הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-7 בנובמבר, 2008 12 תגובות

טור פוליטי-רעיוני שמופיע כמה ימים לפני יום הבחירות העירוניות מחייב בעיקר בהירות, ולכן יש לכתוב את המסקנות כבר בפסקה הראשונה. אסור בשום פנים ואופן לנשים וגברים נאורים, לאו דווקא אלה הנמנים על השמאל העקבי, להצביע בעד ניר ברקת, הלאומן הקיצוני; ובהעדר רשימה רדיקלית למועצת העיר, מרצ היא אופציה מציאותית, בעיקר בשל העובדה שיש לרשימה הזאת מועמדים ראויים וישרי דרך. כרגיל בשנים הקשות האלה, כל אקט פוליטי כרוך בעיקר במזעור נזקים, ולעתים קרובות מדי אנחנו מצביעים נגד ולא בעד. אני מודה כאן בגלוי, שאם הסקרים יצביעו במהלך הימים האחרונים לפני ההצבעה על כך שברקת עלול לנצח, לא תהיה ברירה לאנשים כמוני אלא לבחור באחד מיריביו, שהוא גם בעל הסיכויים הטובים ביותר להיבחר. אם תכוונו אקדח טעון לרקתי איאלץ להודות בעובדות שמפחידות אפילו אותי.

כדי שהעורכים ומחברי כותרות המשנה לא יטעו ויכריזו על תמיכתי בפרוש אומר מיד, שאין בדעתי להצביע בעדו או לקרוא לאחרים לעשות כן, בניגוד למדיניותי בנושא אורי לופוליאנסקי בבחירות הקודמות. יש לזה סיבות רבות ועמוקות: פרוש איננו כפוף למשנתו המדינית המתונה יחסית של הרב אלישיב, רבו ומורו של לופוליאנסקי. אני מכיר את משפחת פרוש, וזוכר היטב את אביו מנחם ואת סבו משה, שהיה מנהיג אגודת ישראל במועצת העיר בשנות החמישים. אבל גם המועמד פרוש הוא לאומן, ובונה התנחלויות. אולי פחות קיצוני מברקת, אבל לאומן. הסינתזה שהוא וחבריו יצרו בין לאומנות לחרדיות קדמה לזו של הרב מאיר כהנא ושונה ממנה באורח מהותי, אבל עדיין בלתי ניתנת לעיכול בקרבנו.


קיים גם נימוק נוסף להימנע לראשות הפעם: כל אנשי קבוצת ההתייחסות שלי, כולל רבים מבני משפחתי, חיים בחשש כבד מפני התחרדות העיר. כיוון שתמיד העדפתי את האגודה על המפד"ל ואת החרדים על פני הדתיים הלאומנים קשה לי לחלוק את התחושות האלה, אבל אני מבין אותן וגם את הצורך לאזן את מנהיגות העיר בשל בריחת החילונים ממנה. במקרה המיוחד של לופוליאנסקי התעלמתי מרחשי לבם של כל חברי ורוב קוראי, אבל פרוש איננו מהווה תמריץ הולם לעמדה דומה גם בבחירות האלה. הייתי מעדיף להצביע בעד מנהיג מרצ בעיר פפה אללו, או איילה סבג מרציאנו מהפנתרים. לצערי סבג לא הצליחה לאסוף 23000 ₪ כדי לרוץ אפילו למועצת העיר, וזה מעיד לא רק על אטימותו של השמאל הירושלמי הישן אלא גם על אין-האונים של התומכים במגמות החברתיות בתוך קבוצת ההתייחסות של סבג עצמה.


אשר לאללו, כאן המחדל הוא חמור עוד יותר. לא רק שהוא לא רץ לראשות העיר אלא שהוא ואנשיו רומזים, לכל מי שמבין את האותות המשונים שהם מנפיקים, שצריך להצביע בעד "המועמד החילוני" ברקת. הפשע הרעיוני כאן הוא חמור, ואני שמח שאנשי שמאל ירושלמים רבים, כולל תומכים מובהקים של הזרם הדמוקרטי (יחסית) בציונות כמו זאב שטרנהל ומנחם ברינקר, הבינו שברקת פסול לחלוטין מנקודת ראות מדינית. תלמידו של הרב מרדכי אליהו, התומך בהכנסת סוס טרויאני של מתנחלים לשכונות ערביות מובהקות בעיר, זוכה להכשר ממרצ; עד כדי כך מגיעה השנאה העיוורת לחרדים. הציבור הנאור והליברלי בעיר חייב לערוך חשבון נפש נוקב, ושמחתי שאיש מרצ ידוע כמו אודי ארנון פרסם מכתב ב"הארץ" נגד המגמה בתנועתו לתמוך בברקת.


גם טדי קולק היה לאומן ולכן לא נהגתי להצביע בעדו. אבל הוא ידע לפחות להבחין בין לאומנות ממלכתית כביכול לבין ניאו כהניזם. כבר ב-1978 ניסו אנשי שמאל ורדרדים להלך עלינו אימים שנפקיר את העיר לליכוד ולשאר "כוחות השחור" אם נריץ רשימת שמאל למועצת העיר, והתעלמנו מהם. הפעם למדו רבים מהם לקח, ואין לנו אלא לברך על כך. אני בכלל לא משוכנע שיש לברקת יכולת אינטלקטואלית והבנה פוליטית כדי לעשות הבחנות דקות בין לאומנות בנוסח המרכז לבין לאומנות קיצונית. התבטאויותיו החמורות מלמדות אותנו דברים קשים אודותיו: מי שרואה בתושבים הערבים בעיר משום אויב ומוכן לגייס לעזרתו גם את הגרועים שבאנשי המפד"ל, מעורר בי חששות כבדים. לצערי, קשה לי לראות בבחירות האלה איזו קרן אור בנושא היחס לאזרחים הערבים. תחושת הבטן שלי היא שפרוש יהיה יותר נבון בנושאים האלה מאשר ברקת, מה גם שהוא כפוף לצו המפורש של רבניו בנושא הר הבית. רבני אגודת ישראל רואים בעלייה לשם משום חילול הקודש; הרבנים שמטפחים את ברקת מגדלים באורח פיזי או רעיוני פרות אדומות כדי לטהר את הר הבית מנוכחותם של מוסלמים. ובכל זאת קשה מאוד לתמוך הפעם במועמד חרדי כלשהו, אלא רק להתפלל שאם ייבחר ינהג בתבונה ובשום-שכל. מי שממליץ על פרוש לוקח על עצמו אחריות על מעשיו ומחדליו בארבע השנים הבאות. אני לא מתיימר לקחת על עצמי אחריות כזו.


ברקת שחולם לבנות את ענתות היהודית עלול להמיט על כולנו אסון כבד שיעלה בחיי אדם, ועלינו ללמד אותו בשבוע הבא לקח פוליטי חשוב: מי שרוצה לקבל תמיכה רחבה של הציבור החילוני נגד מועמד חרדי כלשהו, חייב להבין שיש בתוכנו אלפים רבים של מצביעים המתנגדים להתפשטות יהודית בשכונות ערביות בעיר ותומכים בזכויות האזרחים הערבים שלנו. ברקת התעלם מכל זה מתוך חיזור לוהט אחרי הדתיים הלאומנים. יהיה זה מעשה פוליטי חיובי ונכון לאלץ אותו לשלם על כך מחיר כבד. נדמה לי שכמה מתומכיו של ברקת בימין הקיצוני הבינו זאת, ולכן הסיתו את הכהניסטים לצאת נגדו כדי להרגיע את הספקנים בשמאל המתון. אז יש לנו חדשות לברוך מרזל ולאנשיו: זה לא עבד.


מי שמשתף פעולה עם עמותת אלע"ד ועם עטרת כהנים מקיים אולי את זכותו הדמוקרטית לפעול שכם אחד עם גופים חוקיים או חוקיים למחצה, אבל "עבודת הקודש" של הקיצונים האלה כרוכה בהפרת כל עקרונות המשפט הבינלאומי שלא לדבר על אמנת ג’נבה הרביעית משנת 1949, שישראל חתומה עליה. ברקת, שחותר לעזור לאנשים הרעים האלה להשתלט על הכפר ענתא בתירוצים תנ"כיים מעוררי גיחוך, מתגרה לא רק בערבים ובישראלים הומניסטים, אלא בקהילה הבינלאומית כולה, וזה כולל גם ידידים מובהקים של ישראל.


אין לי שום דבר אישי נגד ברקת, איש פעיל ונעים הליכות. הוא פשוט יריב פוליטי מר של כל הציבור הנאור בעירנו. פתק לבן והצבעה למועצה בעד מרצ, חרף ההחלטה המחפירה של אחדים מראשיה שלא לעמוד בדרכו של הלאומן לראשות העיר, היא הדרך היחידה הפתוחה עבורנו.


*התפרסם ב"כל העיר"

תגובות
נושאים: מאמרים

12 תגובות

  1. אורלי נוי הגיב:

    תודה על הטור הנבון שסיכם ברהיטות את כל מה שאני מנסה להעביר לידידי הירושלמים בשבועות האחרונים. הוא יישלח מיד לכולם במייל!

  2. yotam ben הגיב:

    אני מודה שאותי מרתקת (בלשון זהירה) דווקא ההמלצה שלך להצביע ללופליאנסקי בבחירות הקודמות, בגלל ההיכרות שלך עם הרב שלו.
    בסרט על מצעד הגאווה בירושלים שיצא לא מזמן רואים כיצד אותו לופליאנסקי מתון וחבר מרעיו מסיעות חרדיות אלה ואחרות משפילים עד עפר את סער נתנאל, בעוד חברי המועצה החילונים שותקים ואינם פוצים פה. זה מחריד בעיניי שמשיקולים אסטרטגיים ניתנת המלצה כזו לתמוך במי שנוהגים וחושבים כך. אז נכון שגברים לבנים נורמטיבים יצאו ממנו, מהרב שלו, ומחבריו בשלום, אך עם כל הכבוד יש עוד כמה "ציבורים" לא דתיים שחיים בירושלים.
    https://israel.indymedia.org/index.php

  3. רמי הגיב:

    מזה שנים רבות איני ירושלמי. יש לי למה ולמי להצביע בעירי תל אביב-יפו (לעיר לכולנו ולדב חנין, כמובן). אבל הנני זוכר היטב את דן בירון מנעורי, איש בוהמיאני ונעים הליכות וחילוני נאור. לא יכול להיות ספק בכך שמדותיו הפוליטיות רחוקות מאוד מגזענות ומלאומנות יהודית. אמנם אין לו סיכוי להיות ראש העיר אבל לא הייתי מהסס לבחור בו לתפקיד זה, ולהביע באופן כזה את דעתי נגד ברקת ונגד פורוש. הבחירה בו היום גם תיתן תקווה לאחרים לא לפחד לטבול בביצה הפוליטית ולא להשאירה רק ללג’מוסים ולקרנפים.

  4. אודי ארנון הגיב:

    כפי שאפשר להבין אני מסכים מאוד עם הדברים ומציע רק תיקון אחד: יש לשים בקלפי את הפתק של דן בירון לראשות העיר. לצערי, איני מכיר את האיש, וסגולותיו בתור ראש עיר פוטנציאלי אינן ברורות. אולם, הצבעה עבורו תתפרש כקול שהציבור הלא חרדי הפסיד, בגלל שהעמיד לאומן קיצוני כמועמד לראשות העיר. פתק לבן נספר כמו פתק פסול (כמו, לדוגמא, פתק של אדם ששם בטעות שלושה פתקים של אותו מועמד), או כמו פתק של חסיד גור, המתנגד לפרוש מסיבות שממש לא מעניינות אותנו.
    ולמרות הביקורת, כמובן, מרצ תקבל את קולי למועצה.

  5. מסכים. אצביע בירון הגיב:

    אני גם אצביע דן בירון. פתק לבן נחשב כפתק פסול ולכן לא ייספר במניין הקולות. בירון לפחות ייחשב כקול – לא של ברקת, לא של גאדמק ולא של פרוש.

  6. חיים ברעם הגיב:

    אני דווקא מכיר את דן בירון; למדנו בבית חינוך תיכון באותה תקופה והוא היה בכיתה של יוסי שריד (שנה מעלי). איש טוב ונאור, אפילו נחמד, כנראה שאשמע בעצתו של אודי ארנון.

  7. אריאל כהן הגיב:

    חיים היקר שלום.
    תמיד קראתי בעונג את הטורים שלך בכל העיר ובספורט כל העיר. אני ירושלמי אוהב ירושלים (כמעט כמוך). פסילתך את ניר ברקת הצליחה לקומם אותי. נכון, הוא לא דב חנין, אבל הוא ראוי בהחלט.פעילותו במסגרת האופוזיציה למען העיר, חזותה ותפקודה ראויה להערכה.
    התמיכה של ציבור המפד"ל בניר ברקת אינה פסולה.
    הפסילה שאתה פוסל מחנה זה היא עיוורת לחלוטין. לצערי אינך מכיר את הציבור הזה.
    ציבור זה עובד, צורך תרבות חילונית בעיר ומקיים את העיר. ציבור זה יוצר אלטרנטיבה טובה לאנשים המתלבטים האם לחיות בהתנחלויות או בירושלים
    חוץ מזה תראה את המתמודד השני, לאומן, מחרחר ריב תמידי, מושחת מהיסוד, בנאי בולדוזר (הוא בנה את המפגע הסביבתי הגדול בארץ – ביתר עילית).
    לכן, פפה וברקת לעתיד העיר

  8. דניאל קלטי הגיב:

    ומה עם דן בירון ורשימת "עלה ירוק"??

    אינם קיימים מבחינתך?

  9. תמר שגב הגיב:

    הוי הוי.
    אתם לא מבינים שזה מסוכן מדי?

    אני מבינה את הבחילה שיש לאנשים מברקת האנמי וחסר הדיעה, שמאמץ ךעצמו דיעות ימניות כדי להתאים לדעת הקהל, אבל יש לנו פה סכנה חריפה מדי.
    בירון אכן חביב ודיעותיו כדיעותי, אבל הרי אין שום סיכוי שהוא ייבחר. הצבעת מחאה?
    אני חושבת שאנחנו עיר ענייה מדי בשביל הצבעה שכזו. לברקת הרי אין הרבה משמעות, המועצה היא שתכריע.
    מיכה שגריר כתב בשבת שייבחר בבירון כדי שיהיה סיבוב שני ואז לא יוכל אלא לבחור ברקת. אבל אני מתחילה לחשוש שלא יהיה סיבוב שני. שפורוש ייקח ובגדול, אני רואה שגם אתרי הימין מתחילים לתמוך בפורוש.

    אסור להסתכן. חייבים ברקת ומרצ. על אף הבחילה.

  10. חיים ברעם הגיב:

    דן בירון הוא ברירת מחדל מעולה ואצביע בעדו.
    עלה ירוק? לא בא בחשבון. למרצ יש רשימה של אנשי מקצוע מעולים ואנשי ציבור רגישים, אין לי בעייה להצביע בעדם.

  11. אורלי נוי הגיב:

    לתמר שגב ואריאל כהן-

    תמר, להציג את ברקת כ"אנמי חסר דיעה" זה פשוט בדיחה- אני דווקא נותנת לו את הקרדיט שהחיבור עם אנשי אלע"ד, עטרת כהנים וליברמן משקף נאמנה את עמדותיו האידאולוגיות. האיש הוא נץ ימני אשר לאור התבטאויותיו האחרונות הוא גם בעל שיקול דעת מפוקפק ביותר, ולו מבחינה זו איננו מתאים לעמוד בראשות העיריה.
    נכון שכך או כך, עתידה של ירושלים בחמש השנים הקרובות נראה עגום ביותר (אגב, אין לי כל סיבה להניח שפרוש יהיה גרוע יותר. להזכירכם, ראש העיר הגרוע בתולדות העיר היה החילוני מכולם), אבל על הפרק עומד משהו חשוב יותר- אם הציבור ההגון בעיר יכשיר את השרץ הימני-נצי (שלא לומר הפשיסטי לאחר התחברותו עם ליברמן), תהיה בכל פגיעה חמורה ביותר וארוכת טווח במרקם הדמוקרטי הרעוע-ממילא בישראל. כך בדיוק מתפוררות חומות המוסר- לבנה אחר לבנה, בשביל אינטרסים מקומיים, שלמרות חשיבותם הם שוליים לעומת המחיר הציבורי האדיר שבצידם. אם הציבור המחשיב את עצמו להגון ובעל מצפון בסיסי יתן לגיטימציה למועמד בעל עמדות מסוכנות וקיצוניות, הוא מסכן הרבה יותר מאשר את חמש השנים הבאות של ירושלים.
    ואריאל- ברקת לא נפסל בגגל שהמפד"לניקים תומכים בו. זו הצגה מיתממת של הדברים. הוא פסול כיוון שהוא בחר להתחבר לאלמנטים הקיצוניים ביותר בעיר ולאמץ את השיח שלהם באופן מוחלט. נכון שלא ראש העיר יקבע אם העיר תחולק או לא, אבל ראש העיר בהחלט יכול לתת תמיכה אוהדת מאד, אם רצונו בכך, להשתלטות הפושעת של עמותת אלע"ד על הבתים בסילוואן, למשל. איכשהו, התמונות המסוחבקות של ברקת עם דוד בארי רמזו לי שכך בדיוק הוא יפעל. אז שזה ייעשה בעזרת הקול שלי?! עצם המחשבה על כך מעידה על שיבוש מערכות מוחלט.

  12. חיים ברעם הגיב:

    אורלי נוי,
    תודה על תגובתך החשובה. כנראה שהאיבה לחרדים והפילוג בקרבם הביאה את ברקת ללשכת ראש העיר.
    אין לנו אלא לקוות שכוחות חיוביים בציבור החילוני, כמו מרצ, יזכו לחיזוק ויסנדלו במידת מה את ברקת.
    קשה לתלות בהם הרבה תקוות אחרי התמיכה באיש של דרוקמן אבל זה כל מה שיש.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים