הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-26 במאי, 2008 5 תגובות

מעטים הם הפורומים בארץ בהם פעילים חברתיים, אנשי אקדמיה וחוקרים, הרואים את עצמם כממשיכי דרכו הרעיונית של מרקס, נפגשים כדי לשוחח, להתווכח ואף לשתף אחרים במעשיהם או במחקריהם. לכן נודעת משמעות מיוחדת לכנס מרקס 2008, שנערך בתל-אביב בימים 17-16 במאי, ביוזמת מכללת הגדה השמאלית, זו השנה השנייה ברציפות.

 


בכנס מרקס 2008 נוסף יום דיונים, וזאת בעקבות ההתעניינות הרבה בכנס בחודשים האחרונים.


בחלקו הראשון של הכנס, שנערך ביום ששי, 16 במאי, באולם הגדה השמאלית בת"א, השתתפו פעילים במקומות עבודה בפאנל, שדן במאבקים ובהתארגנויות של עובדות ועובדים. חלקו השני, העיוני יותר של הכנס, התקיים למחרת באולם במרכז תל-אביב, משעות הבוקר ועד לשעות הערב.


מה ייחד את כנס מרקס 2008? ראשית, מספר המשתתפים הוכפל בהשוואה לשנה שעברה. מדפי ההרשמה, שהופצו בקרב הבאים, עולה שכ-300 פעילות ופעילים לקחו חלק בדיונים, ואליהם יש להוסיף 25 מרצים ומנחים, שהשתתפו בששת המושבים, שנערכו במהלך סוף השבוע. זהו גידול רב במספר המציגים והמשתתפים לעומת השנה שעברה.


שנית, כנס מרקס נערך השנה בתמיכתה של קרן רוזה לוקסמבורג של מפלגת השמאל הגרמנית. המנהל האקדמי של הקרן, פרופ’ מיכאל ברי, פתח את היום השני של הדיונים בהרצאה בנושא: "הסוציאליזם במאה ה-21″. ההרצאה עוררה דיון מעניין ופורה.


שלישית, הנושאים היו מגוונים יותר, והמושבים הוקדשו (נוסף למושב שהוקדש למאבקי עובדים), לחינוך ופילוסופיה – בין דיכוי לשחרור; למאבק החברתי והפוליטי של הערבים-הפלסטינים בישראל; לקפיטליזם הישראלי – כלכלה, כיבוש, חברה ואידיאולוגיה; ולדיון מסכם בנושא: הפרספקטיבה הסוציאליסטית. רביעית, וזו אולי הנקודה החשובה ביותר – השתתפותם של בני נוער וצעירים. מי שעדיין סבור, שמרקס, רעיונותיו ודרכו מעניינים רק מבוגרים, יכול היה לעמוד על טעותו בכנס מרקס 2008. צעירות וצעירים, לרבות תלמידי תיכון, היו הרוב בקרב משתתפי הכנס. נוכחות הצעירים בלטה במיוחד במושב שהוקדש להתארגנויות העובדים שהוקמו בשנה האחרונה. הן בקרב פאנל הדוברים והן בקהל, היו הצעירים, שכבר עוסקים בארגון מעמד העובדים, או שמבקשים ללמוד, כיצד עושים זאת – רוב מוחץ. הניסיון של ארגון מקומות עבודה בשנה שחלפה, ושל מאבקים כמו שביתת המורים העל-יסודיים ושביתת המרצים, סיפקו דוגמאות למגוון הדרכים והגישות של הפעילים ושל הזרמים החברתיים השונים. אולם ההבדלים היו במסגרת אווירה של ‘יחד’; של רצון עז לתרום תרומה משמעותית למאבק האנטי-קפיטליסטי באמצעות הקמת ועדי עובדים.


על הכנס בכללותו אפשר לומר, כי הוא עמד במשימה של ליבון עמדות שונות בנושאי חברה, כלכלה ומדיניות. בדיונים באו לידי ביטוי חילוקי דעות בין המשתתפים השונים סביב סוגיות רעיוניות מרכזיות, כגון שאלת התארגנות העובדים כעת בישראל, או האסטרטגיה של השמאל העקבי בתחילת המאה ה-21. אולם הם התקיימו באווירה ידידותית של הקשבה וכבוד לדעת הזולת.


אולם ההצלחה של הכנס גם יצרה בעיה של דחיסות: נושאים רבים "נדחסו" למושבים השונים וגם הזמן שהוקדש לדיון עם המשתתפים היה מצומצם.. משתתפים רבים רצו להשתתף בדיונים, שנערכו בתום דברי המרצים, אך הזמן שהועמד לרשותם היה מוגבל מדי. אחד הלקחים שיש להפיק מדחיסות זו הוא, שיש מקום לקיים מספר רב יותר של מושבים וכן סדנאות, ובדרך זו לאפשר השתתפות פעילה יותר של המשתתפות והמשתתפים בדיונים.


הארגון של כנס מרקס 2008, כמו גם של הכנס הקודם, התבסס כולו על עבודתם של מתנדבות ומתנדבים. הצוות המכין של הכנס היה מורכב כולו ממתנדבים של הגדה השמאלית, וביניהם פעילים במק"י ובחד"ש ובארגונים חברתיים. במהלך הכנס נרשמו מתנדבים נוספים לסייע בהכנת הכנס הבא.


כנס מרקס הוא גם הזדמנות להציג בפני המשתתפים ספרים ופרסומים ביקורתיים בנושאים חברתיים ומדיניים. במהלך כנס מרקס השנה, הופצו ונמכרו ספרים ופרסומים כאלה, אולם יש מקום להוסיף דוכנים להפצת חוברות מידע ולמכירת ספרים, העשויים לעניין קהל שמאלי. הועלתה גם הצעה, לארגן במסגרת הכנס גם שיחות עם מחברי ספרים, זאת, בצד מושבי הכנס.


מה היינו רוצים לראות בכנס מרקס 2009? במהלך הכנס גם הוצעו נושאים חדשים לדיונים בכנס מרקס הקרוב, שיתקיים בחודש מאי 2009. בין הנושאים: כדורגל, חברה ופוליטיקה; משבר הקפיטליזם או משבר בקפיטליזם?; השמאל בעולם הערבי; האם אמריקה הלטינית פונה שמאלה?; נשים, עדה ומעמד; המרקסיזם בישראל. הוצע גם לערוך מושב עיוני מיוחד לציון 90 שנה להקמת המפלגה הקומוניסטית בארץ. הייתה גם הצעה לקיים כנס מרקס מדי חצי שנה, ולא אחת לשנה, אך זה, כמובן, עומס כבד.


משיחות עם מרצים ומשתתפים עלה, כי שני הכנסים שנערכו עד כה היו רחוקים מלתת ביטוי לכל קשת החוקרים, המרצים והפעילים בישראל, אשר רואים עצמם מרקסיסטים. אמנם בדיונים השתתפו מרצים במוסדות להשכלה גבוהה, אבל אלה היו ברובם גם פעילים בתנועות שמאל או בארגונים חברתיים. היו חסרים בכנס 2008 מרצים וחוקרים מרקסיסטיים רבים מהאקדמיה הישראלית, וצוות ההכנה יצטרך להשקיע מאמץ בשכנועם לתרום מהידע שלהם לכנס מרקס הקרוב.


הצוות, שהכין את כינוס מרקס 2008, קשוב לקולות המשתתפים, יפעל להרחבת היריעה של הכנס ולגיוונו וכן לצירוף פעילים-מרכזים חדשים. ניתן ליצור קשר עם מארגני כנס מרקס הבא באמצעות הדוא"ל:


Marx2008@hagada.org.il


ניפגש במאי 2009, במהדורה השלישית של כנס מרקס השנתי!

תגובות
נושאים: מאמרים

5 תגובות

  1. אסנת אלון הגיב:

    האם הכנס צולם בוידיאו?
    היה טוב אם אפשר היה להעלותו כקובץ וידיאו באתר, כך שגם כאלה שלא הגיעו לכנס יוכלו להיות שותפים במידת מה בשיח החשוב הזה.
    אשמח אם זה יתאפשר.
    אסנת

  2. יעקב הגיב:

    האם נעשוסיכומים בכתב של הרצאות בכנס. לדעתי זה חשוב מאוד.

  3. איציק ש. הגיב:

    מה שמאד חסר בתחום הזה הוא עבודת תרגום חדשה של כתבי מרקס לעברית. התרגום של הקפיטל -כרך ראשון ונדמה לי גם השני-שמוכר לי הוא ארכאי לחלוטין. יש דברים אחרים שפשוט לא תורגמו.

  4. מסכים עם אסנת הגיב:

    ומברך על הכנס המעניין. למרות שבאמת היו חסרים אנשים מכיוון האקדמיה.

  5. מערכת הגדה השמאלית הגיב:

    בימים הקרובים נעלה לאתר כמה מההרצאות שניתנו בכנס – כולל ההרצאה של פרופ’ ברי, האורח מגרמניה, בשפה האנגלית.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים