איגודים מקצועיים בכל העולם קיימו ביום ג’ בשבוע שעבר את ה"יום הבינלאומי למען תעסוקה הוגנת". יום המחאה נקבע לפני שנתיים, אך קיבל משנה תוקף בעקבות המשבר הקפיטליסטי המחריף והחשש לפגיעה גוברת ברמת החיים של העובדים. מיליונים יצאו לרחובות על פי הדיווחים שהתקבלו בקונפדרציה הבינלאומית של האיגודים המקצועיים, ארגון העובדים הבינלאומי הגדול לו משתייכת גם ההסתדרות, תנועות עובדים – ביותר ממאה מדינות לקחו חלק במחאות – מפיג’י, אוסטרליה, דרום אפריקה, ארגנטינה וצ’ילה בדרום ועד לאלסקה שבארצות הברית, בצפון. בין האיגודים הבודדים שלא לקחו חלק בפעילות הבינלאומיות: ההסתדרות בישראל.
אין זה מפתיע שההסתדרות לא לקחה חלק במחאת העובדים הבינלאומית. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, מגשים את סיסמת הבחירות שלו: "הסתדרות ללא פוליטיקה". בניגוד לפוליטיקאים המבטיחים ולא מקיימים, עיני הבטיח ואף קיים מעבר למצופה. להסתדרות אין עמדות פוליטיות ואין עמדות ערכיות. למעשה, אין לה כלל עמדות. גיא ריידר, מזכ"ל הקונפדרציה הבינלאומית, פרסם בשבוע שעבר ובתום יום המחאה למען עבודה הוגנת הודעה ובה נאמר: "העובדות והעובדים מגלים קוצר רוח הולך וגובר בעקבות המשבר המחריף של המדיניות הדוגלת בהתעשרותם של מעטים על חשבון העובדים. מדיניות זו, שהסירה את הפיקוח על השווקים הפיננסיים ודגלה בהורדת השכר, גורמת למשבר ההולך ומעמיק ב’כלכלה הריאלית’ – קרי בייצור. כאשר הכרזנו לפני שנתיים על קיום יום בינלאומי למען עבודה הוגנת קראנו לשנות מן היסוד את כללי המשחק של הגלובליזציה ותבענו לשים קץ למדיניות הניאו-ליברלית. עתה מדיניות זו מביאה את העולם לעבר האסון הכלכלי והחברתי ודרישתנו מאז מקבלת משנה תוקף. הגיעה העת לשנות את הכיוון!". בניגוד לריידר, עיני לא השמיע קול. הוא רוצה "הידברות" בין מעסיקים, הממשלה וההסתדרות. אבל הידברות לשם מה? מה אמורה להציע ההסתדרות במסגרת ההידברות בעת קריסתם של בנקים גדולים וחברות השקעה, ירידה של עשרות אחוזים בשווי השוק של חברות, גידול במספר המובטלים, סילוק חייבי משכנתא מבתיהם ואיום חמור על חסכונות הפנסיה של העובדים? כל אלה הם מסימני המשבר הכלכלי המחריף, הפוקד את המערכת הקפיטליסטית העולמית.
איגודים מקצועיים בכל העולם החליטו שהם לא יושבים על הגדר בעת המשבר המכרסם בשכרם של העובדים. יממה לפני יום המחאה הבינלאומי של האיגודים בעולם, התקיימה בבלגיה השביתה כללית בת יום אחד, שהורגשה היטב במערכות החינוך והבריאות, במשרדי ממשלה, באוניברסיטאות, בעיריות, בתעשייה ובייחוד בתחבורה הציבורית, גרמה להפסקת השירותים של רכבות החוצות את מערב אירופה. שתי התחנות המהוות צומת דרכים למסילות הברזל האירופאיות: גאר דה מידי ובריסל סנטראל, שבתו כליל ופסקה תנועות הרכבות בין צרפת, בלגיה, גרמניה והולנד. דובר האיגודים המקצועיים מסר כי "סך הכול מדובר בשביתת אזהרה. המשבר הקפיטליסטי הולך ומחריף והממשלה והמעסיקים רוצים שהעובדים ישלמו את המחיר. אם הממשלה לא תנקוט בצעדים מעשיים להגנת רמת החיים של השכירים ובני משפחותיהם נשוב לשבות ונצא אל רחובות הערים – בקרוב מאוד".
ברוח דברים אלה. מה יכולה להציע ההסתדרות לחבריה וכלל העובדים והגמלאים בישראל? על ההסתדרות לקדם תכנית כלכלית וחברתית, תכנית חירום, שעיקריה: הבטחת עבודה למובטלים והעלאת דמי האבטלה לרמתם לפני 2001; שינוי יסודי בדרך הפעולה של קרנות הפנסיה החדשות וביסוסן על העיקרון של פנסיה מובטחת בשיעור מסוים מהשכר ועל אגרות חוב ממשלתיות ייעודיות. עוד צריכה ההסתדרות לדרוש בניית דירות למכירה ולהשכרה בידי חברות ממשלתיות ועל קרקעות ממשלתיות במחירים נמוכים, במטרה להוזיל את מחירי הדיור, וכן העלאת מס החברות ל-40% והעלאת ההשתתפות של המעבידים במימון הביטוח הלאומי ל-10% משכר עובדיהם כדי לממן את הבנייה הציבורית והרווחה החברתית; והקמת מקומות עבודה חדשים בעת אבטלה, על ידי פיתוח מואץ של מקורות אנרגיה מתחדשים והתפלת מי ים. כמו כן, יש להחזיר את כל התקציבים שנגזלו ממערכת החינוך ומההשכלה הגבוהה ולבצע את דו"ח ועדת וינוגרד לגבי הפחתת שכר הלימוד באוניברסיטאות. "אין כסף" יטענו במקהלה לא כל כך עליזה אנשי האוצר, הפוליטיקאים ובעלי ההון. הגיעה העת לצמצום תקציבי הביטחון למחציתו בדרך של ביטול כל התוכניות למלחמות נוספות ובדרך של פינוי השטחים הכבושים במסגרת הסכם שלום צודק ויציב.
זו תכנית פשוטה, שניתן לבצעה במהירות. איך ניתן לקדם תכנית זו? הסתדרות הכללית, כלל האיגודים המקצועיים, הארגונים החברתיים, תנועות הנוער, ארגוני הסטודנטים והנשים חייבים להתאחד למערכה הציבורית החיונית הזאת להצלת החברה הישראלית.
הסתדרות הכללית בהנהגתו של עופר עיני הפכה זה מכבר משת"פית של השלטון הנוכחי ומדיניותו הקפיטליסטית הפרועה ושל המעסיקים, שהוא מנסה לרצותם בכל מחיר על חשבונם ומעמדם של העובדים במשק כולו, שעליהם הוא אמור, צריך וחייב להגן בכל כוחו.
עמדותיו של עיני מעידות על התכחשות מוחלטת לצורך ולחובה להגן ולדאוג לעובדים במשק ולגמלאים והמשך ההתרפסות הנלעגת שלו ושל חבריו בהנהגת ההסתדרות כלפי השלטון הקפיטליסטי הנוכחי, הדואג בעיקר לבעלי-ההון מקורבי השלטון תוך הפרטת נכסי המדינה, הפחתת סף המס לתעשיינים וחיסול מדינת הרווחה.
אכן, צודק ד"ר אפריים דוידי בהציגו את תוכנית החירום החברתית-כלכלית שעל ההסתדרות לקדם במהירות האפשרית ביותר ואני מקוה שקריאתו לכלל האיגודים המקצועים, הארגונים החברתיים, תנועות הנוער, ארגוני הנשים והסטודנטים להתאחד למערכה החיונית להצלת החברה הישראלית – תיפול על אוזניים קשובות! ויפה שעה אחת קודם!
כן!!!
אפרים דוידי לראשות ההסתדרות, ותקנון ההסתדרות הנוכחי לפח האשפה.