ושוויון לנשים. העמדה של בוש מבודדת למדי, בעוד ששאר העולם דורש ישום עקרונות ופתרון של שתי מדינות לאלתר. הדרישה הזאת אינה תקיפה די הצורך והיא מלווה, עדיין, היסוסים תמוהים – אך אין להתעלם מכך שיש לעמדה הפלסטינית תמיכה כמעט אוניברסאלית.


השבוע הסתבר שוב שהתוכנית של "שתי מדינות" בהחלט חיה וקיימת. השבוע חזרו הליגה הערבית ופסגת המדינות הערביות בדמשק על תמיכתם. בקול ברור ורועם הצטרף אליהם חאלד משעול, ראש המחלקה המשפטית של חמאס.הארץ, 2, אפריל, 2008). בניגוד לכל הפרשנות מטעם התקשורת, מסתבר שאין שום מניעה מצדה של חמאס להשתתף במו"מ רציני על הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל.


בסדרה של מאמרים במגזין האינטרנטי Bitter Lemons שהתפרסמה כמה ימים לפני ההצהרה של משעל (31 למרץ 2008) עומדים כל המשתתפים על כך שחמאס מבצר את מעמדו בעזה. חסאן חטיב, סגן הנישא של אוניברסיטה ביר זית, מהמנהיגים הבכירים של מפלגת העם קבע ש"חמאס הצליח להישרד לא רק בכוח אלא בגלל שניהל מדיניות נבונה וביצע פעולות שזכו בתמיכת הציבור." חטיב מוסיף וקורא "לאסטרטגיה אינקלוסיבית על פי המודל של הסכם מכה כדי לשמור על אחדות פלסטינית וכדי לעודד המגמה של מתינות במחשבה הפוליטית ובעמדות הקיימות כבר אצל חמאס."


שלשה אישים נוספים: ספואט חלאוט – עיתונאי מעזה, נמרוד נוביק מאנשי אוסלו ופרופ’ יוסף אלפר ממרכז יפה באוניברסיטה תל אביב מתנסחים באותו כיוון: "ישנה דאגה נרחבת בינלאומית, ישראלית ופלסטינית לנוכח כישלון האסטרטגיה הקיימת. חמאס לא איבד יוקרה. הנהגת אבו מאזן שוב נכשל…" (בדברי אלפר).


עצה כנה וחברית לחברים


התפקיד של ראש הרשות הפלסטינית בהצגה של בוש ואלמרט הוא אומלל ומצער. משום מה מבקש אבו מאזן לשכנע את הציבור שישנה התקדמות ממשית בשיחות הישראליות-פלסטיניות וכי הפגישות התכופות שלו עם אולמרט נושאות פירות. אך לציבור בשני העמים הפגישות הפכו למס שפתיים משפיל, והשניים נפגשים לפי הוראות הגברת החשובה ההיא וטוחנים מים. כמו כן, מוביל אבו מאזן קו נוקשה ובלתי מתקבל על הדעת כלפי חמאס. אבו מאזן אינו במעמד המאפשר לו לדרוש כניעה מוחלטת של חמאס כתנאי לאחדות. דרושה מדיניות יותר גמישה כלפי חמאס ויותר נוקשה כלפי ישראל וארה"ב.


החברים בחד"ש ובמק"י גזרו על עצמם שתיקה לגבי תפקידו השלילי של הנהגת אבו מאזן. חלק מהחברים, ויתכן שרובם אינם סוברים שרצוי לבקר את מדיניות אבו מאזן כיוון שאין לו ברירה אלא להשתלב ביוזמה האמריקאית. הדעה הזאת המשלימה עם המדיניות הפרו-אמריקאית של אבו מאזן אינה, עם כל הכבוד הראוי, נאמנה למסורת אש"פ ומנהיגו, יאסר ערפאת.


אך ישנם לא מעט חברים בחד"ש ובמק"י השוללים עקרונית כל שיתוף פעולה פלסטינית עם הממשל של בוש. ככל הנראה חברים אלה גזרו על עצמם שתיקה ואין זה מתקבל על הדעת. הרי היחס למדיניות ארה"ב, למדיניות הנצחת הסכסוך והכנת מבצעי תוקפנות חדשים – הוא שאלה עקרונית. חברים טובים שמבינים היטב בלוח השחמט הדיפלומטי, ונוכחים לדעת שהרשות נמצאת במשבצת האמריקאית, אינם רשאים להחריש מבלי למעול בשליחותם הפוליטית. יש לבקר את מדיניות הרשות. שתיקה היא אנטי חינוכית וזורעת מבוכה שעה שנחוצה מחשבה בהירה ועקבית.

תגובות
נושאים: מאמרים

7 תגובות

  1. נדב פרץ הגיב:

    תהליך השלום אכן מת.
    זה אכן בגלל ארה"ב (בעיקר) וישראל (פחות), אבל זה לא משנה את העובדה שהוא מת.
    נקווה שב2009, עם נשיא אמריקאי חדש ושפוי יותר (גם מקיין שפוי הרבה יותר מבוש), אפשר יהיה להחזיר אותו לחיים עדיין.

  2. ממש נכון הגיב:

    באמת מה הבעיה. החמאס מסרב לדבר עם ישראל ומודיע שבכוונתו להקים את פלשתין על כל שטח ארץ ישראל. חאלד משעל כנ"ל. כל תוכנית ערבית עד היום דברה על מדינה פלשתינית בשטחים הכבושים אבל טרנספר של כל תושביה לתוך מדינת ישראל (מה שקוראים זכות השיבה). מצד שני ישראל כבר הודיעה עשרות פעמים שמבחינתה תקום מדינה פלשתינית. ומי אשם שאין מדינה פלשתינית? כמובן ישראל וארה"ב. איך המנוולים האלה לא מבינים שצריך להקריב את ישראל למען השלום. ממש כמו צ’כוסלובקיה. האמת, לא מפתיע שהדעה הזו מושמעת דוקא באתר "שמאלני" ולמעשה סטליניסטי. הרי גם אז ברה"מ מולדת הצדק והיושר עמדה מנגד וגם חתמה הסכם עם היטלר. הטענות המושמעות פה הן פשוט המשך ישיר של אותה אידאולוגיה פושטת רגל (לא, לא הקומוניסטית. הפשיסטית שמתחזה לקומוניסטית). הלו, סטלין מת בשבוע שעבר אם לא שמעת.

  3. מה שנכון במאמר הוא הח’אלד משעל מאיים הגיב:

    הינה האיום האחרון, הכי אקטואלי, מאמש:

    "הפלשתינים חוזרים לאיים בנשק הדמוגראפי בחתונת בתו בדמשק אמר ח’אלד משעל, כי הרחם הפלשתיני עובד ללא הפסקה והוא מייצר את הדור הבא שישחרר את "שטחי 1948″

    ▪ ▪ ▪
    מנהיג חמאס, ח’אלד משעל, חיתן אמש (12.4.08) בדמשק את בתו פאטימה לצעיר הסורי-פלשתיני טארק אירשיד בטקס שהיה לאירוע פוליטי. בנאום שנשא באירוע אמר משעל ("אל-חיאת, 13.4.08), כי החתונה מבטאת את המסר, כי "לא יהיה ויתור על זכות השיבה לאדמות 1948″ והביע תקווה, כי הדור הבא יביא לשחרור כל שטח פלשתין מהים עד הנהר…

    בהתייחסו לטענות שנשמעו בישראל, לפיהן קצב ההתרבות הפלשתיני נעצר, אמר משעל כי הוא מקווה שהמשפחה החדשה תלד את "דור השחרור" לאחר שהדור הקודם היה "דור הבלימה והמאבק". הוא הזהיר את ישראל באומרו, כי "הרחם הפלשתיני עובד 24 שעות ביממה" וציין בנימה מבודחת שלו עצמו יש 7 ילדים ולראש הממשלה איסמאעיל הניה 18 ילדים, המאפשרים לו להקים ממשלה חוקית נבחרת."

    — קישור —

  4. עמי הגיב:

    חמאס, רק עוזר לישראל וארה"ב להמשיך את הכיבוש האכזרי.

    חמאס, בתמיכתו המתמשכת בפיגועי טרור, ובהמשך בהשטלטות הצבאית על עזה, משחק כל הדרך ישר לידיים של בוש אולמרט וברק.

    האיתיפדה שהחלה כמאבק עממי הראתה את הדרך להשגים לאוכלוסיה הפלסטינית, אך בשדה הקרב, מול כל הנשק האמריקאי המתוחכם, ומול הכח הצבאי הבילתי מרוסן של ברק, החמאס מוליך את הפלסטינים והישראלים, יחד עם בוש אולמרט וברק, לשכול וסבל.

  5. ראינה מונס הגיב:

    לח’ קמינר, כיוון ש"שלום" יש לו פירושים רבים ו/או אף סותרים, חשובה קודם כל האמת, ורק האמת: חאלד משעל ותנועת חמס לא הצהירו מעולם שיכירו במדינת ישראל או במדינה יהודית בפלסטין, אלא מוכנים רק להסכמי הפסקה אש זמניים, וכן לקבלת כל שטח פלסטין שישוחרר מהכובש הציוני. אם יש בידך אסמכתאות להצהרות מוסמכות אחרות של החמס, נא לכתוב אותן.

  6. א. קאופמן הגיב:

    אולי מספיק כבר להלך עלינו אימים במדינת חמס בכל פלסטין. מצדי שתקום כאן מדינה מוסלמית. אולי כך יבוא המשיח יותר מהר.

  7. שאלה לקמינר הגיב:

    למה שניתן משהו בר-קיימא ובלתי הפיך שיעצים את הצד השני, בתמורה למשהו שמראש מוגדר כזמני?

    איזו מן עסקה זו "טריטוריה וריבונות תמורת הפסקת אש זמנית"?

    וממתי "הפסקת אש זמנית" נקראת שלום?

    בעולם האמיתי, הפסקת אש זמנית היא מצב שבו שני הצדדים מפסיקים את האש. זה הכל. במקרה הטוב היא יכולה לכלול חילופי שבויים.
    איפה נתקלת במקרה שבו בהפסקת אש זמנית הצד הצד שידו על העליונה מפנה עמדות שליטה לטובת הצד המוכה, במיוחד שהמוכה לא מצהיר על כניעה, אלא להפך, מתחייב להמשיך את הקרב בהזדמנות הראשונה?

    שאלה עוד יותר קשה –

    כאשר הפער ביכולת ההיזק בין שני צדדים הוא ענק, הצד החזק יכול להרשות לעצמו להיות נדיב ולהרשות לצד השני להתקיים, כי השני לא ממש מאיים על קיומו.

    במצב של שוויון כוחות – מאבק יהיה קטלני לפחות לצד אחד, וישאיר גם את הצד השני עם פגיעות חמורות.

    אתה בטוח שזו האלטרנטיבה הראויה, בהתחשב בכך שהצד הערבי מצהיר מראש על משחק סכום אפס?

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים