הפורום החברתי הראשון של המגרב נערך בשבוע שעבר באל-ג’דידה שבמקורו בהשתתפותן של תנועות חברתיות רבות. ההפגנות התושבים באוראן שבאלג’יריה, המרד האזרחי בסידי איפני במרוקו והמאבק הכורים במכרות גפסה שבטוניסיה, יחד עם שביתת הרעב של המורים באלג’יר – מערכות חברתיות שאירעו בשבועות האחרונים עמדו ברקע של התכנסות הפעילים החברתיים והאיגוד-מקצועיים.
הפורום שהתכנס בעיר שעל חופיה האטלנטי של מרוקו, התכנס על פי היסודות של הפורום החברתי העולמי – שהראשון נערך בפורטו אלגרה שבברזיל. לא היה קל להגיע אל המפגש הגדול. הרעיון החל להתגבש לפני כ-4 שנים בחוגים של הפעילים נגד הגלובליזציה הקפיטליסטית בצפון אפריקה. הכינוס נערך לקראת יום השנה ה-50 להכרזת "אחדות ארצות המגרב" בטנג’יר – אחדות שנחלה כישלון חרוץ ושאמורה הייתה לקום על בסיס עצמאותן של המדינות מהעול הקולוניאלי הצרפתי והספרדי. עבור פעיל בארגון המורים העל-יסודיים באלג’יריה, עאשור אידיר כינוסו של הפורום החברתי הוא ניצחון כפול: "לראשונה אנו מסוגלים להביע תמיכה במאבקים במדינות השונות וגם להביע תמיכה במאבק המשותף של כל עמי המגרב. אני מקווה שנוכל לקדם סולידריות אמיתית, ובשטח, עם המאבקים החברתיים באזור מעבר לוויכוחים התיאורטיים המאפיינים את הפעילות שלנו".
הפורום התכנס בשעה שמדינות אירופה מנסות לחזק את המגמות הכלכליות והחברתיות הניאו-ליברליות במדינות שבדרום הים התיכון – בייחוד על ידי הקמת ה"איחוד הים-התיכון". בפורום ניתן ביטוי ברור לקולות העולים בתנועות החברתיות והשמאל הקוראות לסכל את סיפוח המגרב למשק הקפיטליסטי האירופאי. עוד באו לידי ביטוי בפורום: צורות שונות של מאבק עממי, ממרד אזרחים נגד שלטונות הגורפים הון עתק משוחד שמשלמים התושבים או הפוגעים בהתמדה בזכויות אדם הבסיסיות ביותר; ועד מאבקים של מגזרים שונים כגון עובדים המקימים איגודים עצמאיים והפועלים מחוץ למסגרות האיגודים שבשירות המדינה, אקדמאים מובטלים, נשים, ופעילים למען הסביבה. לדברי מוסטפא חטאב, הנמנה עם מייסדי רשת הפעילים המרוקאית למאבק ביוקר המחיה ולמען שירות ציבורי יעיל , "איש לא מסוגל לחזות את עומק המאבקים שיתחוללו בעתיד הקרוב לנוכח הקושי ההולך וגובר לקיים את המשפחה. לכן, התפקיד שלנו כעת הוא להקים את הכלים על מנת שיעדי המאבק יהיו ברורים ופוליטיים, יחד עם הרצון לתאם את המאבקים ברמה המקומית והכלל-ארצית". חטאב עמד, במהלך הפורום, בראש סדנא שעסקה בלקחי המאבקים נגד יוקר המחייה בצפון אפריקה ובה נלמדו דרכי מאבק והישגים של מערכות שונות שאירעו בשנתיים האחרונות.
יצויין שדיוני הפורום התקיימו ברוח דמוקרטית ופתוחה – חרף ניסיונות נציגים מוסווים של המשטרים הלובי והטוניסאי שניסו ליצור פרובוקציות של ממש. שאלות נוספות שעמדו במרכז הדיונים: הפלורליזם התרבותי במגרב, בייחוד דרישותיהם של מיליוני הברברים להכרת תרבותם ושפתם; מאבקו של העם סהראווי להקמת מדינה עצמאית במה שפעם הייתה מושבה ספרדית שנכבשה על ידי מרוקו ב-1975, מאבקם של צעירים בפרברי הערים הגדולות והאבטלה הגוברת בקרב אקדמאים. בתום הדיונים אושרה "אמנת עמי המגרב" תוך התרגשות כללית וניכרת לעין. צעירים החלו לקראו קריאות נגד הנשיא-לכל-החיים בן-עלי של טוניסיה, אחרים קראו לשחרור פעילי העובדים בגפסה.
* קרין גנטן היא שליחת העיתון הצרפתי "הומינטה" בפורום החברתי של המגרב שנערך במרוקו בין ה-25 ל-27 ביולי 2008.